Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Ponad rok nikt nie pisał na ten temat :( a my właśnie w tym roku zaczęliśmy budować Irmę II :)

Nasze zmiany:

jeden poziom podłogi w całym domu

dodatkowe okno w jadalni

drzwi na taras pośrodku salonu 280x230

jedna łazienka powiększona z oknem

zmieniony kształt dwóch pokoi

przeniesiony komin na środek domu

wszystkie okna w domu w wymiarze 150x150

to chyba tyle...

zachęcam do oglądnięcia zdjęć z budowy

Podciągam wątek - może znajdą się jeszcze inni miłośnicy Irmy?

Betty

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betty&M ja tez mam zamiar budowac Irme . Ciekawa jestem jakie zmiany zrobilas w pokojach. Ja mam zamiar powiekszyc lazienke z oknem kosztem pokoju tego przy pomieszczeniu gospodarczym o 50cm. Pomieszczenie gospodarcze powiekszam o jakies 50-60 cm. Juz sie dowiadywalam w biurze , dadza mi zgode na wydluzenie garazu.Z drugiej lazienki robie garderobe i jeszcze nie wiem co z kominem. Mam dwa warianty , albo kominek bedzie na srodku miedzy kuchnia i jadalnia(w projekcie jest tam chyba sciana), albo zamiast kominka zrobie tam taka mala spizarnie , a kominek przeniose na sciane boczna salonu.Okna i likwidacja schodow tak jak u Ciebie. Napisz mi prosze jak zmienilas te pokoje i po ile maja metrow.Pozdrawiam.

Jeszcze nie buduje , ale mam nadzieje , ze juz niedlugo zaczne. A budowac bede pod Warszawa , okolice Grodziska Maz. Chetnie zobacze zmiany , bo ja sie ciagle martwie , ze te pokoje beda troche male , zwlaszcza ten przy lazience. Mam jeszcze troche czasu i dlatego chce w miare wszystko zaplanowac , zeby dom byl wygodny.

• 3 weeks później...
Betty&M co slychac na budowie .Zdjecia widzialam . Ale Wam szybko idzie ta budowa , pewnie dach juz jest skonczony. Jezeli mozna prosic to zrob troche zdjec. Napisz mi jeszcze jakie zmiany zrobiliscie pokoi i lazienki z oknem . Pozdrawiam i odezwij sie.

• 2 months później...
  • 8 months później...
  • 3 months później...

Cześć – nareszcie tu trafiłem.

Aleście z tą Irmą poszaleli.

Spędziłem ze cztery noce :o , żeby coś niecoś pozbierać do kupy o tym domku ze wszystkich chyba możliwych muratorowych wątków: trochę z waszych dzienniko-pamiętników, trochę z uwag do każdego z nich, jakieś strzępy informacji w „domach z wjazdem od południa”, w „parterowe czy z poddaszem” itd., itd.

Może to dla mnie tylko takie straszne, bo przyzwyczaiłem się do zaglądania do wątku o Wierzbie II (o takim domu myślałem wcześniej), gdzie wszyscy umieszczali swoje spostrzeżenia na temat projektu i uwagi o ewentualnych zmianach i powstało takie kompendium wiedzy zebrane w jednym miejscu.

Dlatego też całym sercem popieram myśl przewodnią tego wątku (chociaż klementynkowiczów jeszcze nie odwiedziłem).

Szkoda tylko, że chyba ze względu na ten rozrzut Irmo-wątków po całym Forum miejsce to nadal wygląda na wymierające (ostatni post SPRZED PONAD ROKU!!! :( )

HOP, HOP!!! JEST TU KTO?

IRMIANKI I IRMIANIE OBUDŹCIE SIĘ!!! :D

Należałoby się chyba trochę przedstawić :D

Oto kilka słów o mnie – a raczej o historii miejsca, gdzie stanąć ma dom:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=291898&highlight=#291898

Tutaj natomiast trochę historii poszukiwań tego wymarzonego, idealnego projektu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=269997&highlight=#269997

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=291465&highlight=#291465

A teraz odrobina współczesności:

Zgodnie z powiedzeniem „do 3 razy sztuka”, Irma II jest moim trzecim i ostatecznym wyborem (jestem po etapie fundamentów i prac ziemnych wokół budynku). Polecam wszystkim niezdecydowanym następujący system:

Wybrać projekt – przemyśleć i narysować zmiany – skonsultować z projektantem adaptującym (cena!) – zapomnieć o projekcie na miesiąc - jeszcze raz wszystko przemyśleć i zdecydować czy to właśnie to.

Ja 2-krotnie dochodziłem do wniosku, że ilość zmian i ich koszty :o podważają sens zakupu wybranego „gotowca” i należy szukać dalej.

Moja Irma:

Usytuowanie: wejście do domu od str południowej. Budynek przysunięty do wschodniej granicy działki tak, że ogród znajduję się od str. północnej i zachodniej.

1. Cały budynek na jednym poziomie, natomiast ze względu na wiosenny wysoki stan wód grunt. i ponad gruntowych, fundamenty wymurowane z bloczków ponad poziom terenu (0,7m) i obsypane ziemią.

1. Wydłużony garaż o prawie 2m. (najdłuższa - wschodnia ściana budynku ma teraz równiutkie 20m.). Dwa okna garażowe umieszczone są u mnie na tej samej ścianie – tej od str. wejścia.

2. Przesunięta ściana nośna między garażem a kotłownią tak, że zrównała się z frontową ścianą budynku. Uzyskane w ten sposób 2m. powiększyły kotłownię i łazienkę (łazienka sąsiaduje u mnie z kotłownią; zamieniła się po prostu miejscami z najmniejszą sypialnią)

3. Z połaci dachowej „wyciągnięty” jest dach przykrywający wiatę dostawioną do ściany garażu. Wiata ma długość 6m (szer. 3,5m.), zaczyna się na wysokości (zlikwidowanego u mnie) okna garażowego a kończy się przed oknem w łazience. We fragmencie zadaszonym wiatą znajdują się drzwi do kotłowni.

4. WC przy wejściu zamienione na szafę wnęk. we wiatrołapie i (być może) małą spiżarnię z drzwiami od str. hallu.

5. Na miejscu szafy wnęk. przylegającej do ciemnej łazienki – WC z prysznicem (ciasno, ale przynajmniej przestrzeń wykorzystana na maxa).

6. Ciemna łazienka zamieniona na garderobę i skład na wszelkiego rodzaju klamoty domowe z wejściem od korytarza.

7. Komin kominka schowany w wewnętrznej ścianie nośnej budynku, w jej środkowej części graniczącej z ciemna łazienką.

8. Z lewej str. ściany tarasowej umieszczone są 3-skrzydłowe drzwi balkonowe (3x90).

9. Dołożone okno w jadalni

10. Wszystkie okna pomieszczeń mieszkalnych mają wysokość 150cm a szerokość 150 lub 120cm. (wyjątek: w salonie okno ma szer. 180cm + drzwi 3x90)

MAŁY SONDAŻ:

W JAKICH REJONACH ŚWIATA POWSTAJĄ ( LUB JUŻ POWSTAŁY) WASZE IRMY???

P.S.

To będzie też dobry test na to czy warto w ogóle w ten wątek jeszcze zaglądać, czy też skonał już całkiem mimo kilku prób reanimacji :-?

Edytowane przez Yeti

• 3 months później...

Ja oczywiscie zagladam wszedzie tam , gdze mowi sie o Irmie. Moze i ja niedlugo dolacze do Irmowiczow. Jak na razie jeszcze sie zastanawiam, ale znajac siebie to jednak chyba bedzie Irma.

Dariusz ja czekam az Ty zaczniesz budowe i mam nadzieje , ze pozwolisz zobaczyc swoj domek .Zanim ja zaczne budowe to u Ciebie bedzie juz stal dom z dachem i oknami.Inaczej widac na zdjeciach a inaczej zobaczyc juz wybudowany dom. Bardzo podoba mi sie w Irmie salon , kuchnia i jadalnia.Wszystko prawie 60m2. :D Sypialnie moze nie sa az tak duze , ale teraz mam sypialnie 18m2 i chodze tam tylko spac.Cale nasze zycie toczy sie na dole w salonie.

Dariusz ST masz piekne psy.

Spróbuję reanimacji.

Jesli ktoś jeszcze buduje IRME II to zapraszam :wink: , jak nie to sam sobie bedę pisał :lol: .

Ano, ja nadal buduję.

Wygląda na to, że jest nas niestety tylko 2... (w każdym razie tylu jedynie się ujawnia) - a szkoda, bo bardzo liczyłem na poznanie kogoś "z sąsiedztwa" w bardziej zaawansowanym stanie...

Mam kilka dylematów w stylu "czy się zmieści" i "jak to będzie wyglądać" i, podobnie jak bonnie, miałem nadzieję, że uda mi się przespacerować po czyimś (chociaż) "stanie surowym" :-? .

Darku ST, też zaplanowałem Terive. U mnie nie będzie jednak nad całym domem a jedynie w pasie wyznaczonym przez te fatalne bindry. Myślałem wcześniej też o jakiejś konstrukcji metalowej, ale jak sobie policzyłem i poczytałem o hebach :o (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=316534&highlight=irma#316534), to mi przeszło i zastąpiłem je dwoma podciągami - one właśnie są na granicy mojego stropu i na nich opierają się słupki wspierające dach.

Pzdr

<a href=http://images20.fotosik.pl/126/4abaca3710dd30ffm.jpg' alt='4abaca3710dd30ffm.jpg'>

Jak pisałem w poście z 27-11-2006, "jestem po etapie fundamentów i prac ziemnych wokół budynku" i nie udało mi się pójść do przodu w ciągu zimy :wink: (mimo, że trudno być może nazwać to co było w tym roku -zimą :) ).

Fundamenty mojej Irmy siedzą w gruncie, na moje oko, gliniastym z domieszką piasków lub iłów(?). Taki nieprzepuszczalny teren powoduje, że gdy jest mokro (szczególnie w ciągu 3-4 dni po gwałtownych roztopach), to wodę mam w każdym zagłębieniu dopóki nie spłynie do rowu przy drodze. Za to suchym latem można połamać wszystkie szpadle :x .

Dlatego właśnie moje fundamenty wymurowane są na 6 warstw bloczków (ok. 70cm) ponad teren i obsypane wokoło ziemią (do środka wsypałem 31 starów piasku :o ).

Kupione mam MAXy i Terivę. Jutro lub pojutrze jadę po styropian (130zł/m3 brutto).

Umówiony murarz oskubie mnie na 16 000zł (mury zewn i ścianki 9 300, kominy i filary (mam wiatę) 500, strop i wieniec 5 400, I wykewka 800)

...I to jest właśnie mój obecny etap...