Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza jaskółka-co myślicie?

taszana

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wusiu może jakis zakładzik?Tak pędzicie :o z budową że z naszym ślimaczym tempem nie mamy z Wami szans :wink: Kiedy będą wizualki u Ciebie?

A dach to masakra,zjadł nas zupełnie,ale to są uroki parterówek :-? ,za to na pocieszenie nie mam schodów :lol: i o tyle o ile uwielbiam piwniczki to mają one tę wadę że też mają schody,a ja już się w zyciu po schodach nalatałam,dość.Pozdrawiam

Taszanko własnie mam przestoik bo się koparkowy obraził :evil: aaa wizualki to już ileśtam stron temu były w komentarzach :lol: :lol: :lol: mam ślicznie wyrysowaną dolną łazienkę, kuchnię i salon jeszcze górna łazienka i będzie cudnie :lol: ja mam za mało miejsca na parterówkę no i ekonomia wzieła górę :roll: więc będę mieć schody :lol:

:D te schody to trauma po przenoszonej (10miesięcznej) ciąży w upałach 36 stopniowych i lataniu(o ile słonie mogą latać) w góre i w dół po wodę :lol: schodom mówię stanowcze NIEEE!!!! :wink:

zapłata za brak schodów jest dość słona ,bo fundament 2xnormalny(tzn piętrowy klasyk),dach 2x normalny,pewnie z ogrzewaniem tez taniej nie będzie :roll: ale co tam,oszczędzone na schodach i stropie :wink:

wylewają mi betonik właśnie,ale się cieszę....lecę podpatrywać,zaraz wkleję zdjęcia

Glamko,fotosik zeżarł ale jakby co zapraszam do albumu,link na dole strony w dzienniku.

Nie deskowaliśmy,powierzchnia dachu i tak nas przerosła finansowo

Za deskowanie mieliśmy zapłacić 16 tyś, :o podziękowaliśmy

ale jakby co to serdecznie polecam dekarzy,prawdziwi fachowcy,szybko,czysto i profesjonalnie, a przyznam że dachówkę to mamy z tych bardzo wymagających,widać na nich każdą drobną krzywiznę.u nas nie widać :wink: ,a moza ja nie widzę :lol:

Glamko,fotosik zeżarł ale jakby co zapraszam do albumu,link na dole strony w dzienniku.

Nie deskowaliśmy,powierzchnia dachu i tak nas przerosła finansowo

Za deskowanie mieliśmy zapłacić 16 tyś, :o podziękowaliśmy

ale jakby co to serdecznie polecam dekarzy,prawdziwi fachowcy,szybko,czysto i profesjonalnie, a przyznam że dachówkę to mamy z tych bardzo wymagających,widać na nich każdą drobną krzywiznę.u nas nie widać :wink: ,a moza ja nie widzę :lol:

taszanko wyślij mi na priva ile biorę za położenie więźby dachowej, położenie dachówki, okna dachowe, obróbki blacharskie i rynny...chetnie porównam ceny...a jak będą niższe to kto wie......

• 1 month później...

Taszana piekne zdjecia, szczegolnie przyglądam się oknom salonowym :wink:

Jesli chodzi o mój projekt, to właściwie sie nie zmienił od czasu jak go zaprezentowałam, ale na razie moje sprawy stoją w martwym punkcie. W tej chwili moja sprawa jest u ministra, bo czekam na odstępstwo od warunków technicznych,jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie :cry: . Można powiedziec że tak mnie załatwili w gminie, przy wydawaniu warunków zabudowy. :evil: Nie wiem jak to długo potrwa. Mój optymizm trochę przycichł i tak sobie myślę, że dobrze będzie jak na wiosnę przyszłego roku wbijemy pierwsza łopatę :-? Jak tylko się cos ruszy to się odezwę, a może nawet założę dziennik :D

Oczywiście przez cały czas będę Ci kibicowac :D

Taszana, a jakie sa Wasze plany na ten rok związane z budową?

pozdrawiam

:o :evil: CO?!!!

Co Wam tam powymyslali?pewnie łapówek się domagają :evil:

szkoda gadać.Pewnie wszystko będzie OK. tylko szkoda czasu.

Magdo bądź dobrej myśli i wykorzystaj ten "bonusowy" czas na rozmyślania co gdzie i jak.Mnie się wydawało ze wszystko mam przemyslane a i tak znalazło się parę niedociągnięć.Dziennik załóż koniecznie jeszcze dzisiaj i zbieraj już sobie inspirację,materiały ,pisz pomysły ,a jak zaczniecie to już poleciiii!Poza tym bedę miała gdzie Cię odwiedzać :wink:

Dzięki za miłe słowa.

Trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie papierkowych :evil: problemów (nóż się w kieszeni otwiera)

Czekam na namiary do dziennika!!!!!!!!!!!!

U nas plan zakłada koniec budowyt na rok 2010-wiosna(ja po cichu marzę o końcu tego roku)

Moje okna były wstawiane 22 stycznia czyli pełną zimą. Wprowadzić się planujemy we wrześniu a ja ponoć idę z budową jak burza hmmmmm. Powiem tak: najdłużej zajęło mi czekanie na tynki. Nie chciałem wpuścić tynkarzy dopóki śnieg nie stopnieje i dopóki nie ogrzeję murów dlatego codziennie paliłem w dwóch kozach żeby zmienić temperaturę w środku domu. Przed tynkami poszła instalacja elektryczna (błyskawicznie), po tynkach hydrauliczna. Oczywiście kanalizacja odpowiednio wczesnie czyli przed chudziakiem nawet.

U Ciebie odpada problem wyczekiwania na odpowiednią temepraturę, raczej będziesz musiał pilnowac żeby to wszystko zbyt szybko nie wyschło (z tego między innymi powodu odkładamy elewację na wrzesień żeby tynk zewnetrzny nie sechł zbyt szybko) tak więc jeżeli zdecydujesz się na tynki i wylewki maszynowe a nie będziesz jak dandi - idiota bawił sie w manufakturę i wmawiał wszystkim że ręczna robota to jednak ręczna robota, a dodatkowo Bozia do trochę szczęścia i trafisz na solidne i szybkie ekipy (najlepiej jkedna od wszystkiego) to grudzień w domu jest całkiem realny

ja mam 179 dokładnie. zaczekaj - sprawdze w moim dzienniku jak to wygladało czasowo. Wiele tez zalezy od technologii jakie planujesz. Tynki maszynowe czy ręczne, a może płyty kartongipsowe na ścianach?? Tak też mozna. Wylewki jakie z agregatu czy manufaktura?

tynki raczej mszynowo,wylewki nie wiem?

kanaliza utopiona pod chudziakiem

chyba jednak nastawię się na wiosnę ,najwyżej miło się zaskoczę ,bo rozczarowania ciężko znoszę

a czemu tynki maszynowo a wylewki to juz nie wiadaomo? Miksokrety są super.

i co sie tak szybko zniechęcasz. Ekipy za mordy, krótko, z kopa w przełyk i kręgosłup i zagonić do roboty. Priorytety inwestora tez są ważne. Mi hydraulik powiedział kiedyś: dziś wiesz, to ja nie przyjde bo taki lekarz poprosił mnie o skończemnie roboty a wiesz, lekarzowi odmówić nie wypada :o

a nauczycielowi to można?

co się nakląłem to moje ale robotę miałem na czas

Gdyby to, kiedy się wprowdzimy miało zależeć od moje stanowczości wobec terminowości wykonywanych prac ,nie wprowadzimy się chyba nigdy.Przykład stawiania więźby jest na to dowodem(4 miesiące zamiast 1 tygodnia)

Jakoś status "gospodyni domowej", "strażniczki domowego ogniska" czy zwykłej "kury domowej" tym bardziej nie budzi respektu wśród wykonawców :lol:

Wydawało mi się ,że jak będę miła i od czasu do czasu zaniosę chłopakom kawusię,ciacho a nawet niekiedy obiad to nagroda w postaci sumiennej szybkiej roboty bedzie oczywistą oczywistością,no i miałam rację,wydawało mi się

:roll:

choć czytając przejścia innych forumowiczów z wykonawcami to nie powinnam narzekać

Mój Nadany Prawem często nieobecny , więc muszę zmienić postawę na "twardym trzeba być nie miętkim"!

:wink:

Gdyby to, kiedy się wprowdzimy miało zależeć od moje stanowczości wobec terminowości wykonywanych prac ,nie wprowadzimy się chyba nigdy.Przykład stawiania więźby jest na to dowodem(4 miesiące zamiast 1 tygodnia)

Jakoś status "gospodyni domowej", "strażniczki domowego ogniska" czy zwykłej "kury domowej" tym bardziej nie budzi respektu wśród wykonawców :lol:

Wydawało mi się ,że że jak będę miła i od czasu do czasu zaniosę chłopakom kawusię,ciacho a nawet niekiedy obiad to nagroda w postaci sumiennej szybkiej roboty bedzie oczywistą oczywistością,no i miałam rację,wydawało mi się

:roll:

choć czytając przejścia innych forumowiczów z wykonawcami to nie powinnam narzekać

Mój Nadany Prawem często nieobecny , więc muszę zmienić postawę na "twardym treba być nie miętkim"!

:wink:

No tak... wszystko dlatego, że ich rozpieszczasz, jest im u Ciebie za dobrze i nie chce się zmieniać miejsca robót na inne, mniej przyjazne. :wink: :D

Dzień dobry powiem i ... najpiękniejszą stodołę świata z szarymi wieeelkimi oknami i dachem cud miód budujesz... tyle powiem. :oops: 8) :D :D