aglig 26.08.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 A dzisiaj już po 2,69 . Od stycznia kiedy płaciłam najwięcej moja rata jest niższa juz ponad 300 zł. A i tak płacę mniej niż rok temu. Sprawdzałam jaką ratę płaciłabym zaciągając kredyt w PLN z dopłatą i wyszło mi że więcej niz płace teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 27.08.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 niech ktoś władny zmieni tytuł topicu na bardzie optymistyczny i prawdziwy na ten czas!Moja najwyższa rata wynosiła ok 1470, a ostatnia 890!oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 17.09.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Wziąłem kredyt we frankach, marża 3%, umowę podpisałem przedwczoraj. Zastanawiam się teraz, jak wybrać teraz moment wypłaty transz, żeby kurs był wysoki. Najlepiej potem, żeby spadł Dzisiaj kurs kupna w moim banku 2,64. Na umowie mam 2,6099. Macie jakieś prognozy, co do kursu ? Mogę manewrować ewentualnie do 7 października z wypłatą pierwszej transzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 17.09.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Wziąłem kredyt we frankach, marża 3%, umowę podpisałem przedwczoraj. Zastanawiam się teraz, jak wybrać teraz moment wypłaty transz, żeby kurs był wysoki. Najlepiej potem, żeby spadł Dzisiaj kurs kupna w moim banku 2,64. Na umowie mam 2,6099. Macie jakieś prognozy, co do kursu ? Mogę manewrować ewentualnie do 7 października z wypłatą pierwszej transzy. To chyba tylko wróżka może powiedzieć nikt inny. Nie ma mądrych. A prognozy wszelkiego rodzaju ekonomistów i analityków można sobie w buty włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 03.02.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 no i znów frank spada oby jak najniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.02.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Wziąłem kredyt we frankach, marża 3%, umowę podpisałem przedwczoraj. Zastanawiam się teraz, jak wybrać teraz moment wypłaty transz, żeby kurs był wysoki. Najlepiej potem, żeby spadł Dzisiaj kurs kupna w moim banku 2,64. Na umowie mam 2,6099. Macie jakieś prognozy, co do kursu ? Mogę manewrować ewentualnie do 7 października z wypłatą pierwszej transzy. Tak jak pisał krzys_i_aga - pytanie do wróżki Mówiąc poważniej - jestem zwolennikiem samodzielnych decyzji. No chyba że się człowiek kompletnie nie zna. Nie zapowiada się na jakieś spore wahania w najbliższej przyszłości, ale nigdy nic nie wiadomo. W dłuższym terminie można się spodziewać powrotu koniunktury (z okresowym straszeniami o powrocie kryzysu), a to będzie powodowało wzrost wartości złotówki. Euro nam nie grozi zbyt szybko, więc - mimo że sam jestem złotowcem i zwolennikiem spokojnego snu - teraz brałbym CHF (przy kredycie poniżej 75% wartości) i nie martwił się groszami. Za 2-3 lata CHF będzie znowy poniżej 2zł i będziesz do przodu. Wtedy będzie prawdziwy dylemat - czy już się przewalutować na spokojny sen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.02.2010 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Znowu przyszła obniżka oprocentowania z mojego banku Jak miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 04.02.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Nefer a jaki bank? CHF?ja 11-ego będe miał nowy harmonogram i się nie mogę doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.02.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Nefer a jaki bank? CHF? ja 11-ego będe miał nowy harmonogram i się nie mogę doczekać. CHF, Nordea : wartość stopy bazowej : 0,2483 % marża : 0,9 % Razem oprocentowanie : 1,1483 % w skali roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 04.02.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Nefer a jaki bank? CHF? ja 11-ego będe miał nowy harmonogram i się nie mogę doczekać. CHF, Nordea : wartość stopy bazowej : 0,2483 % marża : 0,9 % Razem oprocentowanie : 1,1483 % w skali roku. coś pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 04.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 jak myslicie?na dzień dzisiejszy franki, czy Euro? a może pln?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 09.02.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 jak myslicie?na dzień dzisiejszy franki, czy Euro? a może pln?? W grudniu w CHF (podwyzszenie z paskarska marza 3,4 w GE), rozwazalismy tez 2,1 w euro (plus prowizja oraz produkt dodatkowy i "pulapki" w umowie w DB), byloby teoretycznie troche taniej. Najdrozej oczywiscie kredyt w PLN z marza 1,35 prowizja 3,5 procent (BZWBK). Nie byl to kredyt docelowy (zakup dzialki). Tyle z mojej strony, moze cos pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyb 09.02.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 jak myslicie?na dzień dzisiejszy franki, czy Euro? a może pln?? zależy jakie masz nerwy i jak elastyczne finanse. Chcesz spokoju? no to PLN. Chcesz poryzykować mniej - EURO lub CHF Chcesz poryzykować bardziej - USD. W przypadku walut musisz się liczyć z tym , że jeśli masz słabe nerwy to wahania kursu cię wpędzą w nerwicę + może się okazać, że np. przez rok musisz płacić więcej raty, niż w PLN. Leczenie nerwów może wyjść drożej niż różnica w racie PLN vs waluta. No i przy walucie musisz zadbać o możliwość przewalutowania kredytu (jakby się coś strasznego działo to trzeba będzie spieprzać do złotówki ze stratami) oraz możliwość zmiany waluty spłacania kredytu (jakby bank zaczął szaleć ze speadem). A ja osobiście właśnie wystąpiłem o kredyty w CHF i Euro, mając nadzieję że mnie nerwy nie zjedzą od obserwowania kursów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras 11.02.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WikoTomki 15.05.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 @ cyb to nie takie proste z tymi "nerwami"oplacalnosc kredytu walutowego to bynajmniej nie wysokosc biezacej raty, lecz jego wycena - czy jak kto woli, ile zaplacisz do konca zycia kredytua owa wycena, poniewaz zalezy zarowno od stopy jak i od waluty, moze byc co najwyzej oszacowana, i to przy pomocy narzedzi niezrozumialych dla przecietnego kredytobiorcy ludzie, ktorzy nie zajmuja sie rynkami, nie powinni brac takich kredytow, bo zwyczajnie jest to pozycja walutowa, ktorej nie mozna zabiezpieczyc (teoretycznie mozna, ale znowu, zwykly kredytobiorca nie moze), w zwiazku z tym nie ma nad nia zadnej kontroli, przez caly czas zycia kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 16.05.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Dla splacajach kredyt w walucie- polecam serwis www.walutomat.pl - pozwala na wymiane walut po kursie srednim.Korzystam z tego serwisu i jestem zadowolony, chociaz nie ma on jeszcze wystarczajacej plynnosci (nadwyzka sprzedajacych waluty przy wzroscie ich kursow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 10.06.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Ja tam kredytu nie mam zadnego, ale właśnie czytam interesujący artykuł: http://panika2008.blogspot.com/ A zwłaszcza ten fragment: Jeśli ktoś ma kredyt "frankowy" - polecam przeliczyć dwa scenariusze - co się stanie, gdy, przy niezmienionych stopach (raczej realistyczne założenie, za bardzo już nie mogą spaść), CHF umocni się o 10% (scenariusz realistyczny) lub 15-20% (scenariusz pesymistyczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.06.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 franek chce przetestować poziom 3,31zł - potem się zobaczy czy da radę i pójdzie jeszcze wyżej czy spadnie znowu poniżej 3zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 18.07.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ech, mi w PKO BP. powiedzieli, że prowizja przy CHF to 7% !!!!, a przy PLN 0%- jeśli kredyt jest wyższy niż 111 tyś PLN. W Euro, rata jest o pare % niższa, ale ono skacze jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.08.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 7% prowizji .... to ciekawe. Z daleka od takiego kredytu !A marza jaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts