Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem ze jest duzo napisane o tym na tym forum, czytałem wiele ale nie za bardzo znalazłem to co chciałem.A wiec mam zamiar zrobic wykop w gruncie bez sciagania warstwy humusu(ok 25cm na moim gruncie).Wykop ok 1 m bez.Fundamet bedzie ław fundamentowych.Dodam ze jest to grunt "ił gęstoplastyczny" (badany przez geologa), jest to bardzo twardy grunt robilismy wykop badawczy takze tyle co kilofem udziobie tyle mozna wybrac.Nastepnie na dnie wykopu chce wylac chudziak ok 10cm i nastepnie ustawic zbrojenie na pewnym dystansie ok 10 cm ( np kawałki betonu).Nastepnie zalac fundament z gruszki do poziomu gruntu czyli górna granica ziemi urodzajnej, ziemie przez wylaniem wyłozyc od zewnatrz folia bąbelkowa.Nastepnie na tym wylaniu ustawic szalunki i dolac brakujace 0,5m na ziemie z betoniarki.Po zalaniu wybrac hums ze srodka , recznie, i zasypac wnetrze pospułka.Wybrany humus i tak musze rozporowadzic po cąłym terenie działki gdyż jest dosc nierówna.Takze pomyslałem że po co koparka ma mi go spychac na jedna kupe jak i tak potem bede musiał ja rozwozic.Po drugie spych nie miałby mozliwosci rozprowadzenia tego humusu po działce gdyż sa drzewa, altanaka, szklarnia.I teraz mam pytanie, co sadzicie o mojej metodzie???Czy ktos robił tak???Prosze o uwagi i rady:)
https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego dom bez ław? :o

Dlaczego badanie gruntu robił geodeta ? :o Zwykle to geolog wykonuje.

Dlaczego beton z betoniarki nad gruntem ? a nie jak wcześniej z gruchy? Oszczensci bedą pozorne. Chyba ze masz pomocników za free.

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729601

wykop bez ław

badania robił geodeta

zalać do poziomu fruntu

folia bombelkowata

ustawić szaluni

do zasypania pospukla

jest altanaka

gdyby nie ten "ił gęstoplastyczny"

to sądziłbym, że nie na planecie Ziemia budujesz

może uspokuj grę i napisz jeszcze raz

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729648

No badania robił geolog chyba jednak, cos pomyliłem i stwierdził że na takim gruncie mozna posatwić lejac jednolity fundament bez poszerzenia ław ze zbrojeniem , a nad ziemia z betobiarki bo to wychodzi połowe taniej, całego fundamentu nie wylewam z betoniarki bo to zbyt wile czasy by zajeło oraz zbyt wile przerw w wylewaniu.Sciano z bloczków jest o wiele słabsza niż wylewana jednolicie oraz pracochłonna i drozsza w materiale.Dodam że roboty bede wykonywał sam plus kilku pomocników
https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729751

No badania robił geolog chyba jednak, cos pomyliłem i stwierdził że na takim gruncie mozna posatwić lejac jednolity fundament bez poszerzenia ław ze zbrojeniem , a nad ziemia z betobiarki bo to wychodzi połowe taniej, całego fundamentu nie wylewam z betoniarki bo to zbyt wile czasy by zajeło oraz zbyt wile przerw w wylewaniu.Sciano z bloczków jest o wiele słabsza niż wylewana jednolicie oraz pracochłonna i drozsza w materiale.Dodam że roboty bede wykonywał sam plus kilku pomocników

Ta Twoja metoda sprawi,że 2x tyle co trzeba uzyjesz betonu.

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729782

barbadosa czego nie rozumiesz??? przekreciłem kilka literek bo szybko pisałem

wiec napisze raz jeszcze

wykop bez zbierania humusu szer 25cm

na spód chudziak 10cm

zbrojenie uniesione na jakims gruzie bet

zewnetrzna strona wykopu wyłozona folia bąbekową

zalanie betonu b15 do poziomu humusu

ustawienia szalunków

zalenie 50 cm nad ziemia

zalewam w dwóch ratach gdyz po wylaniu czesci ziemnej łatwie ustawic szalunek

całkiem mozliwe ze całosc wyleje z betoniarki w dwoch ratach(przeliczalem koszty betonu z betoniarki sa 40% mniejsze)

nastepnie wybranie humusu ze srodka i zasyp pospólka(humus wybieram recznie gdyz i tak go musze rozsypac po cąłym ogrodzie

ewentualnie rowazam tez mozliwośc zebrania humusu i wylewanie w wykopie, tylko że wtedy wyzsze szalunki beda musiszły być( o ta warstwe humusu)

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729810

Adefidico:

nie wyjdzie wiecej betonu gdyż grunt jest bardzo twardy i zwarty, takze wykop nie wyjdzie szerszy jak 25 cm.Ale zgodze sie ze powiedzmy 5-10% wiecej betonu moze pójśc gdzyz wykop nie bedzie tak idelany jak szlaunek.Ale zobacz na to z innej strony-jakie oszczednosci!Brak szerokiego wykopu co sie wiąze z zasypuwaniem go póxniej no i brak szalunków co sie wiaze ze zwiekszona iloscia materiału na te szalunki oraz robota.

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729831

robiłem mniej więcej "w tę deseń" - jak opisujesz

z tą róznicą, ze nie sciągałem humusu i całośc wylałem z betoniarki

brzoza->czyli mam rozumiec że humus ze srodka wybierałes recznie???Czy jakos inaczej???Aha i na ile rat wylewałes fundament???Bo ja wolałbym w dwóch czyli(czesc poziemna i czesc nadziemna) Mam do wylania ok 16m3

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729836

Adefidico:

nie wyjdzie wiecej betonu gdyż grunt jest bardzo twardy i zwarty, takze wykop nie wyjdzie szerszy jak 25 cm.Ale zgodze sie ze powiedzmy 5-10% wiecej betonu moze pójśc gdzyz wykop nie bedzie tak idelany jak szlaunek.Ale zobacz na to z innej strony-jakie oszczednosci!Brak szerokiego wykopu co sie wiąze z zasypuwaniem go póxniej no i brak szalunków co sie wiaze ze zwiekszona iloscia materiału na te szalunki oraz robota.

Ja myślę,że geolog opowiada bzdury.

Ił to grunt wysadzinowy dodatkowo źle reagujący na wodę. Geolog to zna się na gruncie ale na konstrukcjach to niekoniecznie.

W tym przypadku ważna będzie szerokośc ławy.

Ty masz zamiar zrobic sobie noża ostrzem wtapiającego się w masełko. Chyba.

Jak w końcu szerokośc ma być tego fundamentu?

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729867

Adefidico:

Ja myślę,że geolog opowiada bzdury.

Ił to grunt wysadzinowy dodatkowo źle reagujący na wodę. Geolog to zna się na gruncie ale na konstrukcjach to niekoniecznie.

W tym przypadku ważna będzie szerokośc ławy.

Ty masz zamiar zrobic sobie noża ostrzem wtapiającego się w masełko. Chyba.

Jak w końcu szerokośc ma być tego fundamentu?

Szerokośc scian fundamentowych ma byc 25cm, także i tej ławy czy tez czesci zazbrojonem byłaby 25cm.A co do geologa hmmm w koncu to on przyszedł sprawdzić grunt i okreslic jakie maja byc fundamenty dodam że był razem z konstruktorem który robił mi plan zagospodarowania oraz wprowadzał zmiiany jakie chciałem.

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729887

Autor nie przyjmuje do wiadomości, że ławy nie mogą być grubości ściany (mając taki gunt)

Autor to pół biedy ja się zastanawiam co u licha brał ten projektant z geologiem.

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729935

tu można chyba będzie niezłą kasę wycisnąć tylko na wszystko trzeba mieć papier z pieczątką i podpisem - szczególnie na ten brak ław - i umowę pisemną na wszystkie prace i rachunki na wszystko i duże ubezpieczenie na życie i NNW- jak się to kiedyś (za 2-3 lata) zacznie walić wtedy wyciągnąć te papiery i od razu do sądu z dobrym prawnikiem.

aha - za odszkodowanie postawić już normalny dom z ławami i z basenem

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729956

brzoza->czyli mam rozumiec że humus ze srodka wybierałes recznie???

....

wogóle nie wybierałem

... Aha i na ile rat wylewałes fundament???Bo ja wolałbym w dwóch czyli(czesc poziemna i czesc nadziemna) Mam do wylania ok 16m3

również 2 raty

pierwszy dzień wykopy/ręcznie/ plus posypka z pospołki i włożenie zbrojenia

drugi dzień - betonowanie po poziom terenu

trzeci dzień - szalowanie i zabetonowanie do poziomu "zero"

p.s.

żadnych izolaci miedzy jedną a druga warstwą betonu nie robiłem

"betonu" ok. 40 m3

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2729967

...

...

nie wyjdzie wiecej betonu gdyż grunt jest bardzo twardy i zwarty, takze wykop nie wyjdzie szerszy jak 25 cm.Ale zgodze sie ze powiedzmy 5-10% wiecej betonu moze pójśc gdzyz wykop nie bedzie tak idelany jak szlaunek.Ale zobacz na to z innej strony-jakie oszczednosci!

Iły to z tego co wiem grunty wysadzinowe - w takim gruncie ława szerokości 25cm? :o

Ja w lekko wysadzinowym gruncie przy parterowym domu mam ławy szerokości 60cm (co uważam za lekkie przegięcie w drugą stronę).

Ta folia bąbelkowa to chyba dla poprawy samopoczucia, bo jaką ona w tym przypadku będzie stanowiła hydroizolację?

Nie będziesz ocieplał fundamentów? Bo jeśli będziesz, to współczuję późniejszego odkopywania fundamentów (wylewanych w ziemi a więc nie równych). Wiem co mówię, bo w poprzednim domu zachciało mi się fundamenty ocieplać.

"Ale zobacz na to z innej strony-jakie oszczędności" - no właśnie jakie? Ja robiąc u siebie wykop przestrzenny pod ławy szacuję, że na drewno do szalunków i nieco dłuższy czas pracy koparki przy kopaniu i zasypywaniu wydałem dodatkowo ok. 2-3tyś zł. Zwróciło się już częściowo przy wykonywaniu izolacji termicznej i hydroizolacji fundamentów (łatwy dostęp i dokładność w wykonaniu), równych ławach i ścianach fundamentowych, na których ściany teraz są stawiane idealnie w osi zbrojenia.

Co z tego, że ściana z bloczka jest słabsza od monolitu, jeśli ściany te będą stały na ławie o szerokości 25cm? Jak sądzisz, co będzie stabilniejsze - ława i ściana monolit B15 (z betoniarki, oby te B15 faktycznie dało się osiągnąć) 25cm szerokości, czy przykładowo ława monolit B20 szerokości 40cm i na niej ściana z bloczka. Oczywiście zakładając takie samo zbrojenie w osi konstrukcyjnej ścian.

Co do betonu z betoniarki - nie widzę tych 40% różnicy w cenie.

W moich stronach m3 kruszywa to ok. 160-200zł. Cement II to przynajmniej 420zł/tonę. Do tego jeszcze prąd. Gotowy beton B15 kupuję po ok. 270zł/m3 brutto (czyli niecałe 240zł po odliczeniu VATu).

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2730003

...

...

nie wyjdzie wiecej betonu gdyż grunt jest bardzo twardy i zwarty, takze wykop nie wyjdzie szerszy jak 25 cm.Ale zgodze sie ze powiedzmy 5-10% wiecej betonu moze pójśc gdzyz wykop nie bedzie tak idelany jak szlaunek.Ale zobacz na to z innej strony-jakie oszczednosci!

Iły to z tego co wiem grunty wysadzinowe - w takim gruncie ława szerokości 25cm? :o

Ja w lekko wysadzinowym gruncie przy parterowym domu mam ławy szerokości 60cm (co uważam za lekkie przegięcie w drugą stronę).

Ta folia bąbelkowa to chyba dla poprawy samopoczucia, bo jaką ona w tym przypadku będzie stanowiła hydroizolację?

Nie będziesz ocieplał fundamentów? Bo jeśli będziesz, to współczuję późniejszego odkopywania fundamentów (wylewanych w ziemi a więc nie równych). Wiem co mówię, bo w poprzednim domu zachciało mi się fundamenty ocieplać.

"Ale zobacz na to z innej strony-jakie oszczędności" - no właśnie jakie? Ja robiąc u siebie wykop przestrzenny pod ławy szacuję, że na drewno do szalunków i nieco dłuższy czas pracy koparki przy kopaniu i zasypywaniu wydałem dodatkowo ok. 2-3tyś zł. Zwróciło się już częściowo przy wykonywaniu izolacji termicznej i hydroizolacji fundamentów (łatwy dostęp i dokładność w wykonaniu), równych ławach i ścianach fundamentowych, na których ściany teraz są stawiane idealnie w osi zbrojenia.

Co z tego, że ściana z bloczka jest słabsza od monolitu, jeśli ściany te będą stały na ławie o szerokości 25cm? Jak sądzisz, co będzie stabilniejsze - ława i ściana monolit B15 (z betoniarki, oby te B15 faktycznie dało się osiągnąć) 25cm szerokości, czy przykładowo ława monolit B20 szerokości 40cm i na niej ściana z bloczka. Oczywiście zakładając takie samo zbrojenie w osi konstrukcyjnej ścian.

Co do betonu z betoniarki - nie widzę tych 40% różnicy w cenie.

W moich stronach m3 kruszywa to ok. 160-200zł. Cement II to przynajmniej 420zł/tonę. Do tego jeszcze prąd. Gotowy beton B15 kupuję po ok. 270zł/m3 brutto (czyli niecałe 240zł po odliczeniu VATu).

Cos niezwykle drogie kruszywo w twoich stronach bo u mnie za auto tzw wanne 24 tony płace 400zł fakt ze zwirownia na miejscu, cement w niemczech ( bo mieszkam blisko granicy worek 6,5zł+ trasport) betoniarke mam swoja 250 fakt że troche roboty ale co tam, trzech pomocników i sie zrobi.

https://forum.murator.pl/topic/109783-zaczynam-budowac-dom-a-wiec-fundamenty-kilka-pytan-uwag/#findComment-2730077