Yeti 15.03.2007 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 W najbliższym czasie czeka mnie rozpakowanie wody z zimowego ubranka, rozprowadzenie kanalizacj i podłączenie tymczasowej skrzynki z prądem (mam już wprowadzony kabel YKY do budynku, ale ze względu na złodziejskie opłaty za przesył , nie podłączyłem go jeszcze do licznikowej skrzynki w ogrodzeniu). Czekam na wycenę od drugiego cieśli; pierwszy krzyknął za robociznę 9 000zł - jak już pisałem - konstrukcja bez bindrów i pod blachodachówkę. Nie wiem czy to dużo, czy mało (?). Darku ST, - z tym swoim stropem pojedziesz po całości czy, tak jak ja, tylko do podciągów - planujesz coś u góry (jeśli tak - gdzie i jakie schody?) - gdzie dałeś ten dodatkowy fundament - pod prawą ścianę korytarza oddzielająca kotłownię, łazienkę i 2 sypialnie? ...a może mógłbyś wkleić jakiś szkic twojej "Irmy II (ze zmianami)"? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 15.03.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Hey Yeti Ja mam strop na całej powierzchni, planuje tylko właz na poddasze – schodki składane (funkcja graciarni tylko, może w przyszłości wygospodaruje trochę miejsca żeby się schować, klapnąć w fotelu , wyjąć z mini lodówki Heinekena 0,6 l i wytrąbić go w spokoju z dala od jakichkolwiek osób i zwierząt ) . Wejście na poddasze będzie w holu. Ja planuje w domu tylko dwie osoby + 2 psy . Buduje odbicie lustrzane , fundament jest pod ścianą o której piszesz. Będę jeszcze powiększał łazienkę (10) dla kabiny prysznicowej kosztem sypialni (11). Szkic wkrótce , na razie jestem zakręcony rozpoczynaniem budowy . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 18.03.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 to jest ława pod doddatkowy fundament , właśnie się zmaterializowała http://images22.fotosik.pl/54/fd2399683ddf11damed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 18.03.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ja muszę ten fundament dokopać - koncepcja terivy "dopracowała" się dopiero zimą, gdy fundamenty były już zakończone.Planuję dokopac go ręcznie (tylko na szerokość szpadla) i zalać przy okazji wylewania I-szej podłogi.Mój fachowiec stwierdził, że nie musi to być typowa ściana nośna - wystarczy cienka (działowa), ale na fundamencie. Pisałeś, że "mamy takie samo rozwiązanie z podciagami"; jakiej średnicy pręty kazali ci w nie wrzucić?Pzdr. http://images20.fotosik.pl/139/4d16a10c69369814.jpg' alt='4d16a10c69369814.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 25.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Fajna działka , Pręty musze sprawdzic, dokumentacje ma Tate ( pilnuje budowy ) i kierbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 30.04.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Coś się zaciąłem z tym pisaniem . Moja IRMA wyszła z ziemi i prawie kończą się ściany. Za jakieś dwa tygodnie powinna rozpocząć się walka ze stropem. Spacerując pomiędzy ścianami jestem zadowolony z wielkości wygląda na to, że jest w sam raz dla mnie. Ze zmian, które zrobiłem w trakcie budowy są to: - większe okna przy drzwiach wejściowych, widziałem zrobione 40 z projektu – jest jakieś 15 cm szkła, stanowczo za mało jak dla mnie, więc zrobiłem wysokość 80 cm. - ponieważ mam jedną łazienkę ( druga zlikwidowana na garderobę) łazienka została powiększona do szerokości 2,7 m kosztem pokoju od strony kotłowni , będzie mały ale przeznaczam go do pracy ( takie małe moje biuro w domu ) . - przeciągnąłem dodatkową rurę kanalizacyjną do salonu pod odpływ z planowanego akwarium ( latam już parę lat z wiaderkiem w domu podmieniając wodę w akwarium ,planuję bezpośredni odpływ z akwarium ) Pozdrawiam wszystkich Irmiaków. http://images21.fotosik.pl/229/f3a5151b59bbaf34med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 15.05.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jancio / ew. Yeti Robiliście już pierwszą wylewkę ? jak robicie - płyta jak w projekcie 15 cm z B20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 17.05.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 I wylewkę zrobiłem z B15 (z gruszki) na wysokość jednego bloczka fund. czyli ok. 12cm. W/g tego co piszesz w swoim dzienniku, pierwszą wylewkę robisz po zbudowaniu ścian czyli (jeśli dobrze zrozumiałem) podłogi lane są niezależnie w każdym pomieszczeniu a nie w fornie płyty pod całym budynkiem. Chyba więc tym bardziej nie musiałeś przejmować się tymi parametrami z projektu... Prawdę mówiąc dopiero teraz zwróciłem uwagę na to B20/15cm. W rozmowach z kerbudem i murarzem - obaj byli zgodni: B15 na wysokość bloczka... Mam nadzieję, że działówki nie zapadną mi się pod ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 17.05.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Dodam jeszcze, że zamówiłem 21m3 betonu. Miało to starczyć na I wylewkę i na fundament -ten dodatkowy (jak u ciebie) między korytarzem a sypialniami, łazienką i kotłownią (głęboki na 80-90cm i szer 20cm). Jednak cosik mi się źle porachowało i praktycznie cały garaż został do wylania dla panów murarzy (z betoniarki), gdy przyjdą stawiać ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 18.05.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 ...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki ! Wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz napewno Thyssen Krupp Salzgitter Konig Stahl Może z nazwami pomyliłem literki ale w sieci na pewno znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 18.05.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 CześćPierwszy raz w tym wątkuBuduję w okolicy SzczecinaMoja Irma już pokrywa się dachem, chudziak wylany już dawno - więc trochę mnie dziwią sposoby budowania - najpierw ściany potem wylewka - ale zemnie nie budowlaniec więc ............Jestem na etapie więźbyStrop robię całkowicie drewniany - choć ze stalą nie miałbym problemów.Do kosztorysowej ilości drewna (7 kubików) dojdzie mi jeszcze około 5, - wymyśliłem sobie po środku domu pomieszczenie na graty - takie z wyciąganymi schodami.Kominy systemowe schiedla w ścianie pomiedzy oknami tarasowymi powiększonymi do 180 cmZ pokojami na razie mała kombinacja - zależy mi na większej łazience w szęści mieszkalnej.na razie tyle...........Zainteresowanym służę pomocą Jańcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 18.05.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Dodam jeszcze, że zamówiłem 21m3 betonu. Miało to starczyć na I wylewkę i na fundament -ten dodatkowy (jak u ciebie) między korytarzem a sypialniami, łazienką i kotłownią (głęboki na 80-90cm i szer 20cm). Jednak cosik mi się źle porachowało i praktycznie cały garaż został do wylania dla panów murarzy (z betoniarki), gdy przyjdą stawiać ściany. Ja wylałem w same posadzki 23 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 20.05.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 ...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki ! Wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz napewno Thyssen Krupp Salzgitter Konig Stahl Może z nazwami pomyliłem literki ale w sieci na pewno znajdziesz. Jancio, Penejos pytał o te HEBy równe 3 lata temu (a później ślad po nim zaginął ) Niestety, wygląda na to, że Irma nie cieszy się teraz zbyt dużym powodzeniem... W całej PL ostało się nas jeno trzech... przynajmniej tylko tylu wykazuje jakąś forumową aktywność Szkoda, zawszeć to w kupie raźniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 20.05.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Teska, zaglądasz tu jeszcze? Wrzuciłabyś jakieś aktualne zdjątko twojego domku, żeby udowodnić nam, że jeszcze stoi w jednym kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 21.05.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 ...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki ! Wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz napewno Thyssen Krupp Salzgitter Konig Stahl Może z nazwami pomyliłem literki ale w sieci na pewno znajdziesz. Jancio, Penejos pytał o te HEBy równe 3 lata temu (a później ślad po nim zaginął ) Niestety, wygląda na to, że Irma nie cieszy się teraz zbyt dużym powodzeniem... W całej PL ostało się nas jeno trzech... przynajmniej tylko tylu wykazuje jakąś forumową aktywność Szkoda, zawszeć to w kupie raźniej... Specjalny zabieg dla potomnych Co do budujących irme to nie zgodzę się że jest ich mało mało jest takich wylewnych jak my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 21.05.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 ...zapomnialem dodac. jesli jest ktos z okolicy ŚŁąska i zna miejsce, gdzie mozna kupic kawalki 13,5 m belek typu HEB, to prosze o kontakt ! Dzięki ! Wystarczy dobrze poszukać a znajdziesz napewno Thyssen Krupp Salzgitter Konig Stahl Może z nazwami pomyliłem literki ale w sieci na pewno znajdziesz. Jancio, Penejos pytał o te HEBy równe 3 lata temu (a później ślad po nim zaginął ) Niestety, wygląda na to, że Irma nie cieszy się teraz zbyt dużym powodzeniem... W całej PL ostało się nas jeno trzech... przynajmniej tylko tylu wykazuje jakąś forumową aktywność Szkoda, zawszeć to w kupie raźniej... Specjalny zabieg dla potomnych Co do budujących irme to nie zgodzę się że jest ich mało mało jest takich wylewnych jak my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 22.05.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Yeti ujawniam się na wątku Irmowiczów Pamiętam, że zawsze tu było tak niemrawo więc nie zaglądałam dawno..... My już mieszkamy od miesiąca w naszej Irmie i rozkoszujemy się dziełem. Jak słusznie zauważyłeś pochwaliłam się na moim wątku - "grupa Wrocławska" (mieszkamy w Smardzowie k. Wrocławia) zdjęciami elewacji. http://foto2.m.onet.pl/_m/3c7b317507730abba07e43190288d316,5,19,0.jpg http://foto.onet.pl/ab8pk,ocgcyokw04co,8k6ck,u.html?V=1#8k6ce Postaram się zaglądać tu częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 22.05.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Yeti ujawniam się na wątku Irmowiczów... Jak jeszcze kogoś zdekonspiruję, to też go tu ściągnę... Betty&M jaka wyszła ci wysokość poddasza w najwyższym jego punkcie? Mogę to sobie oczywiście przeczytać z projektu, ale ty masz już to "fizycznie namacalne". Czy twoim zdaniem możliwe jest wygospodarowanie tam na górze jakiegoś pokoju? Jeśli tak to jaka powierzchnia wchodzi w grę (tak, żeby nie trzeba było pełzać na czworakach ) A może uda ci się też ocenić jak wyglądałaby sytuacja po podwyższeniu strychu o 1 pustak (ścianka kolankowa 22cm)... Właśnie taki mam chytry plan , ale nie chciałbym przechytrzyć (będę miał strop betonowy, więc zasieki z bindrów (kratownic) mnie nie dotyczą) ...ech żeby nie te 200km... (chociaż właściwie może to tylko 170 , jeśli to jest Smardzów-Oleśnica ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 23.05.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Yeti cóż to jest 200 km wobec oglądniecia w rzeczywistości projektu To jest Smardzów k. Świętej Katarzyny. Nie marudź tylko zrób sobie wycieczkę - Zapraszamy! U mnie jest strop drewniany- teraz uważam, że to porażka. Mam podwieszane sufity na całej powierzchni i ocieplenie położone na stropie. Niestety wychodzą już pęknięcia w płytach kartonowo-gipsowych i będzie tak przez dłuższy czas- cały dach pracuje. Konstrukcja dachu jest inna niż w projekcie. Jak znajdę zdjęcia to wkleję. W sumie na górze mam wygospodarowane pomieszczenie o wymiarach 5x5m o wysokości od 1,80 wzwyż do 3m w środku. Na środku tego pomieszczenia stoi słup Ja nie zamierzam tam nic robić poza wieszaniem prania lub składowaniem niepotrzebnych maneli Co do podciągania ścianki kolankowej uważaj na zmianę proporcij dachu do budynku. Widziałam taką Irmę we Wrocławiu i wyglądała brzydko. Jakby miała za mały dach. My wydłużyliśmy krokwie o około 50 cm aby mieć dłuższy dach na około. W projekcie jest dla nas deczko za mało wystający poza obręb budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.05.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Nie zaglądałem tu przez ostatnie dni - czas mi się bardzo skurczył... Betty, to 5x5 o wys. od 1,8 do 3m trochę mnie uspokoiło, że mój chytry plan wyciśnięcia z Irmy jeszcze odrobiny "powierzchni życiowej" ma szanse powodzenia . Ściankę kolankową planuje tylko na 1 pustak (22cm) + wydłużenie krokwi, chociaż nie jest to jeszcze przesądzone - właśnie tej zmiany proporcji się obawiam. Wydłużyłaś krokwie o 50cm czy do 50cm? - nie chciałbym, żeby rynna była moim I-planowym widokiem z okna . O tym pękaniu sufitu kart-gips. uprzedzał mnie znajomy murarz - być może źle zrobiłem skąpiąc na wylaniu stropu na całości (ma być tylko tak) Jeśli chodzi o twoje zaproszenie, to bardzo dziękuję i doceniam je tym bardziej, że znalazłem jedną Irmę niecałe 2km ode mnie, jednak właścicielka wygląda na jakąś wypłoszoną i nie proponuje oprowadzania po apartamentach a ja z drugiej strony nie mam zamiaru wpychać się komuś siłą do chałupy No cóż, kto wie - może w przypływie desperacji rzeczywiście zrobię sobie "wycieczkę". Im dłużej myślę tym więcej pretekstów znajduję , choćby w stylu: mam po drodze rodzinę do odwiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts