Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IRMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stelka, a GG z ukradka też podglądasz? :wink: :lol:

Grzegorz i Aga,

ja już wprowadziłem część tych zmian, które planujecie (schemat -kilka postów wyżej)

Klatki schodowej nie planowałem (chociaż też myślałem o tej garderobie :lol:) - bo przecież ma to być w końcu domek parterowy a nie z użytkowym poddaszem. Ale ponieważ i mnie dopadła pazerność na te kilka metrów na strychu :wink: , więc zmieniłem konstrukcję dachu i "w razie czego" zaplanowałem schody w salonie. Myślę, że jakieś ładne drewniane lekkie schody mogą stać się nawet całkiem fajną ozdobą w salonie -jak wyjdzie zobaczymy (chociaż chyba nie prędko, bo "strychu" nie będę urządzał dopóki nie będę musiał)

...aaa, zapomniałem dodać, że jeśli chcecie mnie odwiedzić to oczywiście zapraszam, chociaż na razie mam tylko 2,5 ścianki działowej i zamiast dachu -pajęczynę z krokwi :D

A jedną Irmę (30km od W-wy) oglądałem właśnie wczoraj :lol: Jest już w bardzo zaawansowanym stanie :lol: :wink:

Zmykam -coś sobie zbudować... :lol:

Jezier, szkoda że nie wiedziałem wcześniej, bo bym upiekł dwie Irmy przy jednym wyjeździe do W-wy :wink: . Musiałem być o 15:45 na lotnisku, a niestety, samoloty mają to do siebie, że nie chcą czekać w powietrzu aż zdecydujemy się odebrać pasażera...

Irma zasadniczo mnie nie zaskoczyła - wygląda prawie idealnie tak samo jak w projekcie :D .

Jednak oglądając ją utwierdziłem się w przekonaniu, że zmiany które wprowadziłem są OK (przynajmniej dla mnie :wink: :D )

Właśnie siedzę w domku. Piszę pracę licencyjna i co rusz spoglądam na nasze forum. Jest ruch, tylko, że kazdy (oprócz Ytiego) nie chwali się swoimi etapami prac. Ja hętnie bym powklejała zdjęia, ale nie umiem. Yeti napisz na GG jak to sie robi. Powiem szczerze, że jestem po informatyce, ale informatyk ze mnie kiepski. Jestem wzrokowcem, więc jak nie widze, to ciężko sie uczę.

Yeti, jesteś wielki. Ogladam twoje fotki i utwierdzam się w swojej opini, że twój każdy etap jest dokładnie przemyślany i na pewno przekalkulowany. Zmiana znakomita. Powiem szczerze, że u mnie w tym miejscu (z prawej strony domku) pozostawiony jest wjazd wgłąb działki szerokości ok. 6 m. W tym miejscu planowaliśmy stawiac samochody swoje i gości. Ale pomysł z tą wiatą jest niczego sobie. ja tego nie wykonam, bo juz tną mi więźbę.Ale z czasem może, może. Pomyślę.

Prosze wklejajie swoje etapy prac. Może powymieniamy sie spostrzeżeniami.

A i jeszcze jedno.

Witam jancia Wodnika. Napisz skąd jesteś.I kiedy zamierzasz się wprowadzić. Czekamy na zdjęcia z parapetówki. A jak narazie prosimy o fotki z wykonanych etapów.

Pozdrawiam wszystkich. Miłego wekendu i Papaśki.

NIE PRACUJCIE TAK DUŻO, BO SIĘ ZAPRACUJECIE. ROBOTA NIE GOŁOTA.

Ależ się tu ruch zrobił... Normalnie jestem w szoku :o :lol:

Stelka, mam wrażenie, że Irmy które ujawniają się na Forum pochodzą z trzech okręgów: Szczecin (chyba najwięcej), Warszawa i Wrocław. Tak, tak - właśnie Wrocław. Poszukaj dobrze, bo ja właśnie w twoich okolicach obejrzałem swoją pierwszą Irmę :wink: :lol: Musiałem do niej jechać ponad 200km, ale było warto, bo właściciele PRZEMILI, no i WYKOńCZENI... -znaczy dom 8) - oni chyba nie, bo już planowali następną budowę :wink: :D .

Pojawiła się też kiedyś jakaś Irma z Podkarpacia, Wielkopolski, Radomia, Wielunia, Tychów (tak się to chyba odmienia) i chyba z Bydgoszczy...

Jeśli chodzi o chwalenie się etapami, to możesz jeszcze łatwo pooglądać Jeziera (ale to już wiesz), Magdę i Roberta B -na ich str. prywatnej i Darka ST w jego dzienniku, chociaż teraz ma małe zaległości, bo rzadko z rusztowania złazi - dociepla się przed ciężką zimą :wink: :lol: . Do niedawna można było też "oglądnąć" sobie niejaką Monieq :wink:, ale niestety zniknęła wraz ze "zdjęciową" częścią portalu PhotoSite :cry:.

Żeby wkleić zdjęcie -musisz wcześniej zamieścić je na jakimś serwerze (np. http://www.fotosik.pl/). Po wgraniu tam fotek, udostępnią ci linki do każdego zdjęcia -do wklejenia na Forum. Jeśli potrzebujesz więcej info -odezwij się na GG (żeby ci to "pokazać" musimy oboje mieć uruchomione komputery)

Yeti bardzo fajna ta Twoja Irma. Czy masz moze zdjecie z drugiej strony garazu , bo jestem ciekawa jak wyglada wydluzony garaz. Ja tez mam w planie tak zrobic.
Cześć bonnie.

Ty chyba pobijesz rekord wszechczasów w dokonywaniu wyboru projektu :wink: :lol: (Nie obraź się - to tylko żart, wiem, że los płata różnie figle i nie zawsze MOżNA choćby się nawet bardzo CHCIAłO..)

Moja Irma jest przytulona do rzędu świerków przy prawej (wschodniej) granicy działki. Powstało tu miejsce, które aż samo się prosi na wykorzystanie jako część gospodarczo-magazynową :wink: Właśnie tu zaplanowałem szambo (a właściwie POŚ), no i tą wiatę. Latem chcę tam parkować samochód a zimą - składować drewno itp.

Garaż nie wygląda na zbyt długi (sama wiata "rozbija" nawet nieco tą najdłuższą -prostą ścianę budynku), ale być może jest to też zasługą okien (obydwa po tej str.) i maskujących go drzew. Tak w ogóle, to budując dom na mojej działce musiałem wpasować się z nim między rosnące już drzewa (szkoda było ciąć). Zresztą i tak musiałem przesadzić dwa 3-metrowe świerki - żeby chociaż rosły w salonie, to może jednego bym zostawił (na święta jak znalazł) :wink:.

Bonnie, special4u:

http://images31.fotosik.pl/7/c1a0c1d51112f231.jpg http://images31.fotosik.pl/7/9d17c89edcba6d85.jpg

Yeti dzieki za zdjecia. Wlasnie chcialam zobzczyc czy ten garaz nie bedzie za dlugi i czy nie zepsuje wygladu domu, ale widze , ze nic takiego sie nie dzieje. Masz piekna dzialke i rzeczywiscie dom jest swietnie dopasowany do dzialki.

Masz racje , ja chyba juz pobilam ten rekord :D . Mieszkam za oceanem i to jest glowna przyczyna powrotu na stale . Corka wciaz sie uczy, w tym roku poszla na studia i tak ciagle przeciagamy powrot i budowe.Budzet jest na budowe tylki troche kiepsko stoi $ w tej chwili , ale mysle , ze kiedys wreszcie wybuduje ten dom. :D