Killer_su 20.10.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 z tym oczernianiem urzędasów to trochę ostrożniej mogą narzucić wymóg wykonania badań w WZ lub MPZP Może, ale nie sądzę żeby tak było w omawianym przypadku, że dla całego miasta jest takie wymaganie albo MPZP. a jak wam się nie podoba, to przecież nie musicie się tam budować, możecie wdawać się w filozoficzne dyskusje i oczywiście nie beczeć, że potem coś się rysuje, i budynek "pracuje" obwiniać projektantów, wykonawców i wszystkich dookoła, za własną chciwość, bo nie wydaliście tych paruset zł w jednym z niewielu miejsc, gdzie naprawdę warto dopłacić im niżej zaczniecie z problemem, tym więcej będzie Was kosztować jego naprawa zresztą będąc na miejscu projektanta, nie dokonałbym adaptacji projektu nie mając najprostszych badań OK. ale nie to był przedmiotem dyskusji, a łamanie prawa samo w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 20.10.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 z tym oczernianiem urzędasów to trochę ostrożniej mogą narzucić wymóg wykonania badań w WZ lub MPZP Może, ale nie sądzę żeby tak było w omawianym przypadku, że dla całego miasta jest takie wymaganie albo MPZP. a jak wam się nie podoba, to przecież nie musicie się tam budować, możecie wdawać się w filozoficzne dyskusje i oczywiście nie beczeć, że potem coś się rysuje, i budynek "pracuje" obwiniać projektantów, wykonawców i wszystkich dookoła, za własną chciwość, bo nie wydaliście tych paruset zł w jednym z niewielu miejsc, gdzie naprawdę warto dopłacić im niżej zaczniecie z problemem, tym więcej będzie Was kosztować jego naprawa zresztą będąc na miejscu projektanta, nie dokonałbym adaptacji projektu nie mając najprostszych badań OK. ale nie to był przedmiotem dyskusji, a łamanie prawa samo w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.10.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 no to oświeć mnie, co było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.10.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 21.10.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ja miałem podobnie, taka przyjemność w Koszalinie kosztuje 400zł ale jest warunkiem uzyskania PnB. Dostaje sie opis i szkic warstw..., nawet robi dobre wrażenie. a to dlaczego ? To Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.10.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 A powinno być obowiązkowe jak nie starcza wyobraźni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz i Ola 21.10.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam!My mieliśmy geologa, z uwagi na to, że nasz dom powstaje na działce, na której znajdował się już wykop pod piwnicę. My budujemy bez piwnicy. Budowę zleciliśmy firmie budowlanej, która na początku zasypała i zagęściła dziurę piachem. Geolog wykonał dwa odwierty po 5m i stwierdził, że nawieziony żwir jest dobrze zagęszczony, ale jego struktura jest niewłaściwa. Tzn. za dużo gleby, resztek cegieł itd. Choć wyglądało na sam piach. Firma wybrała te kilkadziesiąt ton piachu, po czym nawiozła już dobrego piachu i na znacznie niższym poziomie (około metra od dna dziury) utwardziła nawieziony grunt. Geolog przyjechał i stwierdził znowu, że jest źle. Wkurzyłem się i po konsultacji z wykonawcą rozpoczęto przygotowanie gruntu pod ławy. Beton B20 zmieszany z zagęszczonym żwirem i budowa idzie. Rozumiem geologów. Jak napiszą, że jest źle, to w razie czego są OK. Ale z drugiej strony, jeśli miałbym go posłuchać, to trzeba by kopać jeszcze 2 metry pod grunt rodzimy. Dla mnie i wykonawcy było to już utopią. Nie stawiam zamku ani wieżowca, więc polegam na deklaracjach i gwarancjach wykonawcy. Jednym słowem musiałem już zapomnieć o tym, że coś się może dziać z gruntem bo inaczej bym zwariował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.10.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Witam! My mieliśmy geologa, z uwagi na to, że nasz dom powstaje na działce, na której znajdował się już wykop pod piwnicę. My budujemy bez piwnicy. Budowę zleciliśmy firmie budowlanej, która na początku zasypała i zagęściła dziurę piachem. Geolog wykonał dwa odwierty po 5m i stwierdził, że nawieziony żwir jest dobrze zagęszczony, ale jego struktura jest niewłaściwa. Tzn. za dużo gleby, resztek cegieł itd. Choć wyglądało na sam piach. Firma wybrała te kilkadziesiąt ton piachu, po czym nawiozła już dobrego piachu i na znacznie niższym poziomie (około metra od dna dziury) utwardziła nawieziony grunt. Geolog przyjechał i stwierdził znowu, że jest źle. Wkurzyłem się i po konsultacji z wykonawcą rozpoczęto przygotowanie gruntu pod ławy. Beton B20 zmieszany z zagęszczonym żwirem i budowa idzie. Rozumiem geologów. Jak napiszą, że jest źle, to w razie czego są OK. Ale z drugiej strony, jeśli miałbym go posłuchać, to trzeba by kopać jeszcze 2 metry pod grunt rodzimy. Dla mnie i wykonawcy było to już utopią. Nie stawiam zamku ani wieżowca, więc polegam na deklaracjach i gwarancjach wykonawcy. Jednym słowem musiałem już zapomnieć o tym, że coś się może dziać z gruntem bo inaczej bym zwariował... Ja utwardzałem grunt pod 170t żurawia z balastem. Przyjechał geolog i powiedział,że dobrze... Mamy rozbieżne doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert53 07.01.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 W chwili obecnej badania geotechniczne w świetle prawa od 29 kwietnia 2012 r. są obowiązkowe http://www.dom.pl/opinia-geotechniczna-obowiazkowa-dla-domow-jednorodzinnych-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert388 08.02.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeśli ktoś z Państwa potrzebowałby sprawdzoną i rzetelną firmę, która jest w stanie przeprowadzić badania gruntu (opinia geotechniczna) pod budowę domu jednorodzinnego na terenie Górnego Śląska to polecam firmę GeoEkoBud. W razie pytań proszę pisać prywatne wiadomości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts