Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Jezier - dopiero teraz zobaczylam , ze budujesz Irme.

Zdjecia domu sa super, a zwlaszcza salon , kuchnia i

jadalnia .Dzialke masz przepiekna.

Ja jeszcze nie moge sie zdecydowac, ktory projekt

wybiore Irme czy Pauline. Te obydwa projekty sa

bardzo do siebie podobne. Mam jeszcze troche

czasu na zastanowienie, wiec sie az tak nie

spiesze.Teska juz prawie konczy,Ty tez , wiec

poczekam na Wasze opinie.Zycze powodzenia

w dalszej budowie.

bonnie

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barti z przyjemnością bym się pochwaliła nową aranżacją domu ale nie mam takich możliwości. Nie potrafię po prostu przenieść tego na komputer.

Bonnie, ja już rozpoczęłam budowę, mam stan zero. Widziałam Irmę jeszcze zanim zaczęłam budowę, bo odwiedzam Teskę. Irma zawsze mi się podobała ale miałam pewne wątpliwości, po wizji w terenie upewniłam się. Ja początkowo też chciałam zmienić środek tak jak teska, ale łazienkowa sytuacja poranna w moim obecnym mieszkaniu staje się nie do zniesienia i uznałam, że potrzebuję swojej łazienki.

Postaram się umieścić szkic.

Cześć wszyscy forumowicze budujący lub zamierzający wybudować IRMĘ Ja już zmagam się z tym domkiem od prawie roku , nie jest to napozór prosty projekt, wprowadziłem w nim sporo własnych zmian:

-powiększyłem garaż o 2mb w celu wygospodarowania miejsca na kotłownię, w której wstawiłem drzwi zewnętrzne

-w pomieszczeniu gospodarczym będzie pralnia oraz schowek wstawione okno 60*60

-w sypialni z łazienką wstawiłem drzwi balkonowe 150*228

-łazienkę przy sypialni pomniejszyłem do 3,5m2

-garderoba jest na etapie zamiany na klatkę schodową dla wejścia na poddasze użytkowe w przyszłości

-w salonie przenisłem kominek w narożnik na ścianę nośną, a zamiast dwóch drzwi balkonowych zrobiłem jedne centralnie 300*228

-na elewacji bocznej w salonie i jadalni wstawiłem zamiast okien drzwi balkonowe 150*228

-cały dach wsparty jest na dwóch HEB-ach 220 ( belki dwuteowe szerokostopowe ) zamiast drewnianych wiązarów, co pozwala na póżniejszą dowolną adaptację poddasza , dach pokryty jest dachówką ceramicznę

Resztę zmian opiszę nastepnym razem.

Proszę o kontakt wszystkich miłośników Irmy, mam wiele cennych uwag których nie mogę ze względu na brak wolnego czasu opisać aktualnie na Forum podaję tel kontaktowy

0693 365 414 lub (043) 84 15 395

S.P. Fajnie , ze zaczelas juz budowe Irmy.

Ja jeszcze nie moge sie zdecydowac , ktory

projekt mam wybrac Irme czy Pauline.

Ciekawa jestem jakie wrazenie zrobila na

Tobie juz wybudowana Irma. Zobaczenie juz

wybudowanego domu napewno ulatwia

podjecie decyzji. Mnie moze uda sie

jeszcze w tym roku zaczac budowe.

bonnie

S.P. Powiem Ci , ze szkic jest bardzo pomyslowo zrobiony.

Bardzo mi sie podoba . Sa dosc duze sypialnie , dwie lazienki,

spizarnia.Ja chyba tez pomysle nad takim rozwiazaniem.

Czy do tej wiekszej lazienki wejscie jest od sypialni ,

i czy w tej wnece bedzie prysznic? Ja moze pomysle jeszcze nad

powiekszeniem pom. gosp kosztem garazu , to znaczy moze

troche wydluze garaz , ale tylko troche. Zreszta jeszcze sie nad

tym zastanowie. Ciagle mam wrazenie , ze sie z niczym nie

pomieszcze.

bonnie

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
ja tez zaczalem budowac Irmę I i juz mam problemy. Pierwsza sprawa to komin dymowy. Uparłem sie, ze wstawie wkłądy kominowe, a moj wykonawca powiedzial, ze nie da sie go wygiac jak leci kanal (pod katem ponad wiencem) wiec robimy wyzszy z przegroda miedzy kanalami na szer cegly a nie na szer. muru. jednak przed chwila dowiedzialem sie od gosscia co rozrowadza takei wkladay, ze sa ksztaltki pozwalajace wygiac wklad. Mowie wam, co chwila cos nowego. W koncu go chyba rozbierzemy, i zrobimy jak jest w projekcie widzac, ze sa te ksztaltki. Pytanie: czy nie mieliscie pozniej problemow z kraweznica, ktora przebiega dosyc blisko komina ponad stropem ? Za pare dni tez bede laL wieńce. Mam pewne watpliwosci co do wtapiania szyn stalowych w wience na murze (tak jest w projekcie) i tworzenia kotew w wiencu dla drewnianych belek. jak to robiliscie ? rzeczywiscie tak musi byc ? To jak wyglada szalunek na wieniec jesli co 90 cm ma byc gniazdo ? Napiszcie prosze tez jak wam sie podobalo oparcie szyny stalowej na nadprożu okna ? Jedna tak wypadła ! Z gory dzieki za kazda cenna uwagę i rade ! Moze ktos z was buduje na poludniu Polski ? ja jestem z Pszczyny i chetnie bym zobaczyl z zona wykonczoną Irmę ! Pozdrawiam wszystkich !!

Penejos. Ten strop z belkami to chyba problem. Sporo osób budujących Irmę zmienia to. Ja zmieniłem konstrukcję dachu na 2-spadową, ale w firmie w której zamawiałem więźbę dowiedziałem się, że często robią dachy z dźwigarów właśnie dla Irmy. Komin i tak przestawiłem w inne miejsce.

Jezier. To jest NA PEWNO PROBLEM. Sęk w tym, ze ja juz nie moge sie wycofac. Mam przygotowane wszystko (więźba i dachówki) pod dach z projektu. Wkurza mnie tylko fakt, ze konstruktor takich rzeczy nie przewiduje. Mam skladac zamowienia bezposrednio na wydziale walcowni w hucie, zeby dostac taki wymiar ? Zobaczymy, jakos sobie poradze. Tylko ze strop, za chwile bedzie mnie kosztowal wiecej niz stolarka okienna (mahoń) ... Konstruktor doradzil, zeby pociac na kawalki takie, zeby zaprzec je na murze. W hurtowni nie bardzo chca sprzedac kawalek 7 m tylk od razu 12. A co ja do chol ... zrobie z dwoam kawalkami po 5 m ? To kosztuje ponad 2500 zl ? Na takie straty chyba nikogo z nas nie stac ... :evil:

Irma 2 - zmiany:

- salon na jednym poziomie,

- jeden kominek w rogu salony,

- jedne drzzwi balkonowe posrodku,

- brak okien w garazu,

- brak okna w lazience prz wejsciu,

- brak lazienki przy wejsciu - bedzie tutaj spizarnia,

- strop teriva 1 - dom lepiej zwiazany,

- jeden komin od kominka, ale to juz fantazja moja ;)

- dach wysuniety o 30 cm wiecej poza obrys budynku bo ladniej wyglada,

- dach lekko podniesiony nad okna o 2 zwykle cegly by nie wchodzil w okna,

- wejscie do lazienki ciemnej nie z sypialni ale z korytarza.

Chyba tyle jak pamietam.

Mam pytanie, po co podnosicie dach w IRMIE ? Z obawy o zbyt duży nacisk w czasie zimy ? Widze, że soą osoby, które zdecydowały sie podnieść do kąta 25 lub nawet 30 stopni. Czy w związku ze zmianąstropu ? ja nie obawiam się o dach, jesli połoze HEB-y. A moze to rowniez ze wzgledo estetycznych ?

• 3 weeks później...
...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki !

Ja zrezygnowałem z HEBów i ułożyłem strop z belek drewnianych 24 x 8 opartych na wieńcu i związanych z murłatą. Zrezygnowałem z łazienki z oknem na rzecz sypialni, a między sypialniami postawiłem ścianę konstrukcyjną na której oparłem strop. HEBy nawet 15 metowe można kupic w firmir METALBARK w Nowej Wsi Wielkiej koło Bydgoszczy czyli stosunkowo niedaleko od Śląska :wink: .

Dzięki hobo, ale sprawa juz sie przedawnila. HEB-y juz leza na murach ladnie pospawane. Z łazienkiw wolałbym nie rezygnowac, bo jest w dobrym miejscu i wlasnie z oknem. Kosztowal mnie ten strop, ale coz ....chcialem rower, no to musze teraz pedałować ... Poza tym, ta Bydgoszcz ..., dzieki za podpowiedz, ale taniej wyszloby mi zacząć budowe od poczatku jak wozic HEBy stamtąd. :-?