Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badania gruntu

ptaq79

Recommended Posts

Witam,

Przejrzalem kilka wawtkow ale nie znalazlem satysfakcjonujacej odpowiedzi...

Potrzebuje zrobic badania gruntu w Myslowicach pod dom z garazem (Archon - "Dom w Nenufarach 3"). Dzwonilem po kilku wykonawcach i na ogol mowia o 2 odwiertach na glebokosc 4,5-5m. Ale spotkalem sie tez z wersja ze otwor w kazdym narozniku na glebokosc min 5m ponizej fundamentami... Jesli ktos ma wiedze na ten temat albo doswiadczenie z wlasnej budowy, niech napisze pare slow.

dzieki

ptaq79

No tak starostwo powiatowe zadbało o inwestorów by nie popadli w tarapaty :wink:

Wiec tak jak wszedzie nieodłaczne sa projekty przyłaczy baranżowych, projekt zagospodarowania terenu tak u nas dodatkowy wymóg to badania geologiczne gruntu... wszedzie bez wyjatku, nie tylko na trudnym terenie, wszystkich jedna miara :)

Właściwie czterysta złotych to nie fortuna i na podstawie tych badan można odchudzić ławe fundamentowa (ale architekci adaptujacy nie zwykli tego robić), poznać poziom wody gruntowej, rozkład warstw.

my mielismy robione 3 odwierty po 5 m, w 2 rogach i po przekatnej.

Ja miałem podobnie, taka przyjemność w Koszalinie kosztuje 400zł ale jest warunkiem uzyskania PnB. Dostaje sie opis i szkic warstw..., nawet robi dobre wrażenie.

Ja miałem dokładnie tak samo. 3 odwierty ~5m głębokie, 2 w narożnikach (na najdłuższej "ścianie"), 3 na środku przeciwległej "ściany". Osoby, które robiły odwierty były generalnie przygotowane do robienia 4 (w każdym narożniku) ale po wykonaniu 2 pierwszych widać było że warstwy są na tyle jednorodne (kolejność, głębokość, ułożenie itp), że 3 był już żeby potwierdzić i mieć 100% pewność. Ale niestety podobno nie zawsze tak jest - to info od geologa który to robił - warstwy potrafią być nieźle "przemieszane" między sobą, znajdować się na kompletnie różnej głębokości, różny poziom wód gruntowych itp.

Koszt w zeszłym roku w okolicach Poznania również podobny ~400zł (ale nie powiem, trochę trzeba było poszukać, bo ceny różne, głównie ~1000zł... chyba zależały od tego czym mieli wiercić.. a dokładniej na jakim samochodzie świder zamontowany).

Do PnB całe szczęście nie potrzebowałem.

no to jawne naciaganie prawa budowlanego...

?

To nie naciąganie tylko łamanie. Inwestor nie jest zobowiązany do złożenia wyników badań przed uzyskaniem PnB. I żaden starosta czy inny urzędas nie ma prawa do żądania takiego dokumentu.

Art 34. par. 3 ust 4.

4) w zależności od potrzeb, wyniki badań geologiczno-inżynierskich oraz geotechniczne warunki posadowienia obiektów budowlanych.

Konia z rzędem jeżeli mi te potrzeby wskażesz na terenie całego starostwa. Urząd w każdym przypadku powinien przeprowadzić postępowanie dowodowe celem wskazania takich potrzeb. Poza tym jeżeli inwestor został przymuszony do wykonania takich badań, a nie wykazały one trudnych warunków geotechnicznych może domagać się od urzędu zwrotu poniesionych kosztów.

no to jawne naciaganie prawa budowlanego...

?

To nie naciąganie tylko łamanie. Inwestor nie jest zobowiązany do złożenia wyników badań przed uzyskaniem PnB. I żaden starosta czy inny urzędas nie ma prawa do żądania takiego dokumentu.

Art 34. par. 3 ust 4.

4) w zależności od potrzeb, wyniki badań geologiczno-inżynierskich oraz geotechniczne warunki posadowienia obiektów budowlanych.

Konia z rzędem jeżeli mi te potrzeby wskażesz na terenie całego starostwa. Urząd w każdym przypadku powinien przeprowadzić postępowanie dowodowe celem wskazania takich potrzeb. Poza tym jeżeli inwestor został przymuszony do wykonania takich badań, a nie wykazały one trudnych warunków geotechnicznych może domagać się od urzędu zwrotu poniesionych kosztów.

dlatego napisałem "naciąganie", bo moze jakiś urzędnik widzi potrzebę ? 8) Ja tam czasem mam różne wizje... :lol: Co do reszty zgadzam się w pionie i w poziomie :)

z tym oczernianiem urzędasów to trochę ostrożniej

mogą narzucić wymóg wykonania badań w WZ lub MPZP

a jak wam się nie podoba, to przecież nie musicie się tam budować, możecie wdawać się w filozoficzne dyskusje

i oczywiście nie beczeć, że potem coś się rysuje, i budynek "pracuje"

obwiniać projektantów, wykonawców i wszystkich dookoła, za własną chciwość, bo nie wydaliście tych paruset zł w jednym z niewielu miejsc, gdzie naprawdę warto dopłacić

im niżej zaczniecie z problemem, tym więcej będzie Was kosztować jego naprawa

zresztą będąc na miejscu projektanta, nie dokonałbym adaptacji projektu nie mając najprostszych badań

W WZ nie miałem nakazu przeprowadzenia badań geologicznych.

Nie wiele mi mówi rozmieszczenie ani pochodzenie warstw, ale architektowi adaptującemu pewnie już tak. Na ich podstawie jednak nie wprowadził żadnych poprawek do projektu.

Kwota niewielka a wole spać spokojnie, może zrobie z nich jeszcze użytek na etapie projektowania GWC.

z tym oczernianiem urzędasów to trochę ostrożniej

mogą narzucić wymóg wykonania badań w WZ lub MPZP

Może, ale nie sądzę żeby tak było w omawianym przypadku, że dla całego miasta jest takie wymaganie albo MPZP.

a jak wam się nie podoba, to przecież nie musicie się tam budować, możecie wdawać się w filozoficzne dyskusje

i oczywiście nie beczeć, że potem coś się rysuje, i budynek "pracuje"

obwiniać projektantów, wykonawców i wszystkich dookoła, za własną chciwość, bo nie wydaliście tych paruset zł w jednym z niewielu miejsc, gdzie naprawdę warto dopłacić

im niżej zaczniecie z problemem, tym więcej będzie Was kosztować jego naprawa

zresztą będąc na miejscu projektanta, nie dokonałbym adaptacji projektu nie mając najprostszych badań

OK. ale nie to był przedmiotem dyskusji, a łamanie prawa samo w sobie.