Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga czy da się tak zrobić ?

darrat

Recommended Posts

chcę zrobić podłogę

podłoga ma 426 x 630

tregry są rozmieszone w odległości 135 | 113 | 114 | 113 | 135 (4szt)

chciałbym na to położyć płyty osb

i tu moje pytanie jak to zrobić ? jakie grupe płyty czy jakieś wzmocnienia ?

za szybke info z góry dziękuję

Połóż dwie płyty OSB 18mm grube na zasadzie układania cegły. Najpierw całe aż do przeciwległej ściany. Przy sciane bedziesz musiał skróci płytę. Pozostały kawał płyty kładziesz przy pierwszej ułożonej. Tak robisz aż wypełnisz całe pomieszczenie. Przykręcasz do legarów (tregrów) nośnych w odstępach 30 cm. Drugi rząd kładziesz w odwrotnym kierunku w taki sam sposób na cegłę i przykręcasz do spodniej płyty. Lepiej jeszcze byłoby zastosowa płyty OSB na pióro-wpust i kleic je do siebie. Musisz uważac aby każda płyta napisem była zwrócona ku górze. Możesz dla wzmocnienia wykleic płyty do siebie płaszczyznami.

Tak przygotowane podłoże zz deskami wytrzyma nacisk kilkuset kilogramów na m2.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Tak sie to robi na "mur beton"..ja bym zrobił kratownicę co 50cm od osi do osi legara..(pomiędzy tymi które już masz tylko w drugą stronę), aby nie zrobił ci się bebenek wrzuć pod płytę uni mate czy wełne min..jakieś 10cm..i położył 22jke płytęOSB-3 ale wszystko zależy co i jakiej grubości na górę ma przyjść..

I jeszcze jedno to jest piętro , poddasze, parter???

Jeśli to jest poddasze nie trzeba folii..nawiercic hmm jakiej grubości są rzecczone dwuteowniki??Reszte zrób jak juz napisałem wygłusz unimata..dookoła płyt zostaw 1-2 cm dylatacji i wypełnij ja pianka montażową po wyschnieciu ją zetnij..jedna 22jka ci wystarczy..jesli to poddasze nie wierze abyś tam wytargał cokolwiek cięższego niz np 100kg..

Koszt będzie o połowę mniejszy niż dać 2 płyty i to na pióro wpust..ewentualne szczeliny miedzy płytami tez pianka..płyty jak radzi jarekkur w cegiełkę masz można poprosić o zdj tegoż pomieszczenia i z bliska tego dwuteownika z jego wymiarami??

tregry są to metalowe dwuteowniki czy bez problemu można wywiercić w nich dzióry aby przykręcić płyty ???

Oj nie wiem czy bedzie taniej. Moje płyty może odchudzic jeżekli jest to poddasze i nie będzie obciążenia wiekszego niż 100-150kg/m2. Ale to już ciężko bo dwie osoby w jednym miejscu to już 150kg. kanapa a na niej cztery osoby to znowu jakieś 180-200kg/m2.

Radzę najpierw sprawdzi poziom, czy legary nośne (tregry) leżą w poziomie jeżeli tak to możesz zaczynac pracę. jeżeli nie masz poziomu to musisz albo się z tym pogodzic jeżeli spad jest w jednym kierunku. Jeżeli są przłamania poziomów to chyba sam nie dasz rady.

Ale poziom jest załóżmy.

Kładziesz między tregry watę mineralną do wysokości górnej części tregra ale tylko tyle ile ma powierzchnia płyty OSB (może byc bez pióra).

Najlepiej pracowac we dwóch. płytę OSB dociąc do rozstawu tregrów mierząc od środka do środka tregra położyc na legary na których nałożono wcześniej klej poliuretanowy. Płyty kłaśc w ten klej. Nie trzeba wiercic. Wcześniej treger musi byc oczyszczony z rdzy, tłuszczu, farby itp. Tak należy robic płyta po płycie aby nie zadeptac wełny mineralnej.

Ponieważ rozstaw tregrów jest duży około 135cm dlatego zaproponowałem podwójne płyty. Mozesz użyc jednej ale 28mm

rozwiązanie ghost34 jest również bardzo dobre ale bardziej pracochłonne.

dzisaj zabieram się do ściągania desek z tregrów (troche roboty jest) jak tylko będę miał czyste tregry zrobie foto i podam wymiary

jeszcze raz dzięki za wszelka pomoc

Stop nie ściągaj desek opisz dokładnie jakie są deski. To pewnie ślepa podłoga. Czy deski między tregrami się uginają i jak mocno ile mm. Przecież te deski można wykorzystac.jako podkład do ostatecznej posadzki z desek czy parkietu.

Dlaczego nie pisałeś, że są tam deski na tregrach.

Zrób teraz zdjecie i wyślij.

wstawiam foto po ściągnięciu desek (są to tregle 12)

http://darrat.republika.pl/remont2003.jpg

http://darrat.republika.pl/remont2006.jpg

http://darrat.republika.pl/remont2004.jpg[/img]

Napisz proszę co chcesz zrobic z tych pomieszczeń i jaki będzie ich cel?

jaki by nie był jak maja sie poruszać po tym ludziska to albo tak jak napisał Pan wczesniej 2 x 18stka... albo kratownica albo zwykła deska szalunkowa(ale wysuszona!!) i na to 22jka.inaczej nie widze sensu..i zagrozenie dla zycia i zdrowia..

Mam na mysli jakiś ewentualny wystrój pod spodem. Czy bedzie zamykał podłogę od spodu i zrobi sufit. Wtedy musi umiescic izolacje akustyczną. A jezeli tak to najpierw dół podłogi czyli górę dołu (sufit). Moze wykorzystac tregry bo to są chyba dwuteowniki. jezeli tak to powinien włożyc między teowniki płyty OSP 24mm jako baza do wykonania już sufitu. Moze równiez umieścic tam dechy i wykonac porządnie podłogę z wyciszeniem a przy okazji ma sufit.

• 2 weeks później...

Po długich namyśleniach postanowiłem znaleść firmę, która zajęłaby się tą podłogą (troche sie bałem sam w końcu to jedna z najważniejszych części).

Udało mi się umówić trzech właścicieli firm (w moich opisch mogą się pojawić małe błedny co do wymiarów):

1. stwierdził że dla wzmocnienia dał by na tregry płaskowniki (lub kątowniki - niepamiętam dokładnie) o łącznej długości 65 m (czyli 10 szt po 6,4), jak się dowiadywałem w hurtowni 65 m płaskownika 120 x 7 waży około 400 kg co dawałoby cenę około 1000 zł + płyty osb 25 1000 + robocizna 1000 zł. Po krótkim namyśle i szukaniu materiałów na własną rękę poprosiłem go aby on sprawdził mi ile u niego kosztowałby by te płaskowniki. Po tygodniu czekania nie odbiera odemnie telefonów.

2. po umówieniu się na oględziny niestety niedojechał i nieodbiera telefonów

3. przy kontakcie mailowym napisał podobnie do was że 2 warstwy płyt 18 układane na mijanke lecz gdy zobaczył to na własne oczy stwierdził że trzeba zastosować jakieś wzmocnienie w postaci większych desek na tregry a dopiero na to płyty, koszt robocizny 500 zł + materiały. Po trzykrotnym kontakcie i umówieniu się na konkretną wycenę nieodbiera moich telefonów.

Teraz to sam kompletnie nie wiem co mam robić, czy zacząć jednak pracę sam czy dalej szukać.

Mam pytanie : jak można zamocować deski do tregrów ? Proszę o jeszcze jakieś rady

pozdrawiam

Darek

Bractwo péklo bo jest za duzo pracy. jeszcze raz zastanów sié co masz zamiar zrobic z pomieszczen na górze. Jezeli bédá tam ciézkie zwaliste meble to powinienes zastosowac podwójne plyty OSB 24mm. Jezeli jest to pomieszczenie rzadko uzytkowane z malá ilosciá mebli wystarczy zrobic jak ci podpowiadaem raze z ghost 34. Deski do tregrów mozesz przykleic klejem poliuretanowym 2 skladnikowym. Miejsca klejenia musisz oczyscic kátówká i plótnem sciernym 24.

Na deski suche 12% wilgotnosci grubosci 25mm, równe mozesz polozyc jedná warstwé pyty OSB 18mm. Plyté OSB ulozyc po przekátnej do desek przykrecic srubami do desek. Na to parkiet albo deski w poprzek do desek na spodzie (tregrach), moze byc kazda inna okladzina podlogowa.

no raczej chciałbym żeby to bylo wytrzymałe może jakaś szafa komoda czy może łóżko

napisałeś że na takie obciążenie OSB 2 x 24 mm i pod to nie trzeba już żadnych desek ??? a jeśli nie trzeba to jak wyglądałaby sprawa mocowania osb do dwuteowników ? czy można zastosować ten klej ?