mikson 06.10.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 obecnie w energooszczędnych domach daje się 30cm a w pasywnych 40cm,jak uważacie jaka grubość jest wystarczająca? 25 czy 30? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.10.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Jak dasz 50 będzie wystarczająca na najbliższe kilkanaście lat. Grubość wełny nie jest decydująca. Dasz dużo wełny to ciepło ucieknie okami i wentylacją. Wszystko zależy od tego jaki budujesz budynek. Z reguły 25-30cm wytacza a kto ile da to już zależy, od zasobności portfela i od tego czy ma gdzie ja upchać. Ja dałem na skosy 25cm a na suficie 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.10.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Zależy też od proporcji powierzchni dachu do reszty przegród. Ja dałem 24 cm wełny, i obliczeniowo przez dach mam tylko 12% strat - w innym domu gdzie będzie więcej dachu możne się opłacić więcej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.10.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Typowo daje się 20cm.Generalnie różne wełny mają różną ochronę przed ucieczką ciepła, tak że sama grubość nie koniecznie wszystko mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phum2 07.10.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ludzie czy wyscie zwariowali, to jakie wy macie wysokie krokwie ze po 24 cm welny pchacie? ja mam u siebie nad domem welne 18cm a nad garazem 16cm i jest wystarczajaco. nie dajcie sobie bajek nawciskac, ze im drubsza warstwa welny tym mniejsze straty, bo to sie zgadza tylko do pewnej grubosci ktora trzeba obliczyc. wszystko inne jest nie racjonalne i ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 07.10.2008 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 moja bryła domu to 10,5 na 8 i dach 2 spadowy, około 100m2 bez lukarn połaci etc, skosy będą wełna 25cm i sufit 25cm, faktycznie masz rację przy tak małej powierzchni dachu zysk z dodatkowego docieplenia może mieć mały przyrost efektywności całkowitej straty w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ludzie czy wyscie zwariowali, to jakie wy macie wysokie krokwie ze po 24 cm welny pchacie? ja mam u siebie nad domem welne 18cm a nad garazem 16cm i jest wystarczajaco. nie dajcie sobie bajek nawciskac, ze im drubsza warstwa welny tym mniejsze straty, bo to sie zgadza tylko do pewnej grubosci ktora trzeba obliczyc. wszystko inne jest nie racjonalne i ekonomiczne. ciekawe kto tu zwariował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.10.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 phum2 - jeśli się daje więcej niż wynoszą krokwie to się obniża stelaż pod płyty kg i tam się welnę umieszcza ja mam 20cm - tyle było w projekcie, tyle dają znajomi , na tyle się świadomie zdecydowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 07.10.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 To nie tylko kwestia zimy.Latem w domu, a konkretnie na poddaszu gdzie tymczasowo mieszkamy przy gr wełny 20cm temperatura w upalne dni dochodziła do 30 stopni, w nocy spadała do 27-masakra.Teraz jest 32cm- w upał 24stopnie, wiec cos jednak zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.10.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ja daję 40cm... Ale to tak trochę przypadkiem, planowane było 30cm - jednak po pierwsze mam drewniany strop i nieużytkowe poddasze więc miejsca mnóstwo, a po drugie miałem sporo zbędnego styropianu, z którego zrobiłem właśnie pierwszą 20cm warstwę (a na to 20cm wełny). Powierzchnia stropu wynosi u mnie 130mkw. Obliczeniowo różnica 20cm w moim przypadku to około 2MW energii rocznie - czyli jakieś 800zł za ogrzewanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.10.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Niektórzy zapominają co się dzieje z wełną po kilku latach - podbne zjawisko jak w szkle. Wełna,że się tak kolokwialne wyrażę "siada". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 07.10.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ja mam 20cm między krokwie + 10 cm w poprzek ( skosy i sufit) a i tak się zastanawiam czy nie dołożyć jeszcze 5 cm na syfit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ja mam 20cm między krokwie + 10 cm w poprzek ( skosy i sufit) a i tak się zastanawiam czy nie dołożyć jeszcze 5 cm na syfit Na to wełna nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 07.10.2008 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 a dlaczego izolacja dachu styropianem jest "gorsza"? nie odprowadza pary?czy ktoś może to jakoś logicznie wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 07.10.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 a dlaczego izolacja dachu styropianem jest "gorsza"? nie odprowadza pary? czy ktoś może to jakoś logicznie wytłumaczyć? jakie gorsze ? Ostatnio rozmawiałem z jednym zapaleńcem oddychającego domu i wprawiłem go w osłupienie . Oczywiście ze daje się na ocieplenie poddasza wełnę po jest łatwiej ją obrabiać , a nie dlatego ze "oddycha".( no może jeszcze kwestia niepalności wełny ) Jakie było jego zaskoczenie jak powiedziałem mu ze miedzy wełnę a karton gips daje się folie paraizolacyjną która nie przepuszcza wilgoci i pewnie zarazem powietrza , więc o jakim "oddychaniu" ( parapszepuszczalność) mówimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 a dlaczego izolacja dachu styropianem jest "gorsza"? nie odprowadza pary? czy ktoś może to jakoś logicznie wytłumaczyć? Oczywiści, że nie jest gorsza. Trzeba jeszcze tylko znaleźć jakiś patent, aby ten styropian upchać między krokwie szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 07.10.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 nie dajcie sobie bajek nawciskac, ze im drubsza warstwa welny tym mniejsze straty, (.....) Czy ze styropianem też tak jest ? Jak to się liczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.10.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 nie dajcie sobie bajek nawciskac, ze im drubsza warstwa welny tym mniejsze straty, (.....) Czy ze styropianem też tak jest ? Jak to się liczy ? Jak "też" jest? Generalnie jest tak samo. Im grubsza warstwa izolacji tym straty przez nią mniejsze. Każdy dom posiada jednak oprócz dachu i ścian okna i drzwi, które mają straty znacznie większe, dlatego niektórzy twierdzą, że powyżej pewnej grubości izolacji ucieczka ciepła przez ściany staje się nieistotna w porównaniu z ucieczką ciepła przez te pozostałe miejsca. Z drugiej strony i okna i drzwi są też coraz lepsze, a ich wymiana jest prostrza niż wykonanie izolacji budynku. Dlatego wg mnie można trochę przesadzić. Jednak granica przesady jest bardzo płynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phum2 07.10.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 a dlaczego izolacja dachu styropianem jest "gorsza"? nie odprowadza pary? czy ktoś może to jakoś logicznie wytłumaczyć? Oczywiści, że nie jest gorsza. Trzeba jeszcze tylko znaleźć jakiś patent, aby ten styropian upchać między krokwie szczelnie. patentem na szczelne upchanie styropianu pomiedzy krokwiami moze byc pianka montazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.10.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 patentem na szczelne upchanie styropianu pomiedzy krokwiami moze byc pianka montazowa Zgadza się: puzzle ze styro + pianka u mnie się wyśmienicie sprawdziły Czy ze styropianem też tak jest ? Jak to się liczy ? Hes jak zwykle w nastroju do żartów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts