Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury od CO ALUPEX bez termoizolacji a parkiet

reda

Recommended Posts

Rury od CO ALUPEX bez termoizolacji a parkiet

No i pojawil sie problem, na razie nie wiem czy to jest totalna awaria czy tylko awaria.

Mam juz zalane rury od CO w wylewce. Rury te ALUPEX z firmy TECE są polozene na styropianie bez zadnej otuliny termo ani bez zadnego innego peszla.

Instalator mowil tak: peszel nie jest potrzebny bo to rura 'stabi' czyli ze niby sie nie rozszerza.

Nie pomyslalem natomiast o kwestii temperatury, bo nad czescią rur chcę polozyc parkiet.

Mam b.duze obawy czy parkiet przezyje jak te rury bez termoizolacji zaczną grzac :(

Wyjscie jest dosc koszmarne - tj. zerwac kawał wylewki i zalozyc termoizolacje i ponownie zalac wylewkę (samemu bo nikt nie przyjdzie z mixokretem zeby zalewac przyslowiowe 5 m2 posadzki)

Czy ktos mial/ma podobny problem. Po cichu licze - a nuz ta temperatura posadzki nie bedzie taka wysoka... w koncu to rury z tworzywa a nie miedzi...

Mam juz zalane rury od CO w wylewce. Rury te ALUPEX z firmy TECE są polozene na styropianie bez zadnej otuliny termo ani bez zadnego innego peszla.

Instalator mowil tak: peszel nie jest potrzebny bo to rura 'stabi' czyli ze niby sie nie rozszerza.

quote]

Każdy producent systemów alupex informuje, że rury muszą być w peszlu i tak to sie zazwyczaj robi. Instalator jest niedouczony i zrobił duży błąd.

Mam prawdopodobnie tak w mieszkaniu.

Bosa stopą idąc po podłodze można dokładnie prześledzić przebieg rur od rozdzielacza do kaloryferów.

Aktualny stan podłogi (mozaika brzoza) to liczne szpary zimą i brak szpar latem w zależności od wilgotności powietrza.

Ale drzewno brzozowe bardzo zmienia wymiary w zależności od wilgotności.

Teoria poprawnego przygotowania posadzki pod parkiet - zawsze rury w termoizolacji.