Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakryc rurę od gazu?

patusia

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem. Remontujemy stary dom, w którym mamy już podłączony gaz. Rura od gazu biegnie na ścianie pod sufitem, a potem skręca w dół (tam gdzie będzie kuchenka).Odstaje jakiś cm od ściany.WYGLĄDA PASKUDNIE. Czy ktoś miał podobny problem, i wymyślił jak to zakryc? Czy można rurę wmontowac w ścianę i przykryc płytkami? To nie tylko problem wyglądu...Jak powiesic okap na odstającej rurze? Jak to jest rozwiązane w nowych domach? W ostateczności... Jeśli chciałabym wymienic tą rurę, to kto to może zrobic, i jakie są koszty?Bardzo proszę o odpowiedzi...

...Czy ktoś miał podobny problem, i wymyślił jak to zakryc?

Bardzo wiele osób...

Czy można rurę wmontowac w ścianę i przykryc płytkami?

Nie.

Jak to jest rozwiązane w nowych domach?

Nowy dom? Stary dom? Jaka różnica, gdy komuś brak wyobraźni...

Naprawdę nie można było tej rury poprowadzić inaczej?

W ostateczności... Jeśli chciałabym wymienic tą rurę, to kto to może zrobic....

Może piekarz...albo szewc.

A może Pan-Od-Gazu :roll:

Cpt_Q co do twoich pomocnych odpowiedzi:

- gaz był doprowadzony jak w tym domu mieszkała babcia mojego męża i jej to było obojętne.Ja wtedy nie miałam pojęcia że kiedyś tam będę mieszkać, nawet nie znałam jeszcze męża.

- pytam jak to wygląda w nowych domach bo jakoś na fotkach nie widziałam u nikogo rury wystającej znad blatu

- że pan od gazu domyśliłam się sama ale chodzi mi o to czy mogę wziąć kogo chcę czy to musi być ktoś z PGE.

Gość Henku_wawa
Akurat w mojej kuchni puszczona jest w rogu i do kuchenki idzie przy podłodze, wszystko przecież zależy od konfiguracji.

Na przykład tak - żeby schować za szafkami :)

U mnie w kuchni też rura będzie za szafkami, niewidoczna. Ale od kuchni biegnie do wiatrołapu a stamtąd do garażu. I w wiatrołapie ją widać - biegnie wokoło drzwi wejściowych... I jak ją ukryć?

Gość Henku_wawa
... I w wiatrołapie ją widać - biegnie wokoło drzwi wejściowych... I jak ją ukryć?

Przymaskować gustownie, np. opleść roślinką pnącą, jeżeli biegnie poziomo to pozawieszać na niej różne śmieszne rzeczy...

brawo...

Czy ktoś miał podobny problem

Samodzielność nie boli. Myślenie i korzystanie z ogólnodostępnych narzędzi, takich jak wyszukiwarka, też z reguły nie boli.

http://forum.muratordom.pl/rury-od-gazu-w-domu,t5027.htm

http://forum.muratordom.pl/jak-maskujecie-piekne-rury-gazowe-rozprowadzone-wewnatrz-d,t5791.htm

http://forum.muratordom.pl/rura-gazowa-w-zabudowie,t30998.htm

http://forum.muratordom.pl/ukryta-rura-gazowa-w-kuchni,t29692.htm

Zamiast się wściekać, że ktoś w ogóle miał ochotę poraz kolejny odpowiadać na to pytanie bierz się do szukania.

Na górze pod sufitem zapewne nie będzie jej widać, bo zakryją ją szafki. Z pionową rurką jest gorzej, ale na pewno uda Ci się coś wykombinować. Ja np w obecnej kuchni zakryłam rurę stalową błyszczącą rurką, która wygląda wręcz jak element dekoracyjny. Rura o średnicy chyba 5 cm została z tyłu przecięta na szer. paru cm. i nałożona na rurę gazową. Podczas przeglądw po prostu ją zdejmuję - jeśli zachodzi taka potrzeba.

Ajur