sxsx 08.10.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam i zarazem proszę o pomoc. Na wiosnę planuję przebudowę domu kostki - która zakończy się prawdopodobnie zimą 2009/2010 - w plnach mam budowę kominka z płaszczem wodnym. Dom klasyczna kostka - stropodach płaski. Mam dylemat przed nadchodzącą zimą - otóż chcę na piętrze zamontować kominek z płaszczem wodnym - ale w tym sezonie płaszcz nie będzie wykorzystany. JEST TO SPRAWA PRZYSZŁOŚCIOWA - płaszcz będzie wykorzystany w przyszłym sezonie grzewczym kiedy to po remoncie będzie cała nowa instalcja CO. Jedynym za które przemawia na korzyść takiego rozwiązania jest fakt że budynek nie jest jakoś specjalnie docieplony z zewnątrz i od stropu i mimo mocnego grzania gazem na górze raczej się nie da spocić Pytanie pierwsze: czy można zamontować kominek z płaszczem bez wykorzystania płaszcza - na jeden sezon? Pytanie drugie: Z racji że jest to dom kostka jaka powinna być min wys komina u mnie będzie to ok 2m czy to wytarcza do zapewnienia odpowiedniego ciągu? Zaznaczam że nie chcę robić teraz żanej obudowy kominka - sam wkład... Czy jest sens robić taką inwestycję i bałagan teraz czy już przemęczyć się przez zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.10.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam. czy można zamontować kominek z płaszczem bez wykorzystania płaszcza - na jeden sezon? Nie, i na pół sezonu i na cztery wys komina u mnie będzie to ok 2m czy to wytarcza do zapewnienia odpowiedniego ciągu? Nie, i do zapewnienia odpowiedniego ciągu i nie spełnia warunków jakichkolwiek przepisów budowlanych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts