slawkin 07.10.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Spotkałem się dzisiaj z szefem ekipy tynkarskiej. W trakcie rozmowy dowiedziałem się, że dają tylko listwy narożne, a nie dają listew prowadzących na powierzchni ściany...Tłumaczą to tym, że ONI NIE POTRZEBUJĄ i że podobno w miejscach pozostawionych listew brud szybciej osiada i że może wilgoć się kumulować... Jestem cały skołowany, bo wszędzie piszą, że się robi te listwy...Proszę doświadczonych budowniczych o opinię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.10.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Listwy prowadzące daje się aby zrobić równą powierzchnię. Dobre ekipy nie potrzebują takich listew, słabsze potrzebują - ale skoro ma to im pomóc to dlaczego nie.Moi nie uzywają tych listew i robią równo. Generalnie proponuję się nie wtrącać w to tynkarzom. Ty oceniasz równość tynku a nie czy do jej uzyskania stosowane były listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 07.10.2008 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Nie chodzi o wtrącanie się, ale o jakość roboty... Pyanie czy rzeczywiście da się uzyskać równą taflę na scianie długości 6,60m, czy bez listew wyjda FALE DUNAJU , bo przecież zaciągają to "tylko" 2 metrową łatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.10.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 u mnie robili bez listew do momentu sprawdzenia przez "inwestora" równości tak wykonanych ścian, od tego momentu wszędzie listwy już były robione. imho nie da się zrobić w 100% równo ścian w ten sposób. Fale Dunaju to to nie były ale na 3-4 metrowych ścianach zawsze gdzieś pojawiało się załamanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.10.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Jak remx pisze, przy tynkach maszynowych wprawnemu fachowcowi wystarczą listwy narożne, wyrównuje powierzchnię tynku zaciągając łatą poziomo i pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.10.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 U mnie nie ma fal a już powoli kończą. Przkładam łatę, wprawdzie 2m, ale nie ma odchyleń nawet na 1mm.Proponuję jednak nie wtrącać się tynkarzom w tym obszarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.10.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Jak remx pisze, przy tynkach maszynowych wprawnemu fachowcowi wystarczą listwy narożne, wyrównuje powierzchnię tynku zaciągając łatą poziomo i pionowo. Dokładnie - u mnie kładli tynk maszynowo bez listew / tzn tylko listwy narożne / , ściany są równe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 07.10.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 listwy są ułatwieniem dla tynkarzy wiec wystarczy że powiesz że bedziez sprawdzał łatą to i bez listew zrobią jak nalezy.Niektórzy uważają że jak murarze wymurują krzywo i nie w pionie to tynkarze wyprostuja.Pozatym na tynki są normy dopuszczalnych odchyłek od pionu i linii na długości 2 m.Tak samo na mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.10.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ja tynkowałem samodzielnie i postanowiłem skorystać z dobrodziejstwa listew po czym po pierwszej próbie wywaliłem to w cholerę. Mając do dyspozycji zestaw długich łatę i poziomicę a do tego jeszcze wprawę jaką zapewne ma ekipa nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.10.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 po raz kolejny wychodzi sprawa podstawowaNIE WTRĄCAĆ SIĘ i koniec tematu. Czy Wy, kochani Inwestorzy, nie macie większych zmartwień? Znać na wszystkim i tak się nie będziecie, a już w przypadku tynków to TY INWESTORZE odbierasz prace, są normy mówiące o odchyłkach tynków i tego się trzymaj przy odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irwan 09.10.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 ok, w takim razie czy jeśli listwy są w tynku, czy wyciągać je i dziure wyrównać czy nie wyciągać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 09.10.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 ok, w takim razie czy jeśli listwy są w tynku, czy wyciągać je i dziure wyrównać czy nie wyciągać? Mój kierownik mówi, żeby wyciągać bo potem mogą prześwitywać. Tynkarzom przeważnie się nie chce bo to ty płacisz za listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 11.10.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 widziałem już tynki bez listew i płaszczyzne sie zrobi prawie zawsze że poziomica bedzie leżał w każda strone.gorzej jest z trzymaniem pionu widziałem tez ze zamiast listew robia na drutach/pretach kwadratowych dużo sztywniejszych niz listwy do tynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 12.10.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Spotkałem się dzisiaj z szefem ekipy tynkarskiej. W trakcie rozmowy dowiedziałem się, że dają tylko listwy narożne, a nie dają listew prowadzących na powierzchni ściany... Tłumaczą to tym, że ONI NIE POTRZEBUJĄ i że podobno w miejscach pozostawionych listew brud szybciej osiada i że może wilgoć się kumulować... Jestem cały skołowany, bo wszędzie piszą, że się robi te listwy... Proszę doświadczonych budowniczych o opinię... Żadna różnica dla Ciebie. Sygnał by obejrzeć robotę po pierwszej ścianie i ocenić czy Cię taka równość satysfakcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 12.10.2008 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 W piątek widzialem tynki tego magika (co miałby robić u mnie) Nie można się było przyczepić do żadnej ściany, więc rzeczywiście baz listew się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 12.10.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 po raz kolejny wychodzi sprawa podstawowa NIE WTRĄCAĆ SIĘ i koniec tematu. Czy Wy, kochani Inwestorzy, nie macie większych zmartwień? Znać na wszystkim i tak się nie będziecie, a już w przypadku tynków to TY INWESTORZE odbierasz prace, są normy mówiące o odchyłkach tynków i tego się trzymaj przy odbiorze A potem inwestor słucha: Panie krzywe ściany murarze postawili, tutaj nadproże odstawało, tam coś tam. Tutaj się nie dało, gdybyśmy chcieli wszędzie tak robić to byśmy nie zarobili, zimno było, wiatr wiał, głodni byliśmy i inne pierdoły. Na to się nie umawialiśmy, tutaj dodatkowo byśmy musieli się narobić a o tym mowy nie było. ble ble, bla bla Potem przychodzi gościu do gładzi i narzeka że tynkarze źle otynkowali ściany i on zrobił krzywo bo tynki były krzywe. Przychodzi glazurnik do łazienki i tak samo zrzędzi. Ogólnie każdy następny partacz usprawiedliwia swoje partactwo partactwem poprzednika a inwestor zaczyna siwieć. Czy Wy kochani wykonawcy możecie choć raz szanować pieniądze inwestora? Życzycie sobie nie wtrącania się do swojej roboty i poszanowania jej. CZY WY SZANUJECIE PRACĘ INWESTORA??? PRZECIEŻ MU TEŻ PIENIĄDZE Z NIEBA NIE SPADŁY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 12.10.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Żadna różnica dla Ciebie. Sygnał by obejrzeć robotę po pierwszej ścianie i ocenić czy Cię taka równość satysfakcjonuje. Ja oglądałem robotę wcześniejszą ekipy zanim ją zamówiłem. Tynki były w porządku, nawet bardzo w porządku. Przyszli do mnie i tak spartolili że głowa boli. Reguły brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 12.10.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Żadna różnica dla Ciebie. Sygnał by obejrzeć robotę po pierwszej ścianie i ocenić czy Cię taka równość satysfakcjonuje. Ja oglądałem robotę wcześniejszą ekipy zanim ją zamówiłem. Tynki były w porządku, nawet bardzo w porządku. Przyszli do mnie i tak spartolili że głowa boli. Reguły brak a co niby zrobili nie tak ?? a może tam gdzie byles jednak slabo przyjrzałes sie tym tynkom co ?? widziałem juz kilka takich sytuacji ze ktos chwali wykonawce zanim on jeszcze zacnzie robic u niego że ten to robi oh i ah a co do czego to jest jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.10.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Człowiek pyta- i bardzo dobrze.Lepiej zapytać niż pisać potem takie dzienniki :http://forum.muratordom.pl/marzenia-o-h2-kontra-partacze,t139320.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 12.10.2008 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 PYTAĆ, PYTAĆ, PYTAĆ...Nie bać się prostych pytań na które nie zna się odpowiedzi... lub jest się niepewnym jak powinno być... Dziennik Sussi mnie zdruzgotał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts