Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A "franek" zawędrował z 2 PLN do 4.20 PLN

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Frankai, weź pod uwagę, że późnowieczorne rekordy nie są do końca wiarygodne. To bardzo "techniczny" rynek. I maleńki jeśli chodzi o handlujących.

Na ile to będzie "tragiczna lekcja" w dużej mierze zależy od długości zjawiska i wpływu na realną gospodarkę. Niebezpieczny byłby scenariusz: duże i głębokie spowolnienie - znaczne obniżenie cen nieruchomości - duże redukcje płac i etatów w firmach - kłopociki.

Na razie banki wykazują pełny spokój, ale jak się ta faza będzie rozwijać - dużo za wcześnie na spekulacje.

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem czy to taki dobry pomysł... za 10 lat 1 chf będzie kosztował co najmniej 5zł i nikogo to nie będzie dziwić.

może tak, jednak nie wydaje mi się. Jak franek był za 2zł był niedoszacowany te 4zł jest przeszacowany. Ale gdyby nawet doszło do 5zł za franka to i tak raczej nie straciłabym. No ale jednak chyba nie będę mieszała. Tylko spokojnie spłacała.

Ja też na razie nie narzekam, jak brałam w EURO to wypłacili mi średnio po 3,98. Na razie nie mam źle, tym bardziej, że kupuję od kilku miesięcy EURO po 4 pln. Tyle dobrze, że to jest niezwykle popularna waluta i łatwo ją kupic od osoby prywatnej (np. cały transport międzynarodowy się w euro rozlicza).

a możesz coś więcej napisać? Trudno było dostać? Podpisałaś nowy kredyt czy przewalutowałaś?

Ja mam kredyt w ING w pln jeszcze 12 lat do spłaty kwota do spłaty to 115 tysięcy. Myślę nad przewalutowaniem na franki.

To był nowy kredyt na 400 tys. na 27 lat, bo mamy po 43 lata. Ja działalność gospodarcza, mąż pracuje w Norwegii. Warunek na marżę 2,1% to wpływy miesięczne na konto najmniej 8 tys. i 200 zł miesięcznie na konto oszczędnościowe

Frank szwajcarski spada. Być może zobaczymy dzisiaj 3.70 chf/pln. Powstaje tylko nowy problem. Nikt nie jest jednak w stanie przewidzieć co będzie "normą". Być może 3 a moze 3.5. A to żadna radość. Bo wtedy kolejne zawirowania(takie jak mamy ostatnio) to już murowane wyjście poza 4 zł. :eek:

Wszystko jest możliwe. Kto przewidział 2 zł ----> 4 zł ? Chyba tylko magicy ;P

Wiadomo że muszą być przystanki, bo rosnąc w tym tempie pod koniec roku frank musiałby kosztować pewnie z 10zł :) . Zobaczymy czy na dłużej zatrzymamy się na tych poziomach (3,70) czy może tylko korekta w biegu. A Szwajcaria to sobie może tupać... zastanowiło mnie jedno ... skoro chcieliby wprowadzić stopy procentowe ujemne... to by obniżyło? czy może jednak podwyższyło popyt na kredyty w CHF?

• 2 weeks później...
ujemne stopy procentowe w Szwajcari to zadna nowosc.W latach 70-tych oprocentowanie depozytow w ch.f dla nierezydentow wynoislo -40% !!!!czyli wplacajac w Szwajcari 100ch.f po roku miales 60.Szwajcaria usilowala tym walczyc z e zbytnim umacniemiem sie franka ,ale jak widac z mizernym skutkiem skoro w ciagu 40 lat ch.f umocnil sie do $ 6 KROTNIE !(w latach 70-tych 1$ to 5 ch.f,jeszcze 3 lata temu 1:1,dzis 0.8: 1 ).Patrzac na systematyczne i ciagle umacnienie sie sie ch.f , frank jest najlepsza waluta do inwestowania i najgorsza do brania kredytow.

Każda taka regulacja świadczy o nienormalności sytuacji ogólnej...

Ale - walka z trendem to coś, czego się nie robi codziennie. Ciekawe, gdzie teraz się tzw sentyment ulokuje.

I ciekawe, czy w tej sytuacji dadzą radę CHF obrzydzić - jak się w Grecji jednak posypie, to moim zdaniem to będzie spektakularny kapiszon ;) Już raczej wszyscy spekulują kiedy i jak niż czy, w coraz bardziej fantastycznym tonie (oby we w miarę kontrolowany sposób). Ale pożyjemy itede.

Coraz śmielej się mówi o złocie po 3K ;)

Edytowane przez Baba_Budowniczy

Szwajcarzy coś muszą zrobić bo dla nich również ta sytuacja nie jest korzystna. Mówi sie międzyinnymi o powiązaniu franka z euro, bo oni już nie mogą interweniować obniżając stopy ( bo nie mają już z czego obniżać). Dalszy wzrost Franka jest im bardzo nie na rękę.

.

To mój post z 16 czerwca tego roku w temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180265-zakup-na-gorce-i-kredyt-w-chf

Udu...ienie gospodarki Szwajcari w perspektywie 15 lat jest mi bardzo na rękę.

Edytowane przez aglig