Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

...A zdjęcia gdzie? :-? Ja się domagam obrazków :wink: :D

Jak wygląda i gdzie stoi kominek, jakie płytki i czy te same na całej podłodze? Tylko płytki czy dechy / parkiet też? Jak wygląda kuchnia?

...Skoro ci nie przeszkadza, to garnki też możesz pokazać :wink: :lol:

• 11 months później...
  • Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Chyba szykuje się kolejna Irmowiczka, jesteśmy właśnie przed wyborem projektu i chyba Irma II będzie dla nas optymalna, myśleliśmy wcześniej nad projektem TK 37, ale tam jest zbyt mała łazienka, a w Irmie II można coś wykombinować z łazienką. POza tym jest tak jak w TK 37, czyli duży przestronny salon z kuchnią i jadalnią, my robilibyśmy tę strefę całą otwartą, tylko nie wiemy jak z tym różnicowaniem poziomów, warto?

POdstawowe pytanie do Was, jak to jest z tymi kosztami Irmy II, ta wycena na stronie Archipelagu 203800 zł systemem gospodarczym stan surowy zamknięty to chyba żart? Mylę się?

Witamy Kasiu :bye:

Przeczytałaś ten wątek od początku?

W poście #300 jest dokładnie to samo pytanie o koszty, które ty zadałaś wczoraj, a w poście #301 jest moja odpowiedź :yes:

Myślę, że koszty nie wzrosły od tamtego czasu jakoś radykalnie, bo przez ostatni rok panowała raczej stagnacja na rynku budowlanym i ceny nie uległy chyba znacznym zmianom. Zmiany mogą dopiero nadejść ;)

Temat różnicowania poziomów musisz rozważyć sama - co jest dla ciebie istotniejsze: efekt wizualny dużego, przestronnego i proporcjonalnego salonu czy wygoda w poruszaniu się między salonem i resztą domu?

Ja mam jeden poziom i nie przeszkadza mi, że do sufitu mam 2,7m

Te 2,7m to naprawdę obiektywnie całkiem dużo.

Problem sprowadza się do naszego postrzegania proporcji. Salon ma 37m² i przy tak dużej powierzchni oczekuje się większej wysokości.

Zaobserwowałem w związku z tym nawet ciekawy paradoks: mnie obecna wysokość salonu nie przeszkadza. Ale, że jest w nim za nisko twierdziła moja najdroższa, chociaż ona ma wysokość 1,68m a ja 1,93m (więc do sufitu mam znacznie bliżej) ;) :lol2:

Najlepiej wybierz się do kogoś kto ma ok. 40metrowy salon (najlepiej tak jak u nas - w kształcie zbliżonym do kwadratu), spytaj o wysokość i oceń jak się tam czujesz.

Dzięki Yeti,

Jestem już coraz bliżej podjęcia decyzji o kupieniu Irmy II, ale pói co poruszam sie po tym forum jak dziecko we mgle.Chciałam obejrzeć zdjęcia Teski, przeczytałam jej dziennik, ale błagam niech ktoś mi podpowie jak dotrzeć do zdjęć. Kurcze chyba coraz bardziej podoba mi ise ta Irma II, powiem szczerze, że najpierw wybór padło na taki projekt http://www.invest-projekty.pl/pl,product,3607,tk-37.html, ale, że Irma II jest bardzo podobna z zewnątrz, tyle, że miom zdaniem lepsza w środku, dlatego chyba wygrywa z TK37. Jeszcze raz dzięki Yeti za pomoc.

Nie tylko ty poruszasz się tu jak we mgle. W opinii również starych bywalców (mojej też) to forum stało się nieczytelne po ostatnich (radykalnych zmianach).

Ale jeśli z czymś nie możesz sobie poradzić - pytaj. Jest tu sporo życzliwych i pomocnych ludzi.

Jeśli chodzi o stare zdjęcia z dziennika Teski, to nie wiem, czy jest możliwe jeszcze do nich dotrzeć. ...I w tym przypadku nie musi być to wina forum. Zdjęcia były tu zamieszczane przez "podlinkowanie" z innych stron i portali, np. popularny kiedyś był fotosik. Niestety w fotosiku zmieniły się zasady darmowego zamieszczania zdjęć i pewnie wiele z fotek po prostu usunęli.

Jeśli zależy ci na tych zdjęciach, to proponuję napisać po prostu prywatną wiadomość do Teski.

Rzuciłem okiem na ten wcześniej wybrany przez ciebie projekt. Moim zdaniem - również ciekawy i ma sporo zalet, ale te każdy musi rozważyć indywidualnie.

Przede wszystkim inny jest układ pomieszczeń względem stron świata. Gdybym ja miał go budować to na pewno musiałbym - w odbiciu lustrzanym.

Musiałbym również powiększyć kotłownię kosztem likwidacji małego WC (u mnie opałem musi być węgiel). WC umieściłbym pewnie po lewej str. przez zmniejszenie garderoby.

Musiałbym się również głębiej zastanowić czy odpowiadałby mi taki układ, gdzie do części prywatnej przechodzi się zawsze przez kuchnię(?) itd., itd.:D

No cóż, dla mnie Irma (oczywiście też po zmianach) jest chyba jednak lepsza ;) :D