Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza jaskółka-co myślicie?

taszana

Recommended Posts

Cześć.Ech Magdo,już się pierwszy trymestr kończy a dolegliwości ,mam wrażenie co raz więcej.Z własnego doświadczenia potwierdzam że lipiec to nie jest najfajniejszy czas na końcowe tygodnie ciąży no i dla Maluszka takie upały to żadna przyjemność ,ale z tą naszą zakręconą pogodą to trudno cokolwiek przewidzieć.. .ale nie o tym chciałam :Nie wymigasz się kochana od zdawania relacji z budowy ,więc?! :wink: ...

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałam odezwać się w weekend ale padł mi internet i dopiero w niedzielę zadzałał. Nawet nie uświadamiałam sobie wczesniej jak to cholerstwo uzależnia :evil: Nagle zrobiło sie dużo wolnego czasu... nie bardzo miałam co ze sobą zrobić (bo to przeciiez wolny weekend)... czegoś brakowało :-?

Jesli chodzi o moją (w planach) budowę, to własciwie niewiele sie zmieniło. Moje dokumenty zmieniają tylko biurka, dostają nowe pieczatki. Podobno zakończenie jest tuz, tuż... tak twierdzi Pan Geodeta który robi podzaiał. Cała akcja zaczęła sie w lutym jak złozyłam wniosek o WZ, następnie moja sprawa wylądowała u ministra infrastruktury, bo był problem z szerokościa drogi. Droga ma 4 metry szerokości, a w WZ napisali mi ze ma mieć 5 metrów. Poniewaz nie było takiej opcji, to napisałam do ministra wniosek o odstepstwo od warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W tym momencie przestałam myslec o budowie, stwierdziłam,ze nie ma sie co podniecać. Na odpowiedz czekałam 3 miesiace. Przyszła pozytywna. Nastepny krok to podział, zaczął sie pod koniec sierpnia. I tak mijają kolejne trzy miesiące. Geodeta twierdzi ze to końcóweczka i lada chwila podział bedzie zakończony. ale puki co nie jest :cry:

Pisałam juz kiedyś, że jak pierwsza łopatę wbijemy na wiosnę to będzie super. Teraz po tym roku wytężonej urzędniczej pracy, jest oczywiste ze ten termin jest nierealny. Mam jeszcze oczywiście nadzieję ze tym ludziom od których chcemy tą działeczke kupic nie sprzykrzyło sie czekanie i nie zapmnieli ze mają ją nam sprzedać :wink:

wow!no to ostro pod górkę :-? ,ale za to jestem przekonana że jak już ruszycie to z kopyta :wink: ,trzymam kciuki.

Napisz koniecznie kiedy się skończą papierkowe kłopoty no i przygotuj się już teraz że zdjęcie wbitej łopaty zobaczyć muszę :wink: -czekam na dziennik!!!bo gdzie te wszystkie inspirację,projekty itp itd?!no i kawa dla mnie :D :wink:

Elewację planujecie jak w oryginale? czy myślicie o innej kolorystyce i rozwiązaniach?z czego będziecie budować?

Mam z 6 fotek jaskółek podejrzanych w realu i nie ma ani jednej takiej samej,to jest fenomen

Pozdrówki

Dzięki Taszanka za mile słowa, ale z tym kopytem to tez tak nie do końca, bo nie chcemy brać kredytu. Oszczedności stopnieją raczej błyskawicznie, ogrodzenie, własna studnia, własna oczyszczalna scieków itp. No i chcemy zacząć nietypowo, bo od postawienia garażu, zeby nie trzeba bylo kombinować z jakimiś blaszakami i innymi szopami. :wink:

Mój domek to hybryda pomiędzy jaskółką a WB-3927. W wewnątrz WB bylam i jest stanowczo za mały- tylko 103m2. Niestety nie byłam w żadnej Jaskółce, nawet nie widzialam z zewnątrz (jak Ty to dziewczyno zrobiłaś?) Jednak uważam, że jak dla nas (trzy osoby) jest trochę za duża. Wiadomo, można brać pod uwagę gości czy ewentualnie któregoś z rodziców na stare lata, ktorzy zagospodarowaliby dodatkowy pokój, ale tyle naczytałam się o tym aby nie budować na zapas, bo z regóły zostaje sie samemu w takim molochu, że odechciało mi się budowania i ogrzewania tej dodatkowej powierzchni. Także jeden za duży, drugi za maly. Wyrysowałam sobie plan sama okolo 130m2.

Madzik cos sobie przypominam.Zminiło się cos od tego momentu?

http://grot-stal.pl/php/img/178.jpg

Swego czasu załowałam ze mam za mały salon,ale od kiedy zaczynamy liczyć koszty podlogi itd itp to cieszę się z każdego metra mniej :lol:

Nas też była zaledwie trójka ,ale widzisz jak to się szybko zmienia,zaczynam się martwić czy zostanie jakiś pokój dla gości :wink: ,choć nad tym kto to wszystko posprząta też się zastanawiam :roll: :lol:

Mi się metraż widzi ,ale to pewnie kompleks z dzieciństwa gdzie w 3 rodziny, 10siątkę mieszkaliśmy na 4 pokojach(choć miało to swoje zalety-było wesoło)no i tak bardzo później brakowało tej swojej przestrzeni że chciałabym dzieciakom tego oszczędzić.może nawet na wyrost,ale póki co wydaje mi się idealnie na 4-osobową (może nawet5) rodzinkę,bo na trójkę to troszkę dużo,bo pewnie puste pokoje stały by się graciarniami.

Mamy z mężem takie zboczenie wypatrywania jaskółek i jakoś nam się udaje(bo wbrew pozorom nie ma ich wcale wiele) w kwestii ilości zdecydowanie najczęściej widujemy "przestronny" muratora(tego samego autorstwa co jaskóła)

poza tym byliśmy ( specjalnie) w stolicy bo tam deweloper wybudował całe osiedle jaskółek,to dopiero zrobiło na nas wrażenie :o tam pozwiedzaliśmy wnętrza i zdecydowaliśmy się że "bierzemy",póki co nie żałuje :wink: ,uwielbiam rozmieszczenie pomieszczeń w jaskółce,dlatego że daję ogromne poczucie prywatności,każdemu z mieszkańców-tym małym również.Jakbyś miała ochotę zobaczyć jaskółkę to zapraszam do naszej ,choc póki co niewiele jest do oglądania przynajmniej wewnątrz.

Pozdrawiam

Odnośnie okien, cytat z internetu:

Minimalna powierzchnia okien - to właściwie jedyne wymaganie, które dotyczy oświetlenia pomieszczeń i jest określone przez odpowiednie przepisy. Wynika z nich, że w pomieszczeniach przeznaczonych do przebywania ludzi, sumaryczna powierzchnia okien liczona w świetle ościeżnicy (czyli wtedy, gdy skrzydła są otwarte na oścież) powinna wynosić przynajmniej 1/8 powierzchni podłogi, a w pomieszczeniach, w których ludzie przebywają nie dłużej niż 2 godziny dziennie, stosunek tych powierzchni powinien wynosić 1/12.

Maksymalna powierzchnia okien nie jest określona i dlatego mogą one zajmować nawet całą ścianę. Jednak w praktyce zaleca się, żeby powierzchnia okien była nie większa niż 1/6 powierzchni podłogi. Przy większej zbyt duże byłyby straty energii cieplnej. Jednocześnie trzeba pamiętać, że powierzchnia szyb jest sporo mniejsza od umownej powierzchni okien mierzonej w świetle ościeżnicy. A to oznacza, że po uwzględnieniu kształtu, wymiarów i budowy okien (ze słupkiem, ślemieniem, szprosami lub bez) ilość docierającego światła może być bardzo niewielka, zwłaszcza w dni pochmurne. W oknach średniej wielkości, stosowanych najczęściej, szyby stanowią zaledwie 50-60% powierzchni otworu w murze i około 80%powierzchni mierzonej w świetle ościeżnicy .

Jak liczyć powierzchnię "czynną", czyli oszkloną okna?

Typowe, prostokątne okna, których szerokość i wysokość są oparte na module budowlanym i stanowią wielokrotność 30 cm, można stosować do pomieszczeń o następującej powierzchni normowej (P0):

- okno 120x150 cm (P0=1,28 m kw.) nadaje się do pomieszczenia o powierzchni

7,7-10,2 m kw.;

- okno 150x50 cm (P0=1,66 m kw.) nadaje się do pomieszczenia o powierzchni

9,8-13,0 m kw.;

- okno 180x150 cm (P0=2,04 m kw.) nadaje się do pomieszczenia o pow. 12,2-16,3 m kw

• 3 weeks później...

http://kartki.net.pl/kartki/4/123.jpg

Niechaj Boże Narodzenie

stępi wszelkich bólów lody,

niech usunie wszystkie troski,

a otworzy szczęścia grody,

niechaj przy najlepszym zdrowiu

życie szczęściem opromienia,

w nadchodzącym Nowym Roku

oto szczere są życzenia.

Wesołych Świąt :D

• 4 weeks później...