Adamski8336 10.02.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam wszystkich, ktorzy zbudowali domek Irma II lub maja zamiar zbudowac Interesuje mnie koszt stanu surowego zamknietego, to ulatwi mi podjecie decyzjiProsze o odpowiedz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamski8336 11.02.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam wszystkich irmowiczow.Jestem bliski kupna tego projektu, ale chcialbym sie dowiedziecjakie sa przyblizone koszta stanu surowego zamknietego na dzien dzisiejszyoczywiscie z robocizna.Czy 200tys wystarczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.02.2009 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam - może wreszcie jakaś świeża krew Zdecydowanie powinno wystarczyć. Ja miałem stan surowy otwarty na koniec sezonu 2007 - poszło na to 140tys. W tym koszt projektu i adaptacji i całej papierologii związanej z wydaniem pozw. na bud. Okna (u mnie powiększone) kupiłem na przełomie '07/'08 = 11tys. Drzwi wejściowe +2drzwi p/poż = 1 800zł Dodam, że wydatki liczone były bardzo skrupulatnie i nie sądzę, żeby coś umknęło Kalkulując koszty musisz wziąć pod uwagę różnice w moim projekcie: 1 Ściany w systemie 3-warstowym z maxa kozłowickiego +14cm styro (tzn. 22cm + 14styro + 9). 2 Dom nieco większy przez wysunięcie garażu (najdłuższa ściana - ta wzdłuż garażu i całej prawej str. budynku ma u mnie 20m) 3 Dach większy o dostawioną wiatę +21m2 (widać ją na moich wcześniej zamieszczonych fotkach) 4 Zmieniona konstrukcja dachu - nie ma kratownic, a jest rama podtrzymująca dach wsparta na stropie teriva. 5 Część środkowa budynku przykryta jest stropem teriva (100m2). Reszta to krokwie wsparte na wieńcu z jednej str. i stropie betonowym z drugiej; do tego będzie montowany KG (zdjęcie projektu tego stropu też chyba gdzieś zamieszczałem - jeśli nie odnajdziesz a będzie ci potrzebny to poszukam) 6 Budynek podniesiony o jeden rząd maxów (tzw. ścianka kolankowa) Myślę, że te zmiany podniosły koszt w stosunku do standardowego projektu. Natomiast zaoszczędziłem na robociźnie przy fundamentach - samodzielnie kopałem i lałem z gruszki (ale już część murowana z bloczków była wykonana przez murarza). Sam też wylewałem chudziak i montowałem krokwie drewnianego stropu. To chyba z grubsza tyle Jak pisałem 200tysi powinno spokojnie starczyć: moje zmiany raczej koszty podniosły niż obniżyły, a ceny pewnie też mam uśrednione, bo chociaż zaczynałem jeszcze przed szaleństwem roku 2007, to jednak część materiałów musiałem kupić już po znacznie wyższej cenie. Poza tym teraz materiały sporo staniały (i pewnie jeszcze pójdą w dół) Na zakończenie dodam, że jak dotąd wyboru projektu nie żałuję , więc zapraszam do grona irmowiczów Jak się zdecydujesz, to podziel się swoimi planowanymi zmianami (bo przecież nie mylę się, że coś po swojemu będziesz "udoskonalał" ) - może coś ci podpowiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yt_wolow 26.02.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam mam problem bo kat dachu w IRMIEII wynosi 25 stopni a w planie zagospodarowania dzialki mam kat 35-45 stopni i nie wiem czy dostane pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 28.02.2009 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Widziałem, że pytasz też o to architekta na stronie Archipelagu, ale to czy otrzymasz pozwolenie na budowę to chyba raczej pytanie do urzędników . Możesz oczywiście zmienić ten kąt (w Archipelagu lub przez projektanta adaptującego projekt), ale moim zdaniem dom straci swój urok - zmienią się proporcje i dach będzie wyglądał na "za duży" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efik64 20.05.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam! Mam serdeczną prośbę. Czy mógłby ktoś wrzucić mi skan planu wnętrza IrmyII? Będę bardzo wdzięczna . Od 2000 roku mieszkamy w IRMIE1. Sporo w niej pozmienialiśmy. Ale w sumie dom jest ok. Teraz będziemy budować nowy dom, w innym miejscu. Chciałabym się zorientować jak duże są różnice pomiędzy jedynką i dwójką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 31.05.2009 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 witajcie Elfik chyba nie ma zbyt duzej róznicy zerknij na stronę archipelagu tam masz rzuty Irmy2.nie pamiętam kto tutaj na forum miała w srodku przerobioną super Irmę, zupełnie nie ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 03.06.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 efik64, mam skan rzutu przyziemia i przekrój. Te dwa pliki mogę ci wysłać (podaj jakiś adres mailowy na priv). Więcej nie posiadam i nie mam możliwości zeskanowania, ale tak jak pisała Teska, dużych zmian nie było. Dotyczyły chyba głównie konstrukcji stropu. Większe zmiany to już wprowadzali sami inwestorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafran 02.08.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam wszystkich.Proszę o informację, czy ktoś kto budował lub buduje Irmę:1. zrobił a parterze pomiędzy salonem, jadalnią i kuchnią jeden poziom, bez ścian ?2. ma poddasze użytkowe ? Jakie zrobił schody ?Jeśli jest to możliwe, to proszę o jakieś zdjecia. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 14.08.2009 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 U mnie: 1. cały parter w jednym poziomie (z wyjątkiem garażu - o 1 stopień niżej), ale ściana oddzielająca kuchnię od salonu została. Jest jedynie nieco krótsza - ok. 0,5m od str. hallu. 2. poddasze mam "półużytkowe" - ścianka kolankowa tylko na jednego maxa i 1 cegłę pełną w górę - czyli jakieś 30cm. Będzie zagospodarowane, jeśli będzie taka potrzeba, na razie ma służyć jako pralnia i suszarnia. Na górze wyszło ok. 40m2 powierzchni po której poruszam się wyprostowany + skosy. Schody będą drewniane: lekkie, ażurowe umieszczone w salonie wzdłuż ściany oddzielającej kuchnię. http://images50.fotosik.pl/47/b5676056f839e402.jpg.http://images27.fotosik.pl/311/f7c73e9bdc79ee3b.jpg http://images34.fotosik.pl/434/839b683b5a55a309.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.10.2009 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Fajnie to przerobiłeś.Moi sąsiedzi teraz przerabiają Irmę i zrobili schody od strony korytarza do pokoi....super im to wyszło, na górze mają pokój i łazienkę...i malą suszarnie Ja bardzo żałuję,że jak zaczynałam budowę nie miałam pojęcia o budowaniu, i nie wiedziałam że forum istnieje...zrobiłabym inny strop....ten drewniany to pomyłka chociażmam nieuzytkowe poddasze i zmieniac nie zamierzam. a tak wogóle to spadliśmy na 8 strone!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 17.10.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Taki już los elitarnej mniejszości - spychają nas coraz bardziej na bok. Ciekaw jestem jaki projekt zajął miejsce Irmy, bo nie wierzę, żeby nikt nie potrzebował podobnego projektu i nie budował domu w tym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.10.2009 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 na "moim" polu stoją 3 Irmy....a sąsiedzi z ulicy obok stawiają 4 Projekt cieszy się myśle dalej zaintersowaniem.... Mieszkasz już? bo ja coś nie w temacie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 05.11.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 U mnie niestety roczny urlop (zdrowotny ). Mam nadzieję, że w przyszłym pójdzie coś do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 14.11.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Hej ja już od 4 lat mieszkam w Irmie II. Zmiany niewielkie-rezygnacja z ubikacji - w tym miejscu maleńka spiżarka, przesunięcie łazienki z sypialni na korytarz, a szafa z korytarza wylądowała w sypialni i jest mini garderobą. Inne zmiany to radosna twórczość cieśli- mam wyższy dach, choć poddasze funkcjonuje tylko jako strych. Ponadto z uwagi na spadek na działce nie mam tarasu przy gruncie tylko na wysokiej skarpie. Zmienia to niestety Irmę, ale się przyzwyczaiłam. Obniżenie salonu jest niezwykle efektowne, zwłaszcza jak umieści się kominek pomiędzy drzwiami na taras. Przy małym dziecku myślałam, że będzie to kłopot, ale nie jest... Ścianka odzielająca kuchnię od salonu jest dla mnie absolutnie niezbędna. Gości sadzam przy kominku w salonie, sama szaleję niewidoczna przy garach, a potem zapraszam do jadalni. A poza tym jak leżą gary po obiedzie, a ja lenię się przed telewizorem, to nie widzę tych garów...Wady Irmy...Jednak mała, w szczególności te sypialnie maluśkie, strefa dzienna od nocnej w istocie nie jest odizolowana. To z jednej strony ma plusy, a z drugiej minusy- wszędzie blisko, na wyciągnięcie ręki, jednak gdy chce się trochę odizolować to gorzej. Przy małym dziecku super, martwi mnie co będzie przy buntowniczym nastolatku. Mam wrażenie, że domy z poddaszem są cieplejsze, zatem latem w naszej Irmie jest przyjmny chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 15.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witaj jata, 4 lata już mieszkasz i dopiero teraz się ujawniasz?!!! Lanie ci się należy!!! W ramach zadość uczynienia proszę nam tu szybciutko opisać więcej wrażeń z tej ostatniej 4-latki ...i to obszernie, ze szkicami, schematami i zdjęciami itd. itp. (...)przesunięcie łazienki z sypialni na korytarz, a szafa z korytarza wylądowała w sypialni i jest mini garderobą(...)...to że znaczy, że jak?... wannę masz w korytarzu, czy co?... a sedes przy wejściu do salonu?... a szafa w której sypialni "wylądowała"? ...no sama widzisz, że bez zdjęć ani rusz... Potwierdziłaś moje przekonanie, że ścianka m/ kuchnią a salonem jest niezbędna (no cóż, wstyd się przyznać, ale nie należymy do kuchennych pedantów i lepiej żeby wszystkiego goście nie widzieli ) Co do wielkości sypialni, to akurat tą cechę Irmy wybrałem z premedytacją Uważam, że sypialnie służą do spania, a całe życie toczy się w salonie, kuchni i na tarasie i dlatego właśnie ten projekt mi odpowiada. No ale jak to będzie naprawdę, to okaże się dopiero po przeprowadzce... Jakby było bardzo ciasno (i głośno od "buntowniczych nastolatków") - to mamy jeszcze strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.11.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 No i się nam jata wypłoszyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 02.01.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Hejka, ja tez juz mieszkam w Irmie I 3 latka. Macie pytania to piszcie. Pozdro. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 28.01.2010 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 O! Miło cię widzieć. Pamiętam, że twój krótki dziennik zakończył się na jakichsik hebach (cokolwiek to znaczy ) i nawet zastanawiałem się jak ci tam dalej poszło - szkoda, że nie pociągnąłeś dziennika dalej. Jeśli o mnie chodzi, to etap "konstrukcyjny" mam już za sobą. Teraz walczę z wykończeniówką. ...a może jakimiś zdjęciami byś się pochwalił(?) (jeśli nie tu, to może na priv, albo mailem?) - największe dylematy mam z urządzeniem części dziennej (salon, jadalnia, kuchnia) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 30.01.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Heby, czyli dwuteowniki, które genialny Archipelag zaprojektował jako cześć nośna stropu drewnianego. Musiałem je łatac bo długość handlowa była za krótka. A wnętrze jak wnetrze, zlikwidowałem scianke miedzy kuchnia i salonem i mam otwarta przestrzen. Zamiast tego jest murek i bedzie slupz zastrzalem wizulanie oddzielające kuchnie od salonu. Nam sie podoba, lubimy przestrzen, a to, ze ktos mi sie patrzy na garnki to mi akurat nie przeszkadza. Zalezy jakie kto ma garnki ... Zrownalem wszedzie poziomy i jest jeden, duza łazienka przy pokoju została zmniejszona i jej kosztem, oraz zmniejszeniem glebokosci wneki w holu (bezsensowna) wygospodarowalismy garderobe (na przeciw centralnej/głównej lazienki. Pozdrowienia! Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts