stasiek_ps 18.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Jak myślicie RPP powinno ciąć dalej stopy? Chciałbym, żeby cięła (mam kredyt w pln) ale mają bardzo trudny orzech do zgryzienia. Z gospodarki pewnie przyjdą fatalne dane, więc przydałoby się zejść do 3%ale pewnie dałoby to wzmocnienie trendu słabnącego na pln. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 18.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dla tych co wierzą w szybkie odwrócenie trendu (koleś pisuje na tym forum od jakiś od ładnych paru lat i ma duży współczynnik trafienia prognoz): http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=91532497&a=91532665 Przebiliśmy poteżny opór, jakim był szczyt z 2004 na CHF/PLN w stylu, mówiącym "chcę wkrótce przyspieszyć" Jezeli autor tych slow wierzy, ze poziomy i opory na CHF/PLN maja jakiekolwiek znaczenie to powodzenia. Poziomy na tym rynku zaleza tylko i wylacznie od poziomow EUR/PLN i EUR/CHF - bo to sa rynki nieporownywalnie bardziej plynne. Autor ma racje - wykres EUR/PLN wyglada na formacje hiperboli - a to jest dokladnie to co napisalem kilkanascie postow wczesniej - mamy do czynienia z banka spekulacyjna. W takiej sytuacji mowienie o dokladnych poziomach z dokladnoscia do 1 grosza wymaga umiejetnosci paranormalnych a nie analitycznych. Co ciekawe jezeli nie dysponuje wiedza paranormalna i kilkakrotnie trafnie przewidzial w obecnych czasach poziomy kursow to znaczy ze prawdopodobienstwo tego ze ma racje drastycznie maleje - to jak z totolotkiem - prawdopodobienstwo trafienia 2 razy jest znacznie nizsze. A jesli chodzi o stopy. Trudny orzech do zgryzienia. Jesli bedzie czarny scenariusz, typu 5,21 za CHF to oznacza ze panstwo nie chcac zbankrutowac bedzie musialo interweniowac. I pewnie w pierwszej kolejnosci zrobi to co Wegrzy jesienia lub co zapowiedzieli teraz Czesi - podniosa stopy (Wegrzy podniesli o 3%). W takim bardzo czarnym scenariuszu wrocimy do oprocentowania kredytow z okolic lat 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 19.02.2009 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Co ciekawe jezeli nie dysponuje wiedza paranormalna i kilkakrotnie trafnie przewidzial w obecnych czasach poziomy kursow to znaczy ze prawdopodobienstwo tego ze ma racje drastycznie maleje - to jak z totolotkiem - prawdopodobienstwo trafienia 2 razy jest znacznie nizsze. No nie. Jeżeli to sa zdarzenia niezależne, to prawdopodobieństwo każdego jest takie samo. Jeżeli już wyrzuciłem 2 razy "6" kostką, to prawdopodobieństwo że w najbliższym rzucie będzie "6" jest 1/6. Inaczej jest z prawdopodobieństwem że teraz wyrzucę trzy "6" kolejno. Na to szansa jest tylko 1/216. Pzdr Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 19.02.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Jak myślicie RPP powinno ciąć dalej stopy? W tej chwili nie ma to już większego znaczenia. Może najlepiej by było, gdyby zostawili na dłuższy czas niezmienione. Ale niestety, jeśli kierunek zmian w gospodarce będzie się utrzymywał, to jest prawie pewne, że za parę miesięcy skokowo podwyższą, do 6-8, może 10%. Tak mają napisane w swoich "mądrych" książkach do ekonomii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.02.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 no i nareszcie frank spada ciekawe jak długo będzie się umacniała złotówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 20.02.2009 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 do godz. 18-tej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 24.02.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 http://biznes.onet.pl/0,1920846,wiadomosci.html to dla frankowców Yhmm....oszczędność rzędu 25zł przy 500frankach.No jakieś tam pocieszenie dla niektórych jest:) Popierałbym walkę o ograniczenie spreadu,co do zakupu i spłaty w CHF jestem delikatnie mówiąc sceptycznie nastawiony i uważam,że pomysł w założeniach słuszny nie ma szans na realizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.02.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 http://biznes.onet.pl/0,1920846,wiadomosci.html to dla frankowców Myślisz, że ktoś będzie robił coś za free? Z dostępem do foreksu wiążą się pewne koszty, nikt nie będzie siedzał i wpatrywał się w ekran kiedy kupić, jak znam życie i naszą mentalność, to później zacznie się sprawdzanie, czy ktoś nie wykorzystuje sytuacji i czy się uczciwie rozlicza. A system który by to rozliczał? Albo nowy (duży koszt), albo... obsługę wziąłby jakiś bank, który swój procent by pobierał. To ja już wolę metodę zaprzyjaźnionego kantoru. Miałem ustaloną obniżoną prowizję (pracowałem w USA) i zdarzało mi się, że gość dawał mi nawet powyżej połowy swoich tablicowych cen. Po prostu sprawdzał akualny kurs na foreksie i brał jakieś 2 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 02.03.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Cos przycichlo tutaj,wiec zeby podniesc napisze,ze wlasnie nam obnizyli oprocentowanie dla CHF z 4,36% na 2,06%. Mowa o PKO BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 03.03.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Cos przycichlo tutaj,wiec zeby podniesc napisze,ze wlasnie nam obnizyli oprocentowanie dla CHF z 4,36% na 2,06%. Mowa o PKO BP. no zmiana duża więc pewnie cieszy ale ja wolę jak mi bank co miesiąc aktualizuje oprocentowanie i tym sposobem z miesiąca na miesiąc mi się oprocentowanie pomniejszało, a nie po 3 czy 6 miesiącach jak u innych oczywiście jak rośnie oprocentowanie to u mnie też rośnie z miesiąca na miesiąc a u innych jest to odroczone więc są i plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswywiadu 03.03.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Co z tego że oprocentowanie maleje jak Frank idzie ku 4 zł !!! Teraz coś koło 3,35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 03.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Co z tego że oprocentowanie maleje jak Frank idzie ku 4 zł !!! Teraz coś koło 3,35 No moze i nic z tego,ale poki co to rata 8 stowek lzejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 08.03.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 bralibyście dzis kredyt we CHF, mając na uwadze ze za kilka lat wejdziemy do strefy euro a wcześniej do ERM 2 - wtedy WIBOR powinien oscylować poniżej 2 % 300 000 pln na 30 lat ??? różnica miedzy PLN a CHF tylko około 200 zł na korzyść CHF co wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.03.2009 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 bralibyście dzis kredyt we CHF, mając na uwadze ze za kilka lat wejdziemy do strefy euro a wcześniej do ERM 2 - wtedy WIBOR powinien oscylować poniżej 2 % 300 000 pln na 30 lat ??? różnica miedzy PLN a CHF tylko około 200 zł na korzyść CHF co wy na to ?? Jeżeli wierzyć, że gorzej już nie będzie - zdecydowanie tak. W ciągu 2 lat złoty wówczas umocni się conajmniej 25% a to duży zysk. Potem refinansowanie, żeby złapać niższą marżę i spoko. Sam wolałem nie ryzykować Na marginesie - nie wierzę w EUR w 2012 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 09.03.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 bralibyście dzis kredyt we CHF, mając na uwadze ze za kilka lat wejdziemy do strefy euro a wcześniej do ERM 2 - wtedy WIBOR powinien oscylować poniżej 2 % 300 000 pln na 30 lat ??? różnica miedzy PLN a CHF tylko około 200 zł na korzyść CHF co wy na to ?? Jeżeli wierzyć, że gorzej już nie będzie - zdecydowanie tak. W ciągu 2 lat złoty wówczas umocni się conajmniej 25% a to duży zysk. Potem refinansowanie, żeby złapać niższą marżę i spoko. Sam wolałem nie ryzykować Na marginesie - nie wierzę w EUR w 2012 roku. czyli brałeś w PLN ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.03.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeżeli wierzyć, że gorzej już nie będzie - zdecydowanie tak. W ciągu 2 lat złoty wówczas umocni się conajmniej 25% a to duży zysk. Potem refinansowanie, żeby złapać niższą marżę i spoko. Sam wolałem nie ryzykować Na marginesie - nie wierzę w EUR w 2012 roku. czyli brałeś w PLN ?? Tak. 30.12.2008 - marża 0.8% w całym okresie kredytowania Jak skończę się budować (10.2009), to mogę myśleć o ewentualnym refinansowaniu pod zagrywkę na umocnienie złotego, ale póki co nie zaprzątam tym sobie głowy. Oprocentowanie ładnie spada W3M u mnie to 4.71 aktualnie, co z marżą 5.51%, co jest jak najbardziej akceptowalne dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 09.03.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Z moich obserwacji -oprocentowanie dla PLN już spadać przestało. Niepewna przyszłość wiąże się z ruchem stóp w odwrotnym kierunku, niemneij jednak perspektywy Euro (pytanie kiedy?) powinny zbliżyc stopy do max poziomu chyba 4 % tak jak jest w Eurolandzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.03.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Z moich obserwacji -oprocentowanie dla PLN już spadać przestało. Niepewna przyszłość wiąże się z ruchem stóp w odwrotnym kierunku, niemneij jednak perspektywy Euro (pytanie kiedy?) powinny zbliżyc stopy do max poziomu chyba 4 % tak jak jest w Eurolandzie. To ciekawe masz obserwacje Mnie interesuje średnia WIBOR 3M za dni 1-25: X.2008: 6.78% XI.2008: 6.77% XII.2008: 6.56% I.2009: 5.66% II.2009: 4.71% W marcu póki co średnia 4.42% i każdego dnia jest coraz niżej. Może każdy widzi to co chce? Oczywiście nie wykluczam, że nagle może się zrobić myk i RPP podniesie stopy (Węgry już rozważają taką opcję - o 300pb w górę), bo nie będzie nikt chciał pożyczać. Równie dobrze zabawa w kryzys może zakończyć się na poziomie 10zł/EUR. To jednak takie sobie przewidywania, a to czy oprocentowanie spadać przestało dotyczy przeszłości i jak wyżej pokazałem - nie przestało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 09.03.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Frankai:Pisząc, że przestało spadać nie kwestionuję, że spadało (to przecież oczywiste), sam od kilku lat mam kredyt w PLN więc wiem jak to jest. Przede mną drugi kredyt. Jeszcze niedawno odpuszczałem inną walute jak PLN (bo bezpieczniej, spadający Wibor,spokój itp) teraz jednak rozważam poważnie kredyt w CHF, bo uważam, że w czarnych scenariuszach jakie mogą nastąpić te jak napisałeś 10 zł/E (oczywiście nie chcemy w to uwierzyć) przełoży się jednak na niższy koszt spłacanego kredytu w CHF niż w PLN po podwyżce stóp. Niepokojące sygnały co do mozliwego wzrostu stóp napewno docierają i do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Frankai: Pisząc, że przestało spadać nie kwestionuję, że spadało (to przecież oczywiste), sam od kilku lat mam kredyt w PLN więc wiem jak to jest. Przede mną drugi kredyt. Jeszcze niedawno odpuszczałem inną walute jak PLN (bo bezpieczniej, spadający Wibor,spokój itp) teraz jednak rozważam poważnie kredyt w CHF, bo uważam, że w czarnych scenariuszach jakie mogą nastąpić te jak napisałeś 10 zł/E (oczywiście nie chcemy w to uwierzyć) przełoży się jednak na niższy koszt spłacanego kredytu w CHF niż w PLN po podwyżce stóp. Niepokojące sygnały co do mozliwego wzrostu stóp napewno docierają i do Ciebie. Użyłeś czasu przeszłego dokonanego. Pewnie się czepiam, ale w finansach lubię być dokładny. Co do przyszłości, to są dwie możliwości - oprocentowanie będzie spadać ... albo będzie rosnąć. Póki co raczej większe szanse są na spadek. W 10zł/EUR osobiście nie wierzę. Podejrzewam, że to by zabiło poparcie dla PO (potworne problemy kredytobiorców), a słupkologia jest dla nich istotna. Poza tym - rząd pewnie myśli o tym samym: muszą pożyczyć 155mld zł, więc zapewne myślą, coby pożyczyć w EUR, USD czy JPY, a potem oddawać mniej jak kryzys minie. Jak pożyczą walutę, to rzucą na rynek by wymienić i zbiją kurs. Może się więc okazać, że umocnią złotówkę aż za bardzo i jak ktoś teraz zacznie budowę, to może zacząć z ładnym kursem, a skończyć już z kiepskim (jak kurs mu się nie "zatrzaskuje". Znam jedną metodę, by dokonać szybkiego wyboru: orzeł czy reszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts