Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kowalstwo art na ogrodzenie

Pati33

Recommended Posts

Hej

Kto z was ostatnio robił płot klinkierowy z wypełnieniem z kowalstwa?

Ile wam brali za metr wypełnienia ? I ogólnie jakie macie wrażenia?

Ja robię rozeznanie w okolicach Poznania. Jak na razie jeden kowal okazał sie konkretny ale ceny ma tez konkretne. Pozostali luzik, na pomiary jakoś nie mogą dotrzeć , nie oddzwaniają a jak na moje to zlecenie nie małe bo 19 metrów ogrodzenia kutego chce zamówić

Cóż, za dobrze chyba mają?:x

Witam

Takie ogrodzenie jak Twoje tzn. klinkier plus wypełnienie kute, też mi się najbardziej podoba :p Cena napewno zależy od tego czy będą to elementy gotowe ( listki, groty itp.) czy może to wszystko kowal zrobi - czyli wykuje Ci ręcznie. Jeżeli będzie to robota ręczna, to cena napewno będzie wysoka :roll: Do tego doliczyć trzeba malowanie zwykłe lub proszkowe. Ale ogrodzenie będzie piękne i posłuży wiele lat. Poszukaj na ALLEGRO i porównaj sobie ceny :wink:

• 4 months później...

Wojtas, nie obrażaj ludzi.

100zł za metr najprostszego ogrodzenia z najtańszych materiałów - to normalna cena a nie cud i gwarantuję, że pies się nie przestraszy. Mówimy o cenie samego przęsła. Oczywiście jeśli kogoś stać i chce mieć coś ładniejszego i solidniejszego, to cena idzie odpowiednio w górę. Za ozdobną ramę do łóżka znajomy wziął 3000zł - bo materiał, bo dużo skomplikowanej roboty i fikuśny wzór.

• 3 weeks później...
Robiłem rozeznanie i ceny kutych przeseł, moim zdaniem są chore, dlatego całe ogrodzenie zrobiłem sobie z profili zamknietych 2x2 cm. Elementów ozdobnych jest całe multum (np allegro), i są naprawdę w przystępnej cenie (import z chin). Można sobie dowolnie zaaranżować swoje przęsło. Miałem ok. 100 mb (40 przęseł 2,5 x 1,6 ) ogrodzenia towar kosztował mnie ok 10 tys spawecze wzieli 2,7. Efekt moim zdaniem super. Teksty o korozji wewnątrz profilu można między bajki włożyć.......

"Robiłem rozeznanie i ceny kutych przeseł, moim zdaniem są chore, dlatego całe ogrodzenie zrobiłem sobie z profili zamknietych 2x2 cm. Elementów ozdobnych jest całe multum (np allegro), i są naprawdę w przystępnej cenie (import z chin). Można sobie dowolnie zaaranżować swoje przęsło. Miałem ok. 100 mb (40 przęseł 2,5 x 1,6 ) ogrodzenia towar kosztował mnie ok 10 tys spawecze wzieli 2,7. Efekt moim zdaniem super. Teksty o korozji wewnątrz profilu można między bajki włożyć......."

Chłopie nie chce zabrzmieć zbyt dosadnie, ale to o czym piszesz to jakieś brednie. Jezeli bedziesz cos tu mowil o allegro etc to smiech mnie ogarnia. Zadzwon sobie do goscia, zobacz jak to robia, jak to jest cynkowane i nie probuj nawet porownywac (choc to i tak za duze slowo) tego badziewia z chin do rzemiosla. A czy ceny sa chore? Idz i zobacz prace w kuzni w zimie czy lecie, gdzie albo pot leje sie po d... lub z zimna rece dretwieja od stali. Widzialem jak nam robili i chyle czoła. Nie masz pojecia - nie udzielaj sie bo akurat te pieniadze ktore oni sobie zycza sa niczym w porownaniu z innymi "fahofcami" ktorzy pojecia nie maja o robocie i krzycza np 50zl/m polozenia dachowki...

Chłopie nie chce zabrzmieć zbyt dosadnie, ale to o czym piszesz to jakieś brednie. Jezeli bedziesz cos tu mowil o allegro etc to smiech mnie ogarnia. Zadzwon sobie do goscia, zobacz jak to robia, jak to jest cynkowane i nie probuj nawet porownywac (choc to i tak za duze slowo) tego badziewia z chin do rzemiosla. A czy ceny sa chore? Idz i zobacz prace w kuzni w zimie czy lecie, gdzie albo pot leje sie po d... lub z zimna rece dretwieja od stali. Widzialem jak nam robili i chyle czoła. Nie masz pojecia - nie udzielaj sie bo akurat te pieniadze ktore oni sobie zycza sa niczym w porownaniu z innymi "fahofcami" ktorzy pojecia nie maja o robocie i krzycza np 50zl/m polozenia dachowki...

Nie zamierzam polemizować na temat wkładu pracy i tego, że kute ogrodzenie z pełnych elementów będzie ładniejsze. Ale jeżeli chcemy wykonać w miarę proste ogrodzenie bez bizantyjskich zdobień to czy je wykonamy je z profili czy z pełnego prętów różnica wizualna nie będzie wielka. Gotowe elementy są w sporym wyborze ja kupowałem tu:

http://www.elementykute.home.pl

Wybór zależy przede wszystkim od ceny, a mając do wyboru kilka przeseł od kowala wolałem może skromniej ale ogrodzić całą działkę w sposób jednorodny. Może bez zbędnego przepychu (kupiłem tylko gotowe groty i kule). Reasumując nie zamierzam nikogo namawiać lub odstaraszać od usług kowali, każdym ma swój gust, czy wrażliwość estetyczną i różną grubość portwela. Można się szarpnąć na ogrodzenie od kowawala z frontu, a resztę ogrodzić siatką, czy betonem. Ja wybrałem inne rozwiązaniei, opowiadanie, że odkówki z chin to bee, nie zauważyłem żeby rozsypywały się w rękach. Obserwując okoliczne budowy zauważyłem, że wiekszość osób która stawia klinkier robi ogorodzenia metalowe z profili....tyle

Ja tez twierdze ze chinszczyzna nie jest bee...dzisiaj. Natomiast nie wierze w to ze bedzie ona przypominac to co kupiłes za 5-10 lat.

Zgodze sie natomiast z argumentem ze wartośc towaru odpowiada jego jakości i jezeli masz świadomosc ze dzis sporo zaoszczedziłes i kalkuluje sie ewentualnie wymienic jakies elementy czy zabezpieczyc je przed korozja ponownie i jeszcze bedziesz do przodu - przyjmuje.

Z tym że takie "coś przynajmniej ja widze z daleka, ale załóżmy 90proc może ma to gdzieś...