Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy bez listew prowadzących

Recommended Posts

Żadna różnica dla Ciebie. Sygnał by obejrzeć robotę po pierwszej ścianie i ocenić czy Cię taka równość satysfakcjonuje.

Ja oglądałem robotę wcześniejszą ekipy zanim ją zamówiłem.

Tynki były w porządku, nawet bardzo w porządku.

Przyszli do mnie i tak spartolili że głowa boli. Reguły brak :(

Ja się z tym zgadzam. Dlatego podpowiadałem by zaglądać po pierwszej ścianie :) . Jak trzeba to i po następnej.

Sam jestem chyba zboczony na tym punkcie więc wszystko robię sam. Później sam się na siebie złoszczę za spartoloną robotę, ale to przynajmniej za darmo :lol:

witam

więc tynki się kładą, zostało jeszcze tylko nadproże nad jednym oknem, wszystko w porządku poza ścianą:

majster który to murował oczywiście zachwalał, wiadomo, cacy cacy

przykładam wagę i co? ściana na 4 m wysokości ucieka 4cm na zewnątrz

nie wiem jak wyglądają odchyłki powiedzmy "standardowe" których nie ma sie co czepiać, ale jak dla mnie to z##$$%^ (czyt. zepsuł :) ) robote jak sie patrzy, no i pod oknem jest do 2 cm tynku a nad oknem wychodzi ok 6, i co tu teraz wymysleć?

nadal nie wiem czy listwy wyciągać z wyschniętego tynku czy zostawić je tam na zawsze?

• 3 years później...

No dobra. Ale co z tymi listwami - czy po jakimś czasie nie pojawiają się na ścianach w postaci ciemnych pasów??/

Nioech ktoś w końcu odpowie na to pytanie. Równe tynki i ściany to jedno listwy pozostawione w tynku to drugie.. I tu ewidentnie będzie można wtrącić się wykonawcy do roboty sugerując mu wyciaganie lub zostawianie...

No dobra. Ale co z tymi listwami - czy po jakimś czasie nie pojawiają się na ścianach w postaci ciemnych pasów??/

Nioech ktoś w końcu odpowie na to pytanie. Równe tynki i ściany to jedno listwy pozostawione w tynku to drugie.. I tu ewidentnie będzie można wtrącić się wykonawcy do roboty sugerując mu wyciaganie lub zostawianie...

Na tynku gipsowym będą widoczne na pewno, na cementowo-wapiennym który będzie szpachlowany raczej nie.

• 2 weeks później...

Witam ponownie

Dziś pierwszy raz w życiu nakładałem ręcznie gotowy tynk wap-cemen (wcześniej szpryca i listwy). W sumie "fajna" robota, nawet dla takiego laika jak ja. ważne to co piszą wcześniej: dużo cierpliwości i dokładności, bez pośpiechu...

po sprawdzeniu łatą powierzchnie, piony i poziomy OK!!!!!!!! za 3 tyg przychodzą zakladać bramę garażową właśnie w tym miejscu tynkowałem. na opakowaniu pisało, żeby prze 2 dni po zakończeniu zwilżać wodą...

Witam ponownie.

Więc zastanawiałem się jeszcze nad pistoletem do tynkowania. Sa już wątki na forum ale nie ma informacji na temat wykonania tynków wew takim pistoletem. Pistloet na allegro można dostać już za ok 80 zł. Mam dostęp do kompresora i zastanawiam się czy coś oprócz obrzutki można by zrobić tym pistoletem. Myslę tutaj głównie o sufitach, z którymi jest duzo więcej roboty niż ze ścianami?

Co wy na to? czy ktoś już próbowal, jeśli nie to ja będę pierwszy - co mam do stracenia, pistolet wykorzystam ewentualnie przy elewacji no i do malowania...

Witam ponownie.

Więc zastanawiałem się jeszcze nad pistoletem do tynkowania. Sa już wątki na forum ale nie ma informacji na temat wykonania tynków wew takim pistoletem. Pistloet na allegro można dostać już za ok 80 zł. Mam dostęp do kompresora i zastanawiam się czy coś oprócz obrzutki można by zrobić tym pistoletem. Myslę tutaj głównie o sufitach, z którymi jest duzo więcej roboty niż ze ścianami?

Co wy na to? czy ktoś już próbowal, jeśli nie to ja będę pierwszy - co mam do stracenia, pistolet wykorzystam ewentualnie przy elewacji no i do malowania...

co innego farba a co innego cementowa obrzutka. zapcha się od razu taki pistolet.