Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy mogę rozpocząć budowę?

Alkman

Recommended Posts

Nareszcie...

Mam pozwolenie na budowę wodociągu. Decyzja uprawomacnia się w terminie 14 dni od dnia doręczenia. Ja już decyzję mam, ale gmina jeszcze nie. Bardzo mi się śpieszy z rozpoczęciem robót. W decyzji jest informacja, że inwestor zobowiązany jest zawiadomić o budowie na 7 dni przed rozpoczęciem.

Moje pytanie jest takie - czy muszę czekać na uprawomocnienie się decyzji i dopiero złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu robót, czy może jest możliwość, żeby takie zawiadomienie złożyć już po siedmiu dniach, tak aby pierwszy dzień prawomocnej decyzji i rozpoczęcia robót pokrywał się???

Jakie ewentualnie przepisy to regulują?

Zgodnie z prawem możesz rozpoczynać w dniu uprawomocnienia się decyzji, dopełniając obowiązku o zgłoszeniu rozpoczęcia robót w terminie 7 dniowym.

Najprościej mówiąc, przepisy nie określają kiedy możesz "zawiadamić" - ważna jest data rozpoczęcia. Czyli pisz, że rozpoczynasz z datą + 1 dzień (na wszelki wypadek) od daty uprawomocnienia (decyzji ostatecznej)

Pozdrawiam

Z tego co się orientuję to wodociągi budują zakłady komunalne lub gminy.

Może chodzi o przyłącze wodociągowe.

Nie, chodzi o rozdzielczą sieć wodociagową. Przyłącze również robię. Owszem, firma mi wybuduje, ale ja za wszystko płacę :evil: . Ze strony gminy mogłabym liczyć na inwestycję po roku ...2012.

Zgodnie z prawem możesz rozpoczynać w dniu uprawomocnienia się decyzji, dopełniając obowiązku o zgłoszeniu rozpoczęcia robót w terminie 7 dniowym.

Najprościej mówiąc, przepisy nie określają kiedy możesz "zawiadamić" - ważna jest data rozpoczęcia. Czyli pisz, że rozpoczynasz z datą + 1 dzień (na wszelki wypadek) od daty uprawomocnienia (decyzji ostatecznej)

Pozdrawiam

e, jak?

trzeba zgłosić 7 dni przed...

a jak zgłaszać rozpoczęcie czegoś co jeszcze nie jest prawomocne i co najmniej kilka dni jeszcze nie będzie, a w skrajnym przypadku prawomocne się nie stanie?

Ja załapałem, że od uprawomocnienia decyzji +7deys. np. z dniem 10.10 prawomocna 18.10 meldujesz, że zaczynasz. Inaczej się nie da lecz jak wspomniałem to teoria lecz w praktyce jak pili 3 dnia po uprawomocnieniu możesz rozpoczynać nawet gdyby była skarga to popij wodą urzędnicy nie potrafia tak szybko działać i przyjadą po ptokach ;) Ale gdybyś trafił na życzliwego sąsiada co się kładzie pod koparę to już problem...