cassie 07.10.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 brat zaopatrzyl sie w uzywany laptop. z windowsem o dziwo. i ten windows budzi we mnie podejrzenia bo jakos tak nie halo wyglada laduje sie dlugasnie. krotko mowiac mam wrazenie ze braciak dal sie naciac na podrobe. jest niby nalepka na spodzie ze certyfikat i bla bla bla,a le jej niezbyt ufam. jest jakas metoda sprawdzenia czy system jest oryginalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 07.10.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Sugeruje włączyć aktualizacje i wszystko bedzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 07.10.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ... jakos tak nie halo wyglada laduje sie dlugasnie... To nie jest żaden wyznacznik, jeżeli komputer był zaśmiecony mnóstwem dziwnych programów, to nawet po ich deinstalacji zostaje dużo syfu w rejestrze, starych bibliotek dll itp. Zwłaszcza młodzież ma tendencję do instalowania wszystkiego co się pod rękę nawinie. I ściąganie, ściąganie, ściąganie... Starsze pokolenie zazwyczaj szanuje przestrzeń dyskową (mój pierwszy pecet miał twardziela 20Mb) Porada w poprzednim poście jest najprostsza i skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 08.10.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Sugeruje włączyć aktualizacje i wszystko bedzie jasne niekoniecznie - nie wszystkie lewe seriale są odrzucane przez aktualizacje (w zasadzie zależy od windy, bo nie napisał jaka jest zainstalowana) w zasadzie najlepiej sprawdzić zgodność seriala z naklejki z tym co jest w systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.10.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 brat zaopatrzyl sie w uzywany laptop. z windowsem o dziwo. i ten windows budzi we mnie podejrzenia bo jakos tak nie halo wyglada laduje sie dlugasnie. krotko mowiac mam wrazenie ze braciak dal sie naciac na podrobe. jest niby nalepka na spodzie ze certyfikat i bla bla bla,a le jej niezbyt ufam. jest jakas metoda sprawdzenia czy system jest oryginalny? Nie ma czegoś takiego jak podróbka systemu. Może mieć lewą licencję, ale nie może byc nieoryginalny. Że niby co? Ktoś napisał system operacyjny wyglądający identycznie jak Windows? Legalność licencji nie ma wpływu na sposób czy szybkość działania systemu. Jeśli system muli to jest kilka mozliwości: 1. Problem sprzętowy, czyli mulasty laptop (obstawiam, że to ten problem). Napisz co to za sprzęt, jakie ma parametry. 2. Zamulony system co też jest możliwe jeśli przez jakiś czas był używany. Może pomóc defragmentacja dysku, ale nie koniecznie. 3. Poinstalowane jakieś serwisy, które się ładują na dzień dobry i tłuką w tle zżerając zasoby komputera. Napisz co to za laptop, co to za system. Jeśli jest legalny do laptopa powinna być dołączona płyta instalacyjna. Na punkt 2 i trzeci pomoże wtedy reinstalacja systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cassie 08.10.2008 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Nie ma czegoś takiego jak podróbka systemu. Może mieć lewą licencję, ale nie może byc nieoryginalny. Że niby co? Ktoś napisał system operacyjny wyglądający identycznie jak Windows? Legalność licencji nie ma wpływu na sposób czy szybkość działania systemu. znaczy lewa licencja to wlasnie podrobka. pirat innymi slowy, nielegalna kopia. moze mulic bo jesli poprzedni wlasciciel sciagnal z nie wiadomo kad to pewnie zasyfiona po same uszy (nb bywaja tez podrobki takie jak mowisz - znaczy nie jest to windows napisany od zera, po prostu nielegalna kopia, ale nagrany na plytke z wypalonym wzorkiem, zapakowany w opakowanie zupelnie jak normalny windows. tak sprzedaja piraty w sklepach w azji i rosji) z kompem brata sprawa sie wyjasnila, rzeczywiscie kupil nieautentyka. to byl jakis asus z xp, teraz juz nie ma znaczenie zreszta wiec nawet nie przyjrzalem sie jaki asus. ale nie wygladal na zabytek, raczej malo uzywany, na poczatku nazwy modelu mial f. natomiast puscilismy authenticity test na jakiejs stronie i nie zdal egzaminu wiec jest jak myslalem. w ogole to dowiedzialem sie jakie sa znamiona oryginalnosci windowsa: plyta pudelko i instrukcja choc nie wiem jak to sie moze miec do licencji oem. plus jeszcze faktura jest dobrym dowodem legalnosci np, bo z nalepka tez roznie bywa, ludzie odklejaja je z jedneko kompa na drgui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.10.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Nie ma czegoś takiego jak podróbka systemu. Może mieć lewą licencję, ale nie może byc nieoryginalny. Że niby co? Ktoś napisał system operacyjny wyglądający identycznie jak Windows? Legalność licencji nie ma wpływu na sposób czy szybkość działania systemu. znaczy lewa licencja to wlasnie podrobka. pirat innymi slowy, nielegalna kopia. Nielegalna kopia, to się zgodzę, ale sam system podróbką nie jest bo nikt go nie stworzył od nowa na wzó MS. To tak jak byś na kradziony telewizor SONY mówiła, że to podróbka. Nie jest podróbką. Jest oryginalny, ale ukradziony vel nielegalny. Najwyrażniej nie rozróżniaśz podróbki od skradzionego produktu. puscilismy authenticity test na jakiejs stronie i nie zdal egzaminu wiec jest jak myslalem. Czyli masz oryginalny windows (nawet jeśli był na nieoryginalnej płycie) z lewą licencją. Czyli ukradziony a nie podrobiony i to nie ma wpływu na szybkość działania systemu, więc prawa się nie wyjaśniła, bo to nie tłumaczy czemu ten komp muli. w ogole to dowiedzialem sie jakie sa znamiona oryginalnosci windowsa: plyta pudelko i instrukcja choc nie wiem jak to sie moze miec do licencji oem. Guzik. Możesz mieć system preinstalowany i wtedy będzie nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cassie 09.10.2008 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 hm, znaczy ja to rozumiem tak ze kradziony program z lewa licencja to jak podroba z punktu widzenia konsumenta bo to wybrakowany towar, jakby niepelnowartosciowy. (w sytuacji jak kupujesz z przekonaniem ze to oryginal.) bo oczywiscie nie jest tak ze ktos pisze podobny program oczywiscie. a co do mulenia to pewnie jest zasyfiony czyms, jak to pirat. Guzik. Możesz mieć system preinstalowany i wtedy będzie nieco inaczej. no tak, jak masz preinstalacje albo oemke to oczywiscie jest inaczej, pisalem to przeciez. na pewno sa inne wyjatki tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.10.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 hm, znaczy ja to rozumiem tak ze kradziony program z lewa licencja to jak podroba z punktu widzenia konsumenta bo to wybrakowany towar, jakby niepelnowartosciowy. (w sytuacji jak kupujesz z przekonaniem ze to oryginal.) bo oczywiscie nie jest tak ze ktos pisze podobny program oczywiscie. No i jesteś w błędzie. Nie jest niepełnowartościowy działa dokładnie tak samo jak system z oryginalna licencją. Jak kupisz kradziony TV Sony, to będzie działał tak samo jak kupiony w sklepie. Niepełnowartościowy by był wtedy gdyby go pan Kazio skonstruował w warsztacie i nakleił naklejkę Sony. a co do mulenia to pewnie jest zasyfiony czyms, jak to pirat. Oryginalność licencji nie ma nic wspólnego ze stopniem zasyfienia. Ciekawa jestem kiedy to wreszcie zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cassie 10.10.2008 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 telewizor to telewizor, ale jak kupujesz program bez licencji to nie masz na przyklad tech supportu itd. jest niepelnowartosciowy w porownaniu z legalnie kupionym programem. a co do zasyfienia, nie zawsze wiesz skad taki pirat pochodzi. jesli to jest po prostu kopia z plytki to w porzadku, jest czysty, ale jezeli ktos wpadnie na pomysl sciagniecia programu to nie wiadomo, co bedzie "miedzy wierszami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.10.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 ... nie wiadomo, co bedzie "miedzy wierszami" na przykład to: http://themes.belchfire.net/screenshots/6743-1195483006-windows_retard_prev.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.10.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 telewizor to telewizor, ale jak kupujesz program bez licencji to nie masz na przyklad tech supportu itd. jest niepelnowartosciowy w porownaniu z legalnie kupionym programem. Oczywiście nie masz wsparcia, ale to nie wpływa na sprawność systemu i jest problemem tylko jak coś się posypie. A posypać się może tak samo bez względu na to czy licencja jest oryginalna czy nie. Tak ciężko to zrozumieć? a co do zasyfienia, nie zawsze wiesz skad taki pirat pochodzi. jesli to jest po prostu kopia z plytki to w porzadku, jest czysty, ale jezeli ktos wpadnie na pomysl sciagniecia programu to nie wiadomo, co bedzie "miedzy wierszami" Chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz. Niby jak można ściągnąć skądś XP i po co skoro można skopiować płytkę. A poza tym co niby miałoby być między wierszami i jak miałoby się tam dostać? Szkoda, ze nie wiedząc o czym piszesz trwasz w uporze przy swoim stanowisku. A poza tym skoro nie jesteś otwarty na wiedzę i wydaje Ci się, że wiesz lepiej to po co w ogóle zadajesz pytania? Trwaj sobie w przekonaniu, że masz nieoryginalną wersję systemu i radź sobie z tym po swojemu, bo szkoda czasu i wysiłku na wyjaśnianie Tobie co jest prawdziwą istotą Twoich kłopotów. Przecież wiesz lepiej od ludzi, którzy na co dzień się tym zajmują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.10.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 nieprzypadkowo zamieściłem tamtego screen'a powyżej. Joshi - chce Ci się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.10.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 nieprzypadkowo zamieściłem tamtego screen'a powyżej. Joshi - chce Ci się ? No właśnie już nie. Na twardogłowych nie mam siły i czasu. Mam przyjemniejsze zajęcie. Pisanie mądrych artykułów dla ludzi, którzy poszukują wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cassie 10.10.2008 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 dobra juz nie marnuje Twojego czasu kthxi nie nie wiem lepiej od innych - po prostu sie nie rozumiemy. dla mnie jak towar sie wykrzaczy i nie ma dostepu do tech support to jest to towar wybrakowany. inne podejscie po prostu i rzeczywiscie nie ciagnijmy tej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.10.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Niby jak można ściągnąć skądś XP i po co skoro można skopiować płytkę. ano można.... Pierwszy lepszy przykład, są w necie zmodyfikowane instalki XPks uzupełnione o sterowniki SATA. Wiem można samemu je dodać do obrazu, jednak zgadnij jakie rozwiązanie wybierze większość? Wersji przegrzebanych pt. usunięte niektóre składniki, dodane nowe, dodane sterowniki, zmodyfikowane ustawienia jest wiele i wciąż krążą po necie. Mam org. Home, ale czasem ściągałem te radości i instalowałem pod VM - stabilność w niektórych pozostawia wiele do życzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 14.10.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Jak mnie rozpoznać? Bardzo dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.10.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Niby jak można ściągnąć skądś XP i po co skoro można skopiować płytkę. ano można.... Oj wiem. Żle sformułowałam zdanie. Pytanie Niby jak? Dotyczyło że niby jak coś by się miało dokleić do windowsów między wierszami podczas ściągania. Oczywiście zmodyfikowane wersje to jedno, ale sam przyznasz, że to ciągle nie jest podróbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 14.10.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 No dobra zagadka. Jak wygląda windows ? ORYGINALNY!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts