Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o pomoc błędy budowlane

1domatorka

Recommended Posts

witam mam problem:

kupiliśmy dom w stanie surowym, prawdopodobnie źle jest zrobiona instalacja pozioma: podsypka zamiast piasku jest ziemia, styropian położony bezpośrednio na papę, lub źle zrobiona wylewka. prawdopodobnie z którymś z tych czynników jest związane siadanie podłogi, nie tylko osiada cała podłoga ale również robią się dołki pośrodku pomieszczeń.

W umowie notarialnej nie napisano nic na temat gwarancji, ale podobno obowiązuje gwarancja dwuletnia, z godnie z prawem cywilnym.

Proszę o pomoc:

czy mogę wystąpić przeciwko poprzedniemu właścicielowi i w ciągu jakiego czasu, jak to zrobić?

Czego mogę żądać. Ile czasu ma pierwszy właściciel alby wystąpić przeciwko wykonawcy,

za wszelkie opinie z góry dziękuję

Witam! mam za sobą kilka przejść na szczęście nie z domem. Myślę, że to analogiczna sytuacja jak z kupnem czegokolwiek-sprzedający odpowiada za wady ukryte towaru. Udałbym się na wstępną rozmowę z rzeczoznawcą budowlanym. On powinien znając przepisy również prawne pokierować co dalej czynić. Przykład z moim samochodem-blacharz spaprał swoją robotę, poszedłem do biura rzeczoznawców zasięgnąłem opinii. Zapłaciłem za opinię rzeczoznawcy, dalej prawnik i pismo do "fachowca" z dołączoną opinią speca od samochodów. Otrzymałem zwrot 50% kwoty jaką zapłaciłem. 50% zwrotu kwoty nie dostaniesz ale warto za tym pochodzić. Ja bym tego nie odpuścił. Wszystko na piśmie, nic na tak zwaną gębę. Życzę powodzenia.