Gość 16.01.2004 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Jezier - dopiero teraz zobaczylam , ze budujesz Irme.Zdjecia domu sa super, a zwlaszcza salon , kuchnia i jadalnia .Dzialke masz przepiekna.Ja jeszcze nie moge sie zdecydowac, ktory projektwybiore Irme czy Pauline. Te obydwa projekty sa bardzo do siebie podobne. Mam jeszcze troche czasu na zastanowienie, wiec sie az tak nie spiesze.Teska juz prawie konczy,Ty tez , wiecpoczekam na Wasze opinie.Zycze powodzeniaw dalszej budowie. bonnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 16.01.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Barti z przyjemnością bym się pochwaliła nową aranżacją domu ale nie mam takich możliwości. Nie potrafię po prostu przenieść tego na komputer.Bonnie, ja już rozpoczęłam budowę, mam stan zero. Widziałam Irmę jeszcze zanim zaczęłam budowę, bo odwiedzam Teskę. Irma zawsze mi się podobała ale miałam pewne wątpliwości, po wizji w terenie upewniłam się. Ja początkowo też chciałam zmienić środek tak jak teska, ale łazienkowa sytuacja poranna w moim obecnym mieszkaniu staje się nie do zniesienia i uznałam, że potrzebuję swojej łazienki. Postaram się umieścić szkic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Ś. 21.01.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Cześć wszyscy forumowicze budujący lub zamierzający wybudować IRMĘ Ja już zmagam się z tym domkiem od prawie roku , nie jest to napozór prosty projekt, wprowadziłem w nim sporo własnych zmian:-powiększyłem garaż o 2mb w celu wygospodarowania miejsca na kotłownię, w której wstawiłem drzwi zewnętrzne -w pomieszczeniu gospodarczym będzie pralnia oraz schowek wstawione okno 60*60-w sypialni z łazienką wstawiłem drzwi balkonowe 150*228-łazienkę przy sypialni pomniejszyłem do 3,5m2-garderoba jest na etapie zamiany na klatkę schodową dla wejścia na poddasze użytkowe w przyszłości-w salonie przenisłem kominek w narożnik na ścianę nośną, a zamiast dwóch drzwi balkonowych zrobiłem jedne centralnie 300*228-na elewacji bocznej w salonie i jadalni wstawiłem zamiast okien drzwi balkonowe 150*228 -cały dach wsparty jest na dwóch HEB-ach 220 ( belki dwuteowe szerokostopowe ) zamiast drewnianych wiązarów, co pozwala na póżniejszą dowolną adaptację poddasza , dach pokryty jest dachówką ceramicznę Resztę zmian opiszę nastepnym razem.Proszę o kontakt wszystkich miłośników Irmy, mam wiele cennych uwag których nie mogę ze względu na brak wolnego czasu opisać aktualnie na Forum podaję tel kontaktowy0693 365 414 lub (043) 84 15 395 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2004 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 S.P. Fajnie , ze zaczelas juz budowe Irmy.Ja jeszcze nie moge sie zdecydowac , ktoryprojekt mam wybrac Irme czy Pauline.Ciekawa jestem jakie wrazenie zrobila na Tobie juz wybudowana Irma. Zobaczenie juz wybudowanego domu napewno ulatwiapodjecie decyzji. Mnie moze uda sie jeszcze w tym roku zaczac budowe.bonnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 27.01.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Bonnie, dzięki Maksiowi może uda mi się wkleić szkic mojego domku.http://212.244.189.200/sp/sp_irma.jpgSama jestem ciekawa co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 27.01.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Udało się hurra!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 S.P. Powiem Ci , ze szkic jest bardzo pomyslowo zrobiony.Bardzo mi sie podoba . Sa dosc duze sypialnie , dwie lazienki,spizarnia.Ja chyba tez pomysle nad takim rozwiazaniem.Czy do tej wiekszej lazienki wejscie jest od sypialni ,i czy w tej wnece bedzie prysznic? Ja moze pomysle jeszcze nadpowiekszeniem pom. gosp kosztem garazu , to znaczy moze troche wydluze garaz , ale tylko troche. Zreszta jeszcze sie nad tym zastanowie. Ciagle mam wrazenie , ze sie z niczym niepomieszcze.bonnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 28.01.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Bonnie, to może nie jest najwyraźniejsze zdjęcie ale: 1. w tej wnęce jest właśnie prysznic2. wejście do pokoju i łazienki jest z tego mini przedsionka3. łazienka więc jest tylko sypialniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 05.03.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Czyżby tak mało osób Irmusię budowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.03.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Chyba sporo osób buduje, tylko ten wątek coś niemrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robmag 11.03.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 My tez budujemy Irme II i moze jak sie wszystko uda to w tym roku sie do niej wprowadzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 22.03.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Moja Irmusia ma już ściany i szykujemy się do wylania wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 26.04.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 ja tez zaczalem budowac Irmę I i juz mam problemy. Pierwsza sprawa to komin dymowy. Uparłem sie, ze wstawie wkłądy kominowe, a moj wykonawca powiedzial, ze nie da sie go wygiac jak leci kanal (pod katem ponad wiencem) wiec robimy wyzszy z przegroda miedzy kanalami na szer cegly a nie na szer. muru. jednak przed chwila dowiedzialem sie od gosscia co rozrowadza takei wkladay, ze sa ksztaltki pozwalajace wygiac wklad. Mowie wam, co chwila cos nowego. W koncu go chyba rozbierzemy, i zrobimy jak jest w projekcie widzac, ze sa te ksztaltki. Pytanie: czy nie mieliscie pozniej problemow z kraweznica, ktora przebiega dosyc blisko komina ponad stropem ? Za pare dni tez bede laL wieńce. Mam pewne watpliwosci co do wtapiania szyn stalowych w wience na murze (tak jest w projekcie) i tworzenia kotew w wiencu dla drewnianych belek. jak to robiliscie ? rzeczywiscie tak musi byc ? To jak wyglada szalunek na wieniec jesli co 90 cm ma byc gniazdo ? Napiszcie prosze tez jak wam sie podobalo oparcie szyny stalowej na nadprożu okna ? Jedna tak wypadła ! Z gory dzieki za kazda cenna uwagę i rade ! Moze ktos z was buduje na poludniu Polski ? ja jestem z Pszczyny i chetnie bym zobaczyl z zona wykonczoną Irmę ! Pozdrawiam wszystkich !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.04.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Penejos. Ten strop z belkami to chyba problem. Sporo osób budujących Irmę zmienia to. Ja zmieniłem konstrukcję dachu na 2-spadową, ale w firmie w której zamawiałem więźbę dowiedziałem się, że często robią dachy z dźwigarów właśnie dla Irmy. Komin i tak przestawiłem w inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 27.04.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Jezier. To jest NA PEWNO PROBLEM. Sęk w tym, ze ja juz nie moge sie wycofac. Mam przygotowane wszystko (więźba i dachówki) pod dach z projektu. Wkurza mnie tylko fakt, ze konstruktor takich rzeczy nie przewiduje. Mam skladac zamowienia bezposrednio na wydziale walcowni w hucie, zeby dostac taki wymiar ? Zobaczymy, jakos sobie poradze. Tylko ze strop, za chwile bedzie mnie kosztowal wiecej niz stolarka okienna (mahoń) ... Konstruktor doradzil, zeby pociac na kawalki takie, zeby zaprzec je na murze. W hurtowni nie bardzo chca sprzedac kawalek 7 m tylk od razu 12. A co ja do chol ... zrobie z dwoam kawalkami po 5 m ? To kosztuje ponad 2500 zl ? Na takie straty chyba nikogo z nas nie stac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 27.04.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 ...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 29.04.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Irma 2 - zmiany: - salon na jednym poziomie, - jeden kominek w rogu salony, - jedne drzzwi balkonowe posrodku, - brak okien w garazu, - brak okna w lazience prz wejsciu, - brak lazienki przy wejsciu - bedzie tutaj spizarnia, - strop teriva 1 - dom lepiej zwiazany, - jeden komin od kominka, ale to juz fantazja moja - dach wysuniety o 30 cm wiecej poza obrys budynku bo ladniej wyglada, - dach lekko podniesiony nad okna o 2 zwykle cegly by nie wchodzil w okna, - wejscie do lazienki ciemnej nie z sypialni ale z korytarza. Chyba tyle jak pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 30.04.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Mam pytanie, po co podnosicie dach w IRMIE ? Z obawy o zbyt duży nacisk w czasie zimy ? Widze, że soą osoby, które zdecydowały sie podnieść do kąta 25 lub nawet 30 stopni. Czy w związku ze zmianąstropu ? ja nie obawiam się o dach, jesli połoze HEB-y. A moze to rowniez ze wzgledo estetycznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hobo 17.05.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 ...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki ! Ja zrezygnowałem z HEBów i ułożyłem strop z belek drewnianych 24 x 8 opartych na wieńcu i związanych z murłatą. Zrezygnowałem z łazienki z oknem na rzecz sypialni, a między sypialniami postawiłem ścianę konstrukcyjną na której oparłem strop. HEBy nawet 15 metowe można kupic w firmir METALBARK w Nowej Wsi Wielkiej koło Bydgoszczy czyli stosunkowo niedaleko od Śląska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Penejos 18.05.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Dzięki hobo, ale sprawa juz sie przedawnila. HEB-y juz leza na murach ladnie pospawane. Z łazienkiw wolałbym nie rezygnowac, bo jest w dobrym miejscu i wlasnie z oknem. Kosztowal mnie ten strop, ale coz ....chcialem rower, no to musze teraz pedałować ... Poza tym, ta Bydgoszcz ..., dzieki za podpowiedz, ale taniej wyszloby mi zacząć budowe od poczatku jak wozic HEBy stamtąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts