dodelektrod 08.10.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam! Mam mały problem. Właśnie zamierzam się zabrać za układanie paneli podłogowych. Mam długi korytarz, z którego wchodzi się do kilku pokoi mających okna naprzeciw wejścia. Wszystkie pokoje będą oddzielone od korytarza listwą progową. W korytarzu muszę oczywiście ułożyć panele wzdłuż. Obawiam się, jak będzie wyglądało, gdy w pokojach położę podłogę zgodnie z zasadami (czyli prostopadle do okna)? Na korytarzu panele będą "szły" w jedną stronę, a w pokojach w drugą??Proszę o poradę. Może w ogóle nie ma się co przejmować? PS. A i jeszcze jedno, czy jest jakiś kalkulator, przy pomocy którego można będzie uzyskać jak najmniej odpadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.10.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Myślę, że jeśli będzie pokój oddzielony listwą od korytarza, to nie będzie przeszkzdzał inny układ paneli, a nawet może to ciekawie wyglądać jeśli np. dasz na korytarz trochę inne, ale pasujące kolorystycznie panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.10.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam! Mam mały problem. Właśnie zamierzam się zabrać za układanie paneli podłogowych. Mam długi korytarz, z którego wchodzi się do kilku pokoi mających okna naprzeciw wejścia. Wszystkie pokoje będą oddzielone od korytarza listwą progową. W korytarzu muszę oczywiście ułożyć panele wzdłuż. Obawiam się, jak będzie wyglądało, gdy w pokojach położę podłogę zgodnie z zasadami (czyli prostopadle do okna)? Na korytarzu panele będą "szły" w jedną stronę, a w pokojach w drugą?? Proszę o poradę. Może w ogóle nie ma się co przejmować? PS. A i jeszcze jedno, czy jest jakiś kalkulator, przy pomocy którego można będzie uzyskać jak najmniej odpadów? To jest panel drewniany, czy może laminat. Masz długi korytarz i to przesądza sprawę. Musisz ułożyc wzdłuż a nie w poprzek. Ułożone w poprzek mogą się szybko zdeformowac i wybrzuszyc. Każdy obcięty kawałek dłuższy niż 30 cm to początek nastepnego rzędu. Praktycznie nie powinno byc żadnych dużych odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodelektrod 09.10.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 cieszynianka: parkiet jest ten sam, tylko w korytarzu idzie wzdłuż, a w pokojach myślę zrobić wpoprzek. Raczej myślałem, bo po wczorajszych symulacjach zdecydowałem się na złamanie zasad i będę układał w pokojach tak, jak w korytarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodelektrod 09.10.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 jarekkur: panele drewniane firmy Kahrs, konkretnie jesion kalmar Jeszcze wyniknął jeden mały problem. Mieszkam za granicą, a parkiet przyjechał z Polski mniej więcej rok temu. Teraz okazuje się, że zabraknie jednej paczki na jeden z pokoi. Niedaleko jest firma handlująca parkietami Kahrs i mają tę samą podłogę, ale boję się, że podłoga z innej partii drewna może wyglądać inaczej i mieć inne właściwości. Wiecie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.10.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Jeśli to ten sam rodzaj z tej samej firmy i w dodatku na cały jeden pokój, to myślę, że choćby się minimalnie różnił odcieniem, nie będzie to przeszkadzało. Pilnuj tylko, żeby nie mieszać desek satrych z nowymi w jednym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.10.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 jarekkur: panele drewniane firmy Kahrs, konkretnie jesion kalmar Jeszcze wyniknął jeden mały problem. Mieszkam za granicą, a parkiet przyjechał z Polski mniej więcej rok temu. Teraz okazuje się, że zabraknie jednej paczki na jeden z pokoi. Niedaleko jest firma handlująca parkietami Kahrs i mają tę samą podłogę, ale boję się, że podłoga z innej partii drewna może wyglądać inaczej i mieć inne właściwości. Wiecie coś na ten temat? Brakuje jednej paczki do jednego pokoju, czy brakuje na jeden pokój? Jezeli to coś innego to musisz sprawdzic grubośc i szerokośc. Również problem może byc z zatrzaskami lub wysokością czy grubością pióra i wpustu. Czy będą klejone do podłoża?. Jezeli zbytnio nie odbiegaja odcieniem od tych które już masz ułóż je w miejscach mało widocznych. Masz prawo sprawdzic oba odcienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts