monieq 17.08.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Darula właśnie z powodu tych nieszczęsnych HEBów powstał projekt IRMA II gdzie zastąpiono je wiązarami. Genralnie oglądałam kilka Irm i w żadnej nie widziałam oryginalnego stropu. Każdy kombinował Ja gdybym jeszcze raz budowała to wylałabym strop betonowy i sprawa załatwiona. Yeti wydłużyłam krokwie o 50 cm. Generalnie jestem przeciwna podnoszeniu ściany kolankowej i powiększaniu budynku. Jeżeli komuś zależy na większej powierzchni to trzeba wybrać odpowiedni projekt (większy ) ja rowniez jestem przeciwna podnoszeniu sciany kolankowej, jesli ktos chce miec poddasze to naprawde powinien sie zastanowic nad innym projektem - swięte słowa! u mnie wylano wieniec i 2 belki monolityczne, na których postawiono słupki podporowe do płatwi i reszty konstrukcji dziwi mnie tylko jedno - dlaczego mimo tak wielu błędów w projekcie i tej koszmarnej konstrukcji dachu, firma Archipelag nie podejmuje żadnych kroków celem ułatwienia życia przyszłym budowniczym Irmy?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 19.08.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ja mam 3 x 80 x (chyba) 230, moglam dac 4 x 80 w sumie a oto moja Irmusia http://www.irmusia.photosite.com pozdrawiam monieq Dzieki za odpowiedź i pokazanie swojej IRMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 20.08.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 prosze bardzo jakos tylko slaby ruch w temacie, chyba wszyscy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 23.08.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ...że na budowie - to prawda, ale że "ruch w temacie" słabiutki - to już chyba TRADYCJA Przyprowadź tu jeszcze paru znajomych ze swoimi Irmami to może się wreszcie coś zacznie dziać ...a może byś tak swoją koleżankę Teskę namówiła, żeby czasem jeszcze nas odwiedziła. W końcu to przecież ona jest sprawczynią przyjścia tego wątka na świat- no to mogłaby czasem zainteresować się jego losem Co jakiś czas zaglądam nawet do jej dziennika z nadzieją, że pojawią się tam obiecane fotki:PostWysłany: Pon Lip 23, 2007 6:28 am lipiec 2007 foteczki jutro ale w Szczecinie trwa teraz chyba polarny dzień, bo miesiąc minął i... http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/c090.gif http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/b007.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j.baginska 24.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 witam wszystkich sympatyków Irmy II też chcemy z mężem budować ten właśnie, mały śliczny domek. Jeżeli jest taka możliwość chcielibyśmy odwiedzić budowę Irmy i zobaczyć przed rozpoczęciem naszej budowy. Jeżeli ktoś mógłby nas zaprosić na swoją budowę bylibyśmy bardzo happy.Czekamy na odpowiedź, Interesuje nas odległość ok. 200 km od Zielonej Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 27.08.2007 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Na etapie wyboru projektu miałem ten sam dylemat - niestety mnie nie udało się obejrzeć Irmy przed podjęciem decyzji. Na szczęście nie żałuję (jeszcze ) Do mnie macie ok. 300km, ale gdybyście wybierali się w okolice Łodzi to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 27.08.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 ja tez zapraszam - okolice W-wy - troche to wiecej chyba niz 200 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j.baginska 27.08.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Dziękuję za zaproszenie na razie nie wybieram się aż tak daleko ale nic nie jest powiedziane, może akurat coś mnie pogoni w tak dalekie strony i wtedy z chęcią skorzystam z zaproszenia. Obserwuję dokonania irmowiczów i wymianę doświadczeń.Fajna sprawa, każda porada na wagę złota. Pierwszy raz w życiu robię coś z zastanowieniem i mam nadzieję skorzystać ze wszystkich uwag i zastosować wszystkie najlepsze pomysły przy budowie swojego domku. Do usłyszenia a raczej do poczytania na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 15.09.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 ...A u mnie dachowcy tydzień temu skończyli wiązanie . Za 3-4 dni powinni powrócić murarze do wyciągnięcia kominów, podmurowania krokwi i wybudowania ścianek działowych. Blacha już się tnie w BalexMetalu; aktualnie wgryzam się w temat okien Irmiaki, co tam u was słychać? Na waszych budowach już zima, czy jeszcze coś działacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancio Wodnik 21.09.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Co słychać, co słychać..... Się buduje...... U mnie stan zamknięty z instalacjami, po posadzkach, aktualnie na etapie docieplenia dachu Wczoraj miałem montaż kominka z DGP - pełne zadowolenie jańcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 08.10.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam wszystkich. Dzieki Yeti, że mnie tu przyprowadziłeś. Mieszkam na dolnym śląsku. Od sierpnia stawiam z mężem Irmę i chyba nie doczekam się końca. Powiedzcie, jak długo zajęło wam postawienie stanu surowego zamkniętego. czI poradźcie, czy 200.000 zł kredytu wystarczy (bez szaleństw i rozpusty). Obecnie stawiamy już ściany zewnętrzne. I już żałuję, że nie zmieniłam okien na większe. Ponadto jak narazie jest ok. Ze zmian wewnątrz domku zlikwidowałam łazienkę przy pokoju. Ścianę jego przesunęłam wgłąb, a naprzeciw wejścia do domu (z korytarzyka) zrobię garderobę z półkami, stelażem na wieszaki i pochowam wszelkie kołdry, koce, odzież i wiele, wiele innych rzeczy. Ten pokoik będzie miał 15m2. a ten przy kotłowni( tam, gdzie ma wisieć piecyk gazowy) będziemy mięli z mężem na sypialnię. Starszy syn będzie miał pokój narożny. Wyszło, że obydwoje dzieciaki będą miały takie same pokoje. POnadto skrucę ścianę pomiędzy kuchnią i salonem o 1,50 m2. Przez to powstanie większy i obszerniejszy korytarz. A i najważniejsze schody do salonu będą po skosie. Pięknie to będzie wyglądało. Jak już będą to powklejam. Ale, ale na jakim etapie wy jesteście. Jeśli nikt się nie odezwie zmykam na inną, częściej odwiedzaną stronę. Papaśki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 10.10.2007 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witaj Stelka, Która to jest "inna częściej odwiedzana str."? - Może i ja tam "zmyknę" (jeśli tylko uda się tam odnaleźć jakichś irmowiczów) Zacząłem budowę jesienią poprzedniego roku. Wylałem fundamenty w ziemi i wymurowałem z bloczków na 0,8m ponad nią. Całość została obsypana ziemią i wrzuciłem piasek do środka (pod posadzki). W tym roku zaczęliśmy dopiero od początku lipca. Budowa idzie u mnie niestety bardzo ślamazarnie - murarze nabrali robót i przeskakują z jednej na drugą w zależności od tego, od kogo dostają największy oprdl . Właśnie dzisiaj znowu mi uciekli. Na szczęście zostały im już praktycznie tylko ścianki działowe. Tak więc do dzisiaj mam zrobione: mury (3-warstwowe), wylany strop Teriva (na fragmencie domu - ok. 100 m2), zmontowana więźba. Kupioną mam też blachę, która z utęsknieniem czeka teraz na dachowców (mają przyjść za tydzień, ale to niestety kolejna brygada ściemniaczy , więc kto wie...) Do tego etapu wydałem 122 000 PLN (nie zapłacona jeszcze robocizna dachowców -9 000 i końcówka dla murarzy - jakieś 3-4tys.) Można przyjąć, że stan surowy otwarty będzie mnie kosztował jakieś 140-150 tysi. Kwota nie zawiera okien i drzwi (zostawiam na przyszły rok), ale poza tym jest dokładna aż do bólu - zapisywałem każdy najdrobniejszy wydatek (włącznie z ostatnim zakupem barwnika do zaprawy do budowy kominów z klinkieru -za 13zł ); jeśli jesteś ciekawa szczegółów - mogę przesłać plik excela . Okna do mnie (plastiki, 2-str kolor) wyceniali (z wstawieniem) na 10 - 14 000zł, zależnie od wybranej firmy i rodzaju profili/okuć. Cen drzwi nie znam. Podsumowując: przy cenach z moich czasów (np. kozłowickiego maxa kupowałem po 3,05zł/szt) i przy oszczędnym gospodarowaniu kasą 200 000zł powinno spokojnie starczyć. Nie liczyłem tynków zewn, ale to już chyba stan nie surowy, tylko lekko podgotowany... Rozkład moich pomieszczeń po zmianach znajdziesz tutaj, z tym, że: 3-skrzydłowe drzwi tarasowe powędrowały na środek ściany i ścianka między kuchnią a salonem też jest skrócona (o 1m). Zlikwidowałem różnicę poziomów m/ salonem a resztą budynku. Szare elementy na rysunku to strop Teriva z podciągami i żebrami rozdzielczymi. Rozkład pomieszczeń w cz. prywatnej domu to (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara): garaż, kotłownia (nieco powiększona), łazienka (też odrobinę szersza), trzy sypialnie, garderobo-składzik( ), WC, hall, wiatrołap. Z kotłowni mam wyjście pod wiatę powstałą z wyciągnięcia połaci dachowej i wsparciu jej na 3 filarach. Wymiary wiaty: 6m x 3,5m. A... jeszcze jedno. Rozmawiałaś z kierbudem na temat zmiany wymiarów okien? Może uda się jeszcze przeforsować bez większych konsekwencji delikatną zmianę jednego czy dwóch okien... Ja u siebie zmieniłem lokalizację niektórych (ale bez zmiany wymiarów). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 10.10.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Ty chyba spać nie możesz! Pisać o 3.15 - podziwiam. Jak juz pisałam jestem juz na etapie stawiania ścian zewnętrznych. Prace rozpoczęliśmy od sierpnia 2007. Idzie nieźle, ale zawdzięczam to temu, że mój mąż sam prowadzi zakład ogólnobudowlany. Jednoczesnie stawia 4 domy, więc naszą buduje z doskoku, ale i tak jestem zadowolona. Mam juz niewielką dokumentację fotograficzną. Lecz jak narazie to tym masz więcej do pokazania ( jesteś na dalszym etapie budowy). Co do zmian to właśnie wczoraj wraz zmężem postanowiliśmy zmienić okna z kuchni na większe. Fakt faktem, że okna już mamy, ale dokupimy jeszcze dwa 120x150 do kuchni (od wejścia), bo te z projektu 90x120 są malutkie. Je damy : jedno do salonu, a drugie do pokoju przy tarasie (tam jest tylko jedno okno). Najgorsze to to, że okna mamy z roletami. Więc apiać nowy, nieplanowany wydatek. Jednak jak bym tak zostawiła, to znajac siebie z biegim czasu bym żałowała. Trudno. Wczoraj też odebrałam kaloryfery i piec gazowy, a także wymarzony wkład kominkowy z płaszczem wodnym. Rewelacja! Napisz gdzie budujesz Irmę. Może dolny śląsk?Męża naciska na to, abyśmy na koniec czerwca się wprowadzili. Myślisz, ze realne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 11.10.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 W dzień - buduję, pisać mogę tylko w nocy .(ale żeby nie gorszyć otoczenia -teraz napiszę o bardziej przyzwoitej porze ) Sądząc po rozmachy z jakim działasz (kupione okna, kaloryfery, piec, nawet kominek...), to rzeczywiście poważnie myślisz o szybkiej przeprowadzce . Nie chcę być pesymistą, jednak koniec czerwca - to bardzo ambitny termin. Szczególnie, że wiesz, "szewc w dziurawych butach chadza" a twój mąż budowlaniec pewnie ma full roboty . Ale, z drugiej str, kobiety to potrafią zmotywować faceta do działania , więc... Moje okna zostały zmienione już na etapie adaptacji projektu: te w kuchni i jadalni mam właśnie 120/150 (w sumie 3, bo dołożyłem jedno okno do jadalni - widać to na schemacie z poprzedniego postu), w salonie 180/150 + tarasowe 3x90/230, w sypialniach 150/150. Może nawet nieco przesadziłem, ale co tam - lubię dużo światła w domu . Buduję w centralnej PL - okolice Łodzi a dokładniej Pabianic. Pa, zmykam na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 11.10.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 O! Właśnie stuknęła mi SETKA, dobrze, że tylko ...postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 11.10.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 .....olercia ja musiałam zrezygnować z większych okien (w kuchni), bo po dodaniu (od posadzki) 16 cm podłoga (steropian, posadzka, kafle) + szafki kuchenne (ok 90 cm) + otwory okienne (na okna jakie chciałam) 150 cm + 16 cm rolety = 2,72 cm. A gdzie nadproże ? Przecież budynek ma 2,70 cm. Trudno. Przyzwyczaje sie do takich, jakie mam w projekcie.Powiedz ile cię kosztowała Teriva? Jestem ciekawa twojej budowy. Jeśli możesz wyślij mi jakieś fotki na adres [email protected].Jakie robisz ogrzewanie? Bo widzę na przykładzie ścian 3 warstwowych, że każdy z etapów masz przemyslany i oszacowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka II 11.10.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Czy wiesz co się dzieje z Tereska, Madzią? Zciagnij je tutaj.Mnie zciagnałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.10.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 W Irmie mieszkam już 3 lata. Moja Irma nie wygląda jak Irma.Zdjęcia wybudowanego domu zamieściłem tutaj:http://forum.muratordom.pl/kasi-i-marka-dom-pod-lasem-na-wsi,t62190.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.10.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Cześć Jezier, fajnie, że się przypomniałeś w tym wątku, bo twój domek na pewno może być ciekawą (i tańszą ) alternatywą dla obecnych i przyszłych Irmowiczów. Ja mam już od bardzo dawna zapisany adres twojego wątku w zakładkach i systematycznie podglądam cię z ukrycia .To dzięki (między innymi) twoim zdjęciom ostatecznie zdecydowałem się na ten projekt (dopiero znacznie później, dzięki uprzejmości innej forumowiczki, miałem okazję obejrzeć "na żywo" zasiedlony już dom). Szkoda tylko, że tak u ciebie, jak i u innych "wykończonych", wcale albo bardzo rzadko pojawiają się jakieś newsy... ale cóż, może taka już kolej rzeczy. Gratuluję domku (choć sam nie jestem zwolennikiem Irmy w wersji "stodoła" ) i wiadomości z branży budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.10.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Stelka, wysłałem ci na szybko "wyrwany" fragment z mojego arkusza xls. W wolniejszej chwili postaram się wysłać jakieś fotki. Ogrzewanie będzie na groszek, przynajmniej na początku, bo obawiam się widoku dna w rodzinnym portfelu po zakończeniu budowy . W łazience, hallu, wiatrołapie, kuchni i jadalni - podłogówka; reszta - grzejniki. Przewidziany mam też kominek z DGP, ale tylko do najbliższych pomieszczeń -tak żeby nie ładować się zbytnio w koszty a jednocześnie nie wkurzać się, że mi całe ciepło w komin ucieka Z tym "przemyśleniem każdego etapu" to nie przesadzaj - wprawdzie staram się jak mogę , ale nadal jestem w temacie budownictwa zwykłym lajkonikiem . Natomiast są na Forum osoby, których opinie warto wziąć pod uwagę w swoich planach budowlanych - choćby Jezier, żeby daleko nie szukać Co do Teski i Magdzi (bo o nie chyba ci chodzi) to muszę z żalem przyznać, że mój urok osobisty słabo na nie działa . Teskę można nawet spotkać w innych rejonach Forum, ale tutaj cosik nie chce zajrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts