Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy bez listew prowadzących

Recommended Posts

Spotkałem się dzisiaj z szefem ekipy tynkarskiej. W trakcie rozmowy dowiedziałem się, że dają tylko listwy narożne, a nie dają listew prowadzących na powierzchni ściany...

Tłumaczą to tym, że ONI NIE POTRZEBUJĄ i że podobno w miejscach pozostawionych listew brud szybciej osiada i że może wilgoć się kumulować...

Jestem cały skołowany, bo wszędzie piszą, że się robi te listwy...

Proszę doświadczonych budowniczych o opinię...

Listwy prowadzące daje się aby zrobić równą powierzchnię. Dobre ekipy nie potrzebują takich listew, słabsze potrzebują - ale skoro ma to im pomóc to dlaczego nie.

Moi nie uzywają tych listew i robią równo. Generalnie proponuję się nie wtrącać w to tynkarzom. Ty oceniasz równość tynku a nie czy do jej uzyskania stosowane były listwy.

u mnie robili bez listew do momentu sprawdzenia przez "inwestora" :wink: równości tak wykonanych ścian, od tego momentu wszędzie listwy już były robione. imho nie da się zrobić w 100% równo ścian w ten sposób.

Fale Dunaju to to nie były ale na 3-4 metrowych ścianach zawsze gdzieś pojawiało się załamanie.

listwy są ułatwieniem dla tynkarzy wiec wystarczy że powiesz że bedziez sprawdzał łatą to i bez listew zrobią jak nalezy.Niektórzy uważają że jak murarze wymurują krzywo i nie w pionie to tynkarze wyprostuja.Pozatym na tynki są normy dopuszczalnych odchyłek od pionu i linii na długości 2 m.Tak samo na mury.

po raz kolejny wychodzi sprawa podstawowa

NIE WTRĄCAĆ SIĘ i koniec tematu. Czy Wy, kochani Inwestorzy, nie macie większych zmartwień? Znać na wszystkim i tak się nie będziecie, a już w przypadku tynków to TY INWESTORZE odbierasz prace, są normy mówiące o odchyłkach tynków i tego się trzymaj przy odbiorze

Spotkałem się dzisiaj z szefem ekipy tynkarskiej. W trakcie rozmowy dowiedziałem się, że dają tylko listwy narożne, a nie dają listew prowadzących na powierzchni ściany...

Tłumaczą to tym, że ONI NIE POTRZEBUJĄ i że podobno w miejscach pozostawionych listew brud szybciej osiada i że może wilgoć się kumulować...

Jestem cały skołowany, bo wszędzie piszą, że się robi te listwy...

Proszę doświadczonych budowniczych o opinię...

Żadna różnica dla Ciebie. Sygnał by obejrzeć robotę po pierwszej ścianie i ocenić czy Cię taka równość satysfakcjonuje.

po raz kolejny wychodzi sprawa podstawowa

NIE WTRĄCAĆ SIĘ i koniec tematu. Czy Wy, kochani Inwestorzy, nie macie większych zmartwień? Znać na wszystkim i tak się nie będziecie, a już w przypadku tynków to TY INWESTORZE odbierasz prace, są normy mówiące o odchyłkach tynków i tego się trzymaj przy odbiorze

A potem inwestor słucha:

Panie krzywe ściany murarze postawili, tutaj nadproże odstawało, tam coś tam.

Tutaj się nie dało, gdybyśmy chcieli wszędzie tak robić to byśmy nie zarobili, zimno było, wiatr wiał, głodni byliśmy i inne pierdoły.

Na to się nie umawialiśmy, tutaj dodatkowo byśmy musieli się narobić a o tym mowy nie było. ble ble, bla bla

Potem przychodzi gościu do gładzi i narzeka że tynkarze źle otynkowali ściany i on zrobił krzywo bo tynki były krzywe.

Przychodzi glazurnik do łazienki i tak samo zrzędzi.

Ogólnie każdy następny partacz usprawiedliwia swoje partactwo partactwem poprzednika a inwestor zaczyna siwieć.

Czy Wy kochani wykonawcy możecie choć raz szanować pieniądze inwestora?

Życzycie sobie nie wtrącania się do swojej roboty i poszanowania jej. CZY WY SZANUJECIE PRACĘ INWESTORA??? PRZECIEŻ MU TEŻ PIENIĄDZE Z NIEBA NIE SPADŁY!!!

Żadna różnica dla Ciebie. Sygnał by obejrzeć robotę po pierwszej ścianie i ocenić czy Cię taka równość satysfakcjonuje.

Ja oglądałem robotę wcześniejszą ekipy zanim ją zamówiłem.

Tynki były w porządku, nawet bardzo w porządku.

Przyszli do mnie i tak spartolili że głowa boli. Reguły brak :(

Ja oglądałem robotę wcześniejszą ekipy zanim ją zamówiłem.

Tynki były w porządku, nawet bardzo w porządku.

Przyszli do mnie i tak spartolili że głowa boli. Reguły brak :(

a co niby zrobili nie tak ??

a może tam gdzie byles jednak slabo przyjrzałes sie tym tynkom co ??

widziałem juz kilka takich sytuacji ze ktos chwali wykonawce zanim on jeszcze zacnzie robic u niego że ten to robi oh i ah a co do czego to jest jak jest