Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Tyle, że jak masz budować z Solbetu 24 cm 600, to w zasadzie - możesz kupić cokolwiek, co masz w okolicy - H+H na przykład. Będzie to samo. Pytanie - co jest tańsze?

Ja budowałem z Solbetu 36 cm i niestety musiałem "ciągnąć" z daleka.

Michał

Michale, a czy jeszcze ocieplałeś tą ścianę, czy masz 1W!?

- JA zastanawiam się nad SOLBET 24 + 12 styropianu, lub SOLBET 36 i wcale, bądź ewentualnie 10 styropianu - jeszcze mam czas na decyzję.

Co proponujesz? Jak się budowało z SOLBETU 36? Jesteś ogólnie zadowolony?

Pzdr. Paweł.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy obecnych cenach solbet 24 P+W odmiany 600 ściana wychodzi 60 zł. (bez robocizny, nadproży itd.) Jedna z tańszych. Chyba najlepszy obecnie wybór. Ze styro 20 cm wychodzi mniej-więcej U - 0.15. Wystarczy :) Buduje się szybko, nie ma co wysychać. Dziury robi się łatwo. H+H i inne jeżeli dobrej jakości tez będą ok.

• 3 weeks później...

Witam,

Otrzymałem z kilku hurtowni zestawienie materiałów na ściany i najtaniej:

m2 – BK biały 240x240x590 odmiana 600 (tu nieistotne, czy P+W, czy gładkie) – 59,00PLN

Podobne wymiary i właściwości PUSTAK CERAMICZNY – 52,00PLN.

Różnica na m2 – 7,00PLN – dużo, czy mało!?

Ja będę budował sposobem gospodarczym, przy pomocy szwagra, więc argumentem za BK jest nie tylko, że po dodaniu jeszcze (a nawet i bez) 12-16cm styropianu będzie cieplejszy, ale prostota, łatwość i szybkość wznoszenia ścian, łatwość obróbki, praktycznie bezproblemowe wykonanie bruzd na instalacje i inne pozostałe zalety BK.

W hurtowniach polecają SOLBET, YTONG i H+H.

Dla porównania ściana 1W z Ytong Energo - m2 - 110,00PLN.

Pzdr. Paweł.

mi lepiej było na zaprawę, bo... moi murarze - ojciec i teściu - starej daty fachowcy, na zaprawie sprawnie im szło, kleju się obawiali, mi osobiście na zaprawie tradycyjnej też dobrze się murowało, dla niewprawionego budowlańca zaprawa pozwala chyba na wiekszy margines bezpieczeństwa niż cienka warstwa kleju :wink:

jestem z etapie instalacji elektrycznej i centralnego ogrzewania i jestem dopiero teraz przekonany ze tylko bk firma obojetna byle to był biały na klej i w rozsadnej cenie to ytong to ytong,

Podzielam opinię w 100%.

Ściany konstrukcyjne i większość działowych stawiałem na zaprawie.

Dopiero na koniec przerzuciłem się na klej, kiedy znudziło mi się targanie na poddasze piachu, cementu, wapna, wszystko jedno w jakiej formie.

Klej jest najlepszy. Ewentualnie gotowa zaprawa murarska.

Inna sprawa to koszt. Kleiłem część ścian działowych poddasza i duża to przyjemność budować na klej.

Nie mówiąc o instalacjach el, bruzdach, dziurach, przepustach, wbijaniu gwioździ, kotwieniu, etc. Bez problemu.

Wyłącznie gazobeton - biały. Nieistotne z jakiej fabryki.

mam działówki z 12-tki suporexu, nie mam na co narzekać, choć jeszcze w nich nie mieszkam :wink:

zalety suporka: cena (przynajmniej jak dla mnie w momencie gdy kupowałem, nie wiem jak teraz), bezproblemowa obróbka pustaka przy stawianiu i ściany przy instalacjach, waga (w niektórych miejscach nie chciałbym obciążać zbytnio stropu),

wady to ponoć nienajlepsza akustyka i akumulacyjność cieplna

a przy silikacie - to co powyżej tylko dokładnie na opak :wink:

ja kupiłem Solbet gładki 240x590x240 w Wyszkowie woj. mazowieckie za 7,20zł/sztukę = 50,4zł/m2 i połówki po 3,65 za sztukę. Kupowałem 12 stycznia
napisz jakiej odmiany

oczywiście że biały

A co do kleju to sam nie wiem...jeszcze nie przywieźli więc jak klej będzie to będę mile zaskoczony. Nawet nie pomyślałem o kleju że dają. A swoją drogą lepiej budować na klej czy na zaprawę?? I jak to wygląda od strony tego co muruje?

lepiej murować na klej

czasami wymiar bloczków niepozwala

a co myślicie o ścianach działowych z Solbetu 12?? Bo ja właśnie takie będę robił, materiał już zakupiony. Widziałem, że dużo osób wybiera silikaty na działówki, czy tylko ze względu na większą dźwiękochłonność czy są też inne ku temu przesłanki?
sylikaty mogą się lepiej sprawdzić w pomieszczeniach wilgotnych