pacyfikania 07.10.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 witam potrzebuje informacji o ankrowaniu ścian nośnych(a wogule sie na tym nie znam) kto to wykonuje i ile takie ankrowanie może kosztować dom jest dośc duży 2 ściany maja po 13,5 m i 2 po 9,5 m pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.10.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ankry to inaczej kotwy murarskie.Ankrowanie = kotwienie. W ścianie, gdzie jakiś kumaty architekt/konstruktor policzył, wydłubuje się bruzdę poziomą (lub komplet otworów na przestrzał budynku) i umieszcza w niej pręt stalowy ze stali odpowiedniej jakości.Bez paniki! Zwykła stal budowlana! Tylko ohydna, gwoździowa się nie nadaje!Na końcach tych prętów nasadza się spore stalowe płyty z dziurą na pręt i napręża się ten ściąg stalowy nakręcając sporą nakrętkę. Płyty przylegają do muru i nie pozwalają, aby się pochylał/rozłaził.To wszystko.Wykona każda firma budowlana.Muszą dostać "receptę" gdzie i jak to ma być zrobione - od jakiego projektanta/konstruktora/architekta...No, i reszta kwitów... zgłoszenie czy pozwolenie jakie... na tę "budowę"Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfikania 08.10.2008 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 to jest stary przedwojenny dom a ankry które tam były zostały wykute ze ścian i skradzione przez złomiarzy ponieważ dom nie był pilnowany dodam jeszcze że ankry były w okuł budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podolak 05.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 WitamPonieważ w moim domu są widoczne pęknięcia ścian zleciłem rzeczoznawcy wykonanie analizy tematu, kosztowało mnie to 400zł i wiem dokładnie gdzie, jak i jakie ankry zamontować. Są to u mnie akurat pręty gładkie fi 16mm w poziomie posadzki i stropu, w 4 miejscach w poprzek domu oraz w 3 wzdłuż. Koszt materiału około 600zł plus robota (bruzdowanie, wiercenie, gwintowanie i skręcanie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts