Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

No właśnie tak zmieniłem projekt, że udzielanie się w tym wątku ma niewiele sensu. Ani okna ani konstrukcja dachu ani koszty budowy nie pasują do pierwowzoru.

Właściwie tylko układ wnętrza jest taki jak w projekcie. Salon jadalnia i kuchnia są ok. Nie zrobiłem dziury na salon i nie żałuję ale wszędzie mam 2,9 do sufitu.

Wiatrołap jest za mały - Same drzwi. Jedna osoba się mieści więcej to już ścisk. Hall ok dużo miejsca i nie jest za wąsko.

Sypialnie ta 15 metrowa w sam raz. Dwie mające mniej ok 10 m2 każda to słabo. Takie małe klitki z nich wyszły przydało by się po kilka m2 więcej. No i przydałaby się z jedna sypialnia więcej. Byłoby wtedy gdzie gości położyć. Małe wc przerobiłem na spiżarnię bo w takim małym domu 3 łazienki nie były potrzebne tym bardziej, że wszystkie na jednym poziomie. Chociaż spiżarnia 1m2 to ciasnota.

Moja żona nie lubi zadaszonego tarasu bo zawsze jest na nim cień.

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, też jestem Irmowiczem...no prawie(sporo zmian w projekcie). Wszystko było fajnie do czasu tych nieszczęsnych metalowych dźwigarów HEB.Chociaż swojego czasu pisała o problemach z nimi Teska, myślałem, że jakoś to załatwię. Finał jest taki, że dach będzie stawiany z wiązarów kratowych. Ciekawe, czy prjektant zastanawiał się nad długościami dźwigarów HEB dostępnymi na rynku...

oni wogole sie nie zastanawiaja......ja jak pisalam mam dwie potezne drewniane kratownice i dach ma sie dobrze....

Darula Twojej Irmy bym nie rozpoznała jako Irmę :) Co do sufitów i pęknięć to trzeba się przygotować, że na każdym drewnianym stropie mogą wystąpić. Owszem ktoś na forum przekonywał, że dobrze zrobiony sufit G-K nie pęka ale ja szczerze mówiąc nie widziałam jeszcze takiego. Cała konstrukacja pracuje i nawet jeśli się da rusztowanie krzyżowe to pęknięcia są na styku sufi- ściana. Ja już się z tym pogodziłam i w perspektywie kilku lat przeciągnę pęknięcie aktylem i pomaluję :)

nie peka - potwierdzam.....mam sufity wszedzie z plyt...............i zero jakichkolwiek pekniec , nic ........4 rok mieszkam....

Witam,

Chcę kupić projekt Irma II i zacząć w tym roku budowę. Jesteśmy w trakcie załatwiania przyłączy, mamy mapkę geodezyjną itp.

Tylko chciałbym gdzieś tę Irmę II na żywo zobaczyć, chociaż z zewnątrz. Czy ktoś się może pochwalić gdzie wybudował, tak żebym dał radę znaleźć. Jestem z Poznania, ale jak trzeba to mogę pojechać 100-200 km.

Pozdrawiam

Tomek

zapraszam do szczecina :lol:

...że na budowie - to prawda, ale że "ruch w temacie" słabiutki - to już chyba TRADYCJA :wink:

Przyprowadź tu jeszcze paru znajomych ze swoimi Irmami to może się wreszcie coś zacznie dziać :wink:

...a może byś tak swoją koleżankę Teskę namówiła, żeby czasem jeszcze nas odwiedziła. W końcu to przecież ona jest sprawczynią przyjścia tego wątka na świat- no to mogłaby czasem zainteresować się jego losem :wink: :D

Co jakiś czas zaglądam nawet do jej dziennika z nadzieją, że pojawią się tam obiecane fotki:

PostWysłany: Pon Lip 23, 2007 6:28 am

lipiec 2007

foteczki jutro

ale w Szczecinie trwa teraz chyba polarny dzień, bo miesiąc minął i... http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/c090.gif http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/b007.gif

no wstyd mi :oops: :oops: :oops:

witam wszystkich sympatyków Irmy II też chcemy z mężem budować ten właśnie, mały śliczny domek. Jeżeli jest taka możliwość chcielibyśmy odwiedzić budowę Irmy i zobaczyć przed rozpoczęciem naszej budowy. Jeżeli ktoś mógłby nas zaprosić na swoją budowę bylibyśmy bardzo happy.Czekamy na odpowiedź, Interesuje nas odległość ok. 200 km od Zielonej Góry.

no ja szczecin...wiec najblizej.............no ale chyba juz budujecie :oops: :-?

za to na mojej ulicy stoja 2 Irmy.....a trzecia 2 klilometry odemnie.....i wszystkie inne w srodku

No właśnie tak zmieniłem projekt, że (...)

Jezier, -konkretnie i na temat.

Dzięki za cenne uwagi (które, tak na marginesie, są zaprzeczeniem tego, że twoje "udzielanie się w tym wątku ma niewiele sensu").

Zgadzam się w pełni, choć mnie te uwagi nie zniechęcają do Irmy. Jednym z moich podstawowych założeń przy wyborze projektu była duża część dzienna domu przy jednoczesnym ograniczeniu metrażu części "sypialnianej" i komunikacyjnej. I w moim odczuciu takie założenia Irma spełnia. Teraz mieszkam z żoną, dwójką dzieci, teściową i psem w czterech pokojach + kuchnia, na łącznej powierzchni 57 m2. Myślę więc, że na tych 150 m2 w Irmie też uda mi się jakoś pomieścić :wink: :lol:

Ważne jest jednak, aby nasz wybór był świadomy a takie uwagi jak twoje pozwalają nieco zweryfikować atrakcyjnie wyglądający rysunek projektanta.

- u mnie wiatrołap jest powiększony kosztem likwidacji przyległego WC - mam nadzieję, że wystarczy, żeby nie podeptać odprowadzanych gości :wink:

- na spiżarnio-rupieciarnię chcę przeznaczyć "prywatną" (ślepą) łązienkę

- również jestem zdania, że 10 m2 to za mało jak na sypialnię (choć w obecnym mieszkaniu mam pokój 6 m2 :o ), ale cóż począć - nie bardzo jest jak ten pokoik powiększyć... :(

- zacieniony taras to dla mnie zaleta a nie wada. Teraz mam prowizoryczny drewniany budynek z tarasem od str. zachodniej i latem nie da się na nim siedzieć bez powieszenia jakichś zasłon.

- Jezier, nie udało ci się wygospodarować jakiegoś pokoiku gościnnego na stryszku? Twoja Irma z 2-spadowym dachem aż się o to prosi...

W moim projekcie "po zmianach" martwi mnie kotłownia z 3 otworami na drzwi (do garażu, wiatrołapu i pod wiatę) :o . Jak to wyjdzie w praktyce - opowiem, gdy zamieszkam.

...i właśnie tego rysunku brakowało mi w wątku "Kasi i Marka" :wink: :lol:

>Jezier, zmieniałeś metraż łazienki (tej z oknem)? -Jakoś tak chudo wygląda... :-?

>Czy wejście do salonu z hallu nie wydaje ci się zbyt wąskie? Cały czas się jeszcze zastanawiam, ale chyba skrócę tą ściankę o 1m i zrobię wejścia do kuchni i salonu -po skosie.

Hej! Hej! Ja tu też jestem!

Co do wejścia do salonu i kuchni, u mnie ściana dzieląca salon i kuchnię skrócona będzie o 1,50. Wtedy powstanie taki większy przedpokoik. A, co najważniejsze, schodki do salonu będą po skosie. Zobaczycie, będzie rewelka.

Aha i najważniejsze. Mam już zrobione przyłącze wodne i kanalizacyjne. No i zgadujcie, ile mnie kosztowało wykonanie 80 m przyłącza kanalizacyjnego i 60 m wodnego?

I jeszcze jedno słyszeliście o tym wyroku z końca września? Firmy wodociągowe będą musiały zwrócić kasę nam inwestorom za wykonanie przyłączy poza terenem działek. W moim przypadku jest to ok. 40 m wodnego i 50 kanalizy.

Pozdrawiam i życzę miłego i spokojnego wekendu. Papaśki

Stelka

Łazienka jest dokładnie takiej szerokości jak w projekcie (mam Irmę 1).
No tak, sprawdziłem, wszystko się zgadza. W oryginale ma szerokość 170cm; zapomniałem, że to ja ją poszerzyłem do 230 :wink: :lol: .

Ale za to będę ci zazdrościł kotłowni -u mnie graniczy z wiatrołapem tylko na szerokość drzwi i ma, jak łazienka, 230cm szer.

Witam wszystkich budujących Irmę II. Jesteśmy z mężem bardzo zainteresowani tym projektem i mam nadzieje że wreszcie skończy się etap szukania projektów, ale najpierw chcielibyśmy zobaczyć taką Irmę na żywo. Czy możemy odwiedzić jakąś budowe najlepiej w okolicach Warszawy. Czekam na informacje.

Czy ktos tu zagląda?

Grzegorzu i Aga. Ciężko komuś coś doradzać. Ja jak tylko zobaczyłam projekt odrazu się zdecydowałam na niego. Oddzielona część dzienna od prywatnej. Pokoje normalne, a nie salony. Dwa poziomy. Dostojne zejście do salonu. Pięknie usytuowany kominek nadaje niezastąpioną, rodzinną, atmosferę. Podczas świąt pali się w kominku i jest nastrój. Kuchnia otwarta, a jednocześnie przysłonięta niewielką ścianką (można ukryć kobiece roztargnienie podcas szykowania posiłków). no cóż ja już go realizuję.

Witam. Stelka II właśnie te zalety które wymieniłaś powodują moje ogromne zainteresowanie tym projektem. Jesteśmy na niego zdecydowani na 98% ale jest dylemat czy wszystko będzie tak ładnie wyglądało jak w projekcie, czy aby nie będzie za mały.

Chcemy przesunąć cianę nośną między garazem a pom. gosp (zrówna się ze ścianą frontową kuchni), wydłużyć garaż, pomniejszyc łazienke przy sypialni , w garderobie zrobić schody na góre.