andre59 07.10.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Na stronie Ytonga piszą, żeby nie ocieplać styropianem, tylko wełną. Na forum piszą, żeby ocieplać styropianem, inni, że nie trzeba ocieplać. Wyciągając wnioski uważam, że jednak nie będę ocieplał. W tym roku naciągnę sam klej, przezimuje jeden sezon i jak będzie OK to na wiosnę dopiero zaciągnę dom kolorem, a jak będzie zimno to tynk zacznę od nowa, czyli styropian/wełna klej i kolor Z Sochaczewa do mnie niedaleko, możesz przyjechać i zobaczyć na miejscu jak to jest z tymi ścianami z Ytong'a 36,5 cm bez docieplania. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.10.2008 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Na stronie Ytonga piszą, żeby nie ocieplać styropianem, tylko wełną. Na forum piszą, żeby ocieplać styropianem, inni, że nie trzeba ocieplać. Wyciągając wnioski uważam, że jednak nie będę ocieplał. W tym roku naciągnę sam klej, przezimuje jeden sezon i jak będzie OK to na wiosnę dopiero zaciągnę dom kolorem, a jak będzie zimno to tynk zacznę od nowa, czyli styropian/wełna klej i kolor Z Sochaczewa do mnie niedaleko, możesz przyjechać i zobaczyć na miejscu jak to jest z tymi ścianami z Ytong'a 36,5 cm bez docieplania. Zapraszam. \ a Ty ocieplałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 a Ty ocieplałeś?? Od czterech lat mieszkam w niedocieplanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 07.10.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ja osobiście nie jestem zwolennikiem scian jednowarstwowych i mam na to swoje argumenty ale jeśli już ktoś sie zdecydował na budowe sciany jednowarstowej i wywalił tyle pieniędzy to już na pewno bym jej nie docieplał i to bez znaczenia czy wełną czy styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.10.2008 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 a Ty ocieplałeś?? Od czterech lat mieszkam w niedocieplanym. Dom masz parterowy, czy z mieszkalnym poddaszem? Postawiony jest w osiedlu czy w szczerym polu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Sain, dom jest parterowy bez użytkowego poddasza postawiony na osiedlu domów jednorodzinnych z lat 70 i 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sain 07.10.2008 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 No właśnie, a mój budynek jest można powiedzieć, że w szczerym polu, bo nie ma sąsiadów dookoła, jest także dość wysoki, bo mam mieszkalne poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Napiszę tak: docieplać nie musisz, ale zawsze możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 07.10.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Napiszę tak: docieplać nie musisz, ale zawsze możesz. no to jaki jest sens budowy ściany jednowarstwowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Napiszę tak: docieplać nie musisz, ale zawsze możesz. no to jaki jest sens budowy ściany jednowarstwowej ? Przecież autor wątku juz wybudował taką ścianę i nie ma co dywagować o sensowności tego rozwiązania. Pyta tylko czy docieplać taką ścianę. Moja odpowiedź? jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 07.10.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ich pieniądze, i niby po co tynk skuwać? poza tym niektórzy dają 20 cm styro a jak już się zdecydują dać te 15 cm owego najpodlejszego styropianu to będą mieli cieplejsze ściany od tego gościa Polska złośliwość czy głupota? Po co wypisujesz takie bzdury? Oczywiście w domu nieocieplonym temperatura w zimę będzie taka sama jak w ocieplonym, tylko koszty inne. Przekonałem się o tym sam. Mam dom całoroczny 170 m na działce rekreacyjnej 25 arów na jeziorem na mazurach, w dawnych czasach stawiałem go jak wszyscy tylko ścianę dałem 3 warstwową, bloczek betonowy-pustka-cegła, niestety ponieważ nie bywamy tam na stałe musieliśmy zdecydować się na najdroższe ogrzewanie, czyli prądem i tutaj zaczynają się cyrki. O ile ceny energii były na przyzwoitym poziome w końcówce lat 90-tych i na początku naszego wieku, to przez ostatnie lata moje rachunki za prąd za okres zimowy zamykały się kwotą 12 tys złotych. Wiem zaraz napiszesz , że prąd to drogie medium, ale wszystkie nośniki energii drożeją więc ten argument jest dziecinny dla mnie. W ubiegłym oku zrobiłem termomodernizację, skułem tynki, położyłem 12 cm styropianu, termooorganiki, platinium +, wymieniłem okna tarasowe i dachowe. Za ubiegły rok, rachunki za prąd 4800 zł, tak to jest w rzeczywistości. Mój dom można uważać za testowy, temperatura w pomieszczeniach stała +19 stopni. Koszty ? Bardzo duże nie ukrywam, ale z mojej perspektywy za kilka lat się zwrócą i wartość inwestycji w ramach nowych przepisów bezcenna. Dumam teraz, czy nie skuć posadzek pomiędzy piwnicami a parterem i nie dołożyć jeszcze styropianu, tylko szkoda mi piwnic, bo są oryginalne, w kamieniu robione, pozostałości po dworku. To tyle odnośnie tego tematu, uważam, że należy ocieplić ten ytong min 12 cm dobrego styropianu lub 15 cm noname, koszty tej inwestycji, na etapie budowy szybko się zwrócą. PS Zaczyna zaraz stawiać 2-gi dom parterowy, nauczony na błędach ściany 24 cm slika, 25 cm styropianu na ścianach i 20 cm w podłodze, ten będzie ciepły i chłodny zarazem, człowiek się uczy całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.10.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 lub nowy niemiecki produkt do ocieplania ytonga styropian z folią i tynkiem, do klejenia od środka by sciana była sucha. http://www.xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf No jezeli xella zaleca do ocieplania styropian pomimo wcześniej jedynie słusznej wełny to własnie zrobiła sobie jaja z tych co za namową doradców z tejże firmy wydali kasę na wełnę. Niejako przyznają się tym samym że to oddychanie tak przecież szeroko reklamowane jest fikcją. Zalet wełny upatrywałbym raczej w niepalności i tłumieniu dźwięków. A jeżeli ten systemowy użyjemy tylko od wewnątrz to w ogóle pomysł bardzo marny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ich pieniądze, i niby po co tynk skuwać? poza tym niektórzy dają 20 cm styro a jak już się zdecydują dać te 15 cm owego najpodlejszego styropianu to będą mieli cieplejsze ściany od tego gościa Polska złośliwość czy głupota? Po co wypisujesz takie bzdury? W którym miejscu ta polska złośliwość, głupota i bzdury? odniosłem się do Twoich słów, nie mam prawa? Nie nasza sprawa ile ktoś pieniędzy już w ściany włożył. Czy tynk koniecznie trzeba skuć przed położeniem styropianu ? zależy od jego stanu. Mogą dać 20 cm styropianu zamiast 15 ? mogą. Która ściana będzie cieplejsza? z tego "cośtam co było na składzie" + 15 cm styropianu czy z Ytong'a 36,5 cm odm 400 + 15 cm styropianu? uważam, że należy ocieplić ten ytong min 12 cm dobrego styropianu lub 15 cm noname, koszty tej inwestycji, na etapie budowy szybko się zwrócą. To autor wątku sam zdecyduje czy ociepli ściany swojego domu. Ja uważam, że nie jest to konieczne. Ściana z bloczków Ytong 36,5 cm odm 400 to nie to samo co ściana z bloczków betonowych, pustki powietrznej i cegły. Tutaj koszty inwestycji nie zwrócą się tak szybko jak w przypadku Twojego domku letniskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.10.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Mogą dać 20 cm styropianu zamiast 15 ? mogą. Która ściana będzie cieplejsza? z tego "cośtam co było na składzie" + 15 cm styropianu czy z Ytong'a 36,5 cm odm 400 + 15 cm styropianu? No a kiedy różnica w kasie się zwróci? Wiadomo że ytong 36,5 na ścianę dwuwarstwową w ogóle nie ma uzasadnienia ekonomicznego. ALbo decydujemy się na jak najgrubszą ścianę z materiału izolacyjno nosnego albo minimalną grubośc ściany nośnej + ocieplenie im więcej tym lepiej. Ja mam dwuwarswtową na klej ale to klejenie to dziwactwo nie z powodów izolacji cieplnej tylko cienkich tynków po 6-8 mm które robiłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Mogą dać 20 cm styropianu zamiast 15 ? mogą. Która ściana będzie cieplejsza? z tego "cośtam co było na składzie" + 15 cm styropianu czy z Ytong'a 36,5 cm odm 400 + 15 cm styropianu? No a kiedy różnica w kasie się zwróci? Wiadomo że ytong 36,5 na ścianę dwuwarstwową w ogóle nie ma uzasadnienia ekonomicznego. ALbo decydujemy się na jak najgrubszą ścianę z materiału izolacyjno nosnego albo minimalną grubośc ściany nośnej + ocieplenie im więcej tym lepiej. Ja mam dwuwarswtową na klej ale to klejenie to dziwactwo nie z powodów izolacji cieplnej tylko cienkich tynków po 6-8 mm które robiłem sam. Oczywiście, że Ytong 36,5 cm w ścianie dwuwarstwowej nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Swoją wypowiedzią odniosłem się tylko do wcześniejszego postu kolegi WakliM, który raczył był zarzucić mi polską złośliwość tudzież głupotę i pisanie bzdur. . Poczytaj nasze wcześniejsze posty, a zorientujesz się w sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 07.10.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Mieszkam od 4 lat w domu z Ytonga 36,5 cm , nie docieplałem i jest ok i nie zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.10.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 no ale co Wy opowiadacie , chopaki - andre59 i MariuszAER....co wy gadacie , przeca w domu niedocieplanym z ytonga to sie w kufajkach siedzi i na wakacje nie jeździ bo całą kasę na opał wyadaje sie chopaki zastanówcie - przecież ONI wszyscy - ludzie teoretycy którzy nigdy w takim domu nie mieszkali nie mogą się mylić bo wiedzę (teoretyczną co pewnie jest lepsza od waszej-praktycznej ) mają w jednym paluszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.10.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ten wątek zaczyna być o niczym. O tym że ściana 1 warstwowa za te same pieniądze i przy tej samej grubości( a to też argument bo spotkałem się także z inna grubością ściany fundamentowej bloczki kładziono na 38 nie na 25) jest zimniejsza to wiadomo.Dla jednego to nie istotne a dla innego bardzo. Wzraz ze wzrostem cen nośników energii proporcje jednych i drugich będą się zmieniać. Ludzką rzeczą jest to że każdy broni swojego wyboru i pewnie jest na to ze 100 teorii psychologicznych. Znamienne jest że coraz więcej osób chce to docieplać mimo że taką technologię wybrali a nie widać osób które żałują że budowali 2 warstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.10.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ściana to tylko około 20% ucieczki ciepła w skali całego budynku jeśli się buduje tradycyjnie (czyli nie na max'a energooszczędnie bądź pasywnie)czyli - po jaką cholerę max. docieplać ściany jeśli wszędzie poza tym daje się standardowo: standardowe okna, standardowe ocieplenie dachu, standardowo ocieplenie na posadzkach, standardowa grawitacyjna wentylacja (przez którą ucieka połowa ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 07.10.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 no ale co Wy opowiadacie , chopaki - andre59 i MariuszAER....co wy gadacie , przeca w domu niedocieplanym z ytonga to sie w kufajkach siedzi i na wakacje nie jeździ bo całą kasę na opał wyadaje sie chopaki zastanówcie - przecież ONI wszyscy - ludzie teoretycy którzy nigdy w takim domu nie mieszkali nie mogą się mylić bo wiedzę (teoretyczną co pewnie jest lepsza od waszej-praktycznej ) mają w jednym paluszku Jeszcze zakładam kalesony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts