Mały 06.10.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Temat już był tutaj: http://forum.muratordom.pl/sciana-dwuwarstwowa-izolacja-od-srodka-pytanie-praktyczne,t137487.htm Sorki, ale tam to bełkot i kłótnia, szafowanie wzorami i mądrościami... Sam jestem ciekaw co konkretnie stałoby się przy zaizolowaniu styropianem od wewnątrz ściany betonowej z bloczków murowanych? Czy zawaliłaby się chałupa, czy zjadłyby mnie różne grzyby-mordercy, czy wilgoć spowodowałaby u mnie konieczność posiadania basenu w piwnicy, czy... eee skończę już te fantazje. A może po prostu ktoś gdzieś tam ustalił, że "tak musi być" i tyle? Dlaczego tak piszę? Ano ze względu na trzymanie się wymiaru budynku muszę choć lekko ocieplić go od wewnątrz, chyba że se walnę 2cm styro na zewnątrz...W sumie to piwnica i do tego nieogrzewana. W wielkim skrócie będzie kondensacja pary w izolacji i co za tym idzie stopniowe zawilgacanie muru. Chyba,że ktoś będzie stosował paroizolację styku. Poza tym zmniejszać sobie powierzchnię to jest zupełnie bez sensu. P.S. Tak na marginesie co prawda w usa nie bywam ale w programach ,które oglądałem to po 10 latach używania szkieletora pod g-k mieszka syf, kiła i mogiła. Może nikt im nie wytłumaczył,że trzeba miec wentylację. O! I konkret. Co do zmniejszania - te 10 cm to nic ,tym bardziej że piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 06.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Temat już był tutaj: http://forum.muratordom.pl/sciana-dwuwarstwowa-izolacja-od-srodka-pytanie-praktyczne,t137487.htm Sorki, ale tam to bełkot i kłótnia, szafowanie wzorami i mądrościami... Sam jestem ciekaw co konkretnie stałoby się przy zaizolowaniu styropianem od wewnątrz ściany betonowej z bloczków murowanych? Czy zawaliłaby się chałupa, czy zjadłyby mnie różne grzyby-mordercy, czy wilgoć spowodowałaby u mnie konieczność posiadania basenu w piwnicy, czy... eee skończę już te fantazje. A może po prostu ktoś gdzieś tam ustalił, że "tak musi być" i tyle? Dlaczego tak piszę? Ano ze względu na trzymanie się wymiaru budynku muszę choć lekko ocieplić go od wewnątrz, chyba że se walnę 2cm styro na zewnątrz...W sumie to piwnica i do tego nieogrzewana. Jak już musisz się meldować to połóż styropian normalnie - tyle ile chcesz, zgłoś to do Urzędu, oni zobaczą co zrobiłeś, wlepią Ci mandat (przy dobrych wiatrach) jakieś 500 zł. Ty zrobisz nowe zagospodarowanie terenu za jakieś 700-1000zł. i będziesz miał spokój przez resztę życia. Wersja bardziej prawdopodobna: geodeta narysuję mapkę powykonawczą grubszą kreską i nikt nie zauważy. Lepsze jest to kombinowanie niż robienie styro wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.10.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 witam mam zamiar postawic dom z prothermu 44, i w srodku ocieplic welna i na to plyty gipsowe. Czy to dobry pomysl, troche siedzialem w usa, i to dziala w domach szkieletowych. z gory dzieki za opowiedzi mam prawie tak jak opisałeś tylko zamiast porothermu mam cegłę pełną (stare cegły 1,5 c =45cm) z tym że ja tak mam (remont) a jak stawiać to grubość 44cm jest bez sensu. minimum grubości muru byle przeniosło konstrukcję, a tak ogólnie jest kilka plusów ps. grzybki zbieram tylko na własnej łące i w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts