Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kowalstwo art na ogrodzenie

Pati33

Recommended Posts

Wiesz co Wojtas, jesteś totalnym laikiem w tym co robisz, lub chcesz kogos zdyskontowac. Nie chcialbym widziec twoich wyrobów skoro twierdzisz ze jest tam cos "sprytnie wmontowane". Napisz prosze na ktorym zdjęciu. Znam tego gościa osobiście i przyglądam sie dość często jako że poznaliśmy sie w trakcie realizacji. Jak mu powiedzialem o tym o czym piszesz skwitował krótko - pajac przez najwieksze P i nie dyskutuj z nim.

Z ciekawosci - wskaż zdjecie na którym widzisz cos chinskiego

Robiłem rozeznanie i ceny kutych przeseł, moim zdaniem są chore, dlatego całe ogrodzenie zrobiłem sobie z profili zamknietych 2x2 cm. Elementów ozdobnych jest całe multum (np allegro), i są naprawdę w przystępnej cenie (import z chin). Można sobie dowolnie zaaranżować swoje przęsło. Miałem ok. 100 mb (40 przęseł 2,5 x 1,6 ) ogrodzenia towar kosztował mnie ok 10 tys spawecze wzieli 2,7. Efekt moim zdaniem super. Teksty o korozji wewnątrz profilu można między bajki włożyć.......

Kolega rozumiem fachowiec od stali? Jeśli nie to pozwolę sobie wytłumaczyć. Korozja wewnątrz profila to nie bajka. Zdarza się dość często, że ta korozja wyjdzie przez ściankę i to przy zwykłym profilu o grubości ścianki 2 lub 3mm. Podawany wcześniej przykład z Castoramy dotyczył czegoś dużo delikatniejszego. To są wytłoczki z blachy. Nie wiem jak są zabezpieczone od środka, ale nawet ocynk nie jest wieczny.

Wiesz co Wojtas, jesteś totalnym laikiem w tym co robisz, lub chcesz kogos zdyskontowac. Nie chcialbym widziec twoich wyrobów skoro twierdzisz ze jest tam cos "sprytnie wmontowane". Napisz prosze na ktorym zdjęciu. Znam tego gościa osobiście i przyglądam sie dość często jako że poznaliśmy sie w trakcie realizacji. Jak mu powiedzialem o tym o czym piszesz skwitował krótko - pajac przez najwieksze P i nie dyskutuj z nim.

Obejrzałem zdjęcia i nie widziałem nic co wg mnie jest z Chin czy Korei. Też się tym zajmuję więc mam trochę orientacji.

Jak dla mnie elementy kute przez kowala nic nie zastąpi. Nie widzę jednak problemu z użyciem elementów gotowych pod warunkiem, że to nie żadne wytłoczki, a pełna stal. Zwykły profil stalowy też może być OK, ale nie wygląda tak samo jak element kuty. Niestety jakość kosztuje. Wykonanie metra przęsła z gotowych elementów kutych wg mnie kosztuje średnio około 600zł, a za 100zł można zrobić ogrodzenie, ale to zupełnie coś innego niż ogrodzenie kute.

oj pieklisz sie chłopie chcesz masz :D

galeria/strona 1/ 6-ste zdjęcie od góry - balustrada schodowa zewnętrzna (gotowe nakładki na tralki mede in...ale sprytna) :D

coś jeszcze?

A i jeszcze jedno opinia Twoja na mój temat g... mnie interesuje 8)

pzdr

• 2 years później...
hejka wiadomo ze takie ogrodzonko to wypas lecz nie kazdego stac ja zrobiłem ogrodzenie metodą Holenderską jest to konstrukcja lekka wykonana z profili i rórek i wygląda jak kute posiada wszystkie elementy kute typu esy cetki koszyki itp wygląda to bardzo ładnie i masywnie gdyz rórka to fi 17 wykonała mi to firma z koninskiego oni też biorą roboty na poznaniu i maja ceny bardzo dostepne od 190zl za metra przesła z ocynkiem i malowaniem proszkowym a za mątaz tez biorą symbola sa dobrzy w tym co robią i kute też robią przyjezdzają na pomiar i wycene za koszt paliwa (około 60zł) są słowni i terminowi niestety nierobią mórarki szef tez ok niejest to duża firma lecz efektywna jestem zadowolony na 1000 polecam to stronka [spam] niemają tam duzo wzorów lecz jak przyjadą do was to mają co pokazac w kompie polecam jeszcze raz pozdro dami Edytowane przez Elfir

• 1 year później...

kute elementy kosztują w granicach 600 zł minimum. Możesz ewentualnie poszukać gotowców w jakiś sklepach typu Castorama itd. Cena pewnie niższa, a jakość - nie wypowiem się, żeby nie skłamać

--------------------------------------

Edytowane przez Elfir
reklama

• 1 month później...
prawdziwe kowalstwo jest bardzo drogie i wykonuje je tylko kilka firm w kraju a reszta to tanie podróby ,a ludzie którzy to wykonują uważają to za kowalstwo a to po prostu są gotowce

nieraz jak mamy coś wyceniać na podstawie ,,wyrafinowanych" projektów ,, miejscowych kowali" to na widok tego czegoś głowa boli. Teraz każdy chce się nie narobić a zarobić.Z ludzi robi się ,,baranów" i wciska się gotowe półprodukty i nazywa dumnie ,,KOWALSTWO ARTYSTYCZNE" . W prawdziwej ,,kuciźnie" rozmowa ile za mb to jak rozmowa jaka będzie pogoda w lecie....

wojtas122;5574954]nieraz jak mamy coś wyceniać na podstawie ,,wyrafinowanych" projektów ,, miejscowych kowali" to na widok tego czegoś głowa boli. Teraz każdy chce się nie narobić a zarobić.Z ludzi robi się ,,baranów" i wciska się gotowe półprodukty i nazywa dumnie ,,KOWALSTWO ARTYSTYCZNE" . W prawdziwej ,,kuciźnie" rozmowa ile za mb to jak rozmowa jaka będzie pogoda w lecie....

[ATTACH=CONFIG]143835[/ATTACH][quote name=

to jest prawdziwe kowalstwo a jeśli jest coś innego to jest to metaloplastyka lub gotowce

w polsce jest tylko około 5 firm które to wykonują , łatwo sprawdzić jaki jest to kowal wydrukuj to zdjęcie iść do niego i chcieć taką balustradę jeśli się zgodzi to jest kowal z prawdziwym mistrzem jeśli zacznie ściemniać to jest po prostu składaczem z gotowców[/quote]

Nie przesadzałbym z 5-cioma firmami na całą Polskę. Osobiście znam z mojego otoczenia kilka osób , które mają chęci i pojęcie do wykonywania kowalstwa artystycznego. Ten projekt , który pokazałeś jest do wykonania tylko jest mały problem.....kto by za to zapłacił :)