Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

brzoza->czyli mam rozumiec że humus ze srodka wybierałes recznie???

....

wogóle nie wybierałem

... Aha i na ile rat wylewałes fundament???Bo ja wolałbym w dwóch czyli(czesc poziemna i czesc nadziemna) Mam do wylania ok 16m3

również 2 raty

pierwszy dzień wykopy/ręcznie/ plus posypka z pospołki i włożenie zbrojenia

drugi dzień - betonowanie po poziom terenu

trzeci dzień - szalowanie i zabetonowanie do poziomu "zero"

p.s.

żadnych izolaci miedzy jedną a druga warstwą betonu nie robiłem

"betonu" ok. 40 m3

brzoza -> mam rozumiec równiez ze nie robiłeś szerokich ław fundamentowych??/ Ile ma szserokosci fundament??/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cos niezwykle drogie kruszywo w twoich stronach bo u mnie za auto tzw wanne 24 tony płace 400zł fakt ze zwirownia na miejscu, cement w niemczech ( bo mieszkam blisko granicy worek 6,5zł+ trasport) betoniarke mam swoja 250 fakt że troche roboty ale co tam, trzech pomocników i sie zrobi.

Co zrobić - tyle to w moich stronach kosztuje. Przynajmniej jeden dylemat mniej bo różnica w cenie betonu nie zniechęca do korzystania z betoniarni.

A tak wogóle do tych co pisza o izolacji styropianem itp Po co mi izolacja fundametu styropianem???/Dla mnie to całkowity bezsens, od kiedy to beton sie boji mrozu??/ Bo cos mi tu nie pasuje.Dodam że nie jestem kompletnym laikiem budowlanym.

A druga sprawa czy ktos mógłby mi powiedzieć w jakich gruntach mozna stosować ławe o szerokosci ściany fundametowej???Bp chciałbym to zweryfikować, czyli udac sie jeszcze raz do geologa i konstruktora.

A tak na marginesie chciałem dodac ze jest to dom parterowy,niepodpiwniczony, z niewykorzystnym poddaszem 14mx10m strop stanowiący zarazem dach drewniany dwuspadowy.

Mało tego dodam cos jeszcze.A wiec to ze na tej działce stoji juz jeden dom budowany w 1920roku dom jest podpiwniczony , sciany fundamentowe sa z cegły bez jakiejkolwiek izolacji pionowej , ponizej poziomu piwnicy znajduje sie malutka ława z trzech rzedów ułozonych cegieł stawianych na tym ile, czyli jakby bez ławy, piwnica zagłebiona jest ok 1 metra w ziemi.Dom stoji juz 88lat i nie ma żadnych pekniec ani żadnych uszkodzeń budowli a nawet nie pochodzi woda do piwnicy ani wilgośc.I co o tym sadzicie?

Teraz tak mysle czy czasem cos nie namieszałem z nazwa tego gruntu, może okresle jak wygląda:a wiec jest to brazowa glina z kamykami o róznej grubosci , bardzo twarda, po wychnieciu ciezko nawet rozłupac bryłke.ponizej miejscami glina nawet bywa zielonkawa.

ił gęstoplastyczny"

Cytat:

"Ił – skała osadowa, drobnoziarnista, zbudowana jest z minerałów ilastych, takich jak kaolinit i illit z domieszką łyszczyków oraz pyłu kwarcowego. Iły zawierają nie mniej niż 50% frakcji ilastej (ziarna o średnicy do 0,002 mm) i nie więcej niż 10% frakcji piaskowej (ziarna o średnicy od 0,05 mm do 2,0 mm). Grunty ilaste należą do gruntów spoistych. Ich wytrzymałość na obciążenie zależy przede wszystkim od stopnia wilgotności gruntu.

Ił w połączeniu z wodą charakteryzuje się dużą plastycznością. Najczęściej ma barwę szarą, przy większej zawartości związków żelaza może mieć barwę niebieskozieloną bądź czerwoną.

Ił wraz ze wzrostem wilgotności zwiększa swoją objętość. Następuje proces pęcznienia, a wraz ze spadkiem wilgotności proces odwrotny - skurcz.

Znajduje zastosowanie w przemyśle ceramicznym jako surowiec do produkcji cegieł, dachówek czy klinkieru, także w przemyśle budowlanym i papierniczym.

Iły powszechnie występują na terenie Polski, szczególnie w centralnej części kraju oraz w dolinach rzek nizinnych.

Ze względu na swoje właściwości (np. plastyczność, pęcznienie i skurcz, wysadzinowość, tiksotropię), występując w podłożu obiektów budowlanych, są przyczyną wielu strat (np. pękanie murów) i katastrof budowlanych i wymagają nierzadko znacznych nakładów finansowych, aby ich uniknąć." Tyle Wikipedia.

Gdybyś jak ja, laik geologiczny, wpisał w google słowo " iły", to pewnie zwolniłbyś dawno tego geologa i dałbyś sobie spokój z tymi wygłupami o oszczędnościach przy budowie ław i fundamentów.

brzoza -> mam rozumiec równiez ze nie robiłeś szerokich ław fundamentowych??/ Ile ma szserokosci fundament??/

Marcin

kopałem doł szeroki 40 cm /trudno zmiescić sie kopiacemu w węższym - primo

mam sciane parteru szeroka 43 cm - wiec było to uzasadnione - secundo/

dołem podcinałem na ~ 55 cm /zgodnie z projektem/

A tak wogóle do tych co pisza o izolacji styropianem itp Po co mi izolacja fundametu styropianem???/Dla mnie to całkowity bezsens ...

mysle podobnie /tzn. wiecej trzeba wydac na styropian, kleje, siatki, dysperbity niz zaoszczedzi sie na uciecze ciepła przez fundament/

wg mnie ucieka tamtedy sladowa ilośc /z ogólnych strat ciepła/ ... moze jakies 3 % ... ? :-?

ił gęstoplastyczny"

Cytat:

"Ił – skała osadowa, drobnoziarnista, zbudowana jest z minerałów ilastych, takich jak kaolinit i illit z domieszką łyszczyków oraz pyłu kwarcowego. Iły zawierają nie mniej niż 50% frakcji ilastej (ziarna o średnicy do 0,002 mm) i nie więcej niż 10% frakcji piaskowej (ziarna o średnicy od 0,05 mm do 2,0 mm). Grunty ilaste należą do gruntów spoistych. Ich wytrzymałość na obciążenie zależy przede wszystkim od stopnia wilgotności gruntu.

Ił w połączeniu z wodą charakteryzuje się dużą plastycznością. Najczęściej ma barwę szarą, przy większej zawartości związków żelaza może mieć barwę niebieskozieloną bądź czerwoną.

Ił wraz ze wzrostem wilgotności zwiększa swoją objętość. Następuje proces pęcznienia, a wraz ze spadkiem wilgotności proces odwrotny - skurcz.

Znajduje zastosowanie w przemyśle ceramicznym jako surowiec do produkcji cegieł, dachówek czy klinkieru, także w przemyśle budowlanym i papierniczym.

Iły powszechnie występują na terenie Polski, szczególnie w centralnej części kraju oraz w dolinach rzek nizinnych.

Ze względu na swoje właściwości (np. plastyczność, pęcznienie i skurcz, wysadzinowość, tiksotropię), występując w podłożu obiektów budowlanych, są przyczyną wielu strat (np. pękanie murów) i katastrof budowlanych i wymagają nierzadko znacznych nakładów finansowych, aby ich uniknąć." Tyle Wikipedia.

Gdybyś jak ja, laik geologiczny, wpisał w google słowo " iły", to pewnie zwolniłbyś dawno tego geologa i dałbyś sobie spokój z tymi wygłupami o oszczędnościach przy budowie ław i fundamentów.

Ok w takim razie musze zweryfikowac to co napisał geolog.

ił gęstoplastyczny"

Cytat:

Ok w takim razie musze zweryfikowac to co napisał geolog.

Geolog razem z konstruktorem sa łągodnie mówiąc niepoważni.

Przy dobrym gruncie na ścianie zew. mógłbyś mieć z 35 cm.

Nie na litość boską w iłach. To samo z brakiem zbrojenia.

Arument ,że dom stoi obok i w ogóle argumenty o starych domach są bez sensu i kompletnie nie adekwatne do sytuacji.

Co z tego,że dom stoi.

Nie wiemy co się działo przez pierwsze kilka lat kiedy grunt się stabilizuje - standardem wtedy było łatanie pęknięć.Standardem tez było,że zbyt szybko takich domów nie budowano. Chyba ,że ktoś w swoim nowiutkim super hiper wychuchanym wygładziowanym domku do którego sprowadzi sie po roku będzie przez 3 lata łatał pęknięcie.

musze zweryfikowac to co napisał geolog.

Gdyby to miał być mój dom, to zamówiłbym koparkę, kazałbym wyryć normalną dziurę na 50-60cm ławy. Uzbrioiłbym te ławy 6-cioma prętami fi14 dla świętego spokoju, i wszystko zalałbym z gruchy. Fundamenty to już osobna historia. Wedle uznania, ale zgodnie ze sztuką budowlaną. I sądzę, że koszt koparki, dwóch dodatkowych prętów i betonu z gruchy na ławy nie będzie, aż tak wielki w porównaniu z korzyściami pojawiającymi się w późniejszych etapach budowy. A raczej nie pojawiającymi się. :lol: :lol: :lol:

to jest właśnie taki budowlany paradoks - walisz ciężkie tysiące PLNów w to co w domu jest pod ziemią, zasypujesz to wszystko i tego potem nie widać - albo oszczędzasz na tym co pod ziemią a za jakiś czas to widać :roll:
musze zweryfikowac to co napisał geolog.

Gdyby to miał być mój dom, to zamówiłbym koparkę, kazałbym wyryć normalną dziurę na 50-60cm ławy. Uzbrioiłbym te ławy 6-cioma prętami fi14 dla świętego spokoju, i wszystko zalałbym z gruchy. Fundamenty to już osobna historia. Wedle uznania, ale zgodnie ze sztuką budowlaną. I sądzę, że koszt koparki, dwóch dodatkowych prętów i betonu z gruchy na ławy nie będzie, aż tak wielki w porównaniu z korzyściami pojawiającymi się w późniejszych etapach budowy. A raczej nie pojawiającymi się. :lol: :lol: :lol:

I chyba tak bede musiał zrobić, fakt masa roboty z szalunkami ale w koncu to dom a nie altanka:P

A powiedzcie czy na ławe dawac izolacje pozioma?? Bo mam zamiar na ławie oldlać sciana fundamentowa w szalunku np na 3 raty.

tylko weź bezzębną koparkę

barbnadosa a ty tutaj siedzisz po to aby dogadywac komus i udzielac głupich rad czy naprawde na czyms sie znasz?

Ale o co chodzi? Dobrze pisze. Chcesz mieć dno wykopu poryte zębami łyżki? A weź to potem zagęść.

tylko weź bezzębną koparkę

barbnadosa a ty tutaj siedzisz po to aby dogadywac komus i udzielac głupich rad czy naprawde na czyms sie znasz?

Ale o co chodzi? Dobrze pisze. Chcesz mieć dno wykopu poryte zębami łyżki? A weź to potem zagęść.

Ok więc sorki bo barbados ! myslałem ze se jaja robi, ale jak bezzebna koparka ma kopac w tak twardym gruncie???

Kurcze cały czas mysle jak ten geolog z konstruktorem to wykfinili??/ W zasadzie to był mój pomysł , znaczy sie zapytałem czy w takim gruncie mozna tak zrobić, bo w zasadzie to parterówa jak większy garaz takze wielkiego naicisku dom nie bedzie miał na fundament

zrób se uziom fundamentowy, zaoszczedzisz później na kopaniu, bednarce, sprzecie rtv i agd. O elektryku nie mówiąc, bo mniej zapłacisz.
zrób se uziom fundamentowy, zaoszczedzisz później na kopaniu, bednarce, sprzecie rtv i agd. O elektryku nie mówiąc, bo mniej zapłacisz.

tak o uziomie pamietałem aby bednarke przywiazac do preta zbrojeniowego w ławie i wypuscic ja ponad ziemie

Zweryfikowąłem to , jednak bedzie funament z ławą o wymiarach 50x30) ława połozona na głebokosci 90cm, na ławie lane sciany fundamentowe o szerokosci 25cm.A grunt jaki posiadam to jest Ił twardoplastyczny a nie gestoplastyczny jak wczesniej pisałem ale chyba to i tak nic nie zmienia.

Możesz dokładnie wytłumaczyć jak to się robi? Dokładnie chodzi mi o ot,czy po połączeniu ze zbrojeniem wyjeżdzamy od razu do ziemi,czy betonujemy taśmę aż do końca fundamentów?