BettyM 03.08.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ponad rok nikt nie pisał na ten temat a my właśnie w tym roku zaczęliśmy budować Irmę II Nasze zmiany: jeden poziom podłogi w całym domu dodatkowe okno w jadalni drzwi na taras pośrodku salonu 280x230 jedna łazienka powiększona z oknem zmieniony kształt dwóch pokoi przeniesiony komin na środek domu wszystkie okna w domu w wymiarze 150x150 to chyba tyle... zachęcam do oglądnięcia zdjęć z budowy Podciągam wątek - może znajdą się jeszcze inni miłośnicy Irmy? Betty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Betty&M ja tez mam zamiar budowac Irme . Ciekawa jestem jakie zmiany zrobilas w pokojach. Ja mam zamiar powiekszyc lazienke z oknem kosztem pokoju tego przy pomieszczeniu gospodarczym o 50cm. Pomieszczenie gospodarcze powiekszam o jakies 50-60 cm. Juz sie dowiadywalam w biurze , dadza mi zgode na wydluzenie garazu.Z drugiej lazienki robie garderobe i jeszcze nie wiem co z kominem. Mam dwa warianty , albo kominek bedzie na srodku miedzy kuchnia i jadalnia(w projekcie jest tam chyba sciana), albo zamiast kominka zrobie tam taka mala spizarnie , a kominek przeniose na sciane boczna salonu.Okna i likwidacja schodow tak jak u Ciebie. Napisz mi prosze jak zmienilas te pokoje i po ile maja metrow.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 04.08.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Postaram się wkleić obrazek tak żeby były widoczne zmiany. Gdzie budujesz? Może niedaleko? Ja nie zmieniałam bryły budynku, ale wydłużenie garażu to dobry pomysł!! Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jeszcze nie buduje , ale mam nadzieje , ze juz niedlugo zaczne. A budowac bede pod Warszawa , okolice Grodziska Maz. Chetnie zobacze zmiany , bo ja sie ciagle martwie , ze te pokoje beda troche male , zwlaszcza ten przy lazience. Mam jeszcze troche czasu i dlatego chce w miare wszystko zaplanowac , zeby dom byl wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2005 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Betty&M co slychac na budowie .Zdjecia widzialam . Ale Wam szybko idzie ta budowa , pewnie dach juz jest skonczony. Jezeli mozna prosic to zrob troche zdjec. Napisz mi jeszcze jakie zmiany zrobiliscie pokoi i lazienki z oknem . Pozdrawiam i odezwij sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin kaczmarek 04.11.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 czy ktoś z Was zbudował lub buduje IRMę lub KLEO "archipelagu"?marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alis31 04.11.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Prosimy wkleić link z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin kaczmarek 04.11.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 kleo http://archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=470 irma http://archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=292 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Ja dopiero bede budowala Irme. Ale mozesz przeczytac wszystko o Irmie w dzienniku budowy Teski ,,Irma dziennik budowy na koncu swiata..". sa rowniez dolaczone piekne zdjecia Irmy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 28.07.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Buduje ktoś KLEO aktualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Cześć – nareszcie tu trafiłem. Aleście z tą Irmą poszaleli. Spędziłem ze cztery noce , żeby coś niecoś pozbierać do kupy o tym domku ze wszystkich chyba możliwych muratorowych wątków: trochę z waszych dzienniko-pamiętników, trochę z uwag do każdego z nich, jakieś strzępy informacji w „domach z wjazdem od południa”, w „parterowe czy z poddaszem” itd., itd. Może to dla mnie tylko takie straszne, bo przyzwyczaiłem się do zaglądania do wątku o Wierzbie II (o takim domu myślałem wcześniej), gdzie wszyscy umieszczali swoje spostrzeżenia na temat projektu i uwagi o ewentualnych zmianach i powstało takie kompendium wiedzy zebrane w jednym miejscu. Dlatego też całym sercem popieram myśl przewodnią tego wątku (chociaż klementynkowiczów jeszcze nie odwiedziłem). Szkoda tylko, że chyba ze względu na ten rozrzut Irmo-wątków po całym Forum miejsce to nadal wygląda na wymierające (ostatni post SPRZED PONAD ROKU!!! ) HOP, HOP!!! JEST TU KTO? IRMIANKI I IRMIANIE OBUDŹCIE SIĘ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.11.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Należałoby się chyba trochę przedstawić Oto kilka słów o mnie – a raczej o historii miejsca, gdzie stanąć ma dom: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=291898&highlight=#291898 Tutaj natomiast trochę historii poszukiwań tego wymarzonego, idealnego projektu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=269997&highlight=#269997 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=291465&highlight=#291465 A teraz odrobina współczesności: Zgodnie z powiedzeniem „do 3 razy sztuka”, Irma II jest moim trzecim i ostatecznym wyborem (jestem po etapie fundamentów i prac ziemnych wokół budynku). Polecam wszystkim niezdecydowanym następujący system: Wybrać projekt – przemyśleć i narysować zmiany – skonsultować z projektantem adaptującym (cena!) – zapomnieć o projekcie na miesiąc - jeszcze raz wszystko przemyśleć i zdecydować czy to właśnie to. Ja 2-krotnie dochodziłem do wniosku, że ilość zmian i ich koszty podważają sens zakupu wybranego „gotowca” i należy szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.11.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Moja Irma:Usytuowanie: wejście do domu od str południowej. Budynek przysunięty do wschodniej granicy działki tak, że ogród znajduję się od str. północnej i zachodniej. 1. Cały budynek na jednym poziomie, natomiast ze względu na wiosenny wysoki stan wód grunt. i ponad gruntowych, fundamenty wymurowane z bloczków ponad poziom terenu (0,7m) i obsypane ziemią. 1. Wydłużony garaż o prawie 2m. (najdłuższa - wschodnia ściana budynku ma teraz równiutkie 20m.). Dwa okna garażowe umieszczone są u mnie na tej samej ścianie – tej od str. wejścia. 2. Przesunięta ściana nośna między garażem a kotłownią tak, że zrównała się z frontową ścianą budynku. Uzyskane w ten sposób 2m. powiększyły kotłownię i łazienkę (łazienka sąsiaduje u mnie z kotłownią; zamieniła się po prostu miejscami z najmniejszą sypialnią) 3. Z połaci dachowej „wyciągnięty” jest dach przykrywający wiatę dostawioną do ściany garażu. Wiata ma długość 6m (szer. 3,5m.), zaczyna się na wysokości (zlikwidowanego u mnie) okna garażowego a kończy się przed oknem w łazience. We fragmencie zadaszonym wiatą znajdują się drzwi do kotłowni. 4. WC przy wejściu zamienione na szafę wnęk. we wiatrołapie i (być może) małą spiżarnię z drzwiami od str. hallu. 5. Na miejscu szafy wnęk. przylegającej do ciemnej łazienki – WC z prysznicem (ciasno, ale przynajmniej przestrzeń wykorzystana na maxa). 6. Ciemna łazienka zamieniona na garderobę i skład na wszelkiego rodzaju klamoty domowe z wejściem od korytarza. 7. Komin kominka schowany w wewnętrznej ścianie nośnej budynku, w jej środkowej części graniczącej z ciemna łazienką. 8. Z lewej str. ściany tarasowej umieszczone są 3-skrzydłowe drzwi balkonowe (3x90). 9. Dołożone okno w jadalni 10. Wszystkie okna pomieszczeń mieszkalnych mają wysokość 150cm a szerokość 150 lub 120cm. (wyjątek: w salonie okno ma szer. 180cm + drzwi 3x90) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 04.12.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 (edytowane) MAŁY SONDAŻ: W JAKICH REJONACH ŚWIATA POWSTAJĄ ( LUB JUŻ POWSTAŁY) WASZE IRMY??? P.S. To będzie też dobry test na to czy warto w ogóle w ten wątek jeszcze zaglądać, czy też skonał już całkiem mimo kilku prób reanimacji Edytowane 6 Lutego 2011 przez Yeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 12.03.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Spróbuję reanimacji. Jesli ktoś jeszcze buduje IRME II to zapraszam , jak nie to sam sobie bedę pisał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ja oczywiscie zagladam wszedzie tam , gdze mowi sie o Irmie. Moze i ja niedlugo dolacze do Irmowiczow. Jak na razie jeszcze sie zastanawiam, ale znajac siebie to jednak chyba bedzie Irma. Dariusz ja czekam az Ty zaczniesz budowe i mam nadzieje , ze pozwolisz zobaczyc swoj domek .Zanim ja zaczne budowe to u Ciebie bedzie juz stal dom z dachem i oknami.Inaczej widac na zdjeciach a inaczej zobaczyc juz wybudowany dom. Bardzo podoba mi sie w Irmie salon , kuchnia i jadalnia.Wszystko prawie 60m2. Sypialnie moze nie sa az tak duze , ale teraz mam sypialnie 18m2 i chodze tam tylko spac.Cale nasze zycie toczy sie na dole w salonie. Dariusz ST masz piekne psy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 13.03.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Zaczynamy kopać w czwartek , więc wkrótce będę pisał o budowie IRMY II Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 14.03.2007 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Spróbuję reanimacji. Jesli ktoś jeszcze buduje IRME II to zapraszam , jak nie to sam sobie bedę pisał . Ano, ja nadal buduję. Wygląda na to, że jest nas niestety tylko 2... (w każdym razie tylu jedynie się ujawnia) - a szkoda, bo bardzo liczyłem na poznanie kogoś "z sąsiedztwa" w bardziej zaawansowanym stanie... Mam kilka dylematów w stylu "czy się zmieści" i "jak to będzie wyglądać" i, podobnie jak bonnie, miałem nadzieję, że uda mi się przespacerować po czyimś (chociaż) "stanie surowym" . Darku ST, też zaplanowałem Terive. U mnie nie będzie jednak nad całym domem a jedynie w pasie wyznaczonym przez te fatalne bindry. Myślałem wcześniej też o jakiejś konstrukcji metalowej, ale jak sobie policzyłem i poczytałem o hebach (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=316534&highlight=irma#316534), to mi przeszło i zastąpiłem je dwoma podciągami - one właśnie są na granicy mojego stropu i na nich opierają się słupki wspierające dach. Pzdr <a href=http://images20.fotosik.pl/126/4abaca3710dd30ffm.jpg' alt='4abaca3710dd30ffm.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 14.03.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 CZEŚĆ Yeti W zasadzie mamy takie same rozwiązanie z podciagami. Cieszę się żę też budujesz IRME II . Na jakim jesteś etapie ? Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 15.03.2007 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Jak pisałem w poście z 27-11-2006, "jestem po etapie fundamentów i prac ziemnych wokół budynku" i nie udało mi się pójść do przodu w ciągu zimy (mimo, że trudno być może nazwać to co było w tym roku -zimą ). Fundamenty mojej Irmy siedzą w gruncie, na moje oko, gliniastym z domieszką piasków lub iłów(?). Taki nieprzepuszczalny teren powoduje, że gdy jest mokro (szczególnie w ciągu 3-4 dni po gwałtownych roztopach), to wodę mam w każdym zagłębieniu dopóki nie spłynie do rowu przy drodze. Za to suchym latem można połamać wszystkie szpadle . Dlatego właśnie moje fundamenty wymurowane są na 6 warstw bloczków (ok. 70cm) ponad teren i obsypane wokoło ziemią (do środka wsypałem 31 starów piasku ). Kupione mam MAXy i Terivę. Jutro lub pojutrze jadę po styropian (130zł/m3 brutto). Umówiony murarz oskubie mnie na 16 000zł (mury zewn i ścianki 9 300, kominy i filary (mam wiatę) 500, strop i wieniec 5 400, I wykewka 800) ...I to jest właśnie mój obecny etap... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts