Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek,drewno,itd.

PAFKA

Recommended Posts

Sezon grzewczy nam ruszył i w związku z tym mam pytanie jak radzicie sobie ze swoimi kominkami.

1.jaki kominek

2.jaka pow grzania

3.jaka zasada palenia np.co godz 1 polano lub do fula co 8 godz itd.

4.ile spalacie drewna na dobę i jakiego np 20 polan średnio o wymiarach ... co daje np 0.4 m tygodniowo

Myślę że pomoże to jak najefektywniej wykorzystywać nasze cacka,zarówno doświadczonym jak i początkójącym.

Pytanie dobre, ale powiem Ci np. za miesiąc. Sezon wbrew pozorom jeszcze chyba nie ruszył. Ja palę raz na 3 dni tzn. ładuję do fula i pali się całą noc. Potem wygasa i 2-3 przerfwy. Po prostgu nie ma potrzeby palić non stop. Temp. 19-20 stopni się utrzymuje.

Pozdrawiam

witam

właśnie rozpocząłem pierwszy w swojej karierze sezon grzewczy

- kominek Jotul Panorama Harmony

- pow. 110 m2

- rozpalam cienkimi polanami tak aby byl duzy plomien i powstalo dużo żaru (trwa to jakas godzine) przy otwartym na max doplywie

- potem pakuje do pelna klocki debu ok 50 cm dlugosci i pali sie to srednio jakies 6-8 godzin ... jezeli pale systematycznie kazde ddolozenie powoduje ze nowe kawalki pala sie bez problemu - przy tych temperaturach ktore sa mam w salonie Miami :) a w pokojach jakiej 23 stopnie

rozprowadzenie grawitacyjne

• 2 weeks później...

Piszę to drugi raz bo widzę że poprzednia wiadomość nie doszła.

Proponuje żebyś ułożył sobie drzewo w walce o szerokości 2-4 m z płaskim szczytem na który możesz dać jakąś osłonkę przed deszczem.

Boki będą odkryte więc wiatr bez problemów będzie to łądnie przewiewał.

Dzięki temu poukładasz sobie drewno, będzie w ogrodzie "obiekt małej architektury" a na zimę można na tym powiesić lampki :lol:

Z dyskusji jaka ostatnio byla prowadzona na pl.misc.budowanie wyniklo ze najlepiej po rozpaleniu kominka zaladowac go nie na full ale tak powiedzmy na 1/2 i ustawic doplywy tak aby byl slabiutki plomien. Tylko wtedy trzeba co jakis czas dokladac. Na noc trzeba zaladowac na full i zminimalizowac doplyw powietrza. Wowczas te 10h bedzie grzal. Dla ciekawosci jeszcze nie odpalilem CO a mimo dzisiejszych mrozow rano (u mnie bylo -7C) sam kominek utrzymal temp. 20-21C (wklad zwykly 14kW do ciaglego palenia, dom 160m2). Jesli chodzi o trzymanie drewna to ja trzymam pod sciana pod balkonem. Nie pada i mozna brac drewno przez okno :-).

D.

Ja poki co mam dom nieotynkowany wiec nad zabrudzeniami sie nie zastanawialem. Ale coz - czystosc sciany pewnie nieco ucierpi ale jak ktos ma tynk czy farbe pozwalajaca na mycie (silikony, silikaty, akryle) to co za problem po sezonie umyc sciane pod cisnieniem ? A druga sprawa ze taki stos drzewa pod sciana to dodatkowe ocieplenie sciany i mniejsze straty ciepla.

D.