Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać Ytonga 36,5 PP2/0,4 styropianem ??

Sain

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten wątek zaczyna być o niczym. O tym że ściana 1 warstwowa za te same pieniądze i przy tej samej grubości( a to też argument bo spotkałem się także z inna grubością ściany fundamentowej bloczki kładziono na 38 nie na 25) jest zimniejsza to wiadomo.Dla jednego to nie istotne a dla innego bardzo. Wzraz ze wzrostem cen nośników energii proporcje jednych i drugich będą się zmieniać. Ludzką rzeczą jest to że każdy broni swojego wyboru i pewnie jest na to ze 100 teorii psychologicznych. Znamienne jest że coraz więcej osób chce to docieplać mimo że taką technologię wybrali a nie widać osób które żałują że budowali 2 warstwową.

Racja, takie wątki zawsze schodzą na manowce.

Pytanie brzmiało: "Czy ocieplać Ytonga 36,5 PP2/0,4 styropianem ??"

Odpowiedź brzmi: Nie ma takiej konieczności chyba, że właściciel domu chce, pod presją otoczenia, poprawić swoje samopoczucie oraz nieco obniżyć koszty ogrzewania.

Na stronie Ytonga piszą, żeby nie ocieplać styropianem

gdzie tak piszą ?? może zaraz w tym samym miejscu co piszą że ich ściana jest najcieplejsza na świecie i bije wszystkich na głowę ?? a tymczasem od pewnego czasu są jeszcze cieplejsze ściany 1W U=0,15 ale ytongowi ciężko przyznać że konkurencja go przegoniła

o jakiej ścianie piszesz ??

mpoplaw po raz setny nie wiem po co przytaczasz za przykład moje przewymiarowane centralne ....mam je przewymiarowane jak już Ci setny raz mówię na własne życzenie ...ot, taka fanaberia ....hydraulik kazał dać 70-80 , a ja że przekorna bestia jestem i dałam se te 120 ....decyzja jest moja i sama sobie te koszty poniosę/poniosłam :roll:

Jeszcze nie widzialem firmy co by dawala info na stronie ze konkurencja ja przegonila.

Xella powinna kupic sobie haslo od bo concept "jesli nie stac cie na nasze bloczki , to nie obwiniaj nas za to"

Przewaznie zle opinie o ytongu maja ludzie , ktorzy pobudowali z czego innego .

To jest taka polska specjalnosc , dobijanie przez deprecjonowanie.

Podobnych tekstow na forum jest mnostwo , ale jeden mi sie bardzo spodobal kiedys o wentylacji mechanicznej , tez ludzie narzekaja na nia, glownie ci co maja grawitacyjna.szlo to chyba tak , "nie mam i nie chce miec bo jestem inzynierem i nie lubie jak cos sie psuje".Dobre nie?

Widzę, że rozpętałem burzę, sorki :wink:

Nie przejmuj się, to normalka na forum :wink: :lol:

Na zadane przez Ciebie pytanie jedni odpowiadają zgodnie ze swoim doświadczeniem, a inni próbują wykazać jaką to gafę popełniłeś wybierając ścianę jednowarstwową Ytong :lol:

Co z tym fantem dalej zrobisz? Albo dołożysz kasy i ocieplisz ściany licząc na zwrot inwestycji za kilkanaście lat, albo pozostawisz ściany niedocieplone i będziesz nieco więcej płacił za ogrzewanie domu.

Wybór należy do Ciebie 8)

Odpowiedź brzmi: Nie ma takiej konieczności chyba, że właściciel domu chce, pod presją otoczenia, poprawić swoje samopoczucie oraz nieco obniżyć koszty ogrzewania.

A może odpowiedz brzmi:

możesz ocieplić lub nie ocieplić pod presją 3 osób mieszkających w ytongu 36,5 cm? Fakt że komus się mieszka tak dobrze to nie znaczy że jest to optymalne rozwiązanie i najlepsze. Zawsze znajdą się tacy którym dobrze by było nawet w ziemiance.

36,5 cm BK400 daje normowy współ. "u"=ok. 0,3 W/m2*K i jeśli taki cały czas jest podczas użytkowania domu to nie można powiedzieć że dom jest zimny bo spełniając normy jest jak najbardziej OK.

Pytanie tylko czy jednowarstwowo, wiedząc jak pogarsza swoje właściwości termiczne BK gdy ma wilgoć, wiedząc że nie ustrzeżemy się niedociągnięć a w jednowarstwowej niedociągnięcie będzie bardziej odczuwalne, obca ekipa zawsze coś zrobi tak jak robi od 10 lat- czy w takich warunkach można trzymać się tego "u" normowego dla naszej ściany? Wg mnie NIE!

Na pewno nie będzie to dom zużywający aż 250 kWh/m2*rok ale na pewno też nie normowy czyli ok. 120 kWh/m2*rok.

Tak naprawdę to koszt docieplenia byłby mały w stosunku do efektów.

Nie wiem jak dużo masz ścian zewn. ale w moim przypadku zamiana BK36,5 na BK36,5+10 cm styro zwrócilaby się po ok. 7-8 latach przy obecnych cenach gazu, zakładając że BK utrzyma u=0,3 W/m2*K!

Wychodzi u mnie ok. 1,8 zł/m2 ścian zewn. oszczędności rocznie, przy idealnym BK400 czyli u=0,3, a to niemożliwe wg mnie.

Dodając 10 cm styro koszty mamy niewielkie dodatkowe ale efekt pewniejszy bo z zaledwie dodatkowo z 10 cm styro schodzimy do u=ok. 0,16 z u=0,3 W/m2*K a więc istotnie, jeśli oczywiście BK400 utrzymałby te 0,3, a wg mnie NIE!

Nie potrzebne jest jedynie danie BK o gr. 36,5 cm ale cóż skoro tak sie stalo ... .

Decyduje inwestor, ja bym docieplił.

pzdr

Wszyscy tutaj ciągle mieszamy pojęcia, szczególnie dotyczy to właścicieli domów z ytonga. Ja nie piszę, że w domach z ytnga będzie zimniej niż w takich samych postawionych z ceramiki + styropian, piszę tylko, na swoim przykładzie, że ocieplenie domu, nawet z taką ścianą przyniesie wymierne korzyści finansowe związane z kosztami ogrzewania tego domu. Ja podałem swoje, ekstremalne bo grzeję spory dom tylko piecem elektrycznym i mnie spadły o ponad 50%, Ci z was którzy grzeją węglem czy drewnem pewnie odczuwają to mniej dotkliwie, natomiast przypominam, że w świetle przepisów wasze domy po prostu stracą na wartości i to znacznie mam nadzieję że to dla was nie podlega dyskusji. Ja swój ociepliłem, żeby płacić mniejsze rachunki i utrzymać konkurencyjność na rynku gdybym chciał sprzedawać, przypominam wam, że paszporty energetyczne tuż tuż.

Tytułem konkretów właśnie przed chwilą dokonałem zmian w obliczeniach OZC mojego domu i podstawiłem zamiast mojej 24BK +15 cm styro Ytong 36,5. Zapotrzebowanie na ogrzewanie zmieniło się z 33,88 GJ/rok na 43,21 GJ/rok. Procentowo całkiem sporo a kwotowo to zależy czym grzejesz.

Coś mi nie gra :lol:

Bo U dla ściany 36,5 z bloczków "Y" wynosi około 0,29

Ty, podajesz różnicę w wysokości około 2.600kWh, co biorąc pod uwagę powierzchnię ścian około 140m2, średnią różnicę temperatur w okresie grzewczym 18 stopni i długość okresu grzewczego 5.000 godzin - zwiększenie wartości U o 0,2 - z czego wynika, że Twoja ściana ma U mniejsze niż 0,1 :lol:

Ps. Moim zdaniem nawet w technologi 1W można wybudować dom energooszczędny. Jakoś nikt nie przyjmuje do wiadomości, że w ogólnym bilansie ściana jest tylko jednym z elementów i to nie najważniejszym.

Oczywiście, że izolować ścianę, najlepiej krok po kroku jak radzi ytong:

wejść na stronę producenta

http://www.xella.pl/html/pol/pl/index.php

Kliknąć "dom pasywny"

i w aktualnosciach

http://www.xella.pl/html/pol/pl/informacje_aktualne.php?press_id=444&submit=show_press_item

kliknąć podświetliny odnosnik

http://www.termodom.pl/termodompasywny/

Następnie rozszerzyć temat : "dom pasywny Xella"

http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie

roszerzyć temat "ściany w domu pasywnym"

http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/sciany_w_domu_pasywnym

i czytamy

" izolacja zewnętrzna z wełny mineralnej - 20 cm

- ściana konstrukcyjna z bloczków YTONG PP2/0,4- 24 cm

- izolacja wewnętrzna z wełny mineralnej - 10 cm."

Jestem zwolennikiem wydawania kasy na jedzenie nie ogrrzewanie. I nie mogę zrozumieć jak można mieć tak ograniczony umysł by dawać izolację termiczną za czymś takim jak ściana odprowadzająca ciepło do fundanentu. Nie mogę też zrozumieć jak można dać się tak ogłupić, że w dachu trzeba dać folię od środka a w scianie nie! Pozdrowienia dla myślących.

Ps. Moim zdaniem nawet w technologi 1W można wybudować dom energooszczędny. Jakoś nikt nie przyjmuje do wiadomości, że w ogólnym bilansie ściana jest tylko jednym z elementów i to nie najważniejszym.

Da się ale tylko teoretycznie wg mnie.

I pozwolę sobie zauważyć, że np. u mnie ściana obok stropu i wentylacji w domu ocieplonym standardowo jest na tym samym- pierwszym miejscu wszystko po ok. 28%, obnizając trochę ilość powietrza na wentylację (ok.50 m3/h).

Ale jeśli ilosc powietrza na wetylację zalożymy normowo (u mnie ok. 145m3/h) to ściana obok stropu jest po wentylacji na drugim miejscu.

W kazdym razie ściany to ok. 20%-30% całości. Czy warto się nimi przejmować (?), niech każdy sam oceni.

pzdr

Jakie to proste, gdy ciepło liczymy w%-tach.

Czyli w temosie w ktorym nie ma pokrywki , gdy dołożymy izolacji do ścian poprawiliśmy izolację czy nie?

Czy jak z sześcianu sklejonego identycznych kwadratów styropianowych , zabierzemy jeden kwadrat to mamy 83% izolacji czy g... nie izolację.

no ale czuję się pominięta :roll:

przeciez od początku w każdym z wątków próbuję Wam uzmysłowić to co napisał sSiwy12 ...że:

"w ogólnym bilansie ściana jest tylko jednym z elementów i to nie najważniejszym"

czyli albo się buduje dom energooszczędny w każdym aspekcie albo się buduje tradycyjnie i daje standardowo wszystkiego (ocieplenie dachu, posadzek, wentylacja grawitacyjna, standardowe okna) i w takim wypadku czy to będzie ytong jednowarstwowo czy max+styropian to jakieś porażające różnice nie wyjdą na ogrzewaniu bo jak Ci nie spierdzieli ciepło przez ocieploną ścianę to Ci spierdzieli przez wentylacje grawitacyjną albo słabo ocieplony dach :roll:

i tyle :roll:

A może odpowiedz brzmi:

możesz ocieplić lub nie ocieplić pod presją 3 osób mieszkających w ytongu 36,5 cm? Fakt że komus się mieszka tak dobrze to nie znaczy że jest to optymalne rozwiązanie i najlepsze...

Ależ ja nie twierdzę, że ściana 1W z Ytonga to rozwiązanie optymalne i najlepsze. Twierdzę tylko, podobnie jak inne osoby mieszkające w domu z takimi ścianami, że jest to rozwiązanie wystarczające do normalnego życia. Autor wątku nie pytał jaka jest optymalna i najlepsza ściana, pytał "Czy ocieplać Ytonga 36,5 PP2/0,4 styropianem ??", trzymajmy się zatem tematu.

Oczywiście przylepienie 10 cm styropianu do juz istniejącej ściany poprawi jej właściwości izolacyjne i spowoduje niewielkie zmniejszenie kosztów ogrzewania. Wiąże się to jednak z dodatkowymi, wcale nie małymi kosztami do poniesienia i kolega Sain oczekuje podpowiedzi czy pozostawienie stanu obecnego jest do przyjęcia czy też należałoby docieplić ściany. Ja uważam, że skoro już wybudował ściany z Ytong'a 36,5 PP2/0,4 może pozostawić stan obecny. Jeżeli jednak dojdzie do wniosku, że warto wydać teraz dodatkowe pieniądze i mieć jeszcze cieplejsze ściany oraz nieco mniej płacić za ogrzewanie to nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać docieplenie. Efekty finansowe i czasokres zwrotu poniesionych nakładów zależą, jak kolega I.W. słusznie zauważył, od tego czym dom jest ogrzewany.

Czekamy na decyzję Saina,

będzie docieplał ściany czy nie? :)