PAFKA 10.10.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Sezon grzewczy nam ruszył i w związku z tym mam pytanie jak radzicie sobie ze swoimi kominkami.1.jaki kominek2.jaka pow grzania3.jaka zasada palenia np.co godz 1 polano lub do fula co 8 godz itd.4.ile spalacie drewna na dobę i jakiego np 20 polan średnio o wymiarach ... co daje np 0.4 m tygodniowo Myślę że pomoże to jak najefektywniej wykorzystywać nasze cacka,zarówno doświadczonym jak i początkójącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 10.10.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Pytanie dobre, ale powiem Ci np. za miesiąc. Sezon wbrew pozorom jeszcze chyba nie ruszył. Ja palę raz na 3 dni tzn. ładuję do fula i pali się całą noc. Potem wygasa i 2-3 przerfwy. Po prostgu nie ma potrzeby palić non stop. Temp. 19-20 stopni się utrzymuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.10.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Myślę że pomoże to jak najefektywniej wykorzystywać nasze cacka,zarówno doświadczonym jak i początkójącym. To twoje początkójącym jest doprawdy rozbrajające. Co do kominka to podobnie jak Kodi bedę mógł odpowiedzieć za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 10.10.2003 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 bywa i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 10.10.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 witam właśnie rozpocząłem pierwszy w swojej karierze sezon grzewczy - kominek Jotul Panorama Harmony - pow. 110 m2 - rozpalam cienkimi polanami tak aby byl duzy plomien i powstalo dużo żaru (trwa to jakas godzine) przy otwartym na max doplywie - potem pakuje do pelna klocki debu ok 50 cm dlugosci i pali sie to srednio jakies 6-8 godzin ... jezeli pale systematycznie kazde ddolozenie powoduje ze nowe kawalki pala sie bez problemu - przy tych temperaturach ktore sa mam w salonie Miami a w pokojach jakiej 23 stopnie rozprowadzenie grawitacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 23.10.2003 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 są osoby które twierdzą że podtrzymują żar pow 10 godz.napiszcie proszę jak się to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 23.10.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A napiszcie może gdzie składujecie drewno na opał? Sprawa się opiera o ok. 25-35 mp. W tej chwili trzymam ok 15 mp pod ścianą domu, ale nie podoba mi sie ten sposób ponieważ muszę tak układać, żeby jej nie uszkodzić. Czy macie może jakieś inne pomysły? pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 24.10.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Piszę to drugi raz bo widzę że poprzednia wiadomość nie doszła. Proponuje żebyś ułożył sobie drzewo w walce o szerokości 2-4 m z płaskim szczytem na który możesz dać jakąś osłonkę przed deszczem. Boki będą odkryte więc wiatr bez problemów będzie to łądnie przewiewał. Dzięki temu poukładasz sobie drewno, będzie w ogrodzie "obiekt małej architektury" a na zimę można na tym powiesić lampki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 24.10.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 są osoby które twierdzą że podtrzymują żar pow 10 godz. napiszcie proszę jak się to robi Wysezonowane drewno,minimalny dopływ powietrza-u mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 24.10.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Z dyskusji jaka ostatnio byla prowadzona na pl.misc.budowanie wyniklo ze najlepiej po rozpaleniu kominka zaladowac go nie na full ale tak powiedzmy na 1/2 i ustawic doplywy tak aby byl slabiutki plomien. Tylko wtedy trzeba co jakis czas dokladac. Na noc trzeba zaladowac na full i zminimalizowac doplyw powietrza. Wowczas te 10h bedzie grzal. Dla ciekawosci jeszcze nie odpalilem CO a mimo dzisiejszych mrozow rano (u mnie bylo -7C) sam kominek utrzymal temp. 20-21C (wklad zwykly 14kW do ciaglego palenia, dom 160m2). Jesli chodzi o trzymanie drewna to ja trzymam pod sciana pod balkonem. Nie pada i mozna brac drewno przez okno . D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 24.10.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Dove, mnie przestrzegano, żeby nie trzymać drzewa bezpośrednio przy ścianie bo można zniszczyć tynki. Własnych doświadczeń w tym temacie jednak nie mam. Na razie zapakowaliśmy drewno do garażu ( w tym sezonie garaż nie będzie używany do celów "statutowych") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.10.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Marbo ma całkowitą rację. Nie chodzi tu tylko o zniszczenie maechaniczne ale i o zabrudzenia. Wystarczy w mieszkaniu odstawić szafę od ściany i popatrzeć na na ściane. Dodam, z czystość szafy a czystość polan drewna to całkiem inne bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 24.10.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Ja poki co mam dom nieotynkowany wiec nad zabrudzeniami sie nie zastanawialem. Ale coz - czystosc sciany pewnie nieco ucierpi ale jak ktos ma tynk czy farbe pozwalajaca na mycie (silikony, silikaty, akryle) to co za problem po sezonie umyc sciane pod cisnieniem ? A druga sprawa ze taki stos drzewa pod sciana to dodatkowe ocieplenie sciany i mniejsze straty ciepla. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts