pierwek 10.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 fakt - "moneta prawdę ci powie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 10.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jeżeli wierzyć, że gorzej już nie będzie - zdecydowanie tak. W ciągu 2 lat złoty wówczas umocni się conajmniej 25% a to duży zysk. Potem refinansowanie, żeby złapać niższą marżę i spoko. Sam wolałem nie ryzykować Na marginesie - nie wierzę w EUR w 2012 roku. czyli brałeś w PLN ?? Tak. 30.12.2008 - marża 0.8% w całym okresie kredytowania Jak skończę się budować (10.2009), to mogę myśleć o ewentualnym refinansowaniu pod zagrywkę na umocnienie złotego, ale póki co nie zaprzątam tym sobie głowy. Oprocentowanie ładnie spada W3M u mnie to 4.71 aktualnie, co z marżą 5.51%, co jest jak najbardziej akceptowalne dla mnie Podsumujmy fakty: 1. Nie masz kredytu w CHF i nie jestes zalezny od kursu CHF 2. Jestes osoba mocno udzielajaca sie w tym temacie 3. Charakter Twoich wypowiedzi nie wskazuje ze kieruje Toba potrzeba pomocy osobom "utopionym" w kredyty CHF Najbardziej analizuja problem osoby ktorych ten problem nie dotyczy ?? Dlaczego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.03.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Podsumujmy fakty: 1. Nie masz kredytu w CHF i nie jestes zalezny od kursu CHF 2. Jestes osoba mocno udzielajaca sie w tym temacie 3. Charakter Twoich wypowiedzi nie wskazuje ze kieruje Toba potrzeba pomocy osobom "utopionym" w kredyty CHF Najbardziej analizuja problem osoby ktorych ten problem nie dotyczy ?? Dlaczego ?? Ad 1. Zarabiałem w USD, mam ciągle szanse zarabiać w USD. Oprócz tego mam ciągle możliwość wyjeżdżania w delegacje zagraniczne, czyli dodatkowe dochody w EUR czy USD. Ad 2. Tematy walutowe interesują mnie z uwagi na przeszłość (ja USD, żona EUR) i na przyszłość (ew. przewalutowanie). Ciągle śledzę kurs waluty. Ad 3. Wątek nie dotyczy pomocy a kursu CHF. Może dlatego, że może dotyczyć. Jeżeli dostrzegłeś, że jestem aktywny, to być może zauważyłeś, że liczę się z refinansowaniem kredytu na walutę na koniec budowy. A jeżeli chodzi o pomoc, to może po części też. Jestem zwolennikiem ostrożnego i spokojnego podejścia do tematu. Wiele osób działa nerwowo i w sposób typowy dla instynktu stadnego, a ten jest najgorszym rozwiązaniem. Był pęd na CHF - wzięli CHF na dołku. Teraz prasa i anale straszą non stop kryzysem i horrendalnymi kursami. Nie ma co ulegać panice i w spokoju się zastanowić. Mam nadzieję, że mimo Twoich zastrzeżeń co do mojej obiektywności, czy też do ewentualnego mentorstwa, moje wypowiedzi coś wnoszą. Mały OT który mi się przypomniał przy Twoim ostatnim pytaniu. Od razu zastrzegam - nie chodzi mi o zbijanie Twojego argumentu, bo tu generalnie ma on sens. Jeden ksiądz na kazaniu zapytał retorycznie: "ciekawe czemu w sprawie celibatu zajmują głos osoby których to nie dotyczy?"(ludzie świeccy) Więc sobie od razu pomyślałem: "dlaczego księża zabierają głos na temat seksu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 11.03.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 coś jakby drgnęło bo nordea zaczęła się reklamować z kredytami hipotecznymi w CHY i PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 11.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 coś jakby drgnęło bo nordea zaczęła się reklamować z kredytami hipotecznymi w CHY i PLN Dokładnie..az sie zdziwiłam jak ta reklamę zobaczyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 12.03.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Niezłe spadki dziś na walutach, CHF/PLN spadł przed chwilą poniżej 3zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswywiadu 12.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Niezłe spadki dziś na walutach, CHF/PLN spadł przed chwilą poniżej 3zł. Oby tak dalej. Myślę że realna wartość frania to 2,5 zł ale ma to się tak do rzeczywistości ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 poczekamy, zobaczymy....chwilowo poleciał na dół, ale się odbije i dopiero potem powoli franek bedzie spadać.... SNB już ze trzy tygodnie temu zapowiadał osłabienie franka. Prawdziwa ulga jednak będzie jak kryzys minie. Wtedy może nie 1.90 ale 2.30-2.50 powinno zagościć na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 12.03.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 My właśnie jutro mamy podpisać kredyt we frankach Nie wiem czy w tej sytuacji nie rezygnować. Jutro podpiszemy to pierwsza transza dopiero poniedziałek/wtorek (może inwestorzy zaczną realizować zyski ),następna za około miesiąc. Nie chcę brać przy niskim kursie . Jak się wkurzę to weżmiemy w złotówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.03.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Teraz, gdy frank jest wysoko ? Nie wiem czego sie bać. Bać się trzeba będzie jak będzie na poziomie 1,9 :) Teraz to już może być tylko lepiej. I nów Szwajcaria obniżyła stopy. A ja już myslałam, że to niemozliwe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 13.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Kurs jest ważny, ale marża ważniejsza.Niektore banki udzielaja teraz kredytow w CHF z marżą ponad 3%.Jak wzrosna stopy % to nawet obecny wysoki kurs CHF wiele nie ulży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 13.03.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 marża 2,35 i bezpłatne nadpłaty nieprzekraczające 30% aktualnego zadłużenia. Po 3 latach bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.03.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 marża 2,35 i bezpłatne nadpłaty nieprzekraczające 30% aktualnego zadłużenia. Po 3 latach bez ograniczeń. Sprawdź jeszcze czy bank gwarantuje stałe oprocentowanie. Teraz by się opłacało bo jest bardzo niskie, ale niektórzy poprzednio na tym wtopili. Libor innym spadł, a oni mają 2 lata na stałym poziomie, więc raty automatycznie wyższe o powiedzmy 50%. Znając jednak banki to już się z tego wycofali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 13.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 franek spadł dziś na 2,92... (wg.rmffm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 13.03.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mają libor3m i go aktualizują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.03.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Na szczęście (?) jest to raczej niemożliwe na dużą skalę, bo bank doskonale wie, że dla klienta, który brał z LTV >80% w 2007-2008, takie przewalutowanie to by była zagłada finansowa, więc pozostaje im obydwu (bankowi i kredytobiorcy) czekać i patrzeć na to, co się dzieje z coraz bardziej opadającą szczęką i modlić się o nie wzrośnięcie LIBORu. Co nie przeszkodzi bankowi przykręcać śruby, jeżeli będzie miał kiepskie wyniki. Dodatkowe 2% marży klient przetrzyma, a jeżeli nie to znaczy, że i tak trzeba go było zlicytować. Teraz robią to spreadem. Jeżeli wejdzie możliwość spłacania w frankach, to zaczną żądać dodatkowego zabezpieczenia lub kasować za ubezpieczenie, ale bez patyczkowania się wypowiedzą umowę i każą Ci podpisać z wyższą marżą: nie 1% a 3-4%. Na rynku i tak ci nikt już nie da marży 1%, a prowizja papierki, wpisy do hipoteki, nerwówka - każdy klnąc podpisze aneks z wyższą marżą. No i się zaczęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.03.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 KNF broni uciśnionych W skrócie: "Jak wy przykręcicie śrubę frankowcom - to my wam przykręcimy". Nie dość że bronią, to jeszcze tak szybko zareagowali. Kto by pomyślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 rynek sam przykręca śrubę... 1CHF 3,12zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 31.03.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Do poczytania: 1. dla tych co mają kredyt z przed 2006 r. 2. i dla tych co chcą wziąć - tylko niech się zastanowią głęboko gdzie. http://www.mstop.pl http://www.nabiciwbrebank.pl ...jest tam nie tylko o tych bankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 15.04.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 rynek sam przykręca śrubę... 1CHF 3,12zł a śruba chyba się sama odkręca (ktoś zapomniał o podkładkach sprężynujących, ewentualnie nakrętka była z gumką "samokontrującą 1CHF 2,84 także aktualizacja tematu by się przydała pozdrawiam p.s. nie mam kredytu we frankach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts