Alkman 07.10.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Nareszcie...Mam pozwolenie na budowę wodociągu. Decyzja uprawomacnia się w terminie 14 dni od dnia doręczenia. Ja już decyzję mam, ale gmina jeszcze nie. Bardzo mi się śpieszy z rozpoczęciem robót. W decyzji jest informacja, że inwestor zobowiązany jest zawiadomić o budowie na 7 dni przed rozpoczęciem. Moje pytanie jest takie - czy muszę czekać na uprawomocnienie się decyzji i dopiero złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu robót, czy może jest możliwość, żeby takie zawiadomienie złożyć już po siedmiu dniach, tak aby pierwszy dzień prawomocnej decyzji i rozpoczęcia robót pokrywał się???Jakie ewentualnie przepisy to regulują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 08.10.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Z tego co się orientuję to wodociągi budują zakłady komunalne lub gminy.Może chodzi o przyłącze wodociągowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.10.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Zgodnie z prawem możesz rozpoczynać w dniu uprawomocnienia się decyzji, dopełniając obowiązku o zgłoszeniu rozpoczęcia robót w terminie 7 dniowym.Najprościej mówiąc, przepisy nie określają kiedy możesz "zawiadamić" - ważna jest data rozpoczęcia. Czyli pisz, że rozpoczynasz z datą + 1 dzień (na wszelki wypadek) od daty uprawomocnienia (decyzji ostatecznej)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 08.10.2008 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Z tego co się orientuję to wodociągi budują zakłady komunalne lub gminy. Może chodzi o przyłącze wodociągowe. Nie, chodzi o rozdzielczą sieć wodociagową. Przyłącze również robię. Owszem, firma mi wybuduje, ale ja za wszystko płacę . Ze strony gminy mogłabym liczyć na inwestycję po roku ...2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 08.10.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 No to współczuję. Reszta to jak Siwy powiada. Choć to rozpoczęcie można nagiąć oczywiście w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.10.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Zgodnie z prawem możesz rozpoczynać w dniu uprawomocnienia się decyzji, dopełniając obowiązku o zgłoszeniu rozpoczęcia robót w terminie 7 dniowym. Najprościej mówiąc, przepisy nie określają kiedy możesz "zawiadamić" - ważna jest data rozpoczęcia. Czyli pisz, że rozpoczynasz z datą + 1 dzień (na wszelki wypadek) od daty uprawomocnienia (decyzji ostatecznej) Pozdrawiam e, jak? trzeba zgłosić 7 dni przed... a jak zgłaszać rozpoczęcie czegoś co jeszcze nie jest prawomocne i co najmniej kilka dni jeszcze nie będzie, a w skrajnym przypadku prawomocne się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 08.10.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Ja załapałem, że od uprawomocnienia decyzji +7deys. np. z dniem 10.10 prawomocna 18.10 meldujesz, że zaczynasz. Inaczej się nie da lecz jak wspomniałem to teoria lecz w praktyce jak pili 3 dnia po uprawomocnieniu możesz rozpoczynać nawet gdyby była skarga to popij wodą urzędnicy nie potrafia tak szybko działać i przyjadą po ptokach Ale gdybyś trafił na życzliwego sąsiada co się kładzie pod koparę to już problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 09.10.2008 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Hm... tyle tylko, że jak będziemy się wcinali, to pół osiedla może nie mieć wody. Wtedy będzie więcej zainteresowanych No cóż, mam nadzieję, że przez te trzy tygodnie wody gruntowe pozostaną na rozsądnym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts