Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

welna od srodka?

makimski

Recommended Posts

witam

mam zamiar postawic dom z prothermu 44, i w srodku ocieplic welna i na to plyty gipsowe. Czy to dobry pomysl, troche siedzialem w usa, i to dziala w domach szkieletowych.

z gory dzieki za opowiedzi

zamiast siedzieć, trzeba było się trochę zainteresować technologiami i róznicami pomiedzy

Między PTH a szkieletem to oczywiście różnicy nie ma? To tak jakby uznać,że skoro Ferrari jeździ po autostradzie to po lesie też sobie poradzi.

5 odpowiedzi z czego 4 "ciii", "bedzie sie dzialo"

jedna z ktorej ciezko cos wywnioskowac

co wy ludzie po 5 lata macie czy wszystko po zawodowkach???

dobra cegla i welna od srodka na to plyty gipsowe,

......moze znajdzie sie jedna osoba z wiedza ktora powie mi czemu to zly pomysl

Będzie się działo...

co sie bedzie dzialo???

to forum dla ludzi myslacych czy dla debili spedzajacych niedzielne popoludnia dla idiotycznych odpowiedzi???

witam

mam zamiar postawic dom z prothermu 44, i w srodku ocieplic welna i na to plyty gipsowe. Czy to dobry pomysl, troche siedzialem w usa, i to dziala w domach szkieletowych.

zamiast siedzieć, trzeba było się trochę zainteresować technologiami i róznicami pomiedzy

boze co z ciebie za debil

mam pokonczone uniwerki w usa, nie zawodowke budowlana

jesli jestes taki "delikatny" to podejzewam ze tego rodzaju fora sa za duzo dla ciebie

fuck co za forum 7 odpowiedzi w tym 6 od kompletnych .....

witam

jakbym nie konczyl uniwerku w usa tylko zawodowke budowlana to napewno bym sie takich "specow" jak ty nie pytal....

witam

Skoro jesteś taki merytoryczny, to powiedz, jakie zalety ma takie rozwiązanie?

Według mnie żadnego. W domach szkieletowych może i działa, ale zastosowanie porothermu to nie jest konstrukcja szkieletowa, wiec doszukiwanie się jakiś analogii, to nie porozumienie...

witam

Skoro jesteś taki merytoryczny, to powiedz, jakie zalety ma takie rozwiązanie?

Według mnie żadnego. W domach szkieletowych może i działa, ale zastosowanie porothermu to nie jest konstrukcja szkieletowa, wiec doszukiwanie się jakiś analogii, to nie porozumienie...

Między PTH a szkieletem to oczywiście różnicy nie ma? To tak jakby uznać,że skoro Ferrari jeździ po autostradzie to po lesie też sobie poradzi.

co wy ludzie po 5 lata macie czy wszystko po zawodowkach???

Panie kolega po uniwerku w usa. W usa tez obowiązuje fizyka skoro tak to pewnie was kolega tam uczyli. Jak uczyli to tajemnice podstaw fizyki budowli też zgłębicie. Wyszukiwarka wam pomoże. Nie ma mozliwości wyłuskania jednej osoby,która to jednym zdaniem wytłumaczy.

witam

Czasami pojawiają się takie pomysly i nawet mają swoich zagorzałych zwolenników. Być może ma to jakiś związek ze wspomnianymi domami szkieletowymi budowanymi w USA, ale w ich przypadku cegła stanowi niekiedy warstwę elewacyjną a nie konstrukcyjną.

W przypadku domów budowanych w Polsce gdzie ściana konstrukcyjna i strop są wykonywane z materiałów mineralnych, ocieplanie ich od wewnątrz nie ma racjonalnego uzasadnienia. Przede wszystkim w budynku piętrowym musiałbyś oprócz ścian ocielpać też strop (zazwyczaj betonowy), aby ciepło z budynku nie uciekało na zewnątrz poprzez styk stropu ze ścianą. Strop z ociepleniem byłby wtedy przynajmniej dwa razy grubszy niż w przypadku ocieplania budynku na zewnątrz.

W przypadku budynków parterowych bez stropu sytuacja jest nieco lepsza (w niektórych nie ma stropu betonowego), ale tu też nie praktykuje się ocieplania od wewnątrz.

Decydującą rolę w przypadku ocieplania od zewnątrz odgrywa wykorzystanie akumulacyjnych właściwości ścian murowanych. Gromadzą one ciepło pochodzące od źródeł ogrzewania domu i stabilizują temperaturę wewnętrzną. Dom murowany wolniej się nagrzewa, ale i znacznie wolniej stygnie w porównaniu z domem szkieteowym. Izolacja termiczna położona na zewnątrz budynku powoduje, że ściany konstrukcyjne murowane mają mniej więcej stałą temperaturę przez cały rok. Wyłączenie ogrzewania, np z powodu awarii, na dzień lub dwa nie powoduje drastycznego spadku temperatury wewnątrz domu.

Poza tym, jak pisał mpopław, nie ma uzsadnienia budowanie ściany z Porothermu 44 cm (który jest materiałem przeznaczonym na ściany jednowarstwowe) i docieplanie go. Wystarczy ściana gr 24 cm, a nawet 18 cm w przypadku materiałów silikatowych i docieplenie jej od zewnątrz.

Sorki, ale tam to bełkot i kłótnia, szafowanie wzorami i mądrościami...

Sam jestem ciekaw co konkretnie stałoby się przy zaizolowaniu styropianem od wewnątrz ściany betonowej z bloczków murowanych?

Czy zawaliłaby się chałupa, czy zjadłyby mnie różne grzyby-mordercy, czy wilgoć spowodowałaby u mnie konieczność posiadania basenu w piwnicy, czy... eee skończę już te fantazje. ;)

A może po prostu ktoś gdzieś tam ustalił, że "tak musi być" i tyle?

Dlaczego tak piszę? Ano ze względu na trzymanie się wymiaru budynku muszę choć lekko ocieplić go od wewnątrz, chyba że se walnę 2cm styro na zewnątrz...W sumie to piwnica i do tego nieogrzewana.

Sorki, ale tam to bełkot i kłótnia, szafowanie wzorami i mądrościami...

Sam jestem ciekaw co konkretnie stałoby się przy zaizolowaniu styropianem od wewnątrz ściany betonowej z bloczków murowanych?

Czy zawaliłaby się chałupa, czy zjadłyby mnie różne grzyby-mordercy, czy wilgoć spowodowałaby u mnie konieczność posiadania basenu w piwnicy, czy... eee skończę już te fantazje. ;)

A może po prostu ktoś gdzieś tam ustalił, że "tak musi być" i tyle?

Dlaczego tak piszę? Ano ze względu na trzymanie się wymiaru budynku muszę choć lekko ocieplić go od wewnątrz, chyba że se walnę 2cm styro na zewnątrz...W sumie to piwnica i do tego nieogrzewana.

W wielkim skrócie będzie kondensacja pary w izolacji i co za tym idzie stopniowe zawilgacanie muru. Chyba,że ktoś będzie stosował paroizolację styku. Poza tym zmniejszać sobie powierzchnię to jest zupełnie bez sensu.

P.S. Tak na marginesie co prawda w usa nie bywam ale w programach ,które oglądałem to po 10 latach używania szkieletora pod g-k mieszka syf, kiła i mogiła. Może nikt im nie wytłumaczył,że trzeba miec wentylację.

gdyby przyjąć ściankę na zaprawie termo 44cm, wrzucić w środek 10cm (!!!) wełny i przykryć karton-gipsem, to jest duza szansa na kondensację w ciagu 2-3 zimowych miesięcy, z duzym prawdopodobieństwem odparowania tego w miesiącach letnich. Ale prawdopodobienstwem, nie pewnoscią. I tak co roku... Mniej wełny - nie powinno byc kondensacji. Tyle teoria fizyki budowli. Oczywiście przyjałem dla temp w domu stałej 20stC w Wielkopolsce dla ściany bez mostków termicznych. A i przegroda niewentylowana