Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany jedno czy dwuwarstwowe?

Piotr-D

Recommended Posts

Mam zamiar rozpocząć budowę domu jednorodzinnego. Stoję przed dylematem. Budować ściany jednowarstwowe z Porotherm 44 z zaprawą termoizolacyjną czy dwuwarstwowe Porotherm 30 (a może 25) + docieplenie 10 (12) cm. Proszę o uwagi - opinie bardziej doświadczonych, bo ja jestem żółtodziobem.

Pozdrawiam Piotr-D :o

To jest jak sadze dylemat w stylu czy lepszy jest VW czy Audi. Tyle opinii i zdań ilu ludzi na forum. Moge ci tylko powiedziec jak ja zrobilem. Widzialem od razu ze jedna warstwa. Nie chciałem bawić się w jakieś pustaki bo to material z minonej epoki. Do wyboru mialem Ytonga i Porotherm. Ostatecznie wybralem Ytonga 36,5. Przy wyborze materialu ceramicznego pomysl o głupstwach ale jakze istotnych. Pomijam już strukture i własciwosci materialu. Zeby powiesic cokolwiek , obrazek , szafke music wiercic dziury w scianie, nie wystarczy młotek. Ceramika jest cholernie twarda. Poza tym jak bedziesz robic hydraulike przewody elektryczne. Nie wytniesz w ceramice takich otworów jak w Ytongu czy nawet pustaku. Znajomy co robil u mnie elektryke mówił ze ceramiak odpada kawalkami i pozostaja dziury !!! Bedziesz mial sciany jak ser. Ale na pewno jest tez sporo + dla Porothermu.

Bruzdownica - a kto tego używa? A tak bez żartów. Byłem na budowie gdzie ściany z Porothermu w miejscu gdzie szły instalacje były o połowę cieńsze - hydraulicy walili mlotkami aż żal było poatrzeć. A właściciel chodził i był szczęśliwy że będzie miał ciepły dom. Ja decyduję się na BK + styropian.

Mam zamiar rozpocząć budowę domu jednorodzinnego. Stoję przed dylematem. Budować ściany jednowarstwowe z Porotherm 44 z zaprawą termoizolacyjną czy dwuwarstwowe Porotherm 30 (a może 25) + docieplenie 10 (12) cm. Proszę o uwagi - opinie bardziej doświadczonych, bo ja jestem żółtodziobem.

Pozdrawiam Piotr-D :o

Moja "myśl techniczna" oscylowała od muru jednowarstwowego PTH 44, poprzez mur jednowarstwowy YTNG 36,5 a zakończyła się na ścianie dwuwarstwowej PTH 30 + 12 cm wełny mineralnej. I bardzo się cieszę, że tak się stało, bo jak widzę co można "zmaścić" na budowie podczas wznoszenia muru jednowarstwowego (np. ocieplenia systemowe wieńców z naklejoną 5 cm wełną na którą dodatkowo leje się beton przy zalewaniu wieńców, betonowe słupki z zatopionymi śrubami do murłaty, które później osłania się przeważnie z zewnątrz cienkim pustakiem, pustaki narożne, które rzadko kto stosuje, nie wspomnę już o nadprożach itd/itp) to aż mi ciarki przebiegają po plecach... :-?

A nie lepiej trzywarstwowe?

Najpierw warstwa nośna - materiał przede wszystkim mocny i tani np. max

potem wełna - przede wszystkim tania i ciepła no i gruba , potem osłonówka - dziurawka lub pustak Dz 9cm. I dostajemy mur:

-b.ciepły ( ściana U220, 12 cm wełna Polterm max, pustka pow. 3cm, osłonowa 9cm ) U=0,21

-mocna po obu stronach

-doskonałe parametry akustyczne i wilgotnościowe

A cena tak naprawdę podobna do 1warst i 2warst.

Witam.Ja też długo nie mogłam się zdecydować , ale w końcu wybrałam trówarstwową . Po pierwsz dla tego, iż jest ciepła ,trwała , a przede wszystkim najcichsza bo będe mieszkać przy bardzo ruchliwej trasie.Pozdrawiam cześć :D .

...Nie chciałem bawić się w jakieś pustaki bo to material z minonej epoki...

Misiu puszysty - a możesz wyjasnić czym różni się pustak od Ytonga ? Bo IMHO tylko nazwą handlową :)

Co do pytania w topicu to nie odpowiem wprost bo to nie ma sensu. Każda technologia ma inne wady i inne zalety. Co byś nie wybrał to gdzieś zyskasz, a gdzieś stracisz. Ważne żebyś przypilnował wykonania zgodnego z technologią (np.: jak już wybierzesz jednowarstwową to nie oszczędzaj na nadprożach i wieńcach tylko bierz systemowe, jak ocieplisz wełną to nie tynkuj akrylem, itp... itd...). A najlepiej zacznij od zebrania ofert na różne technologie (materiały i robocizna) i wybierz to co dopuszcza twój projekt (zmiana grubości ścian nośnych wiąże się ze zmianą grubości ścian fundamentowych) i to na co cię stać :)

Misiu puszysty - a możesz wyjasnić czym różni się pustak od Ytonga ? Bo IMHO tylko nazwą handlową :)

Chyba czymś się jednak różni,bo nawet ja bym odróżniła go spośród innych pustaków (nie oznaczonych bynajmniej!) :roll:

Pozdrawiam i podziwiam Jasiu ....determinację :D

opal

"Pustak" to zwyczajowa nazwa bloczków z betonu komórkowego. "Ytong" to handlowa nazwa bloczków z betonu komórkowego firmy Ytong. Na tym poziomie abstrakcji "Ytong" = "Pustak". W tym kontekście cytowane przezemnie zdanie jest bez sensu.

Co do rozróżnienia to zgadzam się z tobą zupełnie - po to Ytong znakuje swoje bloczki, żeby było to możliwe ;)

PS. A wogóle to nie chodzi o tego czy inego producenta tylko o logiczną argumentacje. Jakiś czas temu ktoś na tym forum przekonywał do PTH "bo ściana domu musi być czerwona". W ten sposób mogą gadać dzieci w przedszkolu.

...ale jak są inne argumenty to też.....

To jest oczywiste.

Ale sama przyznasz (co potwierdzają niezliczone boje na tym forum), że nie istnieje żadna argumentacja, która pozwalałaby na wskazanie jednej technologii jako lidera. Po podsumowaniu wszystkich za i przeciw ostateczny wybór: PTH, Y, BK, Silka, keramzyt, kanadyjczyk, bale, jedno, dwu czy trzywarstwowa, itd... itp... zależy od subiektywnych odczuć i zbiegu okoliczności ("bo w hurtowni obok była promocja", albo "kolega tak zbudował i jest zadowolony" :))

IMHO na forum przeważają trzy argumentacje:

1. Dosia: skoro wszystkie są podobne to po co przepłacać ? czyli: kupuj to co tańsze

2. Debeściak: buduje dom na całe życie więc stosuje najlepsze czytaj: najdroższe technologie.

3. Sama_nie_wiem: majster powiedział, że tak bedzie najlepiej czyli: uczepić się czegokolwiek - koloru, łatwości kucia bruzd, wygodnych uchwytów, oddychania, opinii teścia.

A jeśli budowlańcy nic nie spieprzą to każda droga jest dobra ;) Byle się w tym domu dobrze czuć :)

Jasiu,

owszem nie istnieje najlepsza.

Podane przykłady reakcji ludzi też Ci nie pasują. :o

Uczepić się czegoś Jasiu TRZEBA.

Nie dziw się ludziom,że są pewni swoich wyborów.To jest nam wszystkim potrzebne,żeby nie oszaleć i spać spokojnie -Tobie też,bo bardzo żarliwie wchodzisz w wątki o pth i ytongu :wink: mimo,że cieszyś się mieszkaniem w pięknym domu z pustaków.:D

I o innych martwić się też nie trzeba skoro ustaliliśmy,że wszystkie technologie są ok.

Pozdrawiam serdecznie i napisz lepiej jak się mieszka w to zimno! :D

Poradź coś tym,co są daleko za Tobą.Na co zwrócić uwagę!

:D

opal- zawsze zmarźluch na początku jesieni

Obecność Jasia spowoduje, że i ten wątek zamieni się w straszną pyskówkę! Cieszę się, że nie znam tego człowieka osobiście.

Ad rem: tylko dwuwarstwowa, według mnie jednowarstowa jest za zimna i trudna w wykonaniu, trzeba znaleźć naprawdę dobrą (dokładną, sumienną) ekipę.

Podane przykłady reakcji ludzi też Ci nie pasują. :o

Uczepić się czegoś Jasiu TRZEBA.

Jeśli niejasno się wyraziłam,to wyjaśnię,że to uczepienie się czegoś jest dla wszystkich budujących i wszystkich dokonujących wyborów na codzień bardzo ważnym czynnikiem zapobiegającym zawałom.;)

Jasiu ... Poradź coś tym,co są daleko za Tobą.Na co zwrócić uwagę!...

Hmmm.... właśnie staram się wyjaśnić, że jedyne co jest istotne to przestrzeganie technologii, a nie jej nazwa handlowa ;)

No ale dobra :)

Ja mam ścianę 24cm BK (odm.600), a na to 12 cm styropianu (FS-15), a na to tynk mineralny pomalowany farbą silikatową (jakby co - obrazki w stopce :)). Podłoga na gruncie - 10cm styropianu, poddasze 20cm wełny. Wentylacja grawitacyjna, poddasze nieogrzewane, garaż w bryle budynku (nieogrzewany).

Od prawie dwu tygodni z rana temperatury za oknem są w okolicach 0-5 st.C (dziś rano wszystko było oszronione). Jak na razie wystarczy, że napalę w kominku z wieczora, żeby wewnątrz temperatura do rana nie spadała poniżej 21 st.C Jak nie napalę to do rana schodzi do 19-20. W dzień podnosi się do 20-21 (ciepło "bytowe" plus słońce).

Jak chciałem przetestować ogrzewanie to musiałem podnieść temperature na termostacie do 23 stopni. Po 3 godzinach grzania podłoga była wyraźnie ciepła, na termostacie było 22 st.C, a temperatura wody na powrocie > 35 st.C

Żadnych problemów z wilgocią (a minęło zaledwie 3 m-ce od tynkowania i lania posadzek). test "herbatnika" wypadł pomyślnie ;)

Wszystko razem pozwala mi spokojnie czekać na nadchodzącą zimę :)