Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytam ponieważ są rozbieżności pomiędzy sprzedawcą a dekarzem na temat tego, jak powinna być zamontowana rynna przy leju spustowym. Chodzi o to, że z każdej strony leja jest rynna (z jednej strony na ogół kawałek około 1m) i jej spadek powinien być w kierunku leja - tak aby woda spływała do leja - co oczywiste. Sprawa dotyczy konkretnie systemu Bryza, ale myślę, że jest to sprawa ogólna dla wszystkich rynien PCV.

Sposób nr 1 (dekarz) - rynna w całości z otworem na lej spustowy, lej spustowy nasunięty na rynnę, rynna wygięta lekko tak, aby zachować spadek z obydwu stron.

Sposób nr 2 (sprzedawca) rynna cięta na dwie części, każda z części wsunięta do leja i oczywiście zachowany prawidłowy spadek.

W katalogu Bryzy nie jest wprost powiedziane, czy rynna ma być cięta, czy nie, ale z obrazków wydaje mi się, że tak.

Czy ktoś może mi powiedzieć który ze sposobów jest prawidłowy (a może oba są dobre)?

https://forum.murator.pl/topic/109868-monta%C5%BC-rynny-pcv-przy-leju-spustowym/

A jaka to była rynna? Dekarz powiedział, że na szkoleniach Marleya tak nakazują montować. Natomiast producent Bryzy nie określił się jak powinno się montować, tylko że w zasadzie obydwa są dopuszczalne. Chyba w takim razie zostanę przy sposobie nr 1, chociaż więcej rynny wtedy potrzeba...

Pewnie dlatego Marley poleca sposób nr 1 - żeby sprzedaż była większa :lol: Taka spiskowa teoria dziejów... :wink:

https://forum.murator.pl/topic/109868-monta%C5%BC-rynny-pcv-przy-leju-spustowym/#findComment-2733675