Yeti 02.04.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Yeti, nie istnieje coś takiego jak "całkowita eliminacja kurzu" a poza tym to taka sterylność nie jest zalecana Pewnie, że nie istnieje i nie o sterylność tu chodzi. Kurz jest jednak w naszych domach "gościem niepożądanym", bo to on jest np. "przypiekany" w systemach dystrybucji gorącego powietrza (kominkowego) i nad grzejnikami i to przez niego częściej musimy malować ściany. Użyłem hasłowych uproszczeń przy opisie zalet odk.centr., żeby jedynie zasygnalizować temat (jest sporo wątków o odk.centr. na forum). Chodziło mi o to, że przy zwykłym odkurzaniu, kurz zassany z jednej str. wyrzucany jest z drugiej ...i nie pomagają tu nawet systemy kilku filtrów reklamowane przez producentów, bo o ile w nowym odkurzaczu może jako tako to działa, o tyle w starym... no, wystarczy powąchać po wejściu do odkurzanego pokoju Dodatkowo jeżeli nawet użyjemy odkurzacza wodnego i uda nam się wyłapać w znacznym % zassany kurz, to i tak nie unikniemy wzbijania kurzu przez powietrze wyrzucane z drugiej str. To taka trochę "Syzyfowa praca": odkurzamy, żeby od-kurzyć, a jednocześnie już w momencie włączenia naszego sprzętu - wzbijamy tumany kurzu w powietrze W przypadku odk. centr. wszystko działa znacznie prościej i efektywniej: po prostu raz zaciągnięte w rurę powietrze nie powraca już do pomieszczeń w naszym domu - wyrzucane jest na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 03.04.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Yeti zalety są ale cóż, skoro się nie zrobiło to trzeba szukać innych sposobów moje wyjście z tej całej brudnej i śmierdzacej sytuacji jest inne: wezmę sobie i zatrudnię obcojęzyczną gosposię i poproszę ją żeby szmatą ten kurz zaatakowała zamiast wzbudzać odkurzaczem cicho w domu będę miała bo zrobi to jak będę w pracy; jak nie daj Bóg odkurzaczem przejedzie to i smród się wywietrzy zanim do domu powrócę oprócz tego posprząta jeszcze w łazienkach, umyje okna, poprasuje a ja po robocie z gazetką i kawką na tarasie zalegnę świetlana przyszłość i co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 04.04.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 NO, no! Wiecznie byście się wyręczali biednymi kobietami. A sami za szmatkę i parapeciki, mebelki.... Nieroby, wałkonie i obiboki! Hi, hi, hi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 04.04.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Mam już położone murłaty, szkielet z mieczy i wszystkie cztery krawężnice. Nie umiem wklejać zdjęć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 05.04.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Mam już położone murłaty, szkielet z mieczy i wszystkie cztery krawężnice. Nie umiem wklejać zdjęć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sorki, ja tez nie umiem, dlatego zrobilam album Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 07.04.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Stelka, kiedyś już prosiłaś o "instruktaż" i pisałem ci, że: Żeby wkleić zdjęcie -musisz wcześniej zamieścić je na jakimś serwerze (np. http://www.fotosik.pl/). Po wgraniu tam fotek, udostępnią ci linki do każdego zdjęcia -do wklejenia na Forum. Jeśli potrzebujesz więcej info -odezwij się na GG (żeby ci to "pokazać" musimy oboje mieć uruchomione komputery)[Wysłany: Sob, 20 Październik 2007 09:02]Gdy masz już w/w link wklejasz go w tekst wiadomości, poprzedzając ciągiem znaków: [/b] i kończąc podobnym ciągiem: [b] W ostatecznej formie powinno to wyglądać mniej więcej tak: ...tekst wiadomości... http://adres_obrazka ...dalszy tekst wiadomości... Te ciągi znaków: i można wstawić automatycznie (bez ręcznego wpisywania) naciskając jedną z żółtych ikon umieszczonych w pasku nad oknem, w którym wpisujesz tekst posta. Ikona zatytułowana jest: IMG Ot i cała filozofia Wklej jak umiesz i zamieść posta. Jeśli zdjęcie się nie wyświetli na stronie, to być może będę mógł chociaż powiedzieć ci co robisz źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 07.04.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 moje wyjście z tej całej brudnej i śmierdzacej sytuacji jest inne: wezmę sobie i zatrudnię obcojęzyczną gosposię i poproszę ją żeby szmatą ten kurz zaatakowała zamiast wzbudzać odkurzaczem cicho w domu będę miała bo zrobi to jak będę w pracy; jak nie daj Bóg odkurzaczem przejedzie to i smród się wywietrzy zanim do domu powrócę oprócz tego posprząta jeszcze w łazienkach, umyje okna, poprasuje a ja po robocie z gazetką i kawką na tarasie zalegnę świetlana przyszłość i co Ty na to?Cóż tu można odpowiedzieć na tak druzgocącą argumentację . Jedyna może zaleta takiego odkurzacza to ta, że nie pyskuje, nie buntuje się i nie żąda podwyżki No i jeszcze obawiam się trochę jakiegoś zorganizowanego wiecu protestacyjnego pod bramą mojego domku na rzecz uciśnionych kobiet... Nie wiem czy Stelka już nie zaplanowała czegoś pod twoimi oknami ...tak profilaktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.04.2008 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Cześć Na początku się pochwalę. JUŻ MIESZKAM - i jest piknie. Pierwsze święta - rodzinne - juz za mną. Jeszcze - parapetówa - której boję się jak ognia (od razu pytanie - wpuszczacie na salony znajomych w butach ?) Co do odkurzacza centralnego w Irmie (i tak ogólnie) uważam to za kosztowny bajer. tak.. wpusczam na salony....dodam mam deski nie wyobrazam sobie zeby gosciom kapcie klasc pod nogi...albo nerwowo zerkac czy aby cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamen 13.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 W sprawie centralnego odkurzacza..............oczywiście , absolutnie MONTOWAĆ. W Irmie wystarczy zanontować trzy gniazdka , jedną szufelkę. To wystarczy aby spokojnie odkurzyć cały dom, taras oraz spokojnie odkurzyć samochód. Koszt położenia instalacji to ok. 500 PLN, na etapie budowy to żaden koszt. Potem ............odkurzacz , w cenie ok 2500-3500 PLN. Dlatego , każdy kto jeszcze może .......................MONTOWAC RURKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 14.04.2008 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ...i właśnie o to mi chodziło. Tamen, gdzie masz założone te gniazda i jak długi wąż zaplanowałeś: 7?, 9m? Mnie wyszło, że przy korzystaniu z węża 9m potrzebne są tylko 2-3 pkt-y: 1. gniazdo z szufelką (są takie zintegrowane w jednej obudowie: szufelka niżej + gniazdo wyżej) - umieszczone w czole ściany między kuchnią a salonem od strony hallu. U mnie ta ściana jest skrócona - brakuje jej 60cm do linii wyznaczającej granicę hallu i, ze względu na stabilność (bo związana jest tylko ze stropem i z wylewką), ma grubość 24cm a nie 12 jak standardowa ścianka działowa - i w tej grubości planuję zainstalować w/w gniazdo. 12 metrowym wężem omiatam wtedy całą część dzienną + korytarz, wiatrołap, kotłownię i nawet pierwszy (najmniejszy) pokój. Natomiast szufelka umożliwi omiecenie kuchni i hallu. 2. gniazdo, gdzieś w końcu korytarza - myślę, że w ścianie między drzwiami do pokoju narożnego (tego największego) a drzwiami do sypialni najmniejszej (u mnie te pokoje sąsiadują ze sobą - zamieniłem miejscami łazienkę z najmniejszą sypialnią). 3. Zastanawiam się nad umieszczeniem dodatkowej szufelki we wiatrołapie. Wygląda więc na to, że potrzebuję maksymalnie tylko trzech podejść w ścianach i prostej, stosunkowo krótkiej instalacji rurowej. Przy takim układzie może wprawdzie braknąć węża na odkurzenie tarasu, ale tego nigdy nie planowałem - piasek można zmieść w roślinki posadzone wokół tarasu Dodatkowo wyprowadzę jeszcze pionową rurę na poddasze, ...ale to już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.04.2008 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 halo halo wiosenka juz....jak tam budowanie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamen 21.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 ...i właśnie o to mi chodziło. Tamen, gdzie masz założone te gniazda i jak długi wąż zaplanowałeś: 7?, 9m? Dodatkowo wyprowadzę jeszcze pionową rurę na poddasze, ...ale to już inna bajka Zamontowałem trzy gniazda: w salonie przy schodkach z korytarza po lewej stronie, na końcu długiego korytarza, w pom. gospodarczym, i szufelkę w kuchni. Dodatkowo wyprowadziłem rurkę na poddasze ( tak jak wszystkie media: centralne, kanalizację CWU) to tak przyszłościowo. Rurka odkurzacza 9 m . Jeżeli możesz to zamontuj sobie dodatkową szufelkę w przedpokoju, unikniesz ciągłego podmiatania piachu z butów. Ja niestety o tym nie pomyslałem, dlatego zrobiłem dodatkowe w pom. gosp. .....................taki substytut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.05.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 halo halo wiosenka juz....jak tam budowanie?????Melduję, że drobnymi kroczkami, ale posuwa się do przodu . Instalacja c. odkurzacza jeszcze nie sklejona, ale jest już docięta i była złożona "na sucho" -teraz czekam aż skończą tynki - dopiero wtedy złożę wszystko na gotowo. Dla zainteresowanych (i potomnych ) - zużyłem: rura prosta (1szt=2mb) - 12szt płytka montażowa - 4szt łuk 90° - 4szt kolano 45° - 3szt kolano 30° - 1szt klej do PCV (mała puszka) - 1szt - jeszcze nie użyty złączka (mufa) - 6szt uchwyty do rur - 10szt trójnik (2x45° Y) - 1szt trójnik 45° - 2szt Koszt powyższej instalacji - 280zł Brutto Muszę dokupić jeszcze ok. 30mb przewodu 2x0,5˛ po niecałe 1zł /mb PS Znowu wątek zdrętwiał moze uda mi sie jakies zdjatka wrzucic do albumuZaglądam systematycznie, ale tam nadal nie widać żadnych nowości... a obiecałaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.06.2008 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 hej spadlismy na 7 strone wszyscy juz zamieszkali czy jak???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 15.06.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 e, gdzie tam, choc przyznam, ze kursowanie stary dom, robota, nowy dom, stary dom zaczyna zabierac zbyt duzo czasu u mnie urodzila sie ..... podloga, jest to efekt dlugiego myslenia i wielkiego kompromisu pomiedzy pragnieniami, cena, jakoscia podloza ale i ewentualnymi mozliwosciami parkieciarza pozostaje jeszcze polakierowac albo poolejowacsklanialam sie ku olejowaniu ale sama nie wiem czy bedzie mi sie chcialo spedzac swoj wolny czas na konserwacji i boje sie plam np. po wodziejeszcze mam troche czasu na decyzjetroche pracuje w ogrodku, mam juz mala rabatke i troche trawnika jak mi sie moj album odblokuje to wkleje para zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 16.06.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 wkleilam, oszczednie troche ale zawsze cospozdrawiam http://pl.fotoalbum.eu/monieq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.06.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Yeti wątek już bardzo, bardzo zdrętwiał...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.06.2008 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Monieq zaolejowana bedzie piekna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 29.06.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Teska a Ty jak masz na podlodze? Lakier czy olej?Troche sie boje tego froterowania i dbalosci bo nie mam ja na to ani czasu ani ochoty ale czasu przede wszystkim zwlaszcza, boje sie, poniewaz mam ta drewniana podloge rowniez w kuchni a jak wiadomo w kuchni czesto cos kapnie na podloge i boje sie zeby mi sie plamy jakie na tej olejowanej nie porbilychoc z drugiej strony jak wydeptamy sciezke do wyjscia na taras i back to moze przeleci sie welna, olejem i bedzie ok bo od znajomych wiem, ze na trasie przelotowej to lakiej sie wyciera i kiepo to po jakims tam czasie wygladanie wiem tylko czy po 2 latach czy po 20 Teska, co Ty myslisz? moze masz jakies wlasne doswiadczenia albo znajomych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 29.06.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 wątek już bardzo, bardzo zdrętwiał...... No i cóż począć - trzeba przywyknąć, jak do tego kreta z innego wątku, na którym się ostatnio minęliśmy Swoją drogą ciekawe czy: 1. Irma jest tak mało popularna, 2. inwestorzy są tacy nieśmiali, że tylko z ukrycia podglądają, 3. czy też projekt jest tak bezproblemowy, że wszystko już zostało w tym temacie powiedziane i nie potrzeba już o nic pytać(?) U mnie przerwa przed hydrauliką i ogrzewaniem. Póki co biegam po moich apartamentach z młotkiem i jak dzięcioł tłukę nim o podłogę, żeby odkuć placki tynku, który uciekł murarzowi z kielni podczas pieszczenia moich ścian i sufitów (w płucach mam już chyba więcej kurzu niż piasku u ciebie nad morzem). Muszę się uwijać, bo chcę w przyszłym tygodniu rozwinąć folię i zacząć układać styropian a na koniec tego tygodnia planuję jeszcze krótki wypad w góry. Przyznać mi się tu szybko: kto się buduje gdzieś na trasie: Łódź-Kraków-Bielsko-Żywiec - to mu nalot zrobię (oczywiście w celu podziwiania Irmy) monieq, poganiaj tych swoich podłogowców, bo nie mogę się już doczekać zdjęć z ustawionymi mebelkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts