Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z płaszczem - ale bez płaszcza

sxsx

Recommended Posts

Witam i zarazem proszę o pomoc.

Na wiosnę planuję przebudowę domu kostki - która zakończy się prawdopodobnie zimą 2009/2010 - w plnach mam budowę kominka z płaszczem wodnym.

Dom klasyczna kostka - stropodach płaski.

Mam dylemat przed nadchodzącą zimą - otóż chcę na piętrze zamontować kominek z płaszczem wodnym - ale w tym sezonie płaszcz nie będzie wykorzystany. JEST TO SPRAWA PRZYSZŁOŚCIOWA - płaszcz będzie wykorzystany w przyszłym sezonie grzewczym kiedy to po remoncie będzie cała nowa instalcja CO.

Jedynym za które przemawia na korzyść takiego rozwiązania jest fakt że budynek nie jest jakoś specjalnie docieplony z zewnątrz i od stropu i mimo mocnego grzania gazem na górze raczej się nie da spocić :)

Pytanie pierwsze: czy można zamontować kominek z płaszczem bez wykorzystania płaszcza - na jeden sezon?

Pytanie drugie:

Z racji że jest to dom kostka jaka powinna być min wys komina u mnie będzie to ok 2m czy to wytarcza do zapewnienia odpowiedniego ciągu?

Zaznaczam że nie chcę robić teraz żanej obudowy kominka - sam wkład...

Czy jest sens robić taką inwestycję i bałagan teraz czy już przemęczyć się przez zimę.

Witam.

czy można zamontować kominek z płaszczem bez wykorzystania płaszcza - na jeden sezon?

Nie, i na pół sezonu i na cztery

wys komina u mnie będzie to ok 2m czy to wytarcza do zapewnienia odpowiedniego ciągu?

Nie, i do zapewnienia odpowiedniego ciągu i nie spełnia warunków jakichkolwiek przepisów budowlanych.

Pozdrawiam.