Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki komin do brązowego dachu?

eilian

Recommended Posts

Musimy wybrać cegłę klinkierową na komin, ale nie potrafię sobie wyobrazić czy to będzie pasować, np, taka zwykła czerwona do dachu w kolorze ciemny brąz (taki bardziej czekoladowy)? Jak myślicie? Może ktoś tak ma? A może lepsze byłoby inne połączenie kolorystyczne? Bo jeśli chodzi o materiał, to raczej na komin zostaje tylko cegła klinkierowa, prawda?

• 4 weeks później...
A po co kombinować z grafitowymi lub czerwonymi kominami do brązowego dachu i zastanawiać się czy będą pasować? :o Napewno nie będą pasować... Brązowy klinkier jest ogólnie dostępny. Można też obłożyć komin brązowym łupkiem też nieźle wygląda i dużo taniej wychodzi. Choć moim skromnym zdaniem kominy klinkierowe są ładniejsze

A po co kombinować z grafitowymi lub czerwonymi kominami do brązowego dachu i zastanawiać się czy będą pasować? :o Napewno nie będą pasować...

Właśnie murują mi komin klinkierowy grafitowy Tytan (ma lekki odcień brązu) i super pasuje do ciemnobrązowego dachu. Wczoraj miałem wątpliwość czy nie zamienić na Morena Melanż (grafitowo-brązowy), ale uznałem, że więcej grafitu dobrze się będzie komponować z celtycką dachówką BRAASA. Dlatego zapytałem na forum, bo może ktoś też miał(ma) taki dylemat.

A Twój komentarz skomentuję stwierdzeniem, że "na pewno" to mi nie doradziłaś ;)

..dużo taniej wychodzi..

Taniego mięsa to mój pies nie je.

Kominy robi się na lata i nie ma co brać najtańszych materiałów. Solidny klinkier na komin to podstawa.

eldorado - dla mnie grafit to grafit a brąz to brąz, a o graficie w odcieniu brązu to już wogóle nie słyszałam. No ale, że jesteś facetem, to wszystko jasne...

A jeżeli chodzi o fragment mojej wypowiedzi o łupku jako okładzinie komina, to była ona skierowana do autorki wątku, a nie do ciebie, więc nie potrzebnie epatujesz swoim stanem majątkowym. A tak na marginesie moje kominy są zrobione z baaaardzo drogiego klinkieru

Wyluzuj chłopie na przyszłość i nie napinaj się bez potrzeby

- dla mnie grafit to grafit a brąz to brąz, a o graficie w odcieniu brązu to już wogóle nie słyszałam. No ale, że jesteś facetem, to wszystko jasne...

A jeżeli chodzi o fragment mojej wypowiedzi o łupku jako okładzinie komina, to była ona skierowana do autorki wątku, a nie do ciebie, więc nie potrzebnie epatujesz swoim stanem majątkowym. A tak na marginesie moje kominy są zrobione z baaaardzo drogiego klinkieru

Wyluzuj chłopie na przyszłość i nie napinaj się bez potrzeby

Szanowna koleżanko, wpisz sobie w wyszukiwarkę klinkier i np. Morena Melanż i zobacz, że są klinkiery o kolorach mieszanych. Widocznie mało się interesowałaś klinkierem. Poczytaj i dopiero się wypowiadaj. Poza tym kolor klinkieru wybierała żona, tak więc riposta nie trafiona.

Aha, a tak z ciekawości zapytam, co to za drogi klinkier masz na kominach ?

A taka prośba, że po to jest forum, żeby wymieniać poglądy, pytać, radzić się, a nie odpowiadać w stylu: "na pewno nie", nie mając większego pojęcia o temacie, droga Annju ;)

Szanowny kolego, pragnę zwrócić uwagę, że na tym forum jestem obecna nieco dłużej niż ty i napisałam trochę więcej niż 50 postów, więc wiem doskonale na czym polegają obowiązujące tu zasady. Jeszcze raz podkreślam, że mój post był skierowany do autorki wątku, nie do ciebie i to jej właśnie próbowałam doradzić nie tobie. Tak więc w imieniu autorki wątku prosżę żebyś przestał zaśmiecać jej wątek swoimi wypowiedziami nie na temat.

A po co kombinować z grafitowymi lub czerwonymi kominami do brązowego dachu i zastanawiać się czy będą pasować? :o Napewno nie będą pasować... Brązowy klinkier jest ogólnie dostępny. Można też obłożyć komin brązowym łupkiem też nieźle wygląda i dużo taniej wychodzi. Choć moim skromnym zdaniem kominy klinkierowe są ładniejsze

Sasiad obłozył łupkiem wygląda świetnie :)

A ja kiedyś zajeżdżam do hurtowni klinkierów wszelakich, własnym wzrokiem wybrać klinkierek do brązowego dachu właśnie. Założenie jest takie. Ma być identyczny lub bardzo zbliżony kolorem do dachówki. Biorę dachówkę pod pachę, a jak, i maszeruję przez plac, bo światło naturalne, to nie sztuczne i na zewnątrz lepiej porównać. I tak sobie maszerując widzę paletę klinkieru cudo. Każda cegiełka w innym kolorze i odcieniu. Od czerwonej żarówy do ciemnego brązu. Leżą sobie poukładane na tej palecie tak, jakby ktoś resztki gdzieś pozbierał i poukładał. Jak się trafiło tak poukładał. Mówię do żony. Bierzemy te i żadne inne. I żadne ale. Murarz patrzy, wzrok przeciera i nie wierzy. Jak ja mam to murować? - pyta. Bierz po kolei jak leci- mówię. I brał po kolei. I jak dzisiaj ludzie pytają z jakiej cegły ten komin, to ja zgodnie z prawdą historyczną, że pozbierałem resztki i wymurowałem. :D

My do brązowej dachówki mamy

http://www.crh-klinkier.pl/cegly_jesien_wega.php

wygląda super.

a jaką dokładnie dachówkę ma kolega??

ja na razie mam wymurowane kominy cegłą (Wega) i szukam inspiracji do wyboru koloru dachówki

pozdrawiam :-)

U nas kominy z WEGI , a dachówka to brązowy ROBEN .

My do brązowej dachówki mamy

http://www.crh-klinkier.pl/cegly_jesien_wega.php

wygląda super.

a jaką dokładnie dachówkę ma kolega??

ja na razie mam wymurowane kominy cegłą (Wega) i szukam inspiracji do wyboru koloru dachówki

pozdrawiam :-)

Roben – FLEMING średzka falista – brąz