Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy koszystasz z okien dachowych wyglądania przez nie ? Czy tylko do naświetlenia pomiesczenia ?  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy koszystasz z okien dachowych wyglądania przez nie ? Czy tylko do naświetlenia pomiesczenia ?

• Tak, czesto wygl

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc - radę ;(

Mam pewien problem.. Wosokośc mojej scianki kolankowej wynosi 1m , mam wylewane betonowe skosy stąd powstała mi wysokość do dolnej krawędzi okna dachowego ok 183 (aktualnie 196 ale liczę ze wylewki będą miały wys ok 13cm). Mam wzrostu ok 180 i ciezko cos zobaczyc przez takie okno.. no chyba ze stanę na palcach..

Normy mówią z tego co pamiętam ( maks 185 cm - wysokosc klamki w przypadku gdy jest na dole )

Aktualnie sytuacja wygląda tak, że okna nie są jeszcze zamontowane i zastanawiam się czy nie obnizyc ich o wysokosc jednej dachowki.

Teraz patrząc na dom z zewnątrz do okna są 4 dachowki od dołu.. i wszystko wygląda proporcjonalnie, gdy obnize o 1 to z zew. okno moze wygladac nieco za nisko. Ponadto kazde pomieszczenie ma drzwi balkonowe wiec widac otoczenie domku ;)

Teraz pytanie do forumowiczow ktorzy juz maja zamontowane okna dachowe i mieszkaja w takich domach.. lub tych ktorzy słyszeli cos na ten temat..

Jakie rozwiązanie jest czesciej uzywane i czy brak wzrokowej obserwacji otoczenia z powodu zbyt wysokiego umiejscowienia okna jest uciązliwy dla Was ?

Czy uzywacie okien dachowych do wyglądania przez nie ? czy tylko do doswietlenia ? Bo wiadomo ze podstawową rolą okien dachowych jest doswietlenie..

ale chcialbym zapytac osoby mieszkajace czy taka wysokosc jest praktyczna ?

Ponadt

Proszę o radę, bo nie wiem czy obniżyc nieco okno tak abym mogl swobotnie przez nie wyglądać czy lepiej zostawić tak jak jest obecnie? Dla tych z niższym wzrostem proszę o wyobrazenie sobie jak będzie to u Was wyglądać gdy okno połaciowe będzie się zaczynać u was na wysokości czubka głowy.

Czy tez macie okno na wysokosci Waszego czoła , tak ze nie widzicie co sie dzieje dookoła domu bez stawania na palcach ? czy to Wam przeszkadza ?

Bardzo proszę o opinię

https://forum.murator.pl/topic/109793-okna-dachowe-po%C5%82aciowe-na-jakiej-wysoko%C5%9Bci-zamontowac/

Ja zamontowałam poniżej wysokości wzroku. Uwielbiam przestrzeń i w zamkniętych pomieszczeniach nie czuję się komfortowo. Ale wszystko zależy wyłącznie od Twoich upodobań, więc raczej nikt Ci nie pomoże.... niestety

Pozdrawiam,

Ajur

mam zdecydowanie za wysoko ...nie mogę przez nie wyglądać i wkurza mnie to ... jak se nie dopilnowaliśmy tak se mamy :evil: