Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Mam następne pytanie.

Tesko.

Czy wzmacniałaś nadproże nad oknem w pokoju przy kotłowni? Dlaczego pytam. Pytam, bo na tym nadprożu ma leżeć szyna lub tak jak my robimy ma być wylany podciąg. Tylko że, jak na samym nadprożu? Przecież ono nawet po zazbrojeniu i po wylaniu więca nie wytrzyma takiego nacisku i może siąść.

Tesko czym ty wzmocniłaś to nadproże?

Stelka

kratownice nie leza u mnie na nadprozu...

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiązary mają małą szansę być tańsze niż zwykła więźba. Zwykła więźba robiona jest z mokrego drewna. Przychodzi cieśla z piłą spalinową i robi.

W firmie od wiązarów sam program kosztuje kilkadziesiąt tysięcy plus do tego trzeba płacić corocznie za licencję. Przy kompie siedzi projektant z niezłą pensją. Każdy projekt trzeba podbić u konstruktora z uprawnieniami. Na hali piły, strugi, prasy hydrauliczne itp. Duże nakłady na to wszystko trzeba ponieść.

Ha,ha. Rozmawiając z panem od zamówień zostałam zapewniona, że koszty wiązarów są niższe od zwykłej więźby (wraz z robocizną) o 20-30%. Więc byłam pozytywnie nastawiona. Teraz jestem w szoku. Zwykła więźba ( sama tarcica wraz ze stropem) kosztuje około 8.000 zł. Robocizna to ok. 30 zł za m2 * 256 m2 = około 8.000 zł. Daje nam kwotę "pi razy drzwi" 16.000 zł. Więc ile mogą kosztować wiązary?

A tak wygląda moja Irmusia

http://img232.imageshack.us/img232/226/p9020014rw8.jpghttp://img265.imageshack.us/img265/204/p9020019zw1.jpg

...łaaaał... ale chata....

...też bym chciał sobie taką zbudować... :wink: :D

...ale czy to aby na pewno rzeczywistość a nie makieta projektanta, bo tak ładnie, że aż nie realnie :wink: :lol:

U mnie wokół domu wygląda teraz jak po tajfunie, a jak wywiozę na złom resztki blachy to pewnie połowa kosztów krycia mi sie zwróci :lol:

(...)Yeti super pomysł z tą wiatą.
Wiata wpadła mi do głowy automatycznie, jakoś tak sama prosiła się, żeby tam powstać...

Za to teraz od dłuższego czasu głowię się nad aranżacją salonu... i nic wymyślić nie mogę... Może ma ktoś z was jakieś ciekawe rozwiązania (ale koniecznie z pozostawioną ścianką oddzielającą kuchnię)?

(...)Zwykła więźba ( sama tarcica wraz ze stropem) kosztuje około 8.000 zł. Robocizna to ok. 30 zł za m2 * 256 m2 = około 8.000 zł. Daje nam kwotę "pi razy drzwi" 16.000 zł. (...)
Moje 300 m2 dachu kosztowało/ma kosztować:

impregnat (malowałem dodatkowo, mimo że teoretycznie było to już zrobione w tartaku) - 300zł

gwoździe, silikony, blachowkręty itp. - 380zł

blacha z BalexMetalu (z całym tym dodatkowym "osprzętem" typu: folia, uszczelki, kominki went. itd.) - 18 100zł

orynnowanie - 2 370zł

całe drewno na dach (w tym także: łaty, kontrłaty, deska czołowa) - 8 800zł

robocizna (cieśla/dekarz) - 9 000zł (bez podbitki)

Podliczcie sobie sami. Ja nie sumuję, żeby nie dostać zawału... :lol:

Stelka, a może już pora na pochwalenie się swoim "stanem" i zamieszczenie jakiejś fotki? 8) :wink:

Witam wszystkich.

Piękne macie te Irmy.

Decyzja zapadła budujemy Irmę (albo nic). Zaczynamy interesować się kredytem ale sama nie wiem ile potrzeba kasy.

Jak myślicie czy 400 000 wystarczy na wybudowanie i wykończenie Irmy (do wprowadzenia się)? Proszę o info bo chcę wreszcie zacząć działać.

Pozdrawiam.

Grzegorz i Aga, trudno oszacować koszty waszej budowy bez naprawdę gruntownej analizy -szczególnie, gdy pytacie o stan ostateczny ("do wprowadzenia się"). Nie muszę chyba wam uświadamiać, że wybór samej tylko armatury i glazury może dać w rezultacie olbrzymią różnicę cenową.

Żeby nie pozostawić was jednak w stanie zupełnej dezorientacji :wink: podaję mój koszt stanu surowego otwartego: 140 000zł. Ciekawe czy wam to pomoże, czy jeszcze bardziej zamiesza :D .

Żeby nie było zbyt łatwo dodam, że moja Irma jest zbudowana z kozłowickiego pustaka ceramicznego w systemie 3-warstowym ("max"+14cm styro+licówka "9"). Znaczna część ścianek działowych zbudowana z materiałów "z odzysku" (rozbiórkowych - dostałem za darmo :wink: ). Dach z więźbą nieco odchudzoną (taniej) kryty blachodachówką (BalexMetal) z wyciągniętą jedną połacią nad wiatę (drożej) - łącznie 400 m2. Kwota powyższa obejmuje wszystkie sprawy papierkowe związane z adaptacją projektu i otrzymaniem pozwolenia na budowę. Jest w niej również:

- szambo; montaż własny (czyli bezcenny :wink: )

- I wylewki - z gruszki (robocizna też bezcenna)

- przyłącze elektr. (od linii w drodze)

- strop teriva na ok. połowie budynku (prawie 100 m2)

W kwocie nie ma:

- kosztu przyłącza wodnego (woda była wciągnięta na działkę wcześniej)

- kosztu połowy powierzchni sufitów :wink: , ponieważ będzie zrobiony później z płyt GK (na części nie przykrytej stropem)

Większość materiałów została kupiona przed tegorocznym szaleństwem cenowym (początek r2007)

O ile dobrze kojarzę to chcecie budować się w okolicach Warszawy(?). Weźcie więc poprawkę na tamtejsze realia :wink: .

I na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie: bardziej zaawansowani znajomi ostrzegają mnie, że stan surowy to dopiero jakaś 1/3 ogólnych kosztów -czyli tych, o które pytacie :-?

A tak wygląda moja Irmusia

http://img232.imageshack.us/img232/226/p9020014rw8.jpghttp://img265.imageshack.us/img265/204/p9020019zw1.jpg

...łaaaał... ale chata....

...też bym chciał sobie taką zbudować... :wink: :D

...ale czy to aby na pewno rzeczywistość a nie makieta projektanta, bo tak ładnie, że aż nie realnie :wink: :lol:

U mnie wokół domu wygląda teraz jak po tajfunie, a jak wywiozę na złom resztki blachy to pewnie połowa kosztów krycia mi sie zwróci :lol:

(...)Yeti super pomysł z tą wiatą.
Wiata wpadła mi do głowy automatycznie, jakoś tak sama prosiła się, żeby tam powstać...

Za to teraz od dłuższego czasu głowię się nad aranżacją salonu... i nic wymyślić nie mogę... Może ma ktoś z was jakieś ciekawe rozwiązania (ale koniecznie z pozostawioną ścianką oddzielającą kuchnię)?

(...)Zwykła więźba ( sama tarcica wraz ze stropem) kosztuje około 8.000 zł. Robocizna to ok. 30 zł za m2 * 256 m2 = około 8.000 zł. Daje nam kwotę "pi razy drzwi" 16.000 zł. (...)
Moje 300 m2 dachu kosztowało/ma kosztować:

impregnat (malowałem dodatkowo, mimo że teoretycznie było to już zrobione w tartaku) - 300zł

gwoździe, silikony, blachowkręty itp. - 380zł

blacha z BalexMetalu (z całym tym dodatkowym "osprzętem" typu: folia, uszczelki, kominki went. itd.) - 18 100zł

orynnowanie - 2 370zł

całe drewno na dach (w tym także: łaty, kontrłaty, deska czołowa) - 8 800zł

robocizna (cieśla/dekarz) - 9 000zł (bez podbitki)

Podliczcie sobie sami. Ja nie sumuję, żeby nie dostać zawału... :lol:

Stelka, a może już pora na pochwalenie się swoim "stanem" i zamieszczenie jakiejś fotki? 8) :wink:

rzeczywistość :lol: :lol: potwierdzam :lol:

Ja wiernie zaglądam do naszego kącika co dzień lub 2, ale chyba nastała znowu faza uśpienia... :-? Stelka gdzieś zaginęła, DarekST ocieplił sobie domek i nawet przez internet nosa nie chce wystawiać... O reszcie już w ogóle nie wspomnę...

No cóż -pozostaje przeczekać i mieć nadzieję na ponowne ożywienie w przyszłości.

Byle do wiosny! :D

...a co wy na to? Jak wyszło?:

(tak się w krzole wcisnąłem żeby to zdjęcie zrobić, że ledwie wylazłem :lol: )http://images31.fotosik.pl/52/582ad9f85cd084b3.jpg