taszana 23.11.2009 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Cześć.Ech Magdo,już się pierwszy trymestr kończy a dolegliwości ,mam wrażenie co raz więcej.Z własnego doświadczenia potwierdzam że lipiec to nie jest najfajniejszy czas na końcowe tygodnie ciąży no i dla Maluszka takie upały to żadna przyjemność ,ale z tą naszą zakręconą pogodą to trudno cokolwiek przewidzieć.. .ale nie o tym chciałam :Nie wymigasz się kochana od zdawania relacji z budowy ,więc?! ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 23.11.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Chciałam odezwać się w weekend ale padł mi internet i dopiero w niedzielę zadzałał. Nawet nie uświadamiałam sobie wczesniej jak to cholerstwo uzależnia Nagle zrobiło sie dużo wolnego czasu... nie bardzo miałam co ze sobą zrobić (bo to przeciiez wolny weekend)... czegoś brakowało Jesli chodzi o moją (w planach) budowę, to własciwie niewiele sie zmieniło. Moje dokumenty zmieniają tylko biurka, dostają nowe pieczatki. Podobno zakończenie jest tuz, tuż... tak twierdzi Pan Geodeta który robi podzaiał. Cała akcja zaczęła sie w lutym jak złozyłam wniosek o WZ, następnie moja sprawa wylądowała u ministra infrastruktury, bo był problem z szerokościa drogi. Droga ma 4 metry szerokości, a w WZ napisali mi ze ma mieć 5 metrów. Poniewaz nie było takiej opcji, to napisałam do ministra wniosek o odstepstwo od warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W tym momencie przestałam myslec o budowie, stwierdziłam,ze nie ma sie co podniecać. Na odpowiedz czekałam 3 miesiace. Przyszła pozytywna. Nastepny krok to podział, zaczął sie pod koniec sierpnia. I tak mijają kolejne trzy miesiące. Geodeta twierdzi ze to końcóweczka i lada chwila podział bedzie zakończony. ale puki co nie jest Pisałam juz kiedyś, że jak pierwsza łopatę wbijemy na wiosnę to będzie super. Teraz po tym roku wytężonej urzędniczej pracy, jest oczywiste ze ten termin jest nierealny. Mam jeszcze oczywiście nadzieję ze tym ludziom od których chcemy tą działeczke kupic nie sprzykrzyło sie czekanie i nie zapmnieli ze mają ją nam sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 24.11.2009 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 wow!no to ostro pod górkę ,ale za to jestem przekonana że jak już ruszycie to z kopyta ,trzymam kciuki. Napisz koniecznie kiedy się skończą papierkowe kłopoty no i przygotuj się już teraz że zdjęcie wbitej łopaty zobaczyć muszę -czekam na dziennik!!!bo gdzie te wszystkie inspirację,projekty itp itd?!no i kawa dla mnie Elewację planujecie jak w oryginale? czy myślicie o innej kolorystyce i rozwiązaniach?z czego będziecie budować? Mam z 6 fotek jaskółek podejrzanych w realu i nie ma ani jednej takiej samej,to jest fenomen Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 25.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dzięki Taszanka za mile słowa, ale z tym kopytem to tez tak nie do końca, bo nie chcemy brać kredytu. Oszczedności stopnieją raczej błyskawicznie, ogrodzenie, własna studnia, własna oczyszczalna scieków itp. No i chcemy zacząć nietypowo, bo od postawienia garażu, zeby nie trzeba bylo kombinować z jakimiś blaszakami i innymi szopami. Mój domek to hybryda pomiędzy jaskółką a WB-3927. W wewnątrz WB bylam i jest stanowczo za mały- tylko 103m2. Niestety nie byłam w żadnej Jaskółce, nawet nie widzialam z zewnątrz (jak Ty to dziewczyno zrobiłaś?) Jednak uważam, że jak dla nas (trzy osoby) jest trochę za duża. Wiadomo, można brać pod uwagę gości czy ewentualnie któregoś z rodziców na stare lata, ktorzy zagospodarowaliby dodatkowy pokój, ale tyle naczytałam się o tym aby nie budować na zapas, bo z regóły zostaje sie samemu w takim molochu, że odechciało mi się budowania i ogrzewania tej dodatkowej powierzchni. Także jeden za duży, drugi za maly. Wyrysowałam sobie plan sama okolo 130m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 25.11.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Madzik cos sobie przypominam.Zminiło się cos od tego momentu? http://grot-stal.pl/php/img/178.jpg Swego czasu załowałam ze mam za mały salon,ale od kiedy zaczynamy liczyć koszty podlogi itd itp to cieszę się z każdego metra mniej Nas też była zaledwie trójka ,ale widzisz jak to się szybko zmienia,zaczynam się martwić czy zostanie jakiś pokój dla gości ,choć nad tym kto to wszystko posprząta też się zastanawiam Mi się metraż widzi ,ale to pewnie kompleks z dzieciństwa gdzie w 3 rodziny, 10siątkę mieszkaliśmy na 4 pokojach(choć miało to swoje zalety-było wesoło)no i tak bardzo później brakowało tej swojej przestrzeni że chciałabym dzieciakom tego oszczędzić.może nawet na wyrost,ale póki co wydaje mi się idealnie na 4-osobową (może nawet5) rodzinkę,bo na trójkę to troszkę dużo,bo pewnie puste pokoje stały by się graciarniami. Mamy z mężem takie zboczenie wypatrywania jaskółek i jakoś nam się udaje(bo wbrew pozorom nie ma ich wcale wiele) w kwestii ilości zdecydowanie najczęściej widujemy "przestronny" muratora(tego samego autorstwa co jaskóła) poza tym byliśmy ( specjalnie) w stolicy bo tam deweloper wybudował całe osiedle jaskółek,to dopiero zrobiło na nas wrażenie tam pozwiedzaliśmy wnętrza i zdecydowaliśmy się że "bierzemy",póki co nie żałuje ,uwielbiam rozmieszczenie pomieszczeń w jaskółce,dlatego że daję ogromne poczucie prywatności,każdemu z mieszkańców-tym małym również.Jakbyś miała ochotę zobaczyć jaskółkę to zapraszam do naszej ,choc póki co niewiele jest do oglądania przynajmniej wewnątrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 02.12.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 (edytowane) . Edytowane 2 Lutego 2016 przez Magdalena74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 02.12.2009 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Mam nadzieję że doświetlają nie wiedziałam że to można jakoś przeliczać. Sciana tv ma jakieś 390(dokładnie podam po pomiarze) Poki co jest baardzo jasno,ale to zasługa braku sufitu,jaka jest prawda się jeszcze okaże... Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 03.12.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Czy ja dobrze pamiętam, że dziś gospodyni ma urodziny? Taszanko składam Ci najserdeczniejsze życzenia zdrówka, szczęścia i pomyślności w życiu osobistym i budowlanym oby na córeczkę czekał już gotowy pokoik w nowym domku Edytowane 2 Lutego 2016 przez Magdalena74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.12.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 dzień dobry Taszanko to i ja wszystkiego najlepszego spokojnej ciąży łatwego porodu a przede wszystkim zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 03.12.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Dziękuję!!!Wam baaardzoJak miło... Ściskam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 05.12.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Odnośnie okien, cytat z internetu:Minimalna powierzchnia okien - to właściwie jedyne wymaganie, które dotyczy oświetlenia pomieszczeń i jest określone przez odpowiednie przepisy. Wynika z nich, że w pomieszczeniach przeznaczonych do przebywania ludzi, sumaryczna powierzchnia okien liczona w świetle ościeżnicy (czyli wtedy, gdy skrzydła są otwarte na oścież) powinna wynosić przynajmniej 1/8 powierzchni podłogi, a w pomieszczeniach, w których ludzie przebywają nie dłużej niż 2 godziny dziennie, stosunek tych powierzchni powinien wynosić 1/12. Maksymalna powierzchnia okien nie jest określona i dlatego mogą one zajmować nawet całą ścianę. Jednak w praktyce zaleca się, żeby powierzchnia okien była nie większa niż 1/6 powierzchni podłogi. Przy większej zbyt duże byłyby straty energii cieplnej. Jednocześnie trzeba pamiętać, że powierzchnia szyb jest sporo mniejsza od umownej powierzchni okien mierzonej w świetle ościeżnicy. A to oznacza, że po uwzględnieniu kształtu, wymiarów i budowy okien (ze słupkiem, ślemieniem, szprosami lub bez) ilość docierającego światła może być bardzo niewielka, zwłaszcza w dni pochmurne. W oknach średniej wielkości, stosowanych najczęściej, szyby stanowią zaledwie 50-60% powierzchni otworu w murze i około 80%powierzchni mierzonej w świetle ościeżnicy . Jak liczyć powierzchnię "czynną", czyli oszkloną okna? Typowe, prostokątne okna, których szerokość i wysokość są oparte na module budowlanym i stanowią wielokrotność 30 cm, można stosować do pomieszczeń o następującej powierzchni normowej (P0): - okno 120x150 cm (P0=1,28 m kw.) nadaje się do pomieszczenia o powierzchni 7,7-10,2 m kw.; - okno 150x50 cm (P0=1,66 m kw.) nadaje się do pomieszczenia o powierzchni 9,8-13,0 m kw.; - okno 180x150 cm (P0=2,04 m kw.) nadaje się do pomieszczenia o pow. 12,2-16,3 m kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 21.12.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku !!! Edytowane 2 Lutego 2016 przez Magdalena74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 22.12.2009 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Pięknie dziękuję i również życzę wszystkim moim gościom Zdrowych Wesołych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 22.12.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 http://kartki.net.pl/kartki/4/123.jpg Niechaj Boże Narodzenie stępi wszelkich bólów lody, niech usunie wszystkie troski, a otworzy szczęścia grody, niechaj przy najlepszym zdrowiu życie szczęściem opromienia, w nadchodzącym Nowym Roku oto szczere są życzenia. Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 22.12.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Weeeesołych Świąąąt!http://dingo.care2.com/photos/2/2565a.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 22.12.2009 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Dziękuję dziewczyny i jeszcze raz ściskam Świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.12.2009 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Wesolych! http://i621.photobucket.com/albums/tt294/malgos2/christmas-tree-clr2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 23.12.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 http://www.michaelwarth.com/web%20images/artwork%20detail%20pages/original/Christmas%20Collection%202006%20Chillicothe%20Series%20Giclee.jpg Samych radosnych chwil w te święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinas 19.01.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Dzisiaj trafiłam do Twojego dziennika poszukując zdjęć domków z szarymi oknami Bardzo mi się podobaja Twoje okna.......... Wcześniej zakadałam, że okna będą w kolorze ciemny orzech, ale ostatnio coraz więcej myślę o szarych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.01.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 dzień dobry Taszanko jak tam Wasze samopoczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts