Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli chodzi o szambo to dobrze bylo by sie zgrac w dwie trzy osoby i zamowic z okolic Radomia. Szambo 10m3 z transportem i montazem okolo 3000.

Jak transport 2-3 szt to moze byc taniej.

Te 3000 PLN masz na myśli betonowe czy plastikowe ? Na razie jestem laikiem w tych sprawach ale skoro ma się zbierać grupa to się zainteresuje i poprawiajcie mnie jakbym strzelała gafy :roll: :oops:

• Odpowiedzi 623
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli chodzi o szambo to dobrze bylo by sie zgrac w dwie trzy osoby i zamowic z okolic Radomia. Szambo 10m3 z transportem i montazem okolo 3000.

Jak transport 2-3 szt to moze byc taniej.

Te 3000 PLN masz na myśli betonowe czy plastikowe ? Na razie jestem laikiem w tych sprawach ale skoro ma się zbierać grupa to się zainteresuje i poprawiajcie mnie jakbym strzelała gafy :roll: :oops:

Jak z Radomia to tylko betonowe ;)

ja widzilam ostatni raz na allegro, dałam szamba betonowe i Radom wyskoczył, ja będę zamawiała podwójne, bo my na głębokośc maksymlnie 140 cm możeby kopać, też będziemy brali dwa łączone bokami .

tutaj jest Radom

http://www.allegro.pl/item634100205_szambo_szamba_betonowe_zbiorniki_na_gnojowice10m3.html

http://www.allegro.pl/item634056920_szambo_szamba_betonowe_wzmacniane_10m3_komplet.html

Trociu jeszcze nie wiem czy betonowe szamba nadają się na wodę do podlewania.

Połówek mówi, że mamy mieć takie coś w tym rodzaju:

http://www.mareco.com.pl/szamba.php

Producent napisał że szamba z tworzywa mają jeszcze jedną ważną zaletę. Gdy przestają być potrzebne (bo do działki zostanie doprowadzona kanalizacja), nie trzeba ich wyrzucać.

Co można zrobić z niepotrzebnym już zbiornikiem:

- odstąpić innemu użytkownikowi

- zbierać w nich deszczówkę (po oczyszczeniu zbiornika)

- wykorzystać jako osadnik w przydomowej oczyszczalni ścieków

Może źle się wyraziłam pisząc "plastik" bardziej dokładnie było by "tworzywo".

Trociu jeszcze nie wiem czy betonowe szamba nadają się na wodę do podlewania.

Połówek mówi, że mamy mieć takie coś w tym rodzaju:

http://www.mareco.com.pl/szamba.php

Producent napisał że szamba z tworzywa mają jeszcze jedną ważną zaletę. Gdy przestają być potrzebne (bo do działki zostanie doprowadzona kanalizacja), nie trzeba ich wyrzucać.

Co można zrobić z niepotrzebnym już zbiornikiem:

- odstąpić innemu użytkownikowi

- zbierać w nich deszczówkę (po oczyszczeniu zbiornika)

- wykorzystać jako osadnik w przydomowej oczyszczalni ścieków

Może źle się wyraziłam pisząc "plastik" bardziej dokładnie było by "tworzywo".

Ja nie widzę przeciwskazań w stosowaniu szamb betonowych do zbierania deszczówki.

Jak betonowe szambo przestaje być potrzebne, to też nie trzeba go wyrzucać. Więc i tutaj żadnej różnicy nie ma

Co do wykorzystania niepotrzebnego już szamba betonowego, to można z nim praktycznie zrobić to samo co z plastikowym, z tym zastrzeżeniem jedynie, że do przewiezienia betonowego trochę cięższy sprzęt jest potrzebny.

Ale jak się wczytasz w opis z podanej strony to zwróć uwagę na:

- Głębokość montażu zbiornika licząc od powierzchni ziemi do osi króćca doprowadzającego ścieki nie może być większa niż 120 cm.

- Wykop pod zbiornik powinien być wolny od kamieni, cegieł, gruzu lub innych przedmiotów mogących spowodować uszkodzenia mechaniczne zbiornika.

- Obsypywanie zbiorników gruzem, bryłami, ziemią z kamieniami może doprowadzić do lokalnych uszkodzeń

- Na dnie wykopu należy wykonać podsypkę z piasku o grubości nie mniejszej niż 20 cm.

- Przed obsypaniem piaskiem należy uzupełnić zbiorniki wodą i obsypywać równomiernie ze wszystkich stron warstwą piasku o grubości min. 20cm.

- W przypadku posadowienia zbiorników w gruncie piaszczystym i braku dodatkowych obciążeń terenu, zbiorniki są wystarczająco mocne by przenosić parcie gruntu i wody gruntowej.

Szamba betonowe praktycznie nie mają tych obostrzeń.

Jak zamówisz grubszą zbrojoną płytę wierzchnią, to i ciężarówka może nad szambem przejechać.

No i porównaj sobie ceny.

Ja za swoje betonowe z dowozem i posadowieniem w wykopie dałem jakieś 2700.

szukam dobrej i taniej (;-) siatki ogrodzeniowej ocynkowanej albo powlekanej ale jakiejs mocniejszej niz sa ogolnie dostepne - boje sie ze pies mi pogryzie te 3.2 po powleczeniu.

moze byc razem ze slupkami i akcesoriami.

macie jakies namiary?

najlepiej na priv

na priv nie podajemy namiarów ;) W tamtym roku miał dobre ceny, kupowałem ocynkowaną 3mm, kiedys już wklejalem adres - firma z Domasławia

A się pochwalę - od dzisiaj mam ławy :) Nerwów trochę było - pogoda (!!!), ale dobrze się skończyło.

Teraz poszukuję wskazówek skąd wziąć (znaczy się kupić :), na płn-wsch. Wrocławia tanie kruszywa (piasek do murowania, podsypkowy, pospółkę, tłuczeń) i bloczki fundamentowe - będę wdzięczny za wszelkie namiary :))) Jakoś większość firm lokalizuje się w innych rejonach miasta, a koszty transportu wychodzą wyższe niż samo kruszywo :(

pozdrawiam

My budujemy sie na północy, a materiał bierzemy z hurowni w Wysokiej. Dali nam najlepsze ceny, beton sanbet ze Ślęzy.

Faktycznie pogoda was nie rozpieszczała 8) My w piątek mamy zalewać ostatni strop nad piętrem mam nadzieję, że nie będzie padało bo według prognozy cały tydzień to same opady :cry: