Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A "franek" zawędrował z 2 PLN do 4.20 PLN

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Zły przykład. Prawo mówi wyraźnie - karany nie może być w zarządzie. Prawo mówi wyraźnie - sprawozdanie należy składać.

Jasne, tylko żeby to wszystko skontrolować to nie wystarczyłoby urzędników. Powiedzmy, że firmę zakłada żona, a po 3-miesiącach do zarząd dokoptowuje męża z wyrokiem - zanim ktoś to sprawdzi i skontroluje minie sporo czasu, czasem miesiące, a czasem lata.

Oczywiście że ubezpieczy. Tylko składka odpowiednio wysoka czy horrendalna (np. 0.2 mln/mc).

Racja ubezpieczy, użyłem tutaj skrótu myślowego. Chodziło mi o to, że Towarzystwo wyliczy taką składkę, że w praktyce nie ubezpieczy :)

I tu taki drobiazg - ja nie chcę by to było obowiązkowe Ja generalnie jestem za wolnością - chcesz sobie odmrozić nogi - proszę bardzo.

Ja też :) Mogę się założyć, że jak za kilka lat kurs CHF będzie znowu niski, to ludzie rzucą się na kredyty, całkowicie zapominając o tym co się działo w 2015 roku - obym się mylił.

No wiesz - wcześniejsze Twoje wypowiedzi odbierałem jako strasznie zadufane. Życie mi pokazało, że jak jestem zbyt pewny siebie, to mi pokaże, że skromność jest bardzo dobrą cechą. W tym kontekście widziałem zagrożenie wiszące nad Tobą ;) A panu Sadlikowi to chyba się należy nauczka?

No to źle zinterpretowałeś, bo ja zadufany na pewno nie jestem, tylko zaczęły mnie denerwować te masowe protesty ludzi pokroju p. Sadlika i ich chore pomysły naprawy tej sytuacji.

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne, tylko żeby to wszystko skontrolować to nie wystarczyłoby urzędników.

Daj spokój. Przecież to wszystko ląduje w bazach komputerowych. Akurat coś na ten temat wiem ;)

Ja też :) Mogę się założyć, że jak za kilka lat kurs CHF będzie znowu niski, to ludzie rzucą się na kredyty, całkowicie zapominając o tym co się działo w 2015 roku - obym się mylił.

Jak CHF dobijał do 3.5, to pomyślałem, żeby się zrefinansować. Proponowane marże były porażające - przekraczały WIBOR+marża, więc darowałem sobie analiz ryzyka.

No to źle zinterpretowałeś, bo ja zadufany na pewno nie jestem, tylko zaczęły mnie denerwować te masowe protesty ludzi pokroju p. Sadlika i ich chore pomysły naprawy tej sytuacji.

He, he - zdarza się, że człowiek "dostosowuje" język. Co do Sadlika, to po prostu szkoda gadać.

Oczywiście, że jestem stroną słabszą, ponieważ to ja proszę o kredyt, a nie bank.

Czy rzeczywiście tak jest ?

Zauważ, że bank udzielając kredytu generuje w większości "pusty pieniądz" - wystarczy, że ma depozyty lub wkład własny w wysokości 1/28 kredytu (lewar finansowy).

Te wirtualne pieniądze nabierają wartości dla banku, co więcej są pomnożone o stopę procentową dopiero w momencie spłacania kolejnych rat kredytu.

Bez kredytobiorców banki praktycznie nie mógłby istnieć.

Można by takie banki porównać do przedsiębiorstwa, a kredytobiorców do pracowników - sami pracownicy nie stworzą wiele bez odpowiednich narzędzi i miejsca pracy, ale tak samo przedsiębiorstwo bez pracowników będzie kulało. Jeżeli będzie pracowników nadmiernie eksploatować, to szybko skończy się jego działalność.

Czy rzeczywiście tak jest ?

Zauważ, że bank udzielając kredytu generuje w większości "pusty pieniądz" - wystarczy, że ma depozyty lub wkład własny w wysokości 1/28 kredytu (lewar finansowy).

Wiadomo, że bankowi zależy na klientach hipotecznych, ale dla banku smaczniejszym kąskiem jest klient biorący kredyt konsumpcyjny na 17-20%. W kredytach konsumpcyjnych jest ostra konkurencja, wystarczy obejrzeć ile jest codziennie reklam w TV, a jeśli chodzi o produkty hipoteczne, na polskim rynku jest parę (kilka) banków, które je oferują i raczej warunku są porównywalne. Ja przynajmniej ostrej konkurencji w tej kwestii nie widzę.

Wiadomo, że bankowi zależy na klientach hipotecznych, ale dla banku smaczniejszym kąskiem jest klient biorący kredyt konsumpcyjny na 17-20%. W kredytach konsumpcyjnych jest ostra konkurencja, wystarczy obejrzeć ile jest codziennie reklam w TV, a jeśli chodzi o produkty hipoteczne, na polskim rynku jest parę (kilka) banków, które je oferują i raczej warunku są porównywalne. Ja przynajmniej ostrej konkurencji w tej kwestii nie widzę.
Nie mam co prawda TV i tym samym nie oglądam takich reklam, ale w latach 2006-2008 sytuacja na rynku kredytów hipotecznych była zupełnie inna - pomiędzy bankami panowała spora konkurencja, a i reklam było sporo. Dzisiaj wiadomo dlaczego tak się wtedy działo. Wtedy wiedzieli to nieliczni - "wtajemniczeni".

Kolejny przykład porad "ekspertów" z tamtego okresu : http://michalasman.bblog.pl/wpis,jakie;ryzyko;frank;szwajcarski;musialby;kosztowac;3;3696,12140.html

Jestem frankowiczem. Kredyt wziąłem w kilku transzach w l. 2007 - 2008.

Mając wcześniej działkę, wybudowałem na niej dom, w którym teraz mieszkam.

Być może mając dzisiejszą wiedzę, wtedy postąpił bym inaczej - biorąc kredyt w PLN. Być może, chociaż nie jestem tego pewien.

W tamtych warunkach kredyt w CHF był dużo atrakcyjniejszy. niż złotówkowy. Do dnia dzisiejszego frankowicze mniej zapłacili bankom, niż złotówkowicze, skoro ostatnia propozycja KNF mówi o zwrocie przez kredytobiorców w CHF zysków w porównianiu z kredytobiorcami w PLN.

A przyszłości nikt nie zna.

Kredyt bierze się na 30 lat, w takim okresie mogą być różne sytuacje - dołków, górek itp. Kurs waluty się zmienia, stopy procentowe, wiele rozmaitych czynników.

Nie mam bynajmniej oczekiwań, co do pomocy ze strony państwa czy "podatników" w sensie finansowym.

Natomiast oczekuję, że bank będzie wywiązywał się z podpisanej ze mną umowy (a jeżeli nie zechce, to państwo go do tego powinno zmusić) i nie będzie tego faktu traktował, jako wielką łaskę.

Mam na myśli określoną w umowie wysokość oprocentowania kredytu czyli w moim przypadku LIBOR + marża.

Jeżeli stopy procentowe CHF spadną jeszcze bardziej i LIBOR + marża będzie mniejsza od zera, to bank ma zakichany obowiązek wywiązać się z tego punktu umowy, skoro taką umowę ze mną podpisał. I nawet dopłacać do mojego kredytu, jeżeli tak wyniknie z wysokości LIBORU i marży.

I nic mnie nie obchodzi, że w czasie, kiedy był udzielany kredyt, nikt nie myślał o ujemnym LIBORZE. Skoro od nas - kredytobiorców, wymaga się dalekowzroczności, przewidywania skutków zmian kursów, stóp procentowych, to chyba tak samo ja mogę oczekiwać tego od banku, który ma na swoje usługi licznych ekspertów, analityków i innych tego typu fachowców.

I radzę powstrzymać się od jakichkolwiek kłamliwych i obraźliwych komentarzy mówiących o głupocie, spekulacji, analfabetyzmie ekonomicznym, roszczeniowości itp. ze strony takich osobników, jak gumis107.

Wiesz ,dzisiejszaa wiedze mogles miec juz w momencie zaciagnia kredtu ,wystarczylo popatrzec na wieloletnie kursy franka wzgledem innych walut lub pln ,aby przekonac sie ,ze frank w zwiazku z jego stala aprecjacja jest najgorsza waluta do brania kredytow dlugotermiowych ,a w latach 2006-2008 zlotowka ulegla chwilowej aprecjacji i wiedzac o kursach koniunkturalnych musialo przyjsc jej odbicie.Tak samo przy braniu kredytu mogles brac pod uwage ujemne stopy procentowe i wystarczylo troche poszukac ,aby przekonac sie ,iz w latach 70-tych Szwajcaria takie miala.Po prostu w hipoteciarskim amoku nikt tego nie sprawdzal ,a to troche dziwi ,bo wiekoszosc ludzi kupujac cos za kilkaset zlotych bardziej sie przyklada do sprawdzenia co kupuje i jakie to ma skutki ,tak wiec frankowcy zadluzajac sie na cale zycie dopuscili sie razcego niedbalstwa nie sprawdzajac nawet podstwoych wykresow kursu franka ,co skutkowac bedzie tym ,iz nie zalpaia sie na mozliwosc ogloszenia upadlosci konsumenckiej http://biznes.interia.pl/finanse-osobiste/news/felieton-upadlosc-konsumencka-a-razace-niedbalstwo,2098115,4141#pst86243715 Swoja droga frankowca juz zupelnie wali na dekiel ,ostatnio ich guru Sadlik ktory zmienil niedawno zone na mlodszy model nie dosc ,ze domaga sie od banku odszkodowania za straty moralne jakie odniosl w zwiazku z tym ,iz bank dal mu kredyt o jaki zabiegal to teraz twierdzi ,ze z zona rozwoidl sie z winy banku :-) ,wiec pewnie niedlugo bedzie bank skarzyl o alimenty dla dzidziusia ktorego zmachal w bedac w nowym zwiazku ktory to zawiazal z winy banku :-) .Do tego jak wiadomo branie kredytow w walucie ktora musial sie umocnic nie swiadczy za dobrze o mozliwosciach intelektualnych posiadacza takiego kredytu ,ale frankowcy na sile staraja sie udowodnic wszystkim ,iz sa zupelnymi matolami ktorzy nie rozumieja co podpisywali i wypisuja takie bzdury jak w tym linku http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/frankowicze-z-wszystkich-bankow-laczcie-sie/vqvnp Zupelnie kuriozalnym pomyslem nawidzonych frankowcow jest teraz obrazanie sie na banki ktore udzielily im kredytow jakie chcieli i przenoszenie kont z tych bankow do SKOKow ,oja jaka szkoda ,ze nie pwadli na ten pomysl przez upadkiem SKOKu Wolmin ,albo ,ze nie inwestowali w AMBER GOLD , bo teraz mieliby powody do jeszcze wiekszych lamentow . Ludzie ,ogrnijcie sie troche i nie zachowujcie sie jak debile,twierdzac publicznie ,iz biorac kredyt walutowy nie wiedzialiscie ,ze jego kurs moze sie zmienic ,albo ze wierzyliscie ,iz zlotowka bedzie sie wiecznie umacniac(a tak twierdziliscie 6-8 lat temu) ,bo to absurd jakich malo i nie rozumieliscie co podpisujecie jak ma to miejsce w linku ktory umiescilem, bo ludzie zaczynja was traktowac jako osobnikow niepelnosprawnych umyslowo .

Edytowane przez gumis107

Heniok ,ale dlaczego dalej nie mowisz prawdy piszac ,ze wzioles 80.000zl kredytu ,skoro z wlasnej nieprzymuszonej woli wzioles scisle okreslna sume frankow.Gdybys chcial wziac kredyt w zlotowkach to bys go po prostu wziol ,a nie sciemnial ,iz wzioles kredyt o okreslonej wartosci w plnach.Napisz po prostu ile wzioles frankow .Jeszcze raz Cie prosze postaraj sie zrozumiec czym roznia sie kredyty denominowego od indeksowanego i zobacz jakimi kredytami baki finansuja kredyty indeksowane we frankach, bo nie da sie Ci niczego wytlumaczyc ,przy az takiej Twojej niecheci dozrozumienia najprostyszych ekonomicznych praw .A to ze kredytowaly czesc kredytow zlotowkami to przeciez logiczne dzialanie ,bo kazdy by tak zrobil skoro tlumy jelonkow zdecydowaly sie brac kredyty walutowe gdy zlotowka byla przewartsciowana,ale byly to wlasnie kredyty DENOMINOWANE !.Przeczytaj to ... .

A ja zwsze powtarzam nieogarniętym ortograficznie uczniakom: WZIOŁ tylko OSIOŁ lub MATOŁ mógłby napisać :)

PS

Też mam kredyt we frankach... I nie narzekam - mimo wszystko :)

I radzę powstrzymać się od jakichkolwiek kłamliwych i obraźliwych komentarzy mówiących o głupocie, spekulacji, analfabetyzmie ekonomicznym, roszczeniowości itp. ze strony takich osobników, jak gumis107.

gumis107 najwyraźniej nie potrafi tego zrozumieć!

Widocznie dostał intratne zlecenie na kolejne teksty.

W sumie nie ma się co dziwić, że banki chętnie za takie teksty płacą, patrząc na kolejne coraz liczniejsze protesty.

W tym poscie : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?120631-A-quot-franek-quot-zaw%C4%99drowa%C5%82-z-2-PLN-do-3-30-PLN&p=6739518&viewfull=1#post6739518 cytowałem list otwarty w sprawie kredytów "frankowych".

Tutaj http://stanowice-marcinkowice.npage.de/afera-bankowa-z-kredytami-w-chf.html można znaleźć ten sam list, odpowiedź KNF, a także szereg informacji na temat afery z kredytami w CHF (również o wczorajszych protestach w Warszawie).

A ja zwsze powtarzam nieogarniętym ortograficznie uczniakom: WZIOŁ tylko OSIOŁ lub MATOŁ mógłby napisać :)
Czepiasz się ;) - przecież gumis107 nie pisze po polsku - widziałeś w jego tekstach polskie znaki diakrytyczne ?

Z jego tekstów wynika jasno, że nie czuje się Polakiem, więc dlaczego ma szanować język polski ?

Tutaj http://stanowice-marcinkowice.npage.de/afera-bankowa-z-kredytami-w-chf.html można znaleźć ten sam list, odpowiedź KNF, a także szereg informacji na temat afery z kredytami w CHF (również o wczorajszych protestach w Warszawie).

Z całym szacunkiem, przeczytałem ten list otwarty Stanowicko-Marcinkowickie Stowarzyszenia Mieszkańców i muszę z przykrością stwierdzić, że tekst jest niepoważny, polityczny i pisany przez osobę delikatnie mówiąc sfrustrowaną. Może kilka słów ode mnie:

Chodzi przede wszystkim o długoterminowe kredyty hipoteczne, oferowane i udzielane przez te banki po przejęciu władzy w Polsce przez koalicję PO-PSL.

Kredyty w CHF udzielały banki już za rządów PiS. Gdy KNF chciała ograniczyć dostęp do tych kredytów politycy PiS protestowali przeciwko "ograniczaniu wolności do gospodarowania swoim majątkiem"

Banki, działające najwyraźniej w zmowie i za aprobatą rządu oraz Komisji Nadzoru Finansowego, oferowały Polakom kredyty hipoteczne na zakup mieszkań i domów, albo z w miarę normalnymi odsetkami, ale w obcych walutach, głównie w CHF, albo w złotówkach, ale z odsetkami rzędu 10% i więcej.

Ciekawe jak ktoś te odsetki wyliczył, ja mam oprocentowanie 3-4% w skali roku w zależności od stawki WIBOR.

Jedno i drugie, to ordynarna lichwa, a innego wyboru Polacy nie mieli.

Chyba autor nie wie, co to jest lichwa.

Jednocześnie, zrujnowanie polskiej gospodarki przez rząd PO-PSL doprowadziło do dużego osłabienia złotego w stosunku do innych liczących się walut, czyli do dolara, euro, franka szwajcarskiego, funta brytyjskiego itp.

Tego zdania, chyba nie trzeba komentować :)

W efekcie, Polacy, zamiast spłacać kwoty faktycznie pożyczone od banków i odsetki typowe w normalnych krajach dla długoterminowych kredytów hipotecznych, czyli rzędu 2 - 3% w skali rocznej, zostali zmuszeni do spłacania kwot o wiele wyższych, lub odsetek typowych dla krótkoterminowych kredytów konsumenckich, a to już jest karalna w Polsce lichwa.

Ciekawe, ja już 7 rok spłacam kredyt z odsetkami właśnie na poziomie 3-4%.

Ogólnie ja rozumiem, że można być sfrustrowanym, że się wpadło w problemy finansowe, ale wypisywanie takich "bzdur" w niczym nie pomoże. Raczej Premier nie potraktuje poważnie osoby/organizacji występującej z takim listem.

• 4 months później...
  • 3 months później...
Ciekawe... zwłaszcza, że 3 lata temu sam WIBOR podchodził pod 5% a jeszcze marżę do tego należy dodać. :)

No... W X.2008 (7 lat) był 6.79%! A w dodatku teraz jest ok. 1.7% i nawet po dodaniu marży nie wychodzi 3% ;) Ja mam 2.48% z marżą.

Oops - a może Kemotowi chodziło o cały okres 7 lat, a wtedy wychodzi 3.78% za WIBOR3M...

• 1 year później...

Witam,

To jest aktualne ogłoszenie o charakterze społecznym. Liczę na to, że nikt nie poczuje się nim urażony – choć to może temat trochę na marginesie problematyki tego forum.

Chodzi o to, że fundacja Training Projects, z którą współpracuję zaprasza wszystkich do tegorocznej edycji akcji „HRowcy Dzieciom”. Jeśli w swojej pracy zorganizujesz zbiórkę na rzecz dowolnego domu dziecka – możesz w ramach podziękowania wygrać darmowe szkolenia dla swojej firmy. Cały program w 100% sponsoruje nasza fundacja. Tutaj dane o programie i rekrutacji : :spam:

Pozdrawiam serdecznie,

Rafal

PS. Mam nadzieję, że nikt tego wpisu nie potraktuje jako komercyjnego marketingu – chodzi o niekomercyjne szkolenia dla organizacji charytatywnych.

Edytowane przez Greengaz

• 3 years później...
  • 3 months później...
O matko Drogba ale z Ciebie górnik! Taki temat odkopać. Swoją drogą - analiza post factum bywa ciekawa. Po 12 latach od wzięcia kredytu uważam podjętą decyzję za dobrą. Gdyby nie to, że ciągle jest ryzyko zawalenia się naszej gospodarki, czy utraty źródła utrzymania, to nawet bym się cieszył z decyzji o kredycie. Jeżeli mnie nie mylą obliczenia, to od przyszłego miesiąca moje oprocentowanie wyniesie 1.07% (0.27% WIBOR3M+marża) czyli grubo poniżej inflacji.