Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

W najbliższym czasie czeka mnie rozpakowanie wody z zimowego ubranka, rozprowadzenie kanalizacj i podłączenie tymczasowej skrzynki z prądem (mam już wprowadzony kabel YKY do budynku, ale ze względu na złodziejskie opłaty za przesył :evil: , nie podłączyłem go jeszcze do licznikowej skrzynki w ogrodzeniu).

Czekam na wycenę od drugiego cieśli; pierwszy krzyknął za robociznę 9 000zł - jak już pisałem - konstrukcja bez bindrów i pod blachodachówkę. Nie wiem czy to dużo, czy mało (?).

Darku ST,

- z tym swoim stropem pojedziesz po całości czy, tak jak ja, tylko do podciągów

- planujesz coś u góry (jeśli tak - gdzie i jakie schody?)

- gdzie dałeś ten dodatkowy fundament - pod prawą ścianę korytarza oddzielająca kotłownię, łazienkę i 2 sypialnie?

...a może mógłbyś wkleić jakiś szkic twojej "Irmy II (ze zmianami)"?

Pzdr.

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hey Yeti

Ja mam strop na całej powierzchni, planuje tylko właz na poddasze – schodki składane (funkcja graciarni tylko, może w przyszłości wygospodaruje trochę miejsca żeby się schować, klapnąć w fotelu , wyjąć z mini lodówki Heinekena 0,6 l i wytrąbić go w spokoju z dala od jakichkolwiek osób i zwierząt :lol: ) . Wejście na poddasze będzie w holu.

Ja planuje w domu tylko dwie osoby + 2 psy :roll:. Buduje odbicie lustrzane , fundament jest pod ścianą o której piszesz. Będę jeszcze powiększał łazienkę (10) dla kabiny prysznicowej kosztem sypialni (11). Szkic wkrótce , na razie jestem zakręcony rozpoczynaniem budowy :oops: .

Pozdrawiam serdecznie

Ja muszę ten fundament dokopać - koncepcja terivy "dopracowała" się dopiero zimą, gdy fundamenty były już zakończone.

Planuję dokopac go ręcznie (tylko na szerokość szpadla) i zalać przy okazji wylewania I-szej podłogi.

Mój fachowiec stwierdził, że nie musi to być typowa ściana nośna - wystarczy cienka (działowa), ale na fundamencie.

Pisałeś, że "mamy takie samo rozwiązanie z podciagami"; jakiej średnicy pręty kazali ci w nie wrzucić?

Pzdr.

http://images20.fotosik.pl/139/4d16a10c69369814.jpg' alt='4d16a10c69369814.jpg'>

• 1 month później...

Coś się zaciąłem z tym pisaniem :roll: .

Moja IRMA wyszła z ziemi i prawie kończą się ściany. Za jakieś dwa tygodnie powinna rozpocząć się walka ze stropem. Spacerując pomiędzy ścianami jestem zadowolony z wielkości wygląda na to, że jest w sam raz dla mnie. Ze zmian, które zrobiłem w trakcie budowy są to:

- większe okna przy drzwiach wejściowych, widziałem zrobione 40 z projektu – jest jakieś 15 cm szkła, stanowczo za mało jak dla mnie, więc zrobiłem wysokość 80 cm.

- ponieważ mam jedną łazienkę ( druga zlikwidowana na garderobę) łazienka została powiększona do szerokości 2,7 m kosztem pokoju od strony kotłowni , będzie mały ale przeznaczam go do pracy ( takie małe moje biuro w domu ) .

- przeciągnąłem dodatkową rurę kanalizacyjną do salonu pod odpływ z planowanego akwarium ( latam już parę lat z wiaderkiem w domu podmieniając wodę w akwarium ,planuję bezpośredni odpływ z akwarium )

Pozdrawiam wszystkich Irmiaków.

:wink:

http://images21.fotosik.pl/229/f3a5151b59bbaf34med.jpg

• 3 weeks później...

I wylewkę zrobiłem z B15 (z gruszki) na wysokość jednego bloczka fund. czyli ok. 12cm.

W/g tego co piszesz w swoim dzienniku, pierwszą wylewkę robisz po zbudowaniu ścian czyli (jeśli dobrze zrozumiałem) podłogi lane są niezależnie w każdym pomieszczeniu a nie w fornie płyty pod całym budynkiem. Chyba więc tym bardziej nie musiałeś przejmować się tymi parametrami z projektu... Prawdę mówiąc dopiero teraz zwróciłem uwagę na to B20/15cm. W rozmowach z kerbudem i murarzem - obaj byli zgodni: B15 na wysokość bloczka...

Mam nadzieję, że działówki nie zapadną mi się pod ziemię :-? :D

Dodam jeszcze, że zamówiłem 21m3 betonu. Miało to starczyć na I wylewkę i na fundament -ten dodatkowy (jak u ciebie) między korytarzem a sypialniami, łazienką i kotłownią (głęboki na 80-90cm i szer 20cm). Jednak cosik mi się źle porachowało i praktycznie cały garaż został do wylania dla panów murarzy (z betoniarki), gdy przyjdą stawiać ściany.

...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki !

Wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz napewno

Thyssen Krupp

Salzgitter

Konig Stahl

Może z nazwami pomyliłem literki ale w sieci na pewno znajdziesz.

Cześć

Pierwszy raz w tym wątku

Buduję w okolicy Szczecina

Moja Irma już pokrywa się dachem, chudziak wylany już dawno - więc trochę mnie dziwią sposoby budowania - najpierw ściany potem wylewka - ale zemnie nie budowlaniec więc ............

Jestem na etapie więźby

Strop robię całkowicie drewniany - choć ze stalą nie miałbym problemów.

Do kosztorysowej ilości drewna (7 kubików) dojdzie mi jeszcze około 5, - wymyśliłem sobie po środku domu pomieszczenie na graty - takie z wyciąganymi schodami.

Kominy systemowe schiedla w ścianie pomiedzy oknami tarasowymi powiększonymi do 180 cm

Z pokojami na razie mała kombinacja - zależy mi na większej łazience w szęści mieszkalnej.

na razie tyle...........

Zainteresowanym służę pomocą

Jańcio

Dodam jeszcze, że zamówiłem 21m3 betonu. Miało to starczyć na I wylewkę i na fundament -ten dodatkowy (jak u ciebie) między korytarzem a sypialniami, łazienką i kotłownią (głęboki na 80-90cm i szer 20cm). Jednak cosik mi się źle porachowało i praktycznie cały garaż został do wylania dla panów murarzy (z betoniarki), gdy przyjdą stawiać ściany.

Ja wylałem w same posadzki 23 m3

...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki !

Thyssen Krupp

Salzgitter

Konig Stahl

Jancio, Penejos pytał o te HEBy równe 3 lata temu :D (a później ślad po nim zaginął :-? )

Niestety, wygląda na to, że Irma nie cieszy się teraz zbyt dużym powodzeniem...

W całej PL ostało się nas jeno trzech... przynajmniej tylko tylu wykazuje jakąś forumową aktywność :-?

Szkoda, zawszeć to w kupie raźniej...

Thyssen Krupp

Salzgitter

Konig Stahl

Jancio, Penejos pytał o te HEBy równe 3 lata temu :D (a później ślad po nim zaginął :-? )

W całej PL ostało się nas jeno trzech... przynajmniej tylko tylu wykazuje jakąś forumową aktywność :-?

Specjalny zabieg dla potomnych

Co do budujących irme to nie zgodzę się że jest ich mało

mało jest takich wylewnych jak my :)

Thyssen Krupp

Salzgitter

Konig Stahl

Specjalny zabieg dla potomnych

Co do budujących irme to nie zgodzę się że jest ich mało

mało jest takich wylewnych jak my :)

Yeti ujawniam się na wątku Irmowiczów :) Pamiętam, że zawsze tu było tak niemrawo więc nie zaglądałam dawno..... My już mieszkamy od miesiąca w naszej Irmie i rozkoszujemy się dziełem.

Jak słusznie zauważyłeś pochwaliłam się na moim wątku - "grupa Wrocławska" (mieszkamy w Smardzowie k. Wrocławia) zdjęciami elewacji.

http://foto2.m.onet.pl/_m/3c7b317507730abba07e43190288d316,5,19,0.jpg

http://foto.onet.pl/ab8pk,ocgcyokw04co,8k6ck,u.html?V=1#8k6ce

Postaram się zaglądać tu częściej :)

Yeti ujawniam się na wątku Irmowiczów...

Jak jeszcze kogoś zdekonspiruję, to też go tu ściągnę... :D

Betty&M jaka wyszła ci wysokość poddasza w najwyższym jego punkcie?

Mogę to sobie oczywiście przeczytać z projektu, ale ty masz już to "fizycznie namacalne". Czy twoim zdaniem możliwe jest wygospodarowanie tam na górze jakiegoś pokoju? Jeśli tak to jaka powierzchnia wchodzi w grę (tak, żeby nie trzeba było pełzać na czworakach :wink: )

A może uda ci się też ocenić jak wyglądałaby sytuacja po podwyższeniu strychu o 1 pustak (ścianka kolankowa 22cm)... Właśnie taki mam chytry plan :D , ale nie chciałbym przechytrzyć :wink: (będę miał strop betonowy, więc zasieki z bindrów (kratownic) mnie nie dotyczą)

...ech żeby nie te 200km... 8) (chociaż właściwie może to tylko 170 :wink: , jeśli to jest Smardzów-Oleśnica :lol: ...)

Yeti cóż to jest 200 km wobec oglądniecia w rzeczywistości projektu :) To jest Smardzów k. Świętej Katarzyny. Nie marudź tylko zrób sobie wycieczkę - Zapraszamy!

U mnie jest strop drewniany- teraz uważam, że to porażka. Mam podwieszane sufity na całej powierzchni i ocieplenie położone na stropie. Niestety wychodzą już pęknięcia w płytach kartonowo-gipsowych i będzie tak przez dłuższy czas- cały dach pracuje. Konstrukcja dachu jest inna niż w projekcie. Jak znajdę zdjęcia to wkleję. W sumie na górze mam wygospodarowane pomieszczenie o wymiarach 5x5m o wysokości od 1,80 wzwyż do 3m w środku. Na środku tego pomieszczenia stoi słup :) Ja nie zamierzam tam nic robić poza wieszaniem prania lub składowaniem niepotrzebnych maneli :)

Co do podciągania ścianki kolankowej uważaj na zmianę proporcij dachu do budynku. Widziałam taką Irmę we Wrocławiu i wyglądała brzydko. Jakby miała za mały dach. My wydłużyliśmy krokwie o około 50 cm aby mieć dłuższy dach na około. W projekcie jest dla nas deczko za mało wystający poza obręb budynku.

Nie zaglądałem tu przez ostatnie dni - czas mi się bardzo skurczył...

Betty, to 5x5 o wys. od 1,8 do 3m trochę mnie uspokoiło, że mój chytry plan :wink: wyciśnięcia z Irmy jeszcze odrobiny "powierzchni życiowej" ma szanse powodzenia :D . Ściankę kolankową planuje tylko na 1 pustak (22cm) + wydłużenie krokwi, chociaż nie jest to jeszcze przesądzone - właśnie tej zmiany proporcji się obawiam.

Wydłużyłaś krokwie o 50cm czy do 50cm? - nie chciałbym, żeby rynna była moim I-planowym widokiem z okna :wink:.

O tym pękaniu sufitu kart-gips. uprzedzał mnie znajomy murarz - być może źle zrobiłem skąpiąc na wylaniu stropu na całości (ma być tylko tak)

Jeśli chodzi o twoje zaproszenie, to bardzo dziękuję i doceniam je tym bardziej, że znalazłem jedną Irmę niecałe 2km ode mnie, jednak właścicielka wygląda na jakąś wypłoszoną i nie proponuje oprowadzania po apartamentach a ja z drugiej strony nie mam zamiaru wpychać się komuś siłą do chałupy :)

No cóż, kto wie - może w przypływie desperacji rzeczywiście zrobię sobie "wycieczkę". Im dłużej myślę tym więcej pretekstów znajduję :wink:, choćby w stylu: mam po drodze rodzinę do odwiedzenia :lol: