reda 06.10.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Rury od CO ALUPEX bez termoizolacji a parkiet No i pojawil sie problem, na razie nie wiem czy to jest totalna awaria czy tylko awaria. Mam juz zalane rury od CO w wylewce. Rury te ALUPEX z firmy TECE są polozene na styropianie bez zadnej otuliny termo ani bez zadnego innego peszla. Instalator mowil tak: peszel nie jest potrzebny bo to rura 'stabi' czyli ze niby sie nie rozszerza. Nie pomyslalem natomiast o kwestii temperatury, bo nad czescią rur chcę polozyc parkiet. Mam b.duze obawy czy parkiet przezyje jak te rury bez termoizolacji zaczną grzac Wyjscie jest dosc koszmarne - tj. zerwac kawał wylewki i zalozyc termoizolacje i ponownie zalac wylewkę (samemu bo nikt nie przyjdzie z mixokretem zeby zalewac przyslowiowe 5 m2 posadzki) Czy ktos mial/ma podobny problem. Po cichu licze - a nuz ta temperatura posadzki nie bedzie taka wysoka... w koncu to rury z tworzywa a nie miedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.10.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Mam juz zalane rury od CO w wylewce. Rury te ALUPEX z firmy TECE są polozene na styropianie bez zadnej otuliny termo ani bez zadnego innego peszla. Instalator mowil tak: peszel nie jest potrzebny bo to rura 'stabi' czyli ze niby sie nie rozszerza. quote] Każdy producent systemów alupex informuje, że rury muszą być w peszlu i tak to sie zazwyczaj robi. Instalator jest niedouczony i zrobił duży błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.10.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Rury bez peszla kładzie się do podłogówki , a nie poprowadzenia CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 07.10.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Mam prawdopodobnie tak w mieszkaniu.Bosa stopą idąc po podłodze można dokładnie prześledzić przebieg rur od rozdzielacza do kaloryferów.Aktualny stan podłogi (mozaika brzoza) to liczne szpary zimą i brak szpar latem w zależności od wilgotności powietrza.Ale drzewno brzozowe bardzo zmienia wymiary w zależności od wilgotności.Teoria poprawnego przygotowania posadzki pod parkiet - zawsze rury w termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.10.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Skoro parkiet można na podłogówkę (ale pewnie nie każdy) to może tragedii nie będzie.Chyba ważniejsza wilgotność powietrza. Gdyby to była podłoga pływająca typu panele grubsza pianka odizolowała by to pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts