KasiaS 10.10.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Witam,Jestem na etapie murowania ścian poddasza a pogoda beznadziejna cały czas leje.Niedługo (tak myślę że w przeciągu dwóch tgodni) powinniśmy zadaszyć). Jednakże mój tata mnie zastraszył że takie deszcze lejącae siędo budynku to gwarantowana wilgoć i grzyb (dzis miałam właśnie z nim przeprawę na ten temat ale pewnych rzeczy nie przeskoczę). czy ma rację ?? Rany przecież nie wybuduję namiotu a na pogodę nie mam wpływu. Budowaliśmy z BK. proszę o opinie czy naprawdę mam się bać jużtego grzyba i mysleć na zapas jak sięgo pozbyć ?? czekam na opiniędziękiKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.10.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Zadasz i zostaw odpowiednie otwory w otworach okiennych by wilgoć mogła zostać "wywiana" w zimie. Najwaźniejsze by woda nie dostała się w "ściany" jak np do wnetrza maxów czy też cegie kratówek. Z BK nie miałem wiele do czynienie dlatego też niewiele mogę na ten temat odpowiedzieć. Co do stropów betonowych to przecież beton wodę "lubi" ewentualny nadmiar wody na stropach (jeśli zostały nierówno wylane i są doły) możesz usunąć wywiercając w posadzce (w największym zagłebieniu) poddasza wiertarką otwór np. fi 12 i odprowadzić tę wodę np. wężem czy też kawałkiem starej rynny na zewnątrz budynku. Pozdrawiam. Pociesz się tym, że przecież kiedyś "lać" przestanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2003 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Kasia , Wowka ma rację...zostaw otwory na zimę...coby wilgoc wywiało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 11.10.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Dobrym rozwiązaniem jest zakrycie otworów okiennych specjalnym płótnem tkanym z materiału sztucznego (np. takim z jakiego robi się niektóre worki na ziemniaki). Dzięki temu wiatr i zawiewający śnieg nie będzie dokuczliwy, a z drugiej strony wilgoć będzie miała ujście na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowo 11.10.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Nic się nie martw, ja właśnie zalałem strop nad parterem i też buduję z BK. Nie wiem czy starczy mi kasy na dach, ale ściany poddasza chcem jeszcze pociągnąć. Liczę się z tym, że zostawię na zimę budynek bez dachu i się nie przejmuję, może tylko zdecyduję się przykryć folią. Na wiosnę ściany wyschną i będzie cacy. POZDRAWIAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.10.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 O grzyba mógłbyś się bać gdybyś miał np. poddasze bez rzadnych otworów okiennych. W takim przypadku na krokwiach po trzech miesiącach pleś jak znalazł.Jeżeli pozostawisz otwory w oknach (zadeskowane) przez które będzie uciekała wilgoć to do wiosny a nawet i dalej możesz ... spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 11.10.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Jak mozesz to daj dach i nie bój się pleśni - dobra wentylacja zimą i wszystko będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts