Sain 06.10.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witam.Pobudowałem dom z Ytonga 36,5 cm. Niebawem firma będzie zaciągać go klejem i stoję przed dylematem, czy dać na ścianę jeszcze np. 5 cm styropianu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka Ł. 06.10.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witam, Ja również buduje dom z YTONGa 36,5 cm. Zdecydowałam się na ścianę jednowarstwową, aby jej nie ocieplać. Moim zdaniem należy się dobrze zastanowić przed wyborem materiałów. Jeżeli chcesz ocieplać to trzeba było wybrać ścianę 24 + ocieplenie. Ocieplać tak grubą ścianę to tylko strata kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 06.10.2008 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witam, Ja również buduje dom z YTONGa 36,5 cm. Zdecydowałam się na ścianę jednowarstwową, aby jej nie ocieplać. Moim zdaniem należy się dobrze zastanowić przed wyborem materiałów. Jeżeli chcesz ocieplać to trzeba było wybrać ścianę 24 + ocieplenie. Ocieplać tak grubą ścianę to tylko strata kasy. No właśnie też tak myślę, ale wciąż nie potrafię podjąć decyzji, ponieważ kilka osób radzi mi dać te 5cm ocieplenia, że do nie duże koszty itp. itd. a dom będzie miał lepszą izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 06.10.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Jak już chcesz ocieplać, to raczej wełną mineralną. Więcej informacji masz tutaj: http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/ocieplenie-pustakow-ytong,7936,4-0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.10.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Bo ściana musi oddychać. Nie zapomnij tylko o elastycznym tynku. Bo jak ścian będzie chciała złapać głęboki oddech to wiesz..... Się napnie... I tynk popęka. Jezu... znowu bzdury o oddychaniu ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.10.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Bo ściana musi oddychać. Ja bym jeszcze nawtykał parę papieroskow w ścianę aby sobie mogła jeszcze popalić . A tak poważnie to jeśli możesz oddaj 36,5 cm weź 24 cm i dociepl 12 cm styro i tyle. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 06.10.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Też będziemy budować z YTONG-a 36,5 i nie mamy zamiaru ocieplać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.10.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Oczywiście, że izolować ścianę, najlepiej krok po kroku jak radzi ytong: wejść na stronę producentahttp://www.xella.pl/html/pol/pl/index.phpKliknąć "dom pasywny"i w aktualnosciachhttp://www.xella.pl/html/pol/pl/informacje_aktualne.php?press_id=444&submit=show_press_item kliknąć podświetliny odnosnikhttp://www.termodom.pl/termodompasywny/ Następnie rozszerzyć temat : "dom pasywny Xella" http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie roszerzyć temat "ściany w domu pasywnym" http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/sciany_w_domu_pasywnym i czytamy" izolacja zewnętrzna z wełny mineralnej - 20 cm - ściana konstrukcyjna z bloczków YTONG PP2/0,4- 24 cm - izolacja wewnętrzna z wełny mineralnej - 10 cm." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.10.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 lub nowy niemiecki produkt do ocieplania ytonga styropian z folią i tynkiem, do klejenia od środka by sciana była sucha. http://www.xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.10.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Też będziemy budować z YTONG-a 36,5 i nie mamy zamiaru ocieplać Albo będziecie za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 06.10.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Też będziemy budować z YTONG-a 36,5 i nie mamy zamiaru ocieplać Albo będziecie za kilka lat ...albo szybciej, ach ten marketing, zamiast policzyć piszą, już kupę pieniędzy w ściany włożyli i mają zimniejsze niż gość co dał cośtam co było na składzie + 15 cm najpodlejszego styropianu na rynku, nie teraz to za 3 lata skują tynk, dadzą te same 15 cm .. tylko kasa x razy większa, piszą głupoty i jeszcze innych na idotyzm namawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.10.2008 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Jeżeli będę miał Ytonga 36,5 + styropian 5cm to jaki będzie współczynnik przenikalności U ?? A i jeszcze jedno pytanie, jak jest różnica e cenie w m2 ocieplenia styropianem, a wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.10.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Sain, jeśli nie możesz już zamienić 36,5 cm na 24 cm to daj 10 cm styro i będzie ok, grubość ściany też do przełknięcia patrząc standardowo. Daj spokój z wełną jeszcze ci tlen zabierze oddychając . PS dodalem- jaki ja niedoczytany, buhahaha Ty juz z 36,5 cm wybudowałeś ale w takim razie podtrzymuję te 10 cm dodatkowo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Też będziemy budować z YTONG-a 36,5 i nie mamy zamiaru ocieplać Albo będziecie za kilka lat Masz i ocieplałeś czy z przekory piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Też będziemy budować z YTONG-a 36,5 i nie mamy zamiaru ocieplać Albo będziecie za kilka lat ...albo szybciej, ach ten marketing, zamiast policzyć piszą, już kupę pieniędzy w ściany włożyli i mają zimniejsze niż gość co dał cośtam co było na składzie + 15 cm najpodlejszego styropianu na rynku, nie teraz to za 3 lata skują tynk, dadzą te same 15 cm .. tylko kasa x razy większa, piszą głupoty i jeszcze innych na idotyzm namawiają ich pieniądze, i niby po co tynk skuwać? poza tym niektórzy dają 20 cm styro a jak już się zdecydują dać te 15 cm owego najpodlejszego styropianu to będą mieli cieplejsze ściany od tego gościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Va_ldi 07.10.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Sain, jak sam widzisz zdania wśród "fachowców" są podzielone. Prawda jest taka że każdy chwali to co ma i nawet jeśli jest ktoś kto nie jest niezadowolony, raczej sie do tego nie przyzna na forum. Zdarzają się i tacy forumowicze -chociaż jest ich mało- którzy szczerze Ci doradzą na podstawie błędów jakie popełnili. A temat materiałów na ściany i ich konstrukcja, jest co jakiś czas wałkowany i niekiedy budzi jeszcze większe spory niż w tym wątku. Ale wracając do tematu, Jeśli masz już ściany z 36,5 zamiast 5 cm daj 10 cm styro. Zwróć uwagę na miejsce osadzania okien w ścianie 2w i 1w. Na pewno po dodaniu warstwy styropianu ściana będzie cieplejsza. Jeśli koszty nie grają aż takiej roli daj 10 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.10.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ytonga 36,5cm się nie dociepla ....docieplania takiej ściany to błąd inwestora i wywalona kasa ....bo jeśli chciał docieplać to się z max'a buduje a nie z ytonga 36,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.10.2008 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Na stronie Ytonga piszą, żeby nie ocieplać styropianem, tylko wełną. Na forum piszą, żeby ocieplać styropianem, inni, że nie trzeba ocieplać. Wyciągając wnioski uważam, że jednak nie będę ocieplał. W tym roku naciągnę sam klej, przezimuje jeden sezon i jak będzie OK to na wiosnę dopiero zaciągnę dom kolorem, a jak będzie zimno to tynk zacznę od nowa, czyli styropian/wełna klej i kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.10.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 no i dobrze ...co nagle to po diable zresztą mogę się założyć, że wiosną przyszłego roku stwierdzisz że aż jakieś mnóstwo opału Co nie poszło, w kufajce nie siedziałeś zimą i że docieplać nie będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.10.2008 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Zobaczymy po zimie jak będzie, wiadomo, że w pierwszym sezonie pójdzie więcej opału. W sobotę odpaliłem piec HEF 38kW i 3 worki groszku po 30kg poszły w 1,5 dnia - do ogrzania mam 300m2, gdzie poddasze jeszcze nie jest ocieplone i dom zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts