Młody 10.10.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 WitamMam problem, ktory doprowadza mnie do pasji, a niektorym byc moze wyda sie smieszny. Mimo to mam nadzieje, ze jak zwykle szanowne grono forumowiczow znajdzie jakies rozwiazanie.Na czas zimy postanowilem zabezpieczyc domek zaslaniajac otwory okienne folia. Coz, pewnie wiekszosc z was tak postapila. Zgromadzilem materialy (folia, listwy, gwozdzie) i zabralem sie pelen zapalu do pracy.Juz po godzinie byl widoczny efekt mojej pracy - sterta pogietych gwozdzi. Zaden nie chcial sie wbic w pustak (max) nie mowiac nawet o zaprawie cementowej. Na drugi dzien postanowilem kupic wieksze gwozdzie - efekt ten sam. Dzis zdesperowany kupilem naprawde duuuze gwozdzie i... znuff sterta pogietych. Wiem, ze sa gwozdzie budowlane, hartowane, ale niestety tylko 8 centymetrowe, i nie mam pewnosci czy nie za krotkie. Zreszta pani w ,,zelazniaku,, zaspiewala mi 50zl za kilogram.Byc moze to wina zaprawy, pamietam, ze podczas budowy do cementu byly dodawane wszelkiego rodzaju uszlachetniacze itp.Czy ktos mial podobny problem? Moze ktos ma jakis pomysl?Prosze o pomoc bo zostal mi tydzien na zalatwienie tej sprawy a okien duuzo.Pozdrawiam Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Roman ja tez na zimę miałam ochote zasłonic otwory okienne folia....nawet mi sie dobrze powbijały gwozdzie ( BK) folia trzymała 3 dni Pewien budowlaniec stwierdził ze trzeba przed opadami chronic niejako parapet otworów i tam po prostu rozłozyc folię i przygniesc ja coby sie nie porwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 11.10.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Witam Mam problem, ktory doprowadza mnie do pasji, a niektorym byc moze wyda sie smieszny. Mimo to mam nadzieje, ze jak zwykle szanowne grono forumowiczow znajdzie jakies rozwiazanie. Na czas zimy postanowilem zabezpieczyc domek zaslaniajac otwory okienne folia. Coz, pewnie wiekszosc z was tak postapila. Zgromadzilem materialy (folia, listwy, gwozdzie) i zabralem sie pelen zapalu do pracy. Juz po godzinie byl widoczny efekt mojej pracy - sterta pogietych gwozdzi. Zaden nie chcial sie wbic w pustak (max) nie mowiac nawet o zaprawie cementowej. Na drugi dzien postanowilem kupic wieksze gwozdzie - efekt ten sam. Dzis zdesperowany kupilem naprawde duuuze gwozdzie i... znuff sterta pogietych. Wiem, ze sa gwozdzie budowlane, hartowane, ale niestety tylko 8 centymetrowe, i nie mam pewnosci czy nie za krotkie. Zreszta pani w ,,zelazniaku,, zaspiewala mi 50zl za kilogram. Byc moze to wina zaprawy, pamietam, ze podczas budowy do cementu byly dodawane wszelkiego rodzaju uszlachetniacze itp. Czy ktos mial podobny problem? Moze ktos ma jakis pomysl? Prosze o pomoc bo zostal mi tydzien na zalatwienie tej sprawy a okien duuzo. Pozdrawiam Roman Zrób sobie ramę z deski (listwy)na wymiar okna. Jak jest większe okno to zrób w ramie poprzeczki. Obij folią ramę. Wstaw w otwór i zaklinuj w kilku miejscach klinami. Nie trzeba gwoździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.10.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Wykorzystaj też uszkodzone lub pozostałe cegły do zastawienia otworów okiennych. Zaklinuj u góry i z boku.U góry można pozostawić otwory dla swiatła i przewietrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.10.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Zbyszek chyba najtrafniej ten problem rozwiązał. Jestem podobnego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19 11.10.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 zrób ramki i bij gwoździe w zaprawe a nie w maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 11.10.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Pamiętaj o szczelinie do wietrzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Młody 12.10.2003 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Najtwardsza w tym wszystkim jest wlasnie zaprawa. Chyba przesadzilem i zamowilem najmocniejsza Ale od jutra z nowymi silami zabieram sie do pracy hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2003 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 możesz też kupić gwoździe stalowe. Te wejdą na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Młody 14.10.2003 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Dziekuje wszystkim za pomoc. Juz po klopocie. Uzylem gwozdzi murarskich hartowanych i wbijanych kolkow. Troszke to wyszlo drozej, ale trzyma sie fest. Gwozdzie murarskie w zaprawe gladko nie wchodza ale jakos sie udaje sa tylko bardzo kruche. Nawet przy wbijaniu w deske potrafia sie od razu zlamac, badz odpasc ''lepek''.Jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.10.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Wbijanie gwoździ to niepotrzebne koszty (stalowych) jak i niepotrzebne nerwy.Ja zrobiłem tak.Dwie deski w pionie o długości nieco mniejszejniż wysokość otworu. Do tych desek cztery deski poziomo o długości ok 10 cm większej niż szerokość otworu. Razem zbite i obite folią zszywkami z założeniem folii od spodu aby wiatry ni eporwały. Wynika z tego, że w środku otworu okiennego są dwie deski, co powoduje, że folia jest trzymana dodatkowo przez dwie deski (mniej jest narażona na siły rozrywania od parcia wiatru.Dodatkowo dociąłem jedną deskę lub łatę z dachu o długości dokładnie szerokości okna. Przy murowaniu okien zażyczyłem sobie zrobienie 2cm węgarków. Po włożeniu zbitych desek z folią od zewnątrz do otworu (deski pionowe weszły do środka i stabilizują całość i włożeniu dodatkowej deski od środka ową deskę połączyłem z jedną z desek os przodu drutem stalowym fi3, który następnie skręciłem. Zrobiłem dwa takie mocowania przy krawędziach otworu okiennego. Wszystko bardzo mocno się trzyma bez dziurawienia ścian. Jak ktoś nie ma węgarków, może dodatkową deskę uciąć o długości większej niż szerokość otworu i oprzeć o ścianę od wewnątrz a następnie wszystko skręcić drutem. To chyba najlepszy sposób.Drzwi polecam zbić w całości i powiesić na zawiasach, aby można było w między czasie wejść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts