Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja

kamykkamyk2

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam stary budynek który remontuję, jest ocieplony styropianem. obecnie jestem na etapie wykończenia kuchni, zauwazyłem że w rogach była wilgoć, oczywiście wysuszyłem dobrze, na wszelki wypadek wypryskałem preparatem grzybobójczym, zamontowałem okap z wyciągiem kominowym i teraz pytam :

Czy wystarczy jak będę uruchamiał wiatrak w okapie tylko podczas gotowania bez obaw o powrót wilgoci, czy może zamontować poniżej miejsca wlotu rurki okapowej kratkę wentylacyjną

a może ktoś ma inny pomysł?

Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi

W kuchni powinien być jeden niezależny kanał wentylacyjny (grawitacyjny) i drugi do którego można podłączyć okap. Aby zapewnić prawidłową wymianę powietrza należy rozszczelniać okna lub zamontować w nich nawietrzaki. W starych domach mogą być też pod parapetami okiennymi kanały zetowe, które można wykorzystać do nawiewu powietrza.

Dobrze by było mieć 2, ale ja mam jeden kanał wentylacyjny i dlatego tak kombinuję. To założę na oknie nawietrzak i to twoim zdaniem wystarczy?

A odnośnie pokoi czy tam też muszę montować nawietrzaki, nie mam tam kanału wentylacyjnego, ale przecież w pokojach nie będzie chyba wilgoci.

Pozdr

W domu remontowanym przez Ciebie są zapewne kanały wentylacji grawitacyjnej w łazience i wc .Aby zapewnić odpowiednią jakość powietrza ,a więc prawidłową jego wymianę należy zamontować przynajmniej po 1 nawietrzaku w danym pomieszczeniu . Wymiana zużytego powietrza to również proces usuwania wilgoci w nim zawartej .

Problem usuwania wilgoci z pokoi można załatwić jeszcze w taki sposób,że będziesz codziennie ( w zimę także ) otwierał okna ma co najmniej 10 min,w celu

dokonania przewietrzenia. Jest to metoda najmniej inwazyjna,ale wymaga systematyczności.

Jeśli nie dostarczysz powietrza z zewnątrz ( szczelne okna) to przy uruchomieniu okapu powietrze będzie zasysane z istniejących w mieszkaniu kratek wentylacyjnych.

Adamie chyba nie da się nie bywać we własnym domu :wink:

Pozdrawiam :D

Chyba jednak niektórzy tak planują!

Wentylacja być powinna. Dobrze by było zbudować ją poprawnie.

I.. WCALE nie służy do dostarczania świeżego powietrza!!!

Jak to jest, że większość budujących uważa - że tak!

Pewnie dlatego stale popełniają te same błędy.

Temat podrążony dość dobrze.

Tu:

http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659.htm

Pozdrawiam Adam M.

Do Adama - no nie pomyślałem, ale masz rację człowiek też jest generatorem wilgoci.

Ja jestem laikiem w temacie wentylacji, poczytałem posty Adama, trochę zrozumiałem, ale nie do końca. MOże wpierw napiszę jeszcze kilka słów o wentylacji w moim domku.

Jest jeden komin, który ma 3 kanały. 1 kanał jest do wentylacji ze tak się wyrażę okapowej w kuchni, 2 kanał był od pieca kaflowego, kiedyś tam, to używam go do kominka,( który jest w salonie, powstałym z 2 pokoi), a 3 leci aż do piwnicy( i tam był kiedyś podłączony piec węglowy centralnego ogrzewania ) ja zrobiłem z niego kanał wentylacyjny, gdyż mam piec gazowy z zamkniętą komorą spalania. A do łazienki wywietrznik zrobiłem w ten sposób że przebiłem się na zewnątrz ściany tzw "Z" .

Więc nie mam wielkiego pola manewru.

Teraz zapytam czy w takim razie wystarczy zamontować nawietrzaki lub nawiercić otwory w oknach ( i czy mam to zrobić we wszystkich trzech oknach , 2 okna w salonie i 1 w kuchni ) i wszystko będzie dobrze, a może użyć jeszcze kanału wentylacyjnego biegnącego z piwnicy i zamontować kratkę w salonie.

Proszę o wypowiedzi.

Im więcej dziur - tym mogą być mniejsze a strużka bardziej rozproszona, co wcale nie znaczy, że mniejsza!

To znaczy, że mniej odczuwalna jako miejsce, skąd "pizga" chłodem.

Na oko, opisywana wentylacja powinna działać poprawnie.

Pozdrawiam Adam M.

Adamie bardzo podoba mi się ten wykład "łopatologiczny" na temat wentylacji :wink:

Zastanawiałam się tylko ,czy rury podposadzkowej doprowadzającej powietrze do kominka nie można zwyczajnie ułożyć w izolacji ? No i nie napisałeś ,że wlot takiej rury dobrze by było sytuować od strony zachodniej domu .

kamykkamyk2

Czy dobrze zrozumiałam, że w Twojej łazience jest kanał zetowy ( doprowadzający powietrze z zewnątrz) a nie ma kanału wentylacyjnego ( wyrzucającego powietrze zużyte) ?

Dzięki Adam, tylko jeszcze mi powiedz czy mam zrobić nawietrzaki we wszystkich 3 oknach, czy wystarczy tylko w kuchnii.

A propo bo bym zapomniał, na górze też będę maił łazienkę, tyle że widną, z oknem, czy nawietrzak umieścić pod oknem łazienkowym, czy może w holu.

Pozdr

Pisałem już:

"Im więcej dziur - tym mogą być mniejsze a strużka bardziej rozproszona, co wcale nie znaczy, że mniejsza!

To znaczy, że mniej odczuwalna jako miejsce, skąd "pizga" chłodem."

Najlepiej dużo za to małych dziurek.

Bardziej to podobne do starych i nieszczelnych "programowo" okien.

Wyciąć kawałka jakiej uszczelki się nie da?

Adam M.